Pierwszeństwo tramwaju

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo tramwaju

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 21 lipca 2008, 14:07

Mam takie oto pytanie:

Obrazek

W tej sytuacji pojazd nr 1 ustępuje pierwszeństwa pojazdowi szynowemu. Dlaczego, skoro droga z pierwszeństwem przebiega wzdłuż linii, po której porusza się pojazd nr 1?
Poszperałem w internecie kiedy pojazd szynowy ma pierwszeństwo i:

Tramwaj, jako pojazd szynowy, ma bezwzględne pierwszeństwo - z wyjątkiem sytuacji, gdy ze znaków lub sygnałów wynika inny sposób zachowania oraz gdy tramwaj włącza się do ruchu, tj. wjeżdża na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli tramwajowej (art. 17 ust. 1 ustawy prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997 - Dz. U. 58 z 2003r. poz. 515 - tekst jednolity). Tak, więc w sytuacji, gdy znaki i sygnały nie nakazują inaczej, to inne pojazdy, bez względu na to czy jadą z prawej, czy lewej strony - muszą ustąpić pierwszeństwa tramwajowi.

Tylko w przedstawionej sytuacji znaki wyznaczają przebieg drogi z pierwszeństwem...
qwerty0

Postprzez BOReK » poniedziałek 21 lipca 2008, 14:31

Zauważ, że tramwaj równiez jest na drodze z pierwszeństwem. A że jest pojazdem szynowym, to ma pierwszeństwo nawet względem samochodu, który ma po swojej prawej stronie zgodnie z przytoczonym fragmentem.
BOReK

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 21 lipca 2008, 14:40

aha, ja myślałem, że znak wyznacza przebieg drogi z pierwszeństwem, a tramwaj jako że opuszcza drogę z pierwszeństwem, musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na tej drodze (tak jak w przypadku innych pojazdów). Dziękuję ;-)
qwerty0

Postprzez tristan » poniedziałek 21 lipca 2008, 21:19

No bo poniekąd nie bardzo wiem z czego wynika to pierwszeństwo tramwaju w tym przypadku, skoro znaki są w hierarchii wyższe niż PoRD, a nie widzę nic o tramwaju w przypadku tabliczki ustalającej pierwszeństwo. Albo w tym jest jakiś kruczek jeszcze, albo po prostu tutaj tramwaj nie ma pierwszeństwa.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez smerfu » poniedziałek 21 lipca 2008, 22:05

Jeżeli tramwaj znajduje się na takiej samej drodze równorzędnej co samochód, a tory ich jazd się kolidują, przecinają to tramwaj ma pierwszeństwo przed samochodami. Tak jak to tutaj ma miejsce.
smerfu

Postprzez tristan » poniedziałek 21 lipca 2008, 22:28

Albowiem gdyż? Ja wiem, że tak się to na chłopski rozum tłumaczy, ale mi to wprost z przepisów nie wynika.
tristan

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 21 lipca 2008, 22:29

Bez wątpienia tramwaj ma pierwszeństwo, bo widziałem filmik przedstawiający tę sytuację (załączone zdjęcie pochodzi właśnie z niego).
Dzięki jeszcze raz za wyjaśnienia ;)

P.S. Wcale nie jest tak łatwo nauczyć się teorii na prawo jazdy - mam na myśli zrozumieć, a nie wykuć na pamięć odpowiedzi.
qwerty0

Postprzez BOReK » poniedziałek 21 lipca 2008, 22:38

Co z przepisów nie wynika? Przecież jest napisane, ze tramwaj ma bezwzględne pierwszeństwo o ile z oznakowania lub sygnałów nie wynika inaczej. W tym przypadku znajduje się na drodze równorzędnej z pojazdem nr 1, a dodatkowo ma bonus z bycia tramwajem - ma pierwszeństwo. Na zdrowy chłopski rozum to tramwaj ma masę ok. 30 ton (nie pamiętam cech poszczególnych modeli) i przez to gorsza manewrowość, a do tego nie odbije w bok w ucieczce.
BOReK

Postprzez tristan » poniedziałek 21 lipca 2008, 22:50

No mi nie wynika z przepisów.

Przecież jest napisane, ze tramwaj ma bezwzględne pierwszeństwo o ile z oznakowania lub sygnałów nie wynika inaczej.

A) gdzie jest napisane?

B) no więc tu z oznakowania wynika inaczej, bo pojazd 1 podąża drogą z pierwszeństwem, a tramwaj ją opuszcza. Swoją drogą, zastanawiam się, skąd wynika wprost, że opuszczający DzP ma ustąpić temu, kto nią podąża. Coś się za bardzo dzisiaj zagubiłem w rozważaniach :D

Na zdrowy chłopski rozum to tramwaj ma masę ok. 30 ton (nie pamiętam cech poszczególnych modeli) i przez to gorsza manewrowość, a do tego nie odbije w bok w ucieczce.

Ale chłopski rozum nie reguluje działania pierwszeństwa. Ja nie twierdzę, że tam tramwaj ma pierwszeństwo, ale w tej chwili nie umiem tego z przepisów wyprowadzić.
tristan

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 21 lipca 2008, 22:56

tristan, przeczytaj proszę mój pierwszy post. Tam jest to napisane :-)
A dla potwierdzenia, że tramwaj ma rację (czyt. pierwszeństwo), zamieszczam filmik pochodzący z Encyklopedii Ruchu Drogowego 2007 od Winfor'a:

Kliknij tutaj
qwerty0

Postprzez tristan » poniedziałek 21 lipca 2008, 23:30

qwerty0 napisał(a):tristan, przeczytaj proszę mój pierwszy post. Tam jest to napisane :-)

Ale co jest napisane? Skup się... Mi nie chodzi o to, co twierdzi Winfor, ale że mi to nie wynika z przepisów. Nie umiem tego z przepisów wyprowadzić... To, że ktoś tak twierdzi, to chwilowo mało ważne. Chciałbym zrozumieć na jakiej podstawie. Zresztą sam(a) zgłaszasz problem.
tristan

Postprzez cman » wtorek 22 lipca 2008, 08:27

PRD napisał(a):Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.
cman

Postprzez tristan » wtorek 22 lipca 2008, 09:18

No OK, a jednak jak tramwaj ma USTĄP czy STOP to ustępuje czy też stopa. Bo znaki mają wyższy priorytet niż PoRD jako takie. Skoro więc tu znaki regulują pierwszeństwo, to dlaczego w tym wypadku tramwaj ma znaki ignorować?
tristan

Postprzez cman » wtorek 22 lipca 2008, 09:25

On znaków nie ignoruje, on jest na drodze z pierwszeństwem, autobus również jest na drodze z pierwszeństwem. Oba pojazdy są na drodze z pierwszeństwem, ale któryś musi pojechać pierwszy, a jeżeli nie da się tego już bardziej rozstrzygnąć na poziomie znaków, to trzeba zastosować zasady ogólne, a jeżeli ogólne to z nich wynika, że pojazd szynowy ma pierwszeństwo, niezależnie od tego, z której strony nadjeżdża.
cman

Postprzez tristan » wtorek 22 lipca 2008, 13:26

No tak, zaćmiło mnie, bo pomieszałem sobie przepisowe ustępowanie po prawej z potocznym ustępowaniem podczas zjazdu z głównej. Ale to potoczne wynika z przepisowego.
tristan

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze