znaki ostrzegawcze A-6d i A-6 e

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

znaki ostrzegawcze A-6d i A-6 e

Postprzez gosława » środa 26 marca 2008, 11:07

czy znaki A-6d i A-6e jednocześnie informują o zakazie skrętu w drogę podporządkowaną? według mnie - tak, bo informuja o wlocie drogi jednokierunkowej. Jednak mój instruktor prawa jazdy twierdzi, ze nie jest to jednoznaczne, a co gorsza widziałam zastosowanie tych znaków przed skrzyzowaniem z droga dwukierunkową.
Czy ktoś potrafi jednoznacznie opisać znaczenie tych znaków?
gosława

Postprzez Ad_aM » środa 26 marca 2008, 11:42

Jednoznacznie jest w kodeksie. Są to wloty dróg jednokierunkowych. Tym samym oznacza to, że będzie tam zakaz wjazdu :wink: Instruktor za bardzo filozofuje, co nie jest korzystne w czasie nauki innych osób :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez gosława » środa 26 marca 2008, 11:58

dzięki.
ale co zrobic z niewlasciwie uzytymi znakami? skąd one sie tam u licha wziely?? przeciez ktos musial takie oznakowanie zaprojektowac, ktos je zatwierdzil i jeszcze ktos inny to wykonal. a teraz tkwi np. na "betonce" w Zabrzu.
gosława

Postprzez Mycha » środa 26 marca 2008, 12:03

Wg mnie również. Już nie pamiętam dokładnie, ale chyba nawet takie pytanie jest w teście, że trzeba zaznaczyć, że nie można skręcić.
Mycha

Postprzez glor » środa 26 marca 2008, 14:00

gosława napisał(a):dzięki.
ale co zrobic z niewlasciwie uzytymi znakami? skąd one sie tam u licha wziely?? przeciez ktos musial takie oznakowanie zaprojektowac, ktos je zatwierdzil i jeszcze ktos inny to wykonal. a teraz tkwi np. na "betonce" w Zabrzu.

Witaj.
To jest niestety pytanie retoryczne.
Najpierw trzeba by było wyjaśnić i odpowiedziec na pytanie "dlaczego jest taki bu...el w tym kraju?", a zapeniam Cię, że niestety to jest nagminne.
Pozostaje Ci tylko myslenie i zdrowy rozsądek.

Tym samym oznacza to, że będzie tam zakaz wjazdu

Nie zawsze.

Instruktor za bardzo filozofuje, co nie jest korzystne w czasie nauki innych osób

I tu masz niestety rację.
glor

Postprzez DEXiu » środa 26 marca 2008, 14:25

Nie chciałbym podważać prawdomówności i kompetencji Autorki wątku, gdyż oczywiście błędnie ustawione znaki zdarzają się, ale ponieważ spotkałem się już z podobnym problemem zapytam - czy jesteś pewna, że nie mylisz przypadkiem znaków A-6 d/e z podobnie wyglądającą tabliczką T-6?
DEXiu

Postprzez gosława » środa 26 marca 2008, 14:44

absolutnie pewna.
po ostatniej dyskusji z panem instruktorem jestem uczulona na ten znak.
gosława

Postprzez gosława » środa 26 marca 2008, 14:47

glor napisał(a):
Tym samym oznacza to, że będzie tam zakaz wjazdu

Nie zawsze.

a czemu nie zawsze?
gosława

Postprzez glor » środa 26 marca 2008, 15:05

Witaj.
Przeczytaj Rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowyc(Dz. U. nr 220 z 2003 poz. 2181 pkt 2.2.7)
Pisze, że:
Znak A-6d i również A6e stosuje przed skrzyżowaniem z drogą będącą podporządkowanym wlotem jednokierunkowym z prawej/lewej strony, którym jest łącznica lub inna droga kończąca się pasem włączania.

Jeżeli takiego pasa niema to wtedy dodatkowo stosuje się znak Zakaz wjazdu.

Pozdrawiam.
glor

Postprzez gosława » środa 26 marca 2008, 16:24

Dziękuję. Przeczytałam. Ale zapisu o dodatkowym zastosowaniu znaku zakaz wjazdu nie znalazłam. Ponadto, choc tu zastrzegam, ze nie jestem prawnikiem, sformułowanie "w szczególności" rozumiem jako "na przykład". Więc nadal rozumiem takie oznakowanie jako informację o wlocie drogi jednokierunkowej podporządkowanej, (np. drogi z pasem właczenia... ale niekoniecznie), czyli bez mozliwości skręcania w nią z drogi nadrzędnej, na której umieszczono znak A-6d/e.
Niemniej dziękuję za odesłanie do "źródła".
Pozdrawiam.
gosława

Postprzez Ad_aM » środa 26 marca 2008, 19:42

glor napisał(a):Witaj.
Przeczytaj Rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowyc(Dz. U. nr 220 z 2003 poz. 2181 pkt 2.2.7)
Pisze, że:
Znak A-6d i również A6e stosuje przed skrzyżowaniem z drogą będącą podporządkowanym wlotem jednokierunkowym z prawej/lewej strony, którym jest łącznica lub inna droga kończąca się pasem włączania.

Jeżeli takiego pasa niema to wtedy dodatkowo stosuje się znak Zakaz wjazdu.

Pozdrawiam.

I nadal w tą drogę gdzie jest ta łącznica nie wjedziesz bo będzie stał zakaz :D
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez scorpio44 » czwartek 27 marca 2008, 15:15

Ja widziałem wiele razy błędnie zastosowane znaki A-6d/A-6c, gdzie intencją je stawiających było tylko pokazanie, że droga podporządkowana będzie się krzyżowała pod kątem ostrym (widziałem nawet takie z "ramionami" skierowanymi pod kątem w górę, a nie w dół). A były to drogi dwukierunkowe.
PS: Słowo "łącznica" (podobnie jak "uzurpować") kojarzy mi się tylko i wyłącznie z panem Dworakiem. :D
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze