Zawracanie i kierunkowskazy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie i kierunkowskazy

Postprzez muflon » środa 18 marca 2009, 00:01

Cześć,
niestety przejrzałem sporo wątków i nie znalazłem właściwie jednoznacznej odpowiedzi na kilka nurtujących mnie spraw, a że wątki z nimi związane były pozamykane, to zakładam nowy temat.

Po pierwsze to nieszczęsne zawracanie, pewnie mnie zaraz poddacie pod ostracyzm, ale nie udało mi się wyczytać w innych tematach, jak właściwie poprawnie ustawiać się na takim skrzyżowaniu:

Obrazek

Czy poprawny jest kierunek oznaczony grubymi strzałkami, czy cienkimi?

Druga sprawa dotyczy kierunkowskazów. Na ulicy obok WORD-u w Poznaniu jest taka sytuacja:

Obrazek

Czy jadąc drogą A należy właczyć lewy kierunkowskaz? W końcu zmienia się pas ruchu. Z kolei jadąc drogą B też zmieniamy chyba pas ruchu. Chociaż wg mojego instruktora nie i nie trzeba włączać prawego kierunku.
A jak Wy to widzicie?

Najmocniej przepraszam, jeśli jest gdzieś jednak na forum odpowiedź na moje pytanie, a ja jej nie dostrzegłem. Chociaż przed zblizającym się egzaminem chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości jednoznacznie ;]

Pozdrawiam
muflon

Postprzez dariex » środa 18 marca 2009, 00:09

Posądzimy Cię raczej o ignorancję,bo nawet jeśli w tematach na forum nie odnalazłeś odp.,mimo ,ze nie raz była udzielana wyczerpująca w tym temacie,to nie raczyłeś dopisać się do poprzedniego wątku,tylko zakładasz N-ty,o tej samej tematyce,robiąc przy tym bajzel na forum.
dariex

Re: Zawracanie i kierunkowskazy

Postprzez cman » środa 18 marca 2009, 00:11

muflon napisał(a):Czy jadąc drogą A należy właczyć lewy kierunkowskaz? W końcu zmienia się pas ruchu. Z kolei jadąc drogą B też zmieniamy chyba pas ruchu. Chociaż wg mojego instruktora nie i nie trzeba włączać prawego kierunku.
A jak Wy to widzicie?

Tak jak Twój instruktor.

A o tej pierwszej sytuacji to już mi się nie chce pisać, bo już się dość napisałem o takich.
cman

Postprzez muflon » środa 18 marca 2009, 00:21

Dariex, niestety, ale te tematy były zamknięte, stąd nowy temat, co ze szczerym bólem serca napisałem na początku swojego postu.

Może ktoś byłby w stanie wyjaśnić to zawracanie jednoznacznie?
muflon

Postprzez ella » środa 18 marca 2009, 00:26

Może ktoś byłby w stanie wyjaśnić to zawracanie jednoznacznie?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Tak jak mogłeś to wyczytać w innych wątkach.
ella
Moderator

Postprzez muflon » środa 18 marca 2009, 11:28

Skoro nie ma, to dozwolone są oba sposoby? Osobiście bardziej bezpieczny wydaje mi się ten bezkolizyjny sposób, czyli zaznaczony grubszymi strzałkami.

Może jeszcze wypowie się ktoś? nie zamykajcie tak szybko tego tematu ;p
muflon

Postprzez BL_Lacertae » środa 18 marca 2009, 13:48

Co do zawracania - nie ma jednoznacznie powiedziane w jaki sposób masz to wykonać. Zwróć uwagę, że gdyby pojazd B zawracał lub skręcał, a za nim pojawiły się kolejne pojazdy, to lepszym wyjściem z tej sytuacji jest "skręt" bezkolizyjny (choć nie zawsze geometria skrzyżowania na to pozwala).

W tym drugim rysunku: jadąc drogą B nie zmieniasz pasa ruchu, więc kierunkowskaz jest zbędny.
BL_Lacertae

Postprzez Ania8228 » piątek 20 marca 2009, 08:45

Z tego co pamiętam z moich bez mała 60 jazd:
-zawracać na skrzyżowaniu jak najciaśniej, ale jeśli się da po zawracaniu uplasować się na prawym pasie

-migacz lewy włączyć od razu jak instruktor zarządzi zawrotkę i miec migacz z głowy

skręcanie w lewo:
- dojechać do osi drogi w poprzek i dopiero skręcać (tak jakby pod kątem prostym)
-migać wcześniej
Obrazek
Ania8228

Postprzez ella » piątek 20 marca 2009, 10:12

-migacz lewy włączyć od razu jak instruktor zarządzi zawrotkę i miec migacz z głowy

:shock: Jak padnie komenda " na najblizszym możliwym prosze zawrócić" a to najbliższe będzie dopiero na trzecim skrzyzowaniu to rozumiem, że jedziesz cały czas z lewym migaczem?
ella
Moderator

Postprzez XPepeX » sobota 21 marca 2009, 00:39

Zawracanie: cienkie linie są poprawne( gdyby pas zieleni byłby cofnięty wtedy grube linie byłyby poprawne),
a ta druga sytuacja: instruktor poprawnie Cię uczył.
XPepeX

Postprzez tristan » sobota 21 marca 2009, 09:07

muflon napisał(a):Czy poprawny jest kierunek oznaczony grubymi strzałkami, czy cienkimi?

Zawracanie po grubym, lewoskręt po cienkim.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez muflon » sobota 21 marca 2009, 14:14

tristan napisał(a):Zawracanie po grubym, lewoskręt po cienkim.

Trochę to bez sensu, bo jeśli pojazd B chciałby wykonać lewoskręt, a A zawrócić, to by się zderzyły ;p

XPepeX napisał(a):Zawracanie: cienkie linie są poprawne( gdyby pas zieleni byłby cofnięty wtedy grube linie byłyby poprawne)

A mógłbyś to dokładniej wyjaśnić? Dlaczego to zależy od długości pasa zieleni?
muflon

Postprzez scorpio44 » sobota 21 marca 2009, 19:20

Tych, którzy jeszcze nie czytali, zapraszam do zapoznania się z tymi wątkami:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 74&start=0
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... kolizyjnie
i poszukania jeszcze paru na ten temat. ;) Jestem pewien, że w tym do żadnych ciekawszych i jednoznaczniejszych wniosków nie dojdziemy.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze