Pytanie o wyprzedzaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie o wyprzedzaniu

Postprzez sopel » niedziela 25 listopada 2007, 17:32

mam 2 pytania
1. Czy jesli mam pierw znak ograczenie prdkosci do 70 km/h a za 2 metry znak teren zabudowany jak to rozumiec jakie jest ograniczenie predkosci?
2. Sytuacja jechalem z kolega wyprzdalem jakoms kobiete i gdy juz zjezdzalem na pas prawy bylem na pasie ruchu ktory sie konczyl i i byly te strzalki aby zjechac na prawo bylo to przewinienie z mojej strony? a kolega pokazal pani srodkowy palec :oops: ;/ bo ta pani na mnie trabila tylko nie wiem czy za to wyprzedzanie czy za kolege i np jak by sobie spisala nr rej to kolega dostanie mandat za ten palec czy moj ojciec na niego jest auto zarejestrowane :]
sopel

Postprzez albin » niedziela 25 listopada 2007, 18:41

1. Znak "obszar zabudowany" odwołuje ograniczenie prędkości. czyli ta 70-tka nie obowiązuje.
2. Jeśli manewr wykonałeś z zachowaniem bezpieczeństwa (drogi nie zajechałeś, itd...) to odbyło się to zgodnie z przepisami. A o mandacie za palec nie słyszałem jeszcze.
albin

Postprzez sopel » niedziela 25 listopada 2007, 19:01

mi nawet o mandat nie chodzilo tylko czy jest to wykroczenie w takim miejscu wyprzedzanie takto wiesz wszystko bylo dobrze wyprzedzilem go o dlugosc samochodu i zjechalem na dobry pas :) a o ten palec to sie z ciekawosci pytalem bo ja bym sie wqurzyl jak by mnie ktos wyprzedzal i takie cosik by mi pokazal :D
dziękuje za odpowiedz :)
sopel

Re: Pytanie o wyprzedzaniu

Postprzez scorpio44 » niedziela 25 listopada 2007, 21:28

sopel napisał(a):wyprzdalem jakoms kobiete i gdy juz zjezdzalem na pas prawy bylem na pasie ruchu ktory sie konczyl i i byly te strzalki aby zjechac na prawo bylo to przewinienie z mojej strony?

Mógłbyś troszkę dokładniej to opisać (albo najlepiej rysunek)? Bo nie jestem do końca pewien, czy dobrze rozumiem sytuację.

albin napisał(a):1. Znak "obszar zabudowany" odwołuje ograniczenie prędkości. czyli ta 70-tka nie obowiązuje.

70 odwołuje, ale wprowadza ograniczenie do 50 (a między 23.00 a 5.00 do 60)! Bo z Twojej wypowiedzi wynikałoby, że jest odwołana 70 i można dalej jechać 90. :D
scorpio44

Postprzez sopel » niedziela 25 listopada 2007, 22:38

juz nic nie trzeba ;) dowiedzialem sie :) o co chdozi :) ale dziekuje za pomoc :)
sopel

Powrót do Sytuacje na drodze