Ktora strona jezdzic?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ktora strona jezdzic?

Postprzez Ar » piątek 23 lipca 2004, 21:34

Witam,
mam nastepujaca watpliwosc.
Mowi sie, ze w Polsce jest ruch prawostronny, wiec zawsze trzeba jezdzic prawym pasem takze jesli sa 2 pasy ruchu w jednym kierunku (wyjatek to droga trzypasmowa gdzie mozna jechac prawym i srodkowym pasem).

Jak jednak sytuacja ma sie w miescie :?:
Prawie wszedzie obserwuje sie, jak na drodze dwopasmowej (dwa pasy w jednym kierunku) samochody jada jednym i drugim pasem wyprzedzajac sie przy tym prawa strona...

Jak powiniennem jechac na egzaminie w takim wypadku - wylaczenie prawym pasem, a lewym tylko wyprzedzac, czy tez nie :?:
Ar

Postprzez to ja » piątek 23 lipca 2004, 21:42

Na egzaminie należy jechać prawym pasem, chyba, że chcesz np skręcić w lewo, wówczas zajmujesz pas do skrętu w lewo.
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez Ar » piątek 23 lipca 2004, 21:59

to ja napisał(a):chyba, że chcesz np skręcić w lewo, wówczas zajmujesz pas do skrętu w lewo.

Tak - to jasne. Dzieki za odp. :)

A co jesli na jezdzni sa namalowane strzalki na jednym (prawym) pasie strzalka na wprost i w prawo, a na drugim (lewym) na wprost i w lewo.

Czy wtedy tez obowiazkowo musze jechac prawym pasem :?:
Ar

Postprzez ella » piątek 23 lipca 2004, 22:02

A co jesli na jezdzni sa namalowane strzalki na jednym (prawym) pasie strzalka na wprost i w prawo, a na drugim (lewym) na wprost i w lewo.

jeżeli chcesz jechac prosto to jedziesz prawym pasem.
ella
Moderator

Postprzez Sławek_18 » piątek 23 lipca 2004, 22:38

w miescie mozna wyprzedzac prawym na jezdni 2 lub wiecej pasmowej.
Natomiast poza obszarem zabudowanym nie mozna wyprzedzac prawym pasem chyba, ze sa 3 pasy ruchu w jednym kierunku (z czym ja sie nie spodkalem nigdy, wydaje mi sie, ze nie jest to wykorzystywane? Moze niech sie wypowie ten kto tak robi) Moj ojciec mowi, ze nigdy sie nie spodkal z wyprzedzaniem po prawej (na 3 pasmowej) chociaz zjezdzil pol polski i pol niemiec. Mozecie mi rozjasnic czy kierowcy korzystaja z tego przepisu (czy tylko w ostatecznosci jak jakis imbecyl nie zdarzy zjechac albo nie chce zjechac)?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ella » sobota 24 lipca 2004, 00:34

(czy tylko w ostatecznosci jak jakis imbecyl nie zdarzy zjechac albo nie chce zjechac)?

W większości wypadkach tylko wtedy, gdy wszyscy jadą tylko środkowym i lewym i nie masz innej mozliwości :wink: Mnie sie raz zdażyło przejechac szybciej prawym pasem kawał drogi od tego co jechał środkowym. Ale praktycznie tak jak piszesz Sławku_18, nie jest to chyba wykorzystywane.
ella
Moderator

Postprzez miros » sobota 24 lipca 2004, 02:18

no ludzie wlasnie czesto sie zdarza ze prawy pas jest pusty. ludzie spokojni najczesciej jada srodkowym pasem (bo to pas neutralny, zadnych skretow) a zapaleni kierowcy tna lewym myslac ze beda szybsi. a tu dupa bo sie czesto okazuje ze prawy pas jest wolny i bez problemu mozna nim jechac szybciej niz lewym. ja tam jak mam prawy wolny to wykorzystuje to czy w miescie czy poza miastem.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Slawek » sobota 24 lipca 2004, 10:49

Raz mi się zdarzyło na autostradzie, że gość blokował lewy pas. Wziąłem go z prawej dość szybko, ale kiedy zjeżdżałem na lewy, to on przyspieszył i zaczął trąbić debil jeden. Musiałem się schować znowu za niego. Jak się zrobiły 3 pasy, to go wyprzedziłem środkowym i mu jeszcze pomrugałem. Ale ogólnie widzę, że Niemcy jeżdżą najbarsziej chamsko. Na autostradach prawie wcale nie zjeżdżają na prawy pas, tylko jadą powoli w sznureczku lewym pasem. Gdzie indziej się z tym nie spotkałem.
Slawek

Re: Ktora strona jezdzic?

Postprzez Snuj ze Szczecina » niedziela 25 lipca 2004, 10:03

Ar napisał(a):Witam

Witaj

W polsce obowiązuje ruch prawo stronny, co niekoniecznie musi oznaczać to że zawsze trzeba prawym pasem ruchu się poruszać.Drogi dwu-trzy pasmowe z ogólnego założenia, mają uławiać kierującym, sprawne przemieszczanie się i uławiać ogólną sytuacje na drodze.

Jak jednak sytuacja ma sie w miescie :?:
Prawie wszedzie obserwuje sie, jak na drodze dwopasmowej (dwa pasy w jednym kierunku) samochody jada jednym i drugim pasem wyprzedzajac sie przy tym prawa strona...

Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawo stronny.Skrajne lewe pasy ruchu zgodnie z przeznaczeniem mają służyć do skrętu w lewo, omijania, bądż wyprzedzania, można się nimi poruszać także w sytuacji gdy prawy pas ruchu jest zajęty.Na skrzyżowaniach odcinków dróg, sytuacja wygląda zrozumiale.Środkowy pas ruchu służy do jazdy na wprost, lewy do jazdy na lewo i prawy do jazdy na wprost bądż skrętu w prawo.

Gdy jedziesz ulicą jedną kierunkową, to poruszasz się prawym pasem, a jeżeli chcesz skręcić w lewo, to odpowiednio wcześniej zajmujesz lewy pas i wykonujesz manewr, tak samo ma się sytuacja gdy omijasz pojazd, bądż wyprzedzasz - zmieniasz na lewy i powracasz na prawy, a na skrzyżowaniach masz strzałki kierunkowe, które mówią jak jechać.

Nie patrz na innych kierowców, patrz na siebie, ponieważ w większości to kierowcy z doświadczeniem o złych nawykach.W polsce "lewy pas" jest zdecydowanie nadużywany, co niekoniecznie musi oznaczać, że i ty masz tak jeżdżić.

Jak powiniennem jechac na egzaminie w takim wypadku - wylaczenie prawym pasem, a lewym tylko wyprzedzac, czy tez nie :?:

Lewy pas ruchu ma służyć tylko do skrętu w lewo, do omijania, wyprzedzania i wtedy, gdy prawy pas jest zajęty, a tak, masz się poruszać prawym pasem.Nie zapominaj, że swoją jazdą, nie możesz utrudniać jazdy innym kierującym, a nadużywaniem lewego pasa, napewno utrudnisz.

Powodzenia na Egzaminie
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Re: Ktora strona jezdzic?

Postprzez Ar » niedziela 25 lipca 2004, 19:48

Snuj ze Szczecina napisał(a):gdy prawy pas jest zajęty, a tak, masz się poruszać prawym pasem.

Czli rozumiem, ze w razie korku na egzaminie moge jechac lewym pasem. :)

Wielkie dzieki za wyjasnienia :!: :!:
Ar

Postprzez to ja » niedziela 25 lipca 2004, 20:15

Na egzaminie mimo wszystko radziłabym zajmować prawy pas.
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez bodek541 » poniedziałek 26 lipca 2004, 13:48

Na egzaminie tylko i wylacznie prawym pasem chociaz egzaminator powiedzial mojej kolezance ze on nie ma 3 godzin na skonczenie egzaminu i zeby jechala lewym pasem bo byly korki.
P.S Mój tata jezdzi lewym pasem jak włączy 5 bieg
NIGDY NIE KŁÓĆ SIE Z IDIOTAMI....SPROWADZĄ CIE DO SWOJEGO POZIOMU I POKONAJĄ DOŚWIADCZENIEM..
bodek541

Postprzez Ar » poniedziałek 26 lipca 2004, 17:26

OK. Dzieki za rady :!: :)
A jak w tej sprawie mowia przepisy :?:
Czy wogole cos mowia, bo w kodeksie na nic takiego nie trafilem...
Ar

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 26 lipca 2004, 17:48

Snujek omowil Ci scisle przepisy.
Chyba, ze nie o to Ci chodzilo z tym prawem?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Ar » poniedziałek 26 lipca 2004, 18:25

Sławek_18 napisał(a):Snujek omowil Ci scisle przepisy.
Chyba, ze nie o to Ci chodzilo z tym prawem?

CHodzi o to, ze w czasie korku mozna jechac lewym pasem, jednak na egzaminie raczej sie nie powinno...
Ar

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze