Światła dzienne i światła przeciwmgielne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Światła dzienne i światła przeciwmgielne

Postprzez qwerty0 » niedziela 20 lipca 2008, 23:02

Witajcie.

Kiedy mogę używać świateł do jazdy dziennej?
Z tego co wyczytałem na forum - nie zastępują one świateł mijania za dnia. Czy można je używać razem ze światłami mijania?

I drugie pytanko - jak mała musi być widoczność abym mógł użyć świateł przeciwmgielnych?
qwerty0

Postprzez cman » niedziela 20 lipca 2008, 23:06

PRD napisał(a):Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
(...)
3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

(...)

Art. 51. 2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.
(...)
5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
cman

Postprzez DEXiu » niedziela 20 lipca 2008, 23:26

O ile masz w swoim aucie światła do jazdy dziennej to tak - można je używać zamiast świateł mijania. Tylko żeby to na pewno były te światła a nie tak światła przeciwmgłowe przednie :wink: (co rusz to widzę jakichś kierowców którzy w biały piękny dzień jadą właśnie na przeciwmgłowych :roll: )
DEXiu

Postprzez tristan » poniedziałek 21 lipca 2008, 08:43

Z tymi dziennymi jest w ogóle niejasne. Nie jestem przekonany, czy np. podczas
a) Holowania
b) tunelenia
można dzienne, bo tam przepis mówi osobno o mijania, a nie mówi o dziennych. Ale gdzieś widziałem interpretację, że można dzienne.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez qwerty0 » poniedziałek 21 lipca 2008, 10:10

Chyba rozumiem. Dzięki Wam za pomoc :D
qwerty0

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 21 lipca 2008, 17:56

tristan napisał(a):Z tymi dziennymi jest w ogóle niejasne. Nie jestem przekonany, czy np. podczas
a) Holowania
b) tunelenia
można dzienne

A moim zdaniem jest bardzo jasne, że wtedy nie można dziennych. ;)
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze