Kategoria B a motor

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kategoria B a motor

Postprzez Czibsu » czwartek 11 września 2008, 15:38

Mam prawko kat. B i chciałbym zrobić na kat. A
czy jeżeli będę miał A a złamie jakiś przepis na motorze to czy mogą mi odebrać kategorie B??
a gdy mam B jeżdżę na motorze bez prawka kat. A to jakie są konsekwencja gdy mnie złapią??

z góry dziękuje
Czibsu

Postprzez BOReK » czwartek 11 września 2008, 16:10

Na pewno mając tylko B w razie jazdy na motocyklu masz jazdę bez uprawnień, czyli 500 w plecy i jeszcze jakieś tam konsekwencje, było gdzieś tu o tym. Kategorii B za przewinienie na motocyklu chyba raczej nie moga zabrać, bo niby na jakiej podstawie? Najwyżej dostaniesz zakaz prowadzenia pojazdów silnikowych, a wtedy wszystko razem idzie w diabły.
BOReK

Postprzez DEXiu » czwartek 11 września 2008, 17:30

Pytaniem jest: jaki przepis musiałbyś złamać jadąc motocyklem aby był on podstawą do odebrania tylko jednej kategorii a nie zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych (czyli de facto odebrania obu kategorii) :roll: Owszem - czasami sądy zakazują prowadzenia tylko określonych kategorii pojazdów i wtedy jest szansa, że zachowasz np. B, ale chyba nie ma przewinienia w którym zawsze zabierają tylko jedną kategorię, więc nie możesz być pewny że Ci zostanie.
DEXiu

Postprzez bruno666 » czwartek 11 września 2008, 17:35

BOReK napisał(a):Na pewno mając tylko B w razie jazdy na motocyklu masz jazdę bez uprawnień, czyli 500 w plecy

Nie 500, a 300.
bruno666

Postprzez Czibsu » piątek 12 września 2008, 10:34

czyli co? lepiej nie robic tego a tylko smigac bez? bo raczej nie bede przestrzegal wszystkich przepisow (predkosc)
Czibsu

Postprzez DEXiu » piątek 12 września 2008, 12:32

Czibsu napisał(a):czyli co? lepiej nie robic tego a tylko smigac bez? bo raczej nie bede przestrzegal wszystkich przepisow (predkosc)

A nie lepiej zostać w domu? :roll:
DEXiu

Postprzez Cycu » piątek 12 września 2008, 12:43

Czibsu napisał(a):czyli co? lepiej nie robic tego a tylko smigac bez? bo raczej nie bede przestrzegal wszystkich przepisow (predkosc)

Punkty karne i tak będziesz miał dodawane. A przy czymś poważniejszym (odpukać) bez kat.A wszystko "dostaniesz" z "górnej półki" :roll: . Poza tym płacenie za holowanie motocykla przy każdej zwykłej kontroli (no chyba, że ktoś z kat.A odbierze).
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Powrót do Sytuacje na drodze