Znak T6-A

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak T6-A

Postprzez rabek » środa 19 grudnia 2007, 22:07

Witam
Wiem ze problem był wałkowany ale ja nic nie rozumie!
Szukam w necie informacji i w książce i BRAK!
Chodzi mi mianowicie o znak T6-A <<<Błagam o wytłumaczenie mi go <<nie chodzi mi o regułki << tylko proszę o wytłumaczenie z przykładami << nie mam pojęcia co on oznacza prócz tego ze gruba kreska to droga główna a cienka podporządkowa, ale co one wogle dają do tych znaków np znak "masz pierwszeństwo" << co ta tabliczka t6-a daje do tego znaku <<proszę o wytłumaczenie tego znaku najlepiej na przykładach

Pozdrawiam

Tytuł zmnieniony przez moderatora
rabek

Postprzez karolina1 » środa 19 grudnia 2007, 22:40

Obrazek

Oznacza to, że Ty i osoba, która nadjeżdża z lewej strony macie pierwszeństwo przed tymi, co jadą z góry (z naprzeciwka) i z prawej.
karolina1

Postprzez rabek » środa 19 grudnia 2007, 22:48

a jak skrecam w lewo < a drogi np w lewo lub prosto <to obaj mamy pierwszeństwo i na siebie jedziemy?
rabek

Postprzez lled3 » środa 19 grudnia 2007, 23:06

jak Ty jedziesz glowna - czyli np. od dolu i w lewo - a inny ktos bedac na glownej jedzie prosto (np. tu od lewej) - to on skreca z glownej na podporzadkowana - i ma Ci ustapic pierwszenstwa - tak jak bys jechal prosta droga z pierwszenstwem - i skrecal w lewo w jakas dozke - to ustepujesz jadacym z naprzeciwka
lled3

Postprzez mjk » środa 19 grudnia 2007, 23:31

Jeżeli obaj zjeżdżacie z głównej na podporządkowaną to reguła prawej ręki.
mjk

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 grudnia 2007, 01:42

Rabek, najkrócej mówiąc - kreska gruba to droga z pierwszeństwem, a kreska cienka to droga podporządkowana. A co do pierwszeństwa, to oczywiście ci z dróg z pierwszeństwem (grubych) mają pierwszeństwo przed tymi z dróg podporządkowanych (cienkich), natomiast między 2 pojazdami dojeżdżającymi taką samą pod względem pierwszeństwa drogą obowiązuje zasada prawej ręki.

Przykład (na podstawie tabliczki, którą zapodała Karolina): dojeżdżają jednocześnie 4 pojazdy (z każdej strony). Najpierw jadą ci z dróg z pierwszeństwem i między nimi reguła prawej ręki. Ten z lewej ma tego z dołu po prawej stronie, więc ten z dołu jedzie pierwszy. Ten z lewej drugi. Zostają pozostali dwaj na drogach podporządkowanych i między nimi też prawa ręka, czyli najpierw ten z góry, i na końcu ten z prawej.

PS: Mam nadzieję, że jesteś jeszcze przed kursem? ;)
2 PS: Czemu aż tylu ludzi ma taki problem z tym pierwszeństwem łamanym?! :shock:
scorpio44

Postprzez ross » czwartek 20 grudnia 2007, 22:15

a co gdy ten jadący z dołu skręca w lewo czyli tak jak gruba kreska a drugi wjeżdza z kreski grubej na cieńką to decyduje reguła prawej strony czy ten jadacy drogą główną ma pierszeństwo przed tym jadącym tez główna ale wjezdzajacym na podporządkowaną ?
ross

Postprzez tom9 » czwartek 20 grudnia 2007, 22:29

ten co jedzie z głownej na głowna ma pierwszenstwo.
zjezdzajac z głownej na podporzadkowana trzeba ustapic pierwszenstwa.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 grudnia 2007, 23:54

Ross - tak się składa, że w tym wypadku to wyjdzie na jedno i to samo. ;)
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze