klasyczne skrzyżowanie - wielki problem - proszę o pomoc

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

klasyczne skrzyżowanie - wielki problem - proszę o pomoc

Postprzez mfxfile » środa 25 czerwca 2008, 20:52

Czy ktoś posiadający odpowiednią wiedzę mógłby mi wyjaśnić zasady zachowania na takim skrzyżowaniu? Myślę, że wielu osobom się to przyda. Proszę o dokładny opis zachowania samochodów w poszczególnych kolorach przy skręcie w lewo i zawracaniu w przypadku drogi głównej i przy skrecie w lewo i jeździe na wprost w przypadku drogi podporządkowanej. Proszę o podanie numeru pozycji na środku skrzyżowania, którą należy zająć przy dokonywaniu tych manewrów. Wystarczy opisać dwa przypadki, jeden na głównej, drugi na podporządkowanej, gdyż pozostałe dwa są do nich analogiczne. Co, jeśli widząc wolne miejsce na środku skrzyżowania zajmę je wyjechawszy z podporządkowanej oczekując na możliwość wjazdu lub przejazdu przez drogę główną, po czym samochody z głównej będą chciały skręcać w lewo lub zawracać, a ja będę torował im drogę? Czy więc mogę wjechać w ten sposób na środek skrzyżowania, czy aby przez nie przejechać muszę mieć wolne aż 4 pasy w jednej chwili?
Z góry dziękuję za wyjaśnienia :-).

Obrazek
mfxfile

Postprzez kwito » środa 25 czerwca 2008, 22:42

Obrazek
po drodze na uczelnię pokonuję podobne skrzyżowanie, z tym, że na środku jest więcej miejsca i jeździ się tak jak na moim rysunku po lewej (5 i 6 to pojazdy z podporządkowanej skręcające w lewo - nie chcialo mi się kolorować już), po części jest to podyktowane liniami na jezdni, jest tam sygnalizacja świetlna, ale w godzinach szczytu odchodzą tam istne jaja, bo wzdłuż głownej jeździ jeszcze tramwaj...
a w twoim przypadku jechałbym tak jak na prawym rysunku (5 i 6 to pojazdy zpodporządkowanej skręcające w lewo, lub z głównej zawracające, albo też jadące w lewo)
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Powrót do Sytuacje na drodze