Zabrali prawo jazdy, jak mogę je odebrać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zabrali prawo jazdy, jak mogę je odebrać?

Postprzez kris1233 » niedziela 14 września 2008, 23:26

Witam, mam pytanie odnośnie tego że kilka dni temu potrąciłem dwie rowerzystki gdy rozwoziłem towar do aptek. Naszczęście niebył to wypadek śmiertelny ale była to kobieta 37 lat i jej córka 11 lat. Całe to zdarzenie miało miejsce na zakręcie. Jechałem z 80 może 90 i były koleiny, a ja w dodatku trzymałem jednąręką kierownicę a drugą na skrzyni biegów (mój błąd, przyznaje największa głupota jaką mogłem zrobić) Policjant mi zabrał prawo jazdy z powodu, cytuję "Uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów. Czy może mi ktoś wytłumaczyć najak długo mi je zabrali? Albo jak długo mogą je trzymać? Bardzo proszę o poradę i wytłumaczenie mi bo nigdy niemiałem wypadku żadnego. Mam prawo jazdy od ponad półtora roku. 20 miesięcy...
kris1233

Postprzez jabba1 » niedziela 14 września 2008, 23:30

Eee czytam to i oczom niewierze...potraciles ludzi, bedziesz mial sprawe w sadzie, sad zadecyduje o winie i czy maja Ci zabrac prawo jazdy...to chyba oczywiste...
18.7.2008 - Egzamin teoretyczny kat. A+B (bezbłednie :) )
8.8.2008 - Praktyka kat. A zdana za pierwszym :D
18.9.2008- Praktyka kat.B zdana za pierwszym :D
6.10.2008 - Prawko odebrane :)
jabba1

Postprzez Cycu » wtorek 16 września 2008, 11:29

Kris policjant bardzo dobrze wyjaśnił o co chodzi. Teraz wszystko zależy od obrażeń potrąconych pieszych. Podejrzewam, że mogą być one poważne (wyczerpujące znamiona art. 177 KK co najmniej z par. 1), skoro policjant od razu zatrzymał dokument. W takim przypadku prawo jazdy otrzymasz dopiero po wyroku sądu, jeśli będzie on dla Ciebie skazujący to w okres, na który będziesz miał zatrzymane PJ, będzie wliczony faktyczny czas pozbawienia uprawnień, czyli od momentu zatrzymania przez Policję.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Powrót do Sytuacje na drodze