lewoskręt na skrzyżowaniu z centralną wyspą

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

lewoskręt na skrzyżowaniu z centralną wyspą

Postprzez barcafan9 » niedziela 05 kwietnia 2009, 14:43

czy na skrzyżowaniu z centralną wyspą + występuje sygnalizacja gdzie jest droga trzypasmowa i do skrętu w lewo służą dwa pasy (środkowy do skrętu w lewo i jazdy na wprost oraz lewy do lewoskrętu) trzeba zawsze ukończyc manewr na pasie zewnętrznym (prawym) ? czy jeżeli zaczołbym manewr z pasa srodkowego moge go ukonczyc także na srodkowym czy musze ukonczyc na zewnetrznym?
barcafan9

Postprzez dariex » niedziela 05 kwietnia 2009, 14:57

Jak zaczniesz manewr na środkowym to chyba łatwiej będzie ci zmienić pas na zewnętrzny już po zjechaniu ze skrzyżowania ;)

To nie jest tak,że obowiązkowo musisz tylko i wyłącznie prawym pasem.
W Pl obowiązuje ruch prawostronny i przygotowując się do jazdy egzaminacyjnej uczymy się zajmować pas skrajnie prawy ale jeśli prawidłowo zajmiesz pas środkowy,a następnie dopiero po zjeździe z ronda zajmiesz pas prawy,to nikt Ci za to głowy nie urwie,no bo i czemu :)

Generalnie to,jaki pas zajmiesz zależne jest przede wszystkim od sytuacji na skrzyżowaniu.Jeśli wiesz,że prawy pas po zjeździe z ronda zmienia się np.w pas "rozpędowy" lub np.zmienia się on w pas do skrętu w prawo(np.w jakąś pobliską ulicę),to chyba nawet wygodniej by było zająć Ci środkowy,niż pozniej stać i kombinować jak ponownie znaleźć się w ruchu ;)
dariex

Postprzez barcafan9 » niedziela 05 kwietnia 2009, 15:12

dzięki za odpowiedz ale sorry bo chyba źle zadałem pytanie.. otóż chodzi mi o to czy moge ten manewr wykonac w ten sposób.. (opuszczając ze środkowego) ?
Jestem słabo douczony raz już oblałem i to własnie na tym..
najlepiej by bylo żebym miał szkic gdzies tego jak wyglada prawidłowy przejazd ze srodkowego i skrajnego lewego..

(na obrazku nie zaznaczałem liń ciągłych i przerywanych oraz sygnalizatorów)

Obrazek
barcafan9

Postprzez dariex » niedziela 05 kwietnia 2009, 15:21

Zajrzyj do tego tematu: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... ight=rondo
Tu Cman wkleił schemat skrzyzowania z centralną wyspą.
Rysunek który stworzyłeś jest trochę mylący,pewnie i dla samego Ciebie.
dariex

Postprzez barcafan9 » niedziela 05 kwietnia 2009, 15:53

hehe dzięki tak sie składa że własnie na tym samym rondzie poległem w Krakowie..
Jechałem tym pasem oznaczonym cyfrą 4 czyli wnoiskując mogłem zjechac tym środkowym;]
stres mnie wtedy wzioł i źle wykonałem polecenie..
barcafan9

Postprzez cman » niedziela 05 kwietnia 2009, 16:00

cman

Powrót do Sytuacje na drodze