znak STOP

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

znak STOP

Postprzez klaudia_90 » czwartek 19 czerwca 2008, 19:51

Obawiam sie ze bylo juz takie pytanie, ale niestety nie umiem go znalezc... Wiec jak cos to mozna podac linka:P wiec jest taka sytuacja, ze mamy skrzyzowanie drogi podporzadkowanej z droga z pierwszenstwem. Na drodze podporzadkowanej mamy znak stop bezposrednio przed przejsciem dla pieszych.. natomiast przejscie jest bezposrednio przy skrzyzowaniu tych drog. I pytanie, gdzie w takiej sytuacji mam sie zatrzymac aby ustapic pierwszenstwa? Mam czekac przed przejsciem i wjechac na nie gdy bedzie droga wolna czy mam wjechac na przejscie i tam oczekiwac??
25.06 teoria + plac + miasto -
04.09 plac + miasto +
ZDALAM !!!!!! :)))))))
klaudia_90

Postprzez qwer0 » czwartek 19 czerwca 2008, 20:25

jesli widocznosc jest wystarczajaca, to przed przejsciem.
Jak nie, to jeb*c przejscie i sie na nie wbijac. Oczywiscie wczesniej pieszym ustapic.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez klaudia_90 » czwartek 19 czerwca 2008, 20:39

no ale jesli sie zatrzymie przed przejsciem, bedzie wolne, to mam ruszyc i nie zatrzymywac sie przed jezdnia drogi z pierwszenstwem czy tez sie zatrzymac? bo tez nie wiadomo jak egzaminator na to spojrzy.. powie mi, ze sie nie zatrzymalam :p bo nie uzna tamtego zatrzymania przed przejsciem.
25.06 teoria + plac + miasto -
04.09 plac + miasto +
ZDALAM !!!!!! :)))))))
klaudia_90

Postprzez bruno666 » czwartek 19 czerwca 2008, 21:00

Jak są piesi to przepuść, podjedź i zatrzymaj sie przed samą linią zatrzymania albo bezpośrednio przed krawędzią jezdni poprzecznej.
Jeśli pieszych nie ma to zachowaj się tak jakby tego przejścia w ogóle nie było.
...
bruno666

Postprzez Yerenia » czwartek 19 czerwca 2008, 22:45

dokladnie tam jak mowi bruno666 :D
Yerenia

Postprzez doti1983 » piątek 20 czerwca 2008, 00:40

przepis odnośnie znaku stopu mówi:

Znak ten wskazuje, że kierujący pojazdem dojeżdżając do skrzyżowania musi się zatrzymać, zanim wjedzie na drogę. Gdy wjeżdża on na drogę z pierwszeństwem przejazdu, to musi on ustąpić pierwszeństwa pojazdom poruszającym się po tej drodze. Kierujący powinien zatrzymać pojazd w miejscu oznaczonym na drodze lub w takim miejscu, w którym może on się upewnić, że ruch na drodze poprzecznej pozwala wjechać na nią bez spowodowania zakłóceń w tym ruchu. Znak ten może być ustawiony także przed przejazdami kolejowymi.
doti1983

Postprzez Śledziu » piątek 20 czerwca 2008, 12:53

Pamietajcie ze przy znaku to stop najwazniejsza jest widocznosc,zatrzymujemy sie tam gdzie mamy pelen przeglad wydarzen.Wydaje mi sie ze jesli chodzi o taka sytuacje nie widzac nawet tego skrzyzowania moge stwierdzic iz trzeba wjechac na przejscie po uprzednim przepuszczeniu dresikow i laleczek z yorkami,nie wiem dokladnie jaka ma dlugosc przejscie dla pieszych ale tak 2-3 metry stac przed skrzyzowaniem i sie wlaczac do ruchu z tego miejsca to troche ryzyko.Co innego skrzyzowanie rownolegle do ktorego zawsze wszyscy wolniej podjezdzaja a na takim jak ty podajesz to Ci pierszenstwem to zazwyczaj pruja wiec stanie przed przejsciem jest nie najlepszym pomyslem ;d.
16 Września - zdany Egzamin za 2 Podejściem :)
Śledziu

Postprzez ivytomek » piątek 20 czerwca 2008, 13:35

qwer0 napisał(a):jesli widocznosc jest wystarczajaca, to przed przejsciem.

a to niby czemu...? Masz dojechać najdalej, jak się da, jeśli nie ma linii zatrzymania
ivytomek

Postprzez bruno666 » piątek 20 czerwca 2008, 15:14

ivytomek napisał(a):
qwer0 napisał(a):jesli widocznosc jest wystarczajaca, to przed przejsciem.

a to niby czemu...? Masz dojechać najdalej, jak się da, jeśli nie ma linii zatrzymania

Jeśli widoczność jest wystarczająca, to nie będzie tam B-20 tylko A-7. :wink:
...
bruno666

Postprzez cman » piątek 20 czerwca 2008, 19:05

cman

Postprzez qwer0 » piątek 20 czerwca 2008, 20:52

Jeśli widoczność jest wystarczająca, to nie będzie tam B-20 tylko A-7. Wink

a bo to w jednym miejscu gdzie widocznosc jest dobra, stoi znak stop? No bez yay... Skoro przed przejsciem mam dobra widocznosc, to niby czemu nie moge sie wlasnie tam zatrzymac??
Kierujący powinien zatrzymać pojazd w miejscu oznaczonym na drodze lub w takim miejscu, w którym może on się upewnić, że ruch na drodze poprzecznej pozwala wjechać na nią bez spowodowania zakłóceń w tym ruchu.

wiec skoro zatrzymujac sie przed przejsciem juz mam dobra widocznosc, zatrzymam sie tam i dopiero rusze, to postepuje niezgodnie z tym zapiskiem?
W Lbnie na egzaminie nie ma szans zatrzymac sie na przejsciu, bo od razu Cie egzaminator uwali. Looka uwaznie czy chociaz kawalek tylka Ci na pasach nie zostal, zeby tylko Cie uwalic.
Jesli przed przejsciem nie ma dostateczniej widocznosci, no to nie ma o czym dyskutowac, no bo byloby fizyczna niemozliwosci wykonac ten manewr inaczej, ale jesli widocznosc jest good, no to w czym problem??
Masz dojechać najdalej, jak się da

a to niby skad sie wzielo??
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez bruno666 » piątek 20 czerwca 2008, 20:58

qwer0 napisał(a):W Lbnie na egzaminie nie ma szans zatrzymac sie na przejsciu, bo od razu Cie egzaminator uwali.

Na jakiej podstawie?
...
bruno666

Postprzez kopan » piątek 20 czerwca 2008, 22:37

Niestety znak stop to przykład zdefiniowania zachowania odnośnie tego znaku w sposób „nie wiadomo jak się zachować”.

Po pierwsze zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem – czyli przed chodnikiem.

Po drugie przepis uściślający miejsce zatrzymania mówi że:
<<<2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.>>>
Nijak nie rozumie gdzie się mam zatrzymać gdy nie ma linii zatrzymania jak ktoś wie gdzie się zatrzymać to niech mi to objaśni oczywiście na podstawie tego zacytowanego przepisu.
Życzę powodzenia.
kopan

Postprzez tristan » sobota 21 czerwca 2008, 08:54

bruno666 napisał(a):
qwer0 napisał(a):W Lbnie na egzaminie nie ma szans zatrzymac sie na przejsciu, bo od razu Cie egzaminator uwali.

Na jakiej podstawie?

Pewnie takiej, że przejście jest przeznaczone dla pieszych i jego blokowanie jest po prostu chamskie. Nieraz widuję takich ,,specjalistów'' co to 3 metry go zbawią i przejście musi blokować.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez ewag » sobota 21 czerwca 2008, 11:01

Jak nie ma pieszych to chyba można wjechać na przejście. Ja tak robię na jazdach i jest ok :)
ewag

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze