Rondo bez sygnalizacji-który pas zająć

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo bez sygnalizacji-który pas zająć

Postprzez uczen » poniedziałek 23 czerwca 2008, 23:51

Witam wszystkich,

aktualnie jestem w trakcie "robienia" prawa jazdy i mam do Was pytanie jeżeli dojeżdżając do ronda bez sygnalizacji świetlnej o dwóch pasach ruchu i mam zamiar jechać na wprost to na którym pasie przy dojeżdżaniu do ronda mam się znajdować na lewym czy prawym ?

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedz.
uczen

Postprzez doti1983 » wtorek 24 czerwca 2008, 00:07

na prawym...
doti1983

Postprzez qwer0 » wtorek 24 czerwca 2008, 00:48

jezeli nie ma strzalek kierunkowych, czy znaku inf. o kierunku jazdy danym pasem, to na wprost mozesz jechac zarowno lewym jak i prawym pasem (a gdyby bylo ich wiecej to kazdym innym tez)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Re: Rondo bez sygnalizacji

Postprzez And1@ » wtorek 24 czerwca 2008, 06:03

uczen napisał(a):Witam wszystkich,

aktualnie jestem w trakcie "robienia" prawa jazdy i mam do Was pytanie jeżeli dojeżdżając do ronda bez sygnalizacji świetlnej o dwóch pasach ruchu i mam zamiar jechać na wprost to na którym pasie przy dojeżdżaniu do ronda mam się znajdować na lewym czy prawym ?

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedz.

1. Jedziesz prawym i wjeżdżasz na prawy na rondzie

2. Jedziesz lewym, wjeżdżasz na lewy na rondzie, ale zjechac z ronda musisz już z prawego.

Ten pierwszy sposób jest lepszy i bezpieczniejszy :twisted:
And1@

Postprzez uczen » wtorek 24 czerwca 2008, 07:57

Dzięki za odpowiedź :wink:
uczen

Postprzez Brunet » niedziela 29 czerwca 2008, 20:54

Poproś instruktora żeby to z Tobą przećwiczył. Teoria teorią ale nie raz ciężko przełożyć ją na praktykę.
Powodzenia :wink:
Brunet

Postprzez fifi » wtorek 15 lipca 2008, 12:10

a jak mamy rondo 3 pasmowe to np jak pojechali byś Cię 3 w prawo? przyjmijmy że mamy 2 pasy jak dojeżdżamy do ronda.
kierowca :)
fifi

Postprzez karolina1 » sobota 19 lipca 2008, 14:18

And1@ napisał(a):2. Jedziesz lewym, wjeżdżasz na lewy na rondzie, ale zjechac z ronda musisz już z prawego.

Dlaczego "musi" zjechać z prawego? Oczywiście, wygodniej i bezpieczniej jechać cały czas prawym, ale nie rozumiem skąd ma wynikać zakaz zjeżdżania lewym pasem, skoro nie ma żadnych oznaczeń.

A odnośnie pytania o skręt w prawo - nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, ale jak w prawo to z prawego :)
karolina1

Postprzez cman » sobota 19 lipca 2008, 14:26

karolina1 napisał(a):Dlaczego "musi" zjechać z prawego? Oczywiście, wygodniej i bezpieczniej jechać cały czas prawym, ale nie rozumiem skąd ma wynikać zakaz zjeżdżania lewym pasem, skoro nie ma żadnych oznaczeń.

PRD napisał(a):Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
cman

Postprzez karolina1 » sobota 19 lipca 2008, 14:34

Ale on nie zamierzał skręcać w prawo...
karolina1

Postprzez phot » sobota 19 lipca 2008, 15:42

O ludzie... jaki swiat bylby piekny gdyby tak ludzie wreszcie zrozumieli jak trzeba jezdzic po rondzie!

Zjazd z ronda musi odbywac sie z prawego pasa na rondzie i mozemy przy tym zajac dowolny pas po zjezdzie - jezeli bedzie to lewy pas nie polecam zjazdu jakims skosem poniewaz wiele osob uwaza ze mozna zjezdzac z ronda z innego pasa niz prawy!

Rozumiem poniekad tych ktorzy tak zjezdzaja poniewaz zdarzaja sie takie zawalidrogi ktore cale rondo (w przypadku Szczecina) ktore ma 8 zjazdow pokonuja prawym pasem(!)

Strach przed rondem nie wynika z ich skomplikowania tylko z niewiedzy! Jak dowiecie sie jak wygladaja przepisy strach minie:)

Obowiazuje nas jeszcze to w jakim kierunku bedziemy z ronda zjezdzac - jak w prawo - mozna prawym pasem jak prosto srodkowym jak w lewo czy zawracac lewym. Przy czym przy tych kolejnych pasach musimy tak je zmieniac aby znalezc sie na koncu na prawym pasie.

Na rondzie pamietajcie tez ze warto sie obejzec nie tylko w lusterko ale i przez ramie czy napewno mozemy ten pas zmienic.

Pozdrowionka i sorki za nieco agresywny ton wypowiedzi ale widze bardzo wiele osob ktore po rondach jezdzic nie umie i nie wiem jak oni wogole zdali prawko... przeciez kazdego swojego kursanta predzej czy pozniej tego nauczylem....

To nie jest tak ze jak pojedziecie dokladnie w ktorys zjazd np z lewego pasa a powinno sie wjezdzac na rondo powiedzmy z prawego... chodzi o to poprostu zeby np nie trzymac sie kurczowo tego prawego pasa (oprocz zjazdu)
phot

Postprzez karol11b » sobota 19 lipca 2008, 16:27

Najbardziej trafna odpowiedzią jest zajęcie prawego pasa ruchu ponieważ ruch jest w Polsce prawostronny i o ile jest to mozliwe zajmujemy pas ruchu najblizszy prawej krawedzi jezdni
karol11b

Postprzez karolina1 » sobota 19 lipca 2008, 17:49

phot napisał(a):Rozumiem poniekad tych ktorzy tak zjezdzaja poniewaz zdarzaja sie takie zawalidrogi ktore cale rondo (w przypadku Szczecina) ktore ma 8 zjazdow pokonuja prawym pasem(!)

No właśnie. Poza tym są przecież inne sytuacje, kiedy zjeżdżanie prawym pasem ze skrzyżowań jest lekko absurdalne - np. kiedy tuż za rondem jest przystanek autobusowy. Prawostronna ortodoksja i usprawiedliwianie wszystkiego tekstem, że "ruch w Polsce jest prawostronny" była rzeczą, która mnie zawsze dziwiła na kursie. W końcu - komu może zawadzić osobnik jadący lewym pasem prosto przez rondo?
Obrazek
karolina1

Postprzez ella » sobota 19 lipca 2008, 21:21

Poza tym są przecież inne sytuacje, kiedy zjeżdżanie prawym pasem ze skrzyżowań jest lekko absurdalne - np. kiedy tuż za rondem jest przystanek autobusowy

A kto ci każe z prawego zjeżdzać też na prawy.
Zjazd z ronda musi odbywac sie z prawego pasa na rondzie i mozemy przy tym zajac dowolny pas po zjezdzie
ella
Moderator

Postprzez karolina1 » sobota 19 lipca 2008, 21:50

No niby nikt, ale czasem warto i przed zjazdem pomyśleć o najbliższej przyszłości :wink:
Obrazek
karolina1

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze