Zawracanie, pytanie o pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie, pytanie o pierwszeństwo

Postprzez Czaja » czwartek 21 lutego 2008, 22:39

Mam pytanie, kto w podanej sytuacji ma pierwszeństwo?

Obrazek

Ogólna zasada mówi że zawracający na głównej drodze ma pierwszeństwo (tak mi się wydaje, dopiero się uczę ;p ). Jednak wyobraźmy sobie, że pojazd czerwony czeka już dosyć długo w tym miejscu gdyż puszcza (niezaznaczone na rysunku) samochody jadące główna drogą. Skąd w takim razie, kierowca niebieskiego, ma wiedzieć czy, ten w czerwonym zawraca, czy wyjechał z drogi podporządkowanej (wtedy to czerwony, skręcający w lewo musiałby puścić niebieskiego jadącego na wprost)
Proszę o wyrozumiałość, ponieważ przepisami nie interesuję się zbyt długo, egzamin z teorii na kategorie B mam 3 marca.
A tak w ogóle to mój pierwszy post na tym forum, więc witam.
Czaja

Postprzez Marshall » czwartek 21 lutego 2008, 22:40

On ma pierwszeństwo - zasada prawej ręki, oboje jesteście na podporządkowanej.
Obrazek
14.02.2008 Praktyka +
Marshall

Postprzez kamiles » czwartek 21 lutego 2008, 23:27

Zgodnie ze stanem prawnym czerwony ma pierwszeństwo. Jednak gdybym ja była na miejscu tego kierowcy, nie egzekwowałabym na siłę tego pierwszeństwa, szczególnie, jeśli ten niebieski dojechał do skrzyżowania dopiero wtedy, gdy czerwony ustawił się juz do zawracania (często faktycznie w takich sytuacjach nie ma możliwości oceny czy samochód zawraca na drodze z pierwszeństwem, czy też skręca w lewo z podporządkowanej)
kamiles

Postprzez Czaja » czwartek 21 lutego 2008, 23:56

Okej dzięki za odpowiedzi, i rozwianie wątpliwości ; >
Czaja

Postprzez DEXiu » piątek 22 lutego 2008, 01:00

Czerwony ma pierwszeństwo, jednak często zdarza się, że niebieski w tej sytuacji wymusza. Polecam również lekturę pokrewnego tematu --> http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=11805
DEXiu

Postprzez barbra » piątek 22 lutego 2008, 01:18

Polecam również lekturę ....
...raczej awanturę :]
A swoją drogą,trudno znaleźć wątek ,by wszyscy byli zgodni w tym temacie.....,ale do prześledzenia jest ich tu wiele,np.ten
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0
A skoro rozpoczęłaś kurs
Ogólna zasada mówi że zawracający na głównej drodze ma pierwszeństwo (tak mi się wydaje, dopiero się uczę ;p ).
,to warto zacząć od tego linku:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8820
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez glor » piątek 22 lutego 2008, 09:04

Witam.
Pozycja czerwonego pojazdu dla pojazdu niebieskiego jest jednoznaczna – nadjechał od strony drogi podporządkowanej i wobec tego musi ustąpić pierwszeństwa niebieskiemu.

O tym, że jest to zawracanie wie tylko pojazd czerwony. Aby niebieski wiedział również o tym fakcie to czerwony powinien wykonywać manewr zawracania przy lewej stronie pasa rozdzielającego jezdnie. Pozycja ta jest jednoznaczna dla niebieskiego, który wie o manewrze zawracania i jednocześnie nie pozwala mu na wjechanie na skrzyżowanie.

Inne rozwiązania w tej sytuacji są delikatnie mówiąc ….. niewłaściwe.

Pozdrawiam.
glor

Postprzez scorpio44 » piątek 22 lutego 2008, 14:27

DEXiu napisał(a):Polecam również lekturę pokrewnego tematu --> http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=11805

Przepraszam, ale ja tu znowu nie widzę analogi......... Trafniejszy jest link podesłany przez Barbrę.

Glor, Twoja propozycja jest jak najbardziej właściwa od strony zdrowego rozsądku, szkoda tylko, że od strony przepisów jest niekoniecznie tak jednoznaczna. Jeżeli chodzi o sposób ustawiania się do zawracania, to mnóstwo wielozakładkowych wątków na ten temat mówi sama przez się co do jednoznaczności, jak jest poprawnie. ;) :D Co do pierwszeństwa zaś, to niestety obecny stan prawny powiada, że jeżeli czerwony zawraca, to ma pierwszeństwo przed niebieskim, a jeżeli skręca w lewo, to go nie ma - a kierujący pojazdem niebieskim niestety często gęsto musi być Duchem Świętym. Głupie, ale prawdziwe!
scorpio44

Postprzez DEXiu » piątek 22 lutego 2008, 15:53

Kurcze, scorpio. Znowu? To ja chyba przestane już odsyłać do tych wcześniejszych wątków :wink: IMHO wszędzie rozbijamy się o ten sam (podobny) temat - pierwszeństwo na skrzyżowaniu dwujezdniowej drogi z pierwszeństwem i jednojezdniowej podporządkowanej. Ale mniejsza o to :)
glor ==> A jeśli niebieski będzie jechał starym gruchotem, noga mu się "omsknie" i doda gazu to jak myślisz - kto będzie klepał na czyj koszt i kto dostanie punkty? :wink:
DEXiu

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 22 lutego 2008, 18:07

Scorpio:
jeżeli czerwony zawraca, to ma pierwszeństwo przed niebieskim, a jeżeli skręca w lewo, to go nie ma - a kierujący pojazdem niebieskim niestety często gęsto musi być Duchem Świętym. Głupie, ale prawdziwe!

A ja twierdzę, że nie będzie nic głupiego i nic nieprawdziwego... Pod warunkiem, że za właściwy uznajemy mój tok rozumowania. Ale o tym już było w tylu wątkach... że sie wyłączam, przynajmniej na razie, z dyskutowania na ten temat :D

P.S. Do czasu :D
A poza tym... Glor, po drogach jeżdżą i mali i duzi... Tym dużym troche inaczej się zawraca - jakbys nie wiedział... a przepisy te same...
cwaniakzpekaesu

Postprzez yahoo234 » piątek 22 lutego 2008, 18:17

oczywiście pierwszeństwo ma czerwony.
yahoo234

Postprzez Czaja » piątek 22 lutego 2008, 23:03

W takim razie, jako że sytuacja jest mocno "niejasna" zadam troszkę inne pytanie, co konkretnie mi radzicie, gdyby spotkała mnie taka sytuacja na egzaminie? Co by było gdybym był kierowcom czerwonego, a co gdy niebieskiego?
Czaja

Postprzez DEXiu » piątek 22 lutego 2008, 23:17

Jeśli na egzaminie będziesz czerwonym (zawracającym), to egzekwujesz swoje pierwszeństwo (zachowując przy tym szczególną ostrożność, bo gdyby matołowi zachciało się wymusić i się cmokniecie, to niestety istnieje spora szansa, że oblejesz egzamin). Jeśli niebieskim - czekasz tak czy siak aż czerwony przejedzie gdzie ma przejechać.
DEXiu

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 23 lutego 2008, 00:34

Czaja:
W takim razie, jako że sytuacja jest mocno "niejasna"

ta sytuacja jest na 1000 % (tak, tysiąc :D ) jasna. Odpowiedź masz powyżej.
cwaniakzpekaesu

Postprzez Czaja » sobota 23 lutego 2008, 00:48

cwaniakzpekaesu napisał(a):ta sytuacja jest na 1000 % (tak, tysiąc :D ) jasna. Odpowiedź masz powyżej.

Jasna to jest odpowiedź, na nią, ale nie jej rozwiązanie :P jeżeli rozumiesz o co mi chodzi...
A co jeżeli będąc w niebieskim będę chciał ustąpić pierwszeństwa, a egzaminator powie że mam pierwszeństwo? (bo myśli że tamten samochód skręca w lewo, a nie zawraca, wiem jest to strasznie mało prawdopodobne... ale mimo wszystko wole się nad tym zastanawiać teraz, a nie po ewentualnie niezdanym egzaminie ;P)
Czaja

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze