Pomocy - znak D-13 .

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pomocy - znak D-13 .

Postprzez sheela » czwartek 30 sierpnia 2007, 19:41

Witajcie,
Mam ogrooomnyy problem !
Chodzi mi o znak d-13 > http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Znak_D-13.svg/95px-Znak_D-13.svg.png

i odpowiedź w testach, ktore brzmią:

a) jest informowany o zblizaniu sie do wzniesienia
b) moze jechac prawym pasem ruchu z predkoscia wieksza niz 30km/h
c) powinienien jechac prawym pasem ruchu na calej jego dlugosci jezeli nie osiaga predkosci 30km/h

wszystkie 3 odpowiedzi sa poprawe, jednak uwazam ze odpowiedz b) i c) troche sobie przecza ..
przynajmniej ja nie kumam tego :|

prosto jada te samochody ktore przekrocza 40 km/h
prawym pasem - ktorzy nie osiagną tej predkosci..., tak? to czemu odpowiedz b) jest poprawna ? :/ jesli pojedzie z predkoscia wieksza niz 40km/h to moze jjechac na wprost ...

mam nadzieje, ze zrozumieliscie :P

dziekuje za pomoc ! pozdrawiam !
sheela

Postprzez chupacabra » czwartek 30 sierpnia 2007, 20:40

Lewym pasem mogą zapierniczać np. 90 km/h a tek ktoś może nie osiagac takiej predkosci to moze sobie jechać wiecej niz 30 prawym pasem i nie bedzie powodował utrudnień w ruchu (i zagrożenia szczególnie, że to jest wzniesienie).
chupacabra

Postprzez kamiles » czwartek 30 sierpnia 2007, 20:47

ta prędkość 30km/h jest predkością minimalną na lewym pasie(pojazdy, które nie osiągają takich predkości muszą zjechać na prawy pas), na prawym pasie można jechać z każdą (dozwoloną) prędkością
kamiles

Postprzez starek » czwartek 30 sierpnia 2007, 20:47

To niebieskie kółeczko z 30 czy tam 40 w środku narysowane na lewym pasie to jest prędkość minimalna. Pojazdy jadące tym pasem nie mogą jechać wolniej niż podana wartość. Natomiast na prawym pasie takiego nakazu nie ma, więc można nim jechać w zależności od możliwości autka, wolniej niż 30 lub szybciej niż 30, ale oczywiście nie przekraczając maksymalnej dozwolonej prędkości na tej drodze ;)
Prawo Jazdy wydane dnia 30.08.2007
starek

Postprzez DEXiu » czwartek 30 sierpnia 2007, 21:53

Rozwiązując te testy musisz zwracać baczną uwagę na sformułowania typu "musi", "powinien", "jest obowiązany" i odróżniać je od słów typu "może", "dopuszcza się" etc. Przemyśl jaka jest między tymi sformułowaniami różnica znaczeniowa i odpowiedz sobie sama na pytanie :) (prawym pasem MOŻE jechać szybciej, ale NIE MUSI; natomiast lewym MUSI (czy tam POWINIEN :wink: ) )
DEXiu

Postprzez Gość » czwartek 30 sierpnia 2007, 22:30

no, ja też mam taki problem z tym pytaniem....
mnie interesuje czemu tam też ma być te wzniesienie.... :roll:
Gość

Postprzez cman » czwartek 30 sierpnia 2007, 22:39

Rozporządzenie napisał(a):3. Znak D-13 "początek pasa ruchu powolnego" oznacza początek pasa ruchu, z którego są obowiązani korzystać kierujący pojazdami nieosiągającymi na wzniesieniu minimalnej prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę.
cman

Postprzez Gość » czwartek 30 sierpnia 2007, 22:51

cman napisał(a):
Rozporządzenie napisał(a):3. Znak D-13 "początek pasa ruchu powolnego" oznacza początek pasa ruchu, z którego są obowiązani korzystać kierujący pojazdami nieosiągającymi na wzniesieniu minimalnej prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę.

