Skrzyzowanie Pulawska,Niepodleglosci,Al.Wilanowska(Warszawa)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyzowanie Pulawska,Niepodleglosci,Al.Wilanowska(Warszawa)

Postprzez Ania215 » niedziela 12 października 2008, 17:11

Czy ktoś mógłby mi pomóc w sprawie wyboru pasa w którego jechać. Chodzi mi o Aleje Wilanowską (Warszawa)od strony Wilanowa w kierunku Galerii Mokotów, wjazd w ciąg dalszy Alei Wila
nowskiej

http://www.panoramio.com/map/#lt=52.179 ... &a=1&tab=1

Jest to o tyle niejasne gdyż jazdę na wprost można zaliczyć jazdę w Aleje Niepodległości w kierunku Centrum i w Aleje Wilanowską, może ktoś jeździ tamtędy i mi rozjaśni. pytanie jest takie czy z Alei Wilanowskiej od strony Wilanowa możemy jechać z obydwu pasów i w Aleje Wilanowską i w Aleje Niepodległości ?

Dziekuje za odpowiedzi.
Ania215

Postprzez dylek » niedziela 12 października 2008, 18:16

Taką tezę bałbym się bronić....
Znaki poziome sugerują, że z Al. Wilanowskiej dalsza jazda na wprost odbywa się nie dalej w Al. Wilanowską (sic!), a w Al. Niepodległości...
Wprawdzie nie jeżdżę tamtędy, ale chyba nie ryzykowałbym jazdy cały czas Wilanowską prawym pasem, gdyż w miejscu o które pytasz, aby kontynuować jazdę wilanowską dochodzi do zmiany pasa ruchu ( niestety tak są wymalowane...), a jadący w tym czasie lewym pasem w niepodległości pasa nie zmienia....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Ania215 » niedziela 12 października 2008, 18:58

Ok, dzięki wielkie za odpowiedź, tak coś czułam ze było nie tak jak powinno jak pojecalam prawym pasem, tylko jedno mnie jeszcze zastanawia, skąd wiadomo ze jazda na wprost to Niepodleglosci a nie Wilanowska, (skręt w lewo to skręt w Puławską).
Ania215

Postprzez ella » niedziela 12 października 2008, 19:04

Jest to o tyle niejasne gdyż jazdę na wprost można zaliczyć jazdę w Aleje Niepodległości w kierunku Centrum i w Aleje Wilanowską,

Dokładnie jest to dośc niebezpieczne skrzyżowanie.
Wilanowska przecina Puławską (tory tramwajowe) a potem te dwa pasy rozwidlają się na dalszy ciąg Wilanowskiej i Al. Jerozolimskie każda po dwa pasy. I w każdą stronę można jechać z dowolnego pasa. Trzeba bardzo uważać żeby nie zajechać sobie drogi. Najbezpieczniej jadąc na wprost ustawić się na lewym pasie a potem za skrzyżowaniem zmienić go na prawy.
ella
Moderator

Postprzez maryoush » wtorek 10 sierpnia 2010, 09:35

Witam serdecznie,

ja mam w zasadzie b. podobna sytuacje. Moze ktos z Was mi doradzki kto tu ma racje, bo zglupiec juz mozna...

Otoz, niemalze codziennie denerwuje sie jezdzac przez to skrzyzowanie i ciagle jest jakis problem. Chcialbym sie upewnic, czy to ja zle jezdze, czy ludzie nie potrafia patrzec na znaki poziome.

Do niedawna sytuacja byla wrecz dramatyczna, dopoki nie odmalowali na nowo pasow na tym skrzyzowaniu i jest juz lepiej, ale do rzerczy:

Ja codziennie dojezdzam z tego skrzyzowania z ulicy wilanowskiej i dalej chce jechac niepodleglosci, co moim zdaniem sugeruja takze znaki poziomie.

Natomiast wielu kierowców zmienia tam pas zajeżdzając drogę jadącym dalej (niepodległości) i skręcają w aleję wilanowską, chcąc ją konynuować.

Jakie powinno być prawidłowe zachowanie i jaka jest prawidłowa organizacja tego skrzyżowania?

Mój cel to jechać wilanowska a dalej niepodległości. Są tam 2 pasy.

Całość mozna tez zobaczyc na dosyc dobrych fotkach na ZUMI

http://www.zumi.pl/namapie.html?Submit= ... wilanowska

oraz zobrazowanie mojego zapytania: http://www.przeklej.pl/plik/1111-jpg-001bv5b5a03p

Czy jazda tymi dwoma pasami tak jak na zdjeciu jest prawidlowa? Czy konieczne jest sygnalizowanie czegokolwiek jadac nimi? Ludzie z prawego zajezdzaja i droge i skrecaja w lewo w wilanowsa..

Dzis dla przykladu koles z prawego zajechal mi droge i skrecil w wilanowska, na co zatrabilem i hamowalem z piskiem. W tym czasie jakis gosc z prawego pasa zmienil pas na moj i tez musial hamowac, bo hamowalem ja. Ale potem znowu na mnie trabil, zaraz za skrzyzowaniem. Zaluje, ze nie zapytalem sie o to wszystko policji, ktora wlasnie tam stala za strzyzowaniem. Wymachiwal rekoma, a pozniej domagal sie przeprosin, za "nie wiem" za co. Zostawilem go z zapytaniem, ze chetnie przeprosze, jezeli wytlumaczy mi co wg. niego JA zle zrobilem, bo z tego co widzialem to on zmienil pas na skrzyzowaniu, wjechal na mój, i przypuszczam, ze mial do mnie pretensje, ze ja nie jechałem dalej ulicą wilanowska, czego ewidentnie NIE pokazuja znaki poziome.

Bede wdzieczny za kazda konstruktywna i przekonujaca odpowiedz :) Chyba, ze ktos z Was moze mi powiedziec do jakiej instytucji mozna takie zapytanie skierowac, a z checia jego wynik wydrukuje i wloze Panu z opla insigni za wycieraczke, a jezeli to on mial racje - przeprosze.
maryoush

Postprzez cman » wtorek 10 sierpnia 2010, 22:08

Na tych dwóch pasach ruchu są jakieś strzałki? Jeżeli nie, to jadąc tak jak Ty chcesz, można jechać z obu pasów, a w lewo tylko ze skrajnego lewego.
cman

Postprzez maryoush » środa 11 sierpnia 2010, 08:56

Z tego co pamietam, to nie ma zadnych strzalek,pasy prowadza na wprost, niemniej coniektorz,y mam wrazenie, traktuja to jako skrzyzowanie, gdzie trzeba droge kontynuowac dalej wilanowska, czyli tak jakby skrecajac w lewo.
maryoush

Postprzez Borys68 » środa 11 sierpnia 2010, 09:18

Ahoj!
To paskudne skrzyżowanie ... pasów na jezdni nie widać. Nie lubię tamtędy jeździć.
Jak Wilanowską chcę jechać dalej na zachód, to ustawiam się na lewym. Czasem na drugim od lewej, ale za to wtedy skręcając lekko w w lewo w W. patrzę w lusterka jak szalony :)
Podobnie gdy chcę skręcić w Niepodległości. Ustawiam się jakoś na środku (drugim od prawej? Choć rzadko skręcam tam w N. a częściej w Puławską.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Powrót do Sytuacje na drodze