Kto ma pierwszeństwo w tej sytuacji ??

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo w tej sytuacji ??

Postprzez asia567 » czwartek 27 września 2007, 11:14

Nie mogę dać obrazka ale postaram się wytłumaczyć :
stoję po prawej stronie przełączki z zamiarem skręcenia w lewo (zajęłam prawa strone gdyż jest tam ulica naprzeciwko i stojąc po lewej znalazlabym sie na przeciwnym pasie ruchu) ale widzę że samochód stojący na ulicy naprzeciwko przełaczki daje znak że chce skrecać w swoją lewą stronę, kto ma jechać ? ja mam ruszyć czy on ?? czy to jest sytuacja patowa ? wydaje mi się że mam pierwszeństwo ponieważ jestem jakby "bardziej" na skrzyżowaniu a on chce dopiero wjechac na nie
asia567

Postprzez DEXiu » czwartek 27 września 2007, 11:56

Wszystko jest uzależnione od kilku czynników. Zakładam, że droga dwujezdniowa (skoro jest przełączka to zapewne taka droga tam jest) jest drogą z pierwszeństwem a droga poprzeczna jest drogą podporządkowaną. Wówczas jeśli Ty wyjechałaś z drogi podporządkowanej i stoisz na przełączce i chcesz skręcić w lewo, a z naprzeciwka jedzie delikwent, który też chce skręcić w lewo, to należałoby ustąpić mu jednak pierwszeństwa (albo nie tyle ustąpić pierwszeństwa co zaczekać, aż on też znajdzie się na przełączce - wtedy możecie jechać równocześnie). Jeśli natomiast Twój skręt z przełączki w lewo jest częścią manewru zawracania na drodze z pierwszeństwem, to teoretycznie masz pierwszeństwo (choć rozsądnie byłoby mieć ograniczone zaufanie bo w takiej sytuacji kierowcy wyjeżdżający z podporządkowanej najczęściej wymuszają pierwszeństwo)
DEXiu

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 27 września 2007, 12:36

Poczytaj:

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=10407

ale nie wiem, czy znajdziesz jednoznaczną odpowiedź na swoje pytanie... bo zdania są podzielone.
cwaniakzpekaesu

Postprzez asia567 » czwartek 27 września 2007, 14:01

ja właśnie dowiaduję się z różnych źródeł i dalej nie wiem nic, a wkrótce egzamin !! i też znalazłam różne interpretacje, a najgorsze że jest ten nowy przepis o pierwszeństwie przy zawracaniu ! i to zawracanie najbardziej mnie gryzie :(

tak jest jak napisałeś czy droga dwujezdniowa, każda jezdnia jest jednokierunkowa, a ja stoję na przełączce, ale co zrobić jeśli droga dojazdowa ma znak ustąp pierwszeństwa a ja będę zawracała na egzaminie ?? według nowego przepisu mam pierwszeństwo przed jadącym z przeciwka prosto, ale co robić ?? może ten ktos bedzie uważał ze on ma pierwszenstwo ??
asia567

Re: Kto ma pierwszeństwo w tej sytuacji ??

Postprzez ella » czwartek 27 września 2007, 15:47

asia567 napisał(a):stoję po prawej stronie przełączki z zamiarem skręcenia w lewo ... samochód stojący na ulicy naprzeciwko przełaczki daje znak że chce skrecać w swoją lewą stronę,

DEXiu napisał(a):Zakładam, że droga dwujezdniowa (skoro jest przełączka to zapewne taka droga tam jest) jest drogą z pierwszeństwem a droga poprzeczna jest drogą podporządkowaną.

To nie mogła być przełączka. Kodeks drogowy nie podaje definicji przełączki ale jest to nazwa potoczna, oznaczająca pas łączący jezdnie jednokierunkowe, służący tylko do zawracania, a zarazem pas dzielący jezdnie między skrzyżowaniami.

Domyślam się, że chodzi ci o typowy pas zieleni oddzielający drogę dwujezdniową na normalnym skrzyżowaniu.
Co do pierwszeństwa zawracającego na drodze głównej to obowiązuje ono od 1997 roku.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » czwartek 27 września 2007, 17:17

I nie jest to pierwszeństwo przed jadącym z przeciwka prosto, tylko przed jadącym z drogi poprzecznej (i to niekoniecznie prosto). ;)
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze