Ustępować pierwszeństwa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ustępować pierwszeństwa?

Postprzez gff » środa 09 stycznia 2008, 11:41

1. Witam, narysowałem taki obrazeczek i mam pytanie. Czy autko czerwone skręcające w lewo musi czekać aż autko niebieskie przejedzie czy spokojnie może wjechać na środkowy pas i dopiero potem czekać aż niebieskie autko przejedzie?
Obrazek

2. Przy okazji jeszcze jedno mam pytanie. Jeśli tak jak na poniższym obrazku pas do skrętu w lewo jest na tyle szeroki, że mieszczą się dwa samochody obok siebie i są obok siebie na jezdni namalowane dwie strzałki do skrętu w lewo ale pas ten nie jest podzielony liniami to mogą samochody ustawiać się jeden obok drugiego czy powinny jednak jeden za drugim? (sytuacja z ul. Francuskiej przy NBP w Katowicach)
Obrazek
gff

Postprzez tom9 » środa 09 stycznia 2008, 14:49

1.

czy spokojnie może wjechać na środkowy pas

moze wjechac.

2. obok siebie. mysle na jakim odcinku francuskiej to jest, ale nie przypominam sobie.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez jimorrison » środa 09 stycznia 2008, 15:24

ad 1) tak jak napisał tom1
ad 2) jeśli sytuacja w rzeczywistości jest identyczna jak na rysunku (ulica jednokierunkowa) to można skręcać z dwóch pasów - tak jak "mówi" to nam sygnalizacja pozioma.
W ogóle na drodze, ulicy jeśli nie ma wyrysowanych pasów to kierujący musi sam sobie wyznaczyć pas ruchu - blisko prawej krawędzi jezdni. Za jazdę środkiem można dostać mandat za tamowanie/blokowanie ruchu.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez mjk » środa 09 stycznia 2008, 20:54

AD 2. W Katowicach jest jeszcze jedna taka sytuacja - na skrzyżowaniu Reymonta z Powstańców. Tam jest jeszcze ciekawiej bo mozna skręcić tylko w lewo (są dwa niewyznaczone pasy do skrętu w lewo). I jadąc tamtędy na egzaminie zgłupiałem, bo dwa samochody przede mną ustawiły sie na prawym pasie i nie byłem pewnien czy mogę się koło nie wciskać z lewej strony.
mjk

Postprzez pcuryllo » środa 09 stycznia 2008, 21:52

AD.1

Moja odpowiedz jest następująca: ZALEŻY. Jeżeli gabaryty samochodu nie spowodują "zakłucenia" jazdy pojazdu niebieskiego to mozna wjechac.

Należy również wspomnieć tu o bardo ważnej rzeczy, a mianowicie o pojęciu : wymuszenie pierwszeństwa. Wymuszenie pierwszeństwa zachodzi zawsze, kiedy wykonany przez nas manewr zmusi kierowcę samochodu jadącego drogą z pierwszeństwem przejazdu do hamowania, a nawet zmniejszenia prędkości.

ad. 2
mogą sie ustawiać obok siebie, tylko potem muszą uważać, aby zajeły odpowiednie miejsca:P
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Powrót do Sytuacje na drodze