aha, takie buty
Gość

Postprzez DEXiu » piątek 31 sierpnia 2007, 00:18

Powiem szczerze, że mnie również zastanawiała ta odpowiedź o wzniesieniu (nawet kiedy rozwiązywałem sobie testy sam się pomyliłem odpowiadając po raz pierwszy na to pytanie), bo co prawda jest paragraf zacytowany przez cmana, ale z niego wcale nie wynika, że znak ten uprzedza o wzniesieniu :roll: Jest jedynie podany pewien warunek, jaki muszą spełniać pojazdy chcące jechać lewym pasem. Owszem - biorąc rzecz logicznie ustawianie takiego znaku zwykle wiąże się z obecnością wzniesienia, ale czy jest to uwarunkowane przepisami? Wydaje mi się że niekoniecznie.
DEXiu

Postprzez ella » piątek 31 sierpnia 2007, 20:14

starek napisał(a):Natomiast na prawym pasie takiego nakazu nie ma, więc można nim jechać w zależności od możliwości autka, wolniej niż 30 lub szybciej niż 30, ale oczywiście nie przekraczając maksymalnej dozwolonej prędkości na tej drodze ;)

Nie zupełnie można jechać prawym pasem z prędkoścą maksymalną jaka jest dozwolona. A co z zakazem wyprzedzania przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia albo jak kto woli nie wyprzedzamy poza terenem zabudowanym jak mamy dwa pasy ruchu w jednym kierunku.
Czyli jak pusto to sobie możemy na prawym pasie jechać z maksymalną prędkością dozwoloną na tej drodze ale jak ktoś jedzie lewym 40km/h to niestety ......ale nasza prędkość dozwolona jest taka jak jedzie ten na lewym

Ale zakaz wyprzedzania nie zmienia faktu, że w pytaniu poprawne są wszystkie odpowiedzi.
ella
Moderator

Postprzez _Sylwan_ » piątek 31 sierpnia 2007, 20:57

nie wyprzedzamy poza terenem zabudowanym jak mamy dwa pasy ruchu w jednym kierunku.
a dlaczego ? :roll:
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez ella » piątek 31 sierpnia 2007, 21:11

_Sylwan_ napisał(a):a dlaczego ? :roll:

Bo tak mówią przepisy (mnie oczywiście chodzi o wyprzedzanie prawym pasem)
ella
Moderator

Postprzez _Sylwan_ » sobota 01 września 2007, 00:04

mnie oczywiście chodzi o wyprzedzanie prawym pasem
było tak od razu mówić :P. Ale w praktyce jest tak że jak widzimy że za nami goni coś szybciej to chodź mamy więcej niż 40 to zjeżdżamy na prawo żeby mógł sobie nas wyprzedzić :P Nie jest powiedziane przecież że jak mamy 40 i więcej to musimy jechać lewym :P
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez ella » sobota 01 września 2007, 01:40

było tak od razu mówić

trzeba było czytać ze zrozumieniem cytat który wstawiłam (mówi on o prawym pasie) i że moja odpowiedź jego dotyczyła :wink:
Nie zupełnie można jechać prawym pasem z prędkoścą maksymalną jaka jest dozwolona
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » sobota 01 września 2007, 10:23

Od strony praktycznej może to wyglądać również tak, że na prawy pas mają zjechać wszyscy ci, którzy nie wiedzą, czy ich pojazd da radę wyciągnąć więcej niż prędkość minimalna na pasie zasadniczym (tu 30 km/h). I jeżeli zjadą na ten prawy pas, a okaże się, że jadą szybciej, to wszystko jest OK (odpowiedź B w pytaniu). Ale gdyby pojechali pasem głównym i nie wyciągnęli tej 30, popełniliby wykroczenie (i stworzyli spore zagrożenie).
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze