Pytanie o skrzyżowanie równorzędne.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie o skrzyżowanie równorzędne.

Postprzez RMK » środa 18 lutego 2009, 13:31

Witam, mam takie pytanie (może śmieszne), ale nie mam się kogo zapytać w tym momencie. Jaka będzie kolejność przejazdu w tej sytuacji ? który samochód pojedzie pierwszy, który drugi itd. ? Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie dlaczego tak, a nie inaczej.

foto:
Obrazek
RMK

Postprzez xlodder » środa 18 lutego 2009, 13:41

Pojazd 1 dojeżdża do środka skrzyżowania następnie pojazd 3 przejeżdża skrzyżowanie( ma swoją prawa stronę wolną) pojazd 2 przejeżdża skrzyżowanie. Pojazd 1 opuszcza skrzyżowanie jako ostatni.

Rozpatrywanie skrzyżowania poprzez:

- zasada prawej strony
- ustępowanie pierwszeństwa nadjeżdzajacym z naprzeciwka którzy jadą prosto lub w prawo (nasze lewo)
Ostatnio zmieniony środa 18 lutego 2009, 13:44 przez xlodder, łącznie zmieniany 2 razy
WORD PIŁA

PODEJŚCIE I - 17.02.09 - oblane
Teoria (+)
Plac (+)
Miasto (-)

Podejście II - 23.03.09 - zdane!
Plac (+)
Miasto (+)
Prawo Jazdy wydano: 02.04.2009
xlodder

Postprzez Baranek » środa 18 lutego 2009, 13:42

1 dojeżdża do środka skrzyżowania i czeka (bo z prawej ma 2). Następnie przejeżdża 3 (bo nie ma już nikogo z prawej), po 3 przejeżdża 2, a na końcu opuszcza skrzyżowanie 1.
Baranek

Postprzez RMK » środa 18 lutego 2009, 13:53

Dziękuje serdecznie, miałem z tym problem, ale teraz już wiem o co chodzi, na kursie nie miałem takiej sytuacji przeanalizowanej.
RMK

Re: Pytanie o skrzyżowanie równorzędne.

Postprzez kalis » środa 18 lutego 2009, 18:06

RMK napisał(a):foto:
Obrazek

Również mam pytanie dotyczące tego skrzyżowania, które jest w książce z ćwiczeniami przygotowującymi do egzaminu;)

Na tym skrzyżowaniu kierujący pojazdem 1:
a) ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 2,
b) ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 3,
c) przejeżdża pierwszy.

Jaka odpowiedź jest wg Was prawidłowa?;)
kalis

Postprzez ale-fajnie » środa 18 lutego 2009, 18:08

Ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 2, czyli odpowiedź A. Na początku nie ma nikogo po prawej, jedzie, zatrzymuje się, w tym czasie przejeżdża 3, później 2, i wtedy 1 opuszcza skrzyżowanie.
ale-fajnie

Postprzez rufioo » środa 18 lutego 2009, 23:16

RMK napisał(a): na kursie nie miałem takiej sytuacji przeanalizowanej.

gratuluje wyboru osk....
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
rufioo

Postprzez Instru » poniedziałek 23 lutego 2009, 17:14

1. Czyli jakie mają być odpowiedzi do powyższej sytuacji? Wszystkie 3? (Bo ustępuje pierwszeństwa pojazdom i przejeżdża ostatni, mimo że jako pierwszy wjeżdża na skrzyżowanie)

2. A co jeśli owe skrzyżowanie jest tak wąskie, że pojazd 1 nie da rady tak stanąć na skrzyżowaniu, żeby nie utrudniał przejazdu pojazdom 2 i 3 a jednocześnie mógł później bez problemów kontynuować jazdę w lewo? Wówczas przejeżdża pierwszy?

Nie krzyczcie jeśli pytania są zbyt amatorskie, bo ja dopiero zaczynam kurs, a moje wcześniejsze doświadczenia są niemal zerowe.
Instru

Postprzez ale-fajnie » poniedziałek 23 lutego 2009, 17:36

Obrazek
Na tym skrzyżowaniu kierujący pojazdem 1:
a) ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 2,
b) ustępuje pierwszeństwa pojazdowi 3,
c) przejeżdża pierwszy.

Prawidłowa odpowiedź została wytłuszczona.

Nie ustępuje pierwszeństwa wszystkim. Ustępuje pierwszeństwa 2, bo przejeżdżając - ma go po prawej.
Przejeżdża oznacza wjeżdża i opuszcza skrzyżowanie, dlatego odp. C jest nieprawidłowa. Natomiast pojazdowi 3 nie ustępuje pierwszeństwa, bo on rusza później niż 1.
Poza tym - ustąpienie komuś pierwszeństwa i przejeżdżanie jako pierwszy raczej się wykluczają ;)

Co do pytania 2. ... To w przypadku takich sytuacji po prostu trzeba się "dogadać" z innymi kierowcami. W testach masz przedstawione sytuacje bez żadnych "udziwnień" w stylu "zakładając, że tam nie ma miejsca / pojazd nr 1 jest za długi, by nie blokować przejazdu / przez skrzyżowanie biegnie sarna".
ale-fajnie

Postprzez głos_spod_autobusu » niedziela 02 sierpnia 2009, 12:05

Witam wszystkich,

waham sie co do podobnej sytuacji przedstawionej w tym temacie.
Chodzi o kolejność przejazdu na skrzyżowaniu równorzędnym:
Obrazek

Jak widać na rysunku, wszystkie pojazdy mają przyczepy i wymiary skrzyżowania nie pozwalają na omijanie innych pojazdów, które dojechały do środka skrzyżowania/ do osi jezdni itp. (wynika to z postów powyżej).
Sprawa pierszeństwa przejazdu jest dla mnie jasna:
1. Pojazd 3 ma pierwszeństwo przed pojazdem 2
2. Pojazd 2 ma pierwszeństwo przed pojazdem 1
3. Pojazd 1 ma pierwszeństwo przed pojazdem 3

Czego nie jestem pewny- to kolejność przejazdu.
Wg mnie kolejność to: 3-2-1.

Skoro 2 musi czekać, aż 3 opuści skrzyżowanie, a 1 musi czekać, aż 2 wykona podobny manewr- oznacza to, że pojazdy 1 i 2 nie mogą wykonać żadnego manewru, dopóki pojazd 3 nie opuści skrzyżowania.
Oznacza to, że mimo, że pojazd 1 ma pierwszeństwo przed 3 (jedzie prosto)- opuści skrzyżowanie jako ostatni.

Mam nadzieje, że mój tok rozumowania jest jasny i wszyscy zrozumieli, o co mi chodzi.

Pytanie: czy taka kolejność przejazdu i taki tok rozumowania jest właściwy?

Pozdrowienia
głos_spod_autobusu

Postprzez kamix500 » niedziela 02 sierpnia 2009, 12:12

najpierw 1 ( chyba oczywiste, jedzie prosto więc nie będzie musiał uważać aby nie spowodować kolizji z innymi samochodami, a innym będzie łatwiej) później to 3 a na końcu 2 ( według reguły prawej strony) ale z doświadczenia to napewno pojazd 3 puści pojazd 2 aby mógł złożyć się i nie porysować samochodu 2).
kamix500

Postprzez głos_spod_autobusu » niedziela 02 sierpnia 2009, 12:24

kamix500 napisał(a):najpierw 1 ( chyba oczywiste, jedzie prosto więc nie będzie musiał uważać aby nie spowodować kolizji z innymi samochodami, a innym będzie łatwiej) później to 3 a na końcu 2 ( według reguły prawej strony) ale z doświadczenia to napewno pojazd 3 puści pojazd 2 aby mógł złożyć się i nie porysować samochodu 2).

Dzięki za szybką odpowiedź.

Przde wszystkim- nie chodzi o "składanie sie", uprzejmości czy "dogadanie sie" na skrzyżowaniu. Chodzi wyłącznie o kolejość przejazdu wynikającą z przepisów Ruchu Drogowego.
Założenie jest takie: jest dosyć miejsca na wykonanie wszystkich manwerów.

kamix500 napisał(a):najpierw 1

Dlaczego 1, skoro pierwszeństwo przed nim ma 2?

Pozdro
głos_spod_autobusu

Postprzez kamix500 » niedziela 02 sierpnia 2009, 13:03

bo 1 ma najprościej opuścić skrzyżowanie. mi na kursie tłumaczono że w takiej sytuacji obowiązuje zasada kultury (dobrego wychowania czy jakoś tak :P ) i ktoś w takiej sytuacji powinien przepuścić :)
kamix500

Postprzez cman » niedziela 02 sierpnia 2009, 13:30

głos_spod_autobusu napisał(a):Przde wszystkim- nie chodzi o "składanie sie", uprzejmości czy "dogadanie sie" na skrzyżowaniu. Chodzi wyłącznie o kolejość przejazdu wynikającą z przepisów Ruchu Drogowego.

Takiej sytuacji przepisy po prostu nie rozstrzygają. Jedyną 100% przepisową możliwością jest pokierowanie tam ruchem przez osobę uprawnioną.

PS Swoją drogą to coś takiego jak kolejność przejazdu w ogóle nie istnieje w przepisach.
cman

Postprzez robertbuli1 » czwartek 04 lutego 2010, 15:39

3 2 1 3 taka jest kolejność przejazu w tej sytuacji
robertbuli1
robertbuli1

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze