znak zakazu ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

znak zakazu ruchu

Postprzez qlash » piątek 02 stycznia 2009, 13:58

witam

mam taki problem: pracuje w budynku, ktory znajduje sie przy pewnej ulicy, na ktorej obowiazuje znak zakazu ruchu, z adnotacja "nie dotyczy dojazdu do posesji nr 2,4,6"... jako iz droga nie jest "slepa", a jadac nia mozna praktycznie ominac pol zakorkowanego centrum zdarza sie tam czasem komus przejechac, dlatego czesto widac tam straz miejska, ktora bezwzglednie zatrzymuje kazdego kogo tam zobaczy. do tej pory za kazdym razem jak mnie zatrzymywali wystarczylo ze powiedzialem "ze jade do pracy" i mnie puszczali a ja parkowalem na wyznaczonym miejscu kawalek dalej. teraz zdarzylo sie ze znalazl sie jakis sluzbista i powiedzial "prosze pokazac dokument upowazniajacy do wjazdu" jako iz akurat bylem samochodem firmowym byl on na ten adres zarejestrowany, wiec zostalem "puszczony", ale problem w tym, ze rano zawsze przyjezdzam do pracy swoim samochodem, ktory ma zupelnie inny adres rejestracji, co wtedy mam poweidziec SM? czy potrzebuje jakiegos dokumentu upowazniajacego mnie do poruszania sie po tej ulicy? czy pracujac tam na umowe o prace moge nie przyjac ew. mandatu i sprawe w sadzie wygram? jak z takim czyms walczyc?
pozdrawiam
qlash

Postprzez Mattthew » piątek 02 stycznia 2009, 14:12

A ta adnotacja "nie dotyczy dojazdu do posesji blabla" mówi właśnei o tym budynku, do którego dojeżdzasz? Jeśli tak, to przecież wtedy znak Cię nie dotyczy, i straż nie może Ci wlepić mandatu.
Mattthew

Postprzez qlash » piątek 02 stycznia 2009, 14:14

Tak dotyczy dokładnie tego budynku, pytanie brzmi co wtedy jak mnie zapyta o dokument, ktorego nie posiadam?
qlash

Postprzez ella » piątek 02 stycznia 2009, 14:22

Firma powinna wydawać przepustki stałe dla pracowników. Tak jest u mnie.
ella
Moderator

Postprzez qlash » piątek 02 stycznia 2009, 14:30

Niestety nic takiego nie mamy, czy wystarczy dokument podpisany i podstemplowany cos w stylu "upowazniam jana kowalskiego zatrudnionego na podstawie umowy o prace w firmie x znajdujacej sie przy ulicy y do wjazdu na teren posesji" ? moze jeszcze dodac np nr rejestracyjny?
Czy ktos ma doswiadczenie z czyms takim? A moze nawet bez takiej kartki zwyczajne nie przyjecie mandatu nie bedzie odrazu oznaczalo skazania w sadzie?
qlash

Postprzez ella » piątek 02 stycznia 2009, 14:37

Powinno być to coś (nawet taka kartka o której ty piszesz) co mógłbyś sobie włożyć za szybę i spokojnie iść do pracy. Straż wtedy będzie widziała, że ten samochód mógł wjechać tam stać.
Oczywiście na tej kartce powinien wystarczyc tylko numer Twojego samochodu bez nazwiska.
ella
Moderator

Postprzez qwer0 » niedziela 04 stycznia 2009, 12:50

"nie dotyczy dojazdu do posesji nr 2,4,6"

Skoro jest taka tabliczka i Ty do tej posesji dojezdzasz, bo masz taka potrzebe, to nie musisz posiadac zadnej karteczki od mamy, jak to sugeruje ella.
Co innego, gdyby pisalo, "nie dotyczy mieszkancow posesji x,y,z".
Nie wiem jak inni, ale ja tutaj:
"nie dotyczy dojazdu do posesji nr 2,4,6"

nigdzie nie widze stwierdzenia, ze musze tam mieszkac, czy pracowac, po prostu potrzebuje tam dojechac i znak mnie nie dotyczy.
Jesli w wyobrazni straznika gminnego umanila sie jakas inna wersja, to mandatu oczywiscie bym nie przyjal.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Powrót do Sytuacje na drodze