jazda w sloncu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

jazda w sloncu

Postprzez ezka » środa 07 lipca 2004, 22:08

to tak dla kontrastu w koncu lato mamy, co prawda nie rozpieszcza, zdarzaja sie sloneczne dni.
wg jazda w taka pogode po miescie jest jest jeszcze bardziej uciazliwa niz w deszcz.
dzisiaj sie o tym kilka razy przekonalam. samochod stal na sloncu wiec juz jak wsiadlam poczulam wrecz palaca gorac kierownicy, podczas jazdy czesto slonce mnie oslepialo jak probowalam oslonic to bylo mi jakos za ciemno... czasami nie bylo widac dokladnie jakie jest swiatlo, a najgorzej ze w lustrze uliczynym przez odbijajace sie promienie nie widac czy cos nadjezdza z glowniej...
myslicie ze jazda w przeciwslonecznych okularach cos pomoze? mi sie wydaje ze zle by mi sie jezdzilo
ezka

Postprzez to ja » środa 07 lipca 2004, 22:22

Mój tata latem jeździ w okularach przeciwsłonecznych to podobno pomaga. Jak będę jeździła przy oślepiającym słońcu chyba będę musiała również je założyć, bo jestem niezbyt wysoka i zasłonięcie części szyby od góry nie bardzo mi pomaga ;)
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez Sławek_18 » środa 07 lipca 2004, 22:38

jezdzijcie na swiatlach mijania, lepiej dostrzec w "lustrze ulicznym" samochod z wlaczonymi swiatlami.
A jak do tego jeszcze dojdzie lenistwo przejawiajace sie tym, ze nie chce sie wymyc szyb to mozna pomylic se swiatla :twisted: :twisted: ale od czego jest pilot ? :D
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Colin is the best » czwartek 08 lipca 2004, 09:33

Najleszy sposób na słońce, to klima i polary (okularki przeciwsłoneczne z filtrem polaryzującym, a nie takie zwykłe, szpanerskie). Wtdey juz nie ma problemów z widocznością i temperaturą i można jeździć bezpiecznie. Jest to najlepsza pora w ciągu całego roku.
Colin is the best

Postprzez leila » czwartek 08 lipca 2004, 16:13

gorzej mają ci co tak jak ja lepiej powinni jeździć w okularach normalnych wtedy albo trzeba sobie sobie sprawić fotochromy z odp.minusem,albo szkła kontaktowe żeby ubrać przeciwsłoneczne,albo jeździć bez przeciwsłonecznych z opuszczoną klapką na górze szyby :? 8)
leila

Postprzez xdawidx » czwartek 08 lipca 2004, 19:16

Uff - jak dobrze że nosze kontaktówki :D
Mayones KTM-2 my sweet guitar :)
xdawidx

Postprzez sharky » piątek 09 lipca 2004, 00:15

Tez nosze kontakty :D i okularki przeciwsloneczne, ale takie zwykle. Mi sie jakos tak sobie jezdzi w okularach przeciwslonecznych, ale jak raz jezdzilam o zachodzi slonca to slonko tak mi dawalo po oczach ze ani okulary przeciwsloneczne ani opuszczona klapka niec nie dalo i musialam jechac kawalek ledwo widzac droge :?

leila napisał(a):gorzej mają ci co tak jak ja lepiej powinni jeździć w okularach normalnych wtedy albo trzeba sobie sobie sprawić fotochromy z odp.minusem,albo szkła kontaktowe żeby ubrać przeciwsłoneczne,albo jeździć bez przeciwsłonecznych z opuszczoną klapką na górze szyby :? 8)

Nie koniecznie trzeba inwestowac w fotochromy albo szkla kontaktowe (choc kontakty to fajna sprawa :lol: ) sa (a przyanjmniej ja widzialam u paru osob) takie "nakladki przeciwsloneczne" , ktore sie zaklada na normalne okulary.
sharky

Postprzez Colin is the best » piątek 09 lipca 2004, 10:11

Zwykłe fotochromy nic nie dają - ja sam takie noszę i wiem coś o tym :) Najlepsze są, jak juz pisalem, okulary polaryzacyjne. To są takie jakby przeciwsłoneczne, tylko że ze specjalnym filtrem, który pochłania częśc fal świetlnych, refleksów, odbić. Popytajcie się kierowców zawodowych jakie mają okulary, albo pilotów. Oni powinni mieć właśnie takie. Są one dosyć dorgie - przynajmniej 100 zeta trzeba wybulić, a jak się chce lepsze, to i cena idzie w górę. dla tych co noszą okulary polacam, tak jak mówi sharky, nakładkie przeciwsłoneczne, ale też z takim filtrem. Ja takich używam, chociaż na jazdę z instruktorem nigdy ich nie wzięłem. Naprawdę polecam, bo sami wiecie, co potrafi zrobić słońce, kiedy właśnie wyjedziemy zza zakrętu...
Colin is the best

Postprzez Aarienka » piątek 09 lipca 2004, 16:45

Ja tez jestem niska..no moze nie az tak bardzo niska hhhmmm...raczej sredniego wzrostu..ale dobra...jak jezdzilam w cieple dni te sloneczne..to nie bralam okularow i jezdzilo mi sie dobrze :-) Ale w sierpniu na dodatkowe godziny chyba juz zabiore w razie czego :-)
Aarienka

Postprzez Colin is the best » piątek 09 lipca 2004, 17:22

W zimę słońce jest nawet gorsze niż latem, bo odbija się od śniegu i lodu.
Colin is the best

Postprzez Aarienka » piątek 09 lipca 2004, 17:36

no tak...tylko, ze latem pzrez to sloneczko to idzie sie jeszce ugotowac w samochodzie a instruktor nie pozwala uchylic okna od mojej strony a u siebie to szybe ma opuszczona na maxa...ale dobra on tu jest szefem :-) Co do slonca to warto jednak zakladac te ukulary w trakcie jazdy czy nie ??
Aarienka

Postprzez Colin is the best » piątek 09 lipca 2004, 19:04

Aarienka napisał(a):Co do slonca to warto jednak zakladac te ukulary w trakcie jazdy czy nie ??

Warto zakładać okulary. Powiem więcej, to powinno być uregulowane przepisami :!: Zwykłe fotochromy nic nie dają, podobnie jak szpanerskie okularki przeciwsłoneczne. Jak masz polaroidy, to zakładaj i od razu zobaczysz, jaka jest różnica. Przekonasz się, że naprawdę warto.
Colin is the best

Postprzez Aarienka » piątek 09 lipca 2004, 19:16

Okiej..wiec musze sie wybrac do miasta po okularki :-))) :P a jak nie to podwedze bratu :-)
Aarienka

Postprzez bialy » niedziela 11 lipca 2004, 23:57

Ja jezdze bez okularow przeciw slonecznych, oslona w dol i tyle. :P
bialy

Postprzez leila » poniedziałek 12 lipca 2004, 12:41

sharky napisał(a): sa (a przyanjmniej ja widzialam u paru osob) takie "nakladki przeciwsloneczne" , ktore sie zaklada na normalne okulary.

hmm nie wiem czy mówisz o takich co się podnosi do góry i wygląda wtedy jak myszka miki :D czy o jakis innych ale raczej wątpię by jakiekolwiek nakładki pasowały na okularu bez oprawek.. :? okulary przeciwsłoneczne optyczne mi się nie podobają ze wzgl.na brzydkie oprawki albo ich kształt więc zostają soczewki ale za parę miesiecy noszenia,nie mówiąc o roku to wydatki na takie kontakty parę razy przewyższyłyby kupno takich okularów jak mam.. 8)
leila

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze