Wyprzedzanie z prawej strony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie z prawej strony

Postprzez scorpio44 » wtorek 04 września 2007, 01:32

Wątek http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=10353 (a konkretnie odpowiedzi niektórych osób) skłoniły mnie do podzielenia się następującą wątpliwością.

Art. 24 ust. 5 mówi o tym, że wyprzedzanie uczestnika ruchu sygnalizującego zamiar skrętu w lewo może się odbywać tylko z prawej strony.
Później ust. 10 wymienia konkretne sytuacje, kiedy wolno wyprzedzać z prawej strony.

I teraz dylemat - czy wyprzedzać z prawej strony pojazd sygnalizujący zamar skrętu w lewo (o czym mówi ust. 5) można wszędzie (oczywiście jeżeli jest możliwość, miejsce i są spełnione podstawowe warunki dotyczące wyprzedzania) czy tylko w sytuacjach, o których mówi ust. 10? Szczerze mówiąc, ja zawsze intepretowałem to w pierwszy sposób (zakładając, że ust. 10 nie ma tu nic do rzeczy).
scorpio44

Postprzez kkk6969 » wtorek 04 września 2007, 10:02

Według mnie twoje pierwsze rozumowanie jest słuszne. Art. 24.5 nie ma nic wspólnego z 10 tzn. nie mozna ich łaczyc razem - gdyby było inaczej to w w art. 5 powinien być zapis na końcu, że możan to stosować przy zachowaniu warunków z 10.
Pozdrawiam
Krzysztof
kkk6969

Postprzez DEXiu » wtorek 04 września 2007, 14:32

A mnie się z kolei wydaje, że oba te ustępy muszą być przestrzegane jednocześnie, tzn. ust. 5 mówi, w jakiej sytuacji wyprzedzanie z prawej jest obowiązkowe, a ust. 10 - w jakich warunkach takie wyprzedzanie w ogóle jest dozwolone.
DEXiu

Postprzez kkk6969 » wtorek 04 września 2007, 15:14

DEXiu napisał(a):A mnie się z kolei wydaje, że oba te ustępy muszą być przestrzegane jednocześnie, tzn. ust. 5 mówi, w jakiej sytuacji wyprzedzanie z prawej jest obowiązkowe, a ust. 10 - w jakich warunkach takie wyprzedzanie w ogóle jest dozwolone.

No kolego chyba nie masz racji bo w przypadku gdyby
na jezdni dwukierunkowej, jeżeli w każdą stronę jest po jednym psie ruchu to wyprzedzanie z prawej byłoby zawsze zabronione, a tak nie jest.
Art 5 można stosować bez względu na ilośc pasów ruchu.

Stefański Ryszard A.
komentarz
ABC 2005
Komentarz do art. 24 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U.03.58.515), [w:] R.A. Stefański, Prawo o ruchu drogowym. Komentarz, Dom Wydawniczy ABC, 2005, wyd. II.
Stan prawny: 2005.04.20

Regułą jest tzw. wyprzedzanie lewostronne, czyli przejeżdżanie przy wyprzedzaniu z lewej strony pojazdu wyprzedzanego (ust. 3). Obligatoryjne jest wyprzedzanie z prawej strony: a) pojazdu szynowego, chyba że położenie torów uniemożliwia takie wyprzedzanie lub wyprzedzanie odbywa się na jezdni jednokierunkowej (ust. 4), b) pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo (ust. 5), a możliwe jest wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu na jezdni jednokierunkowej oraz na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku (ust. 10).
Krzysztof
kkk6969

Postprzez DEXiu » wtorek 04 września 2007, 18:57

Szerze powiedziawszy sam mam dylemat z interpretacją tych przepisów. Z jednej strony, tak jak piszesz, w ust. 5 nie ma formułki "z zastrzeżeniem ust. 10", więc wydaje się, że może on być realizowany w oderwaniu od ust. 10. Z drugiej jednak strony - zarówno na podstawie przytoczonego przez Ciebie komentarza, jak i podobnie brzmiącego komentarza z innej książki poświęconej tej tematyce - wysnułem wniosek, że realizacja ust. 5 (który WYMUSZA wyprzedzanie z prawej) może być tylko przy zachowaniu ust. 10 który stwierdza o MOŻLIWOŚCi wykonania manewru (np. gdy chcemy wyprzedzić pojazd sygnalizujący zamiar skrętu w lewo a nie ma wyznaczonych co najmniej dwóch pasów ruchu, to można to skomentować takim dziecięcym powiedzonkiem "muszę ale nie mogę" - więc nie robię :wink: )
DEXiu

Postprzez kkk6969 » wtorek 04 września 2007, 19:32

To może poczekajmy jak inni to interpretują :roll: :D
Krzysztof
kkk6969

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 15 września 2007, 00:02

Art. 24 ust. 5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia
w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

Z dyspozycji w/w normy prawnej wynika bezwzględny obowiązek wyprzedzania pojazdu lub uczestnika ruchu z prawej strony w sytuacji, gdy sygnalizuje on zamiar skręcenia w lewo. Oznacza to jednocześnie zakaz wyprzedzania takiego pojazdu lub uczestnika ruchu ze strony lewej. Ponieważ w treści przepisu zawarto ogólną normę prawną należy ja rozumieć w ten sposób, że obowiązuje ona w każdym miejscu na drodze (zarówno na skrzyżowaniu, jak i poza nim)

art. 24 ust. 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi
pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze
zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone
są do jazdy w tym samym kierunku.

Powyższa norma określa wyjątki od zasady wyprzedzania z lewej strony, czyli to, że przy zachowaniu warunków określonych w :
art. 24 ust. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w
szczególności, czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez
utrudnienia komukolwiek ruchu;
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował
zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu

oraz w
art. 24 ust. 7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym
ruch jest kierowany.

wyjątkowo dopuszcza się możliwość wyprzedzania z prawej strony. Ten przepis z kolei jest przepisem szczególnym, dopuszczającym jedynie w wyjatkowych sytuacjach, przy spełnieniu określonych - w/w warunków mozliwości wyprzedzenia z prawej strony.

Tak jak wyżej powiedział kkk6969 - nie należy tych przepisów łączyć.

Może się zdarzyć np. tak, że w tym samym miejscu na drodze z tym, że w innych warunkach wyprzedzanie z prawej strony będzie dozwolone, a innym razem zabronione. Np. w sytuacji, gdy w tym miejscu pasy ruchu będą wyznaczone (+ spełnione pozostałe warunki) będzie można z prawej strony wyprzedzać,a w sytuacji przysypania znaków poziomych śniegiem już nie... Dla kierującego, którego obowiązkiem jest zachowanie obowiązku wyprzedzania z prawej strony sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo nie ma to juz znaczenia - odstępstw od tej normy nie ma (chyba, że zaczniemy filozofować w przedmiocie kontratypów ustawowych, ale mz to już bajka na forum prawnicze).
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » sobota 15 września 2007, 00:23

Cwaniakzpekaesu, lubisz precyzję i "czepianie się" (nie mówię tego w sensie negatywnym) szczegółów, to i ja zwrócę uwagę na pewną rzecz z Twojej wypowiedzi.

cwaniakzpekaesu napisał(a):Z dyspozycji w/w normy prawnej wynika bezwzględny obowiązek wyprzedzania pojazdu lub uczestnika ruchu z prawej strony w sytuacji, gdy sygnalizuje on zamiar skręcenia w lewo. Oznacza to jednocześnie zakaz wyprzedzania takiego pojazdu lub uczestnika ruchu ze strony lewej.

Może niechchący nadinterpretowałem, ale czy Ty przypadkiem nie sugerujesz, że w takiej sytuacji jest obowiązek tego skręcającego wyprzedzić (i że rzekomo z tego przepisu to wynika)? Z przepisu wynika tyle, że jeżeli chcemy go wyprzedzić, to możemy tylko z prawej. Ale nigdy obowiązku wyprzedzania nie ma. ;) Zresztą przecież nie każdy pojazd w każdej tego typu sytuacji zmieści się z prawej strony. Oczywiście jeżeli jest możliwość wyprzedzenia, to nieskorzystanie z niej będzie tamowaniem ruchu, ale to inna sprawa.
scorpio44

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 15 września 2007, 01:06

Z przepisu wynika tyle, że jeżeli chcemy go wyprzedzić, to możemy tylko z prawej.

Fakt.

Ale nigdy obowiązku wyprzedzania nie ma.

Fakt.

Zresztą przecież nie każdy pojazd w każdej tego typu sytuacji zmieści się z prawej strony. Oczywiście jeżeli jest możliwość wyprzedzenia, to nieskorzystanie z niej będzie tamowaniem ruchu, ale to inna sprawa.

Fakt.

Nic dodać, nic ująć. Zgadzam się z Tobą. A przede wszystkim z tym, że nie ma obowiązku wyprzedzania. :D Chodziło mi o to, że jeśli ktoś sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, i inny chce go wyprzedzić - może to zrobic jedynie z jego prawej strony.
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » sobota 15 września 2007, 17:12

Spoko. Czyli jednak nadinterpretowałem. Ale po prostu tak podkreślałeś o tym obowiązku, że zacząłem sądzić, że jednak naprawdę chodziło Ci o to, o czym napisałem. ;):D
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze