Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez dylek » piątek 06 czerwca 2014, 14:58

szymon1977 napisał(a):Raczej dwie kobiety są w ciąży, a sprawcą obu jest listonosz. Cud czy rzeczywistość?

Jezdnia częścią drogi.
Brzuszek ciążowy częścią kobiety..
O ile jestem w stanie wyobrazić sobie kobietę z podwójną ciążą (ciąża mnoga), tak jak drogę z dwiema jezdniami (dwujezdniowa), to nie bardzo widzę dwóch kobiet w jednej ciąży.
Z listonoszem wyskoczyłeś jak Filip z konopii...
Z wymyślaniem cudów to może już skończ - czas zejść na ziemię. Znajdziesz na niej jezdnię należącą do dwóch dróg równocześnie (ciążę w której są naraz 2 kobiety) ?
Jak nie, to przyznaj, że mówimy o powierzchni skrzyżowania, a nie o jezdni należącej do 2 dróg, a co za tym idzie zjeżdżając z ronda zjeżdżamy z jego powierzchni, a nie skręcamy w prawo z drogi(dróg) biegnącej wokół wyspy. Przyznaj, że to co łączy wloty/wyloty ronda - to nie jest droga (nie są drogi). Jest to powierzchnia skrzyżowania i tyle.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » piątek 06 czerwca 2014, 15:15

dylek, nigdy nie byłeś 'trochę w ciąży'? Ja tak, razem z żoną, która była w ciąży. Całkiem. I Tobie życzę podobnego.
Ale to nie ten temat. Jadąc przez skrzyżowanie nie ma problemu z jechaniem po jezdni dwóch dróg. To nie winda, że jak jestem w jednej, to nie w drugiej. Podstawówkowy przykład części wspólnej dwóch zbiorów jest tu wystarczający, by mu średnio kumaty człowiek nie zaprzeczył, bardziej kumaty również.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szoferemeryt » piątek 06 czerwca 2014, 15:24

Co to jest powierzchnia skrzyżowania?
Czy do powierzchni skrzyżowania wlicza się na rondzie wyspę?
Czy dobrze myślę, jeśli na powierzchni skrzyżowania nie ma drogi ani jezdni, to po czym jeżdżą pojazdy? A może poza tramwajami po wyspie jeżdżą inne pojazdy? Tak jak tu,
https://www.google.pl/maps/place/Krak%C ... b576478abf
I tyle
szoferemeryt

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 15:50

szoferemeryt napisał(a):Co to jest powierzchnia skrzyżowania?
Powierzchnia, na której są jednocześnie co najmniej dwie drogi.
szoferemeryt napisał(a):Czy do powierzchni skrzyżowania wlicza się na rondzie wyspę?
Tak.
szoferemeryt napisał(a):Czy dobrze myślę, jeśli na powierzchni skrzyżowania nie ma drogi ani jezdni...
Tak. Pasów ruchu także nie ma choć drogowcy coś tam wysmarowali.
szoferemeryt napisał(a):...to po czym jeżdżą pojazdy?
Nie po drodze, nie po jezdni, nie po pasie ruchu a po powierzchni skrzyżowania jak to chwaląc się swoim bogatym językiem określił Szerszon. Lećmy więc z Warszawskimi teoriami dalej. Jakie przepisy na powierzchni skrzyżowania obowiązują, skoro pojazd po niej jadący nie jedzie ani po drodze, ani po jezdni, ani po pasie ruchu?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 czerwca 2014, 17:11

szymon
Szerszon: Masz coś do powiedzenie poza tym, że się ze mną nie zgadzasz?

Ale w twoim poście nie było większego sensu.
Na chwilkę przestanę się przy swoim upierać, załóżmy, że nie jest. Przestań więc próbować negować moje stanowisko, uzasadnij swoje. Do dzieła!

A upieraj się. Wolno ci. Tylko nie powołuj sie na PoRD :D
Pisałem. Związane z organizacja ruchu, aby było wiadomo z której strony jest wyspa w czasie przejazdu przez to skrzyzowanie.
Kwestionujesz to m.in "poprzez chwilowy kierunek jazdy zgodny z kierunkiem ruchu wskazanym na C-12"
Kwestionujesz poprzez wymyślony twór.Nie ma "chwilowego kierunku..."

Lubisz rysować to narysuj skrzyzowanie , gdzie ci sie cztery drogi przecinają.

No i gdzie jest moje skrzyzowanie !!! :twisted: :wink:

Owszem nie ma. Skręcanie to skręcanie. Z drogi w drogę, ze skrzyżowania w drogę, z drogi w skrzyżowanie. Dla Art.22. ani żadnego innego nie ma różnicy.

Na zakręcie też nie ma znaczenia :wow: , a o tym była mowa...
Też jakoś dziwnym trafem umknęło.

szoferemeryt pisze:
Czy do powierzchni skrzyżowania wlicza się na rondzie wyspę?

Tak.

Dosyć śmiałe. Jakbyś napisał do obszaru to bym sie zgodził.

Jakie przepisy na powierzchni skrzyżowania obowiązują, skoro pojazd po niej jadący nie jedzie ani po drodze, ani po jezdni, ani po pasie ruchu?

O ruchu prawostronnym , zmianie kierunku jazdy , pierwszeństwie...
[quote]

kombi
Jadąc po zakręcie stosujesz Art 22.2 ? I uważasz ,że nie ma to znaczenia ?
Nie odrobiłeś lekcji i nie poczytałeś o skręcie szosowym. :D
szerszon

Postprzez kombi » piątek 06 czerwca 2014, 17:41

szerszon napisał(a):kombi
Jadąc po zakręcie stosujesz Art 22.2 ? I uważasz ,że nie ma to znaczenia ?
Nie odrobiłeś lekcji i nie poczytałeś o skręcie szosowym. :D
Szerszon, a czy jadąc sobie po zakręcie, skręcam zgodnie z art 22 PORD?
Nie odrobiłeś lekcji i nie poczytałeś w art 22 o skręcaniu...
kombi

Postprzez szerszon » piątek 06 czerwca 2014, 17:58

Szerszon, a czy jadąc sobie po zakręcie, skręcam zgodnie z art 22 PORD?

Gdzie skręcam ? Może zmieniasz kierunek jazdy ?
Człowieku, nie osłabiaj nas tu tymi teoriami, ze jadąc po zakręcie stosujesz się do Art 22.
przecież nie zmieniasz kierunku jazdy. Chyba że sygnalizujesz jazdę po zakręcie to ja przepraszam najmocniej.
szerszon

Postprzez kombi » piątek 06 czerwca 2014, 18:30

Ciężko się z tobą dogadać...
Jak sobie jadę po zakręcie to nie stosuję art. 22 bo nie skręcam.
Ale, jeżeli na zakręcie chcę skręcić np. w polną drogą po lewej stronie to oczywiście stosuję art 22.

Dlatego pisałem wcześniej, że dla art. 22 nie ma znaczenia, czy droga czy na skrzyżowanie.
kombi

Postprzez szerszon » piątek 06 czerwca 2014, 18:38

Jak sobie jadę po zakręcie to nie stosuję art. 22 bo nie skręcam.

No wreszcie... no to pisz ,że skręcasz w polną drogę, a nie że na zakręcie stosujesz Art 22.
Przecież nie siedzę u ciebie w głowie i nie mam pojęcia co sobie umyśliłeś.
Dlatego pisałem wcześniej, że dla art. 22 nie ma znaczenia, czy droga czy na skrzyżowanie.

To lepiej byłoby napisać przecięcie sie kierunków ruchu zgodnie z Art 25.3
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 19:43

szerszon napisał(a):Pisałem. Związane z organizacja ruchu, aby było wiadomo z której strony jest wyspa w czasie przejazdu przez to skrzyzowanie.
Wiem od dawna co nt treści znaku C-12 uważasz. Ale choć raz wytłumacz mistrzu, jak to z poniższego fragmentu odczytałeś.
170 napisał(a):§ 36.1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

-----
szerszon napisał(a):...na zakręcie stosujesz Art 22.
Ale przecież to Ty wyskoczyłeś z tym pomysłem, usiłowałeś go komu popadnie przypisać.
-----
szerszon napisał(a):Ale w twoim poście nie było większego sensu.
A coś więcej? Bo jako moderator pisałeś, że wiesz co to zawartość merytoryczna, a w Twoich wypowiedziach jej brak.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 czerwca 2014, 19:49

Ale choć raz wytłumacz mistrzu, jak to z poniższego fragmentu odczytałeś.

Jest napisane o ruchu, a nie o kierunku jazdy/ruchu.
Tak samo jak w Art 16 jest napisane o ruchu..prawostronnym.
Ale przecież to Ty wyskoczyłeś z tym pomysłem, usiłowałeś go komu popadnie przypisać.

Poczytaj. :D
A coś więcej? Bo jako moderator pisałeś, że wiesz co to zawartość merytoryczna, a w Twoich wypowiedziach jej brak.

jeśli ktos nie wie czym jest przecięcie sie dróg i ma problem z definicja skrzyzowania i pisze mi tu o czterech drogach to ja przepraszam.
Przygotowałeś juz ten rysunek z czterema drogami ?
Nie wiem komu tu brakuje merytoryki pkt 2 do 7 raczej dają przesłankę , że tobie.
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 20:00

szerszon napisał(a):Jest napisane o ruchu, a nie o kierunku jazdy/ruchu.
Owszem, jest napisane o ruchu. A dokładnie, że odbywa się on w takim kierunku jak pokazano na znaku. A gdzie napisano "z której strony jest wyspa w czasie przejazdu przez to skrzyzowanie"?
========================
szerszon tu był
szoferemeryt wybacz, ale to nie wątek na twoje żale, ze czujesz się oszukany.
-----
szymon1977

Postprzez kombi » piątek 06 czerwca 2014, 20:17

szymon1977 napisał(a): Ale, że na tej powierzchni skrzyżowania są drogi, jezdnie, pasy ruchów to już niektórych przerasta.

Jak na powierzchni skrzyżowania mogą być drogi, skoro to przecinające/łączące się drogi tworzą tę powierzchnię.?
Możesz jedynie powiedzieć, że będąc na skrzyżowaniu dróg jesteś w obrębie zarówno jednej jak i drugiej drogi.

Inna sprawa, że tak jak na drodze mogą występować jezdnie, chodniki, pobocza, to tym bardziej na powierzchni utworzonej przez połączenie/przecięcie takich dróg bedą występować wspólna jezdnia, wspólne chodniki i wspólne pobocza.

Także na skrzyżowaniu jeździmy po jezdni skrzyżowania, czyli części wspólnej jezdnii przecinajacych się dróg.
kombi

Postprzez szymon1977 » piątek 06 czerwca 2014, 20:40

kombi napisał(a):Jak na powierzchni skrzyżowania mogą być drogi, skoro to przecinające/łączące się drogi tworzą tę powierzchnię.?
A jakby te drogi na skrzyżowaniu miały się niby przeciąć, skoro na granicy skrzyżowania wszystkie by się skończyły? Przecież nawet połączyć by się ze sobą nie musiały. Nawet jednym rogiem zetknąć. A co dopiero przeciąć.
-----
kombi napisał(a):na powierzchni utworzonej przez połączenie/przecięcie takich dróg bedą występować wspólna jezdnia, wspólne chodniki i wspólne pobocza.
Zbliżamy się do celu! To teraz powiedz, dlaczego na powierzchni skrzyżowania jest jezdnia, chodnik, pobocze skoro są one częścią drogi a nie skrzyżowania.
kombi napisał(a):jeździmy po jezdni skrzyżowania
Nie ma w PoRD czegoś takiego jak "jezdnia - część skrzyżowania", jest za to "jezdnia - część drogi...".
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 06 czerwca 2014, 23:07

szymon
A gdzie napisano "z której strony jest wyspa w czasie przejazdu przez to skrzyzowanie"?

No przecież widać gołym okiem. :wink:
A jakby te drogi na skrzyżowaniu miały się niby przeciąć, skoro na granicy skrzyżowania wszystkie by się skończyły?

Ale sie nie kończą. Dyskutuj o rzeczywistej sytuacji, a nie odstawiaj fantastyki.
Zbliżamy się do celu! To teraz powiedz, dlaczego na powierzchni skrzyżowania jest jezdnia, chodnik, pobocze skoro są one częścią drogi a nie skrzyżowania.

kombi z pewnością. :D Napisał o wspólnych częściach dróg, które przecinają sie na skrzyżowaniu.
Nie ma w PoRD czegoś takiego jak "jezdnia - część skrzyżowania", jest za to "jezdnia - część drogi...".

Nie ma również " chwilowego kierunku jazdy na skrzyżowaniu zgodnego z kierunkiem ruchu pokazanego strzałeczkami na C-12"
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze