Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szymon1977 » sobota 02 listopada 2013, 23:36

LeszkoII napisał(a):Ja wolę nazywać to co Ty nazywasz kierunkiem ruchu(nawet na pustej drodze) - ORGANIZACJĄ RUCHU.
Kierunek ruchu nie jest organizacją ruchu. Kierunek ruchu (kierunek w jakim ruch się odbywa) może być wynikiem organizacji ruchu. Przykładowo choć krawężniki biegną w linii prostej to ruchu za tabliczką T-18 odbywa się zygzakiem bo tak go zorganizowano malując zygzakiem linie poziome. Kierunek ruchu z organizacją ruchu ma wiele wspólnego ale nie jest to jedno i to samo.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez sankila » niedziela 03 listopada 2013, 11:53

dylek napisał(a):pojechałem z tego oliwkowego wjazdowego w prawo....za chwilę mam kolejne oliwkowe "skrzyżowanie"...C-12 obowiązywał tylko na JEDNYM ...co dalej obowiązuje?? Nic nie widzę
A co robiłeś na zajęciach z teorii - w statki grałeś?
Jaka jest podstawowa cecha skrzyżowania, przed którym stoi C-12? Ta najważniejsza, która różnicuje skrzyżowania o ruchu okrężnym i skrzyżowania z wyspą? No, przypomnij sobie. Jakie znaki mają kierowcy na wszystkich skrzyżowaniach wlotowych ronda? T a k i e s a m e !!!
Powinieneś to pamiętać z własnego kursu, czyż nie?
Wiesz, dylek, rozumiem, że instruktor nie jest od wykładania teorii, ale bez przesady... Kursant zapyta dlaczego jedno skrzyżowanie ma C12 a drugie, identyczne, nie ma - i co mu odpowiesz? Że drogowcy źle oznaczyli?
Jakieś minimum wiedzy wypadałoby mieć.
szerszon napisał(a):Wolałbym na podstawie PoRD poczekam...
Już raz Ci to pokazałam - na zdjęciu http://www.forum.prawojazdy.com.pl/download/file.php?id=1232
Zacząłeś się wywijać, że par. 36 mówi, że jest jedno, natomiast art 5. mówi, że jak znak mówi, że jest jedno, to nawet jak jest kilka, to dalej jest jedno. I tylko jednego nie wykazałeś - jak znak może zmienić definicję ustawową.
Wracamy więc do punktu wyjścia, zatem proszę o konkretną odpowiedź do powyższego zdjęcia:
1/ Czy zaznaczone połączenie dróg jest skrzyżowaniem, wg definicji PORD?
Tak / Nie
2/ Czy zaznaczone rozwidlenie jest skrzyżowaniem wg definicji PORD?
Tak /Nie

I żadnych rozporządzeń, odezw ani protokołów, dwa słowa proszę, po jednym na pytanie.
Czekam
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » niedziela 03 listopada 2013, 12:35

- jak znak może zmienić definicję ustawową.

Jeśli z ustawy wynika ,ze wychodzą Ci np 4 skrzyżowania to nie zachowujesz sie jak na czterech skrzyżowaniach...
Gdyby nie było żadnego znaku ..siedzę cicho i przyznaje Ci rację.
Ze znaku wynika,że jest jedno skrzyżowanie i masz pod tym katem dostosować np sygnalizację kierunkowskazami.

Według definicji 2x tak...ale według definicji,gdzie nie ma uwzględnionego C-12
szerszon

Postprzez dylek » niedziela 03 listopada 2013, 14:42

sankila napisał(a):
dylek napisał(a):pojechałem z tego oliwkowego wjazdowego w prawo....za chwilę mam kolejne oliwkowe "skrzyżowanie"...C-12 obowiązywał tylko na JEDNYM ...co dalej obowiązuje?? Nic nie widzę
A co robiłeś na zajęciach z teorii - w statki grałeś?
Jaka jest podstawowa cecha skrzyżowania, przed którym stoi C-12? Ta najważniejsza, która różnicuje skrzyżowania o ruchu okrężnym i skrzyżowania z wyspą? No, przypomnij sobie. Jakie znaki mają kierowcy na wszystkich skrzyżowaniach wlotowych ronda? T a k i e s a m e !!!
Powinieneś to pamiętać z własnego kursu, czyż nie?
Wiesz, dylek, rozumiem, że instruktor nie jest od wykładania teorii, ale bez przesady... Kursant zapyta dlaczego jedno skrzyżowanie ma C12 a drugie, identyczne, nie ma - i co mu odpowiesz? Że drogowcy źle oznaczyli?
Jakieś minimum wiedzy wypadałoby mieć.

sankila napisał(a):Toż cały czas Ci powtarzam, że znak obowiązuje na JEDNYM skrzyżowaniu - na tym połączeniu, co Ci go tak pracowicie obrysowałam oliwkowym kolorem.

Zastanów się najpierw sama co wypisujesz i komu brakuje minimum wiedzy... sama napisałaś, że tylko na jednym oliwkowym... a teraz do mnie pretensje, że wyśmiałem te bzdury ?
Teraz mi piszesz, że znak na wlocie jednego skrzyzowania ma mi obowiązywac również na kolejnych kilku skrzyzowaniach, bo to przecież specjalny super-znak C-12... I co ? powinienem znów się ponabijać z tych bzdur, ale mi się już nawet nie chce... i tak nie zrozumiesz...
Jest was tu na forum raptem kilka szt, klonami próbujecie zwiększyć gremium...i jedno przez drugiego wypisujecie banialuki, by uzasadnić, że rondo ma totalnie inne zasady spisane w PoRD. Zważywszy, że brak jest specjalnych zapisów dla rond - z góry jesteście skazani na własne imaginacje... cóż więcej można napisać. Chyba tylko to, że wasze zasady pasują tylko do miejsc, które nie są skrzyżowaniem i nadgorliwie zostały pooznaczane C-12. Reszta miejsc ma dokładnie takie same zasady jak na każdym innym skrzyżowaniu - czas najwyższy to zrozumieć zamiast brnąć w coraz większe banialuki, byle tylko jakoś uzasadnić swoją postawę.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sankila » niedziela 03 listopada 2013, 16:03

szerszon napisał(a):Według definicji 2x tak...ale według definicji,gdzie nie ma uwzględnionego C-12
A co w takim razie z tym skrzyżowaniem?
download/file.php?id=1227
To jest jedno skrzyżowanie, ma wyspę i ma C12. I mieści sie ono we wszystkich definicjach - i skrzyżowania, i skrzyżowania z ruchem okrężnym, i ronda. I na tym skrzyżowaniu jadę wokół wyspy, i zjeżdżam z prawym kierunkowskazem.
Szerszon, w żadnej definicji skrzyżowania nie uwzględniono żadnych znaków. To tylko określona konfiguracja dróg.
Ze znaku wynika,że jest jedno skrzyżowanie i masz pod tym katem dostosować np sygnalizację kierunkowskazami.
Czy jest znak, z którego wynika, że mam kilka osobnych skrzyżowań?
Co ustawa mówi o kierunkowskazach na skrzyżowaniu?
Mam sygnalizować zmianę kierunku jazdy - każdą; bez różnicy, czy na skrzyżowaniu, czy nie. Nie ma limitu, że jest jedna zmiana kierunku na skrzyżowanie. Jak zawracam dwoma lewoskrętami, to ile razy migam na jednym skrzyżowaniu?

Sorry, nie przekonałeś mnie. Dalej będę widzieć tyle skrzyżowań ile jest i wrzucać prawy kierunkowskaz na zjeździe z ronda.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » niedziela 03 listopada 2013, 17:36

sankila napisał(a):Czy jest znak, z którego wynika, że mam kilka osobnych skrzyżowań?
T-6b w wersji z "przesuniętymi wlotami".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » niedziela 03 listopada 2013, 18:34

I na tym skrzyżowaniu jadę wokół wyspy, i zjeżdżam z prawym kierunkowskazem.

Prawdopodobnie tez bym zjeżdżał z prawym, ale nie jako zmiana kierunku jazdy w prawo.

Szerszon, w żadnej definicji skrzyżowania nie uwzględniono żadnych znaków.

A w której uwzględniono ?
czy np w Art 25 uwzględniono jakiekolwiek znaki czy sygnalizację ?
A jednak jadąc droga z pierwszenstwem nie przepuszczasz z prawej podporządkowanej , bo ma pierwszeństwo.

Czy jest znak, z którego wynika, że mam kilka osobnych skrzyżowań?

Leszko poniekąd wskazał, ale czytając 220 znalazłem określenie skrzyżowania w liczbie mnogiej tylko w opisie rysunku.

Jak zawracam dwoma lewoskrętami, to ile razy migam na jednym skrzyżowaniu?

jak dwa lewoskręty to nie jedno skrzyżowanie :wink: a jeśli juz to wcale nie musze wyłaczyc lewego..chyba że znowu podeprzesz się Placem Grunwaldzkim..

Sorry, nie przekonałeś mnie. Dalej będę widzieć tyle skrzyżowań ile jest i wrzucać prawy kierunkowskaz na zjeździe z ronda.

Przeciecie sie kierunków ruchu a liczba skrzyzowań to dwie odmienne sprawy.
na każdym rondzie będziesz zjeżdżać z prawym ? :wink:
szerszon

Postprzez sankila » niedziela 03 listopada 2013, 22:34

dylek napisał(a):wasze zasady pasują tylko do miejsc, które nie są skrzyżowaniem i nadgorliwie zostały pooznaczane C-12
To tych miejsc jest od groma i jeszcze trochę :lol:
Samotny rycerz dylek, walczący z globalnym spiskiem drogowców i trolli internetowych - drogowcy źle znakują ronda, a trolle źle każą po nich jeździć! Już widzę tabloidy: "Nie śpię, bo poprawiam znaki" :mrgreen:
Teraz mi piszesz, że znak na wlocie jednego skrzyzowania ma mi obowiązywac również na kolejnych kilku skrzyzowaniach
piszę, że kierowcy na kolejnych skrzyżowaniach mają przed sobą takie same znaki, jak Ty miałeś na swoim wjeździe - a to zasadnicza różnica.
Przejechałeś oliwkowe skrzyżowanie i na następnym nie masz już C12, więc nie musisz kontynuować jazdy wokół wyspy; nie masz znaku pierwszeństwa, ale wiesz, że kierowca, który chce wjechać na to skrzyżowanie ma przed sobą C12-A7, więc Cię przepuści.
A wiedza ta wynika ze znajomości zasad znakowania, że C12 stawia się na skrzyżowaniu, które ma wszystkie wloty równorzędne.
Jest was tu na forum raptem kilka szt, klonami próbujecie zwiększyć gremium...
W kwestii formalnej, to na tym forum jest w ogóle kilka szt. piszących - gdybym chciała na palcach policzyć osoby, jakie wypowiadały się w ciągu tygodnia, to chyba nawet butów nie potrzebowałabym ściągać :P
sankila

Postprzez dylek » niedziela 03 listopada 2013, 23:27

sankila napisał(a):Przejechałeś oliwkowe skrzyżowanie i na następnym nie masz już C12, więc nie musisz kontynuować jazdy wokół wyspy; nie masz znaku pierwszeństwa, ale wiesz, że kierowca, który chce wjechać na to skrzyżowanie ma przed sobą C12-A7, więc Cię

Aha...to teraz się dowiedziałem, że zasady mojego poruszania się ustalają znaki na sąsiednich ulicach... :help:
Nie pogrążaj się...please... Skoro nie chcesz zrozumieć i przyjąć do wiadomości oczywistych rzeczy, to zacznij już lepiej te swoje pomarańczowe kropki lepić na znakach C-12 byś w końcu wiedziała gdzie jak masz jeździć :mrgreen:

sankila napisał(a):To tych miejsc jest od groma i jeszcze trochę

Tu również się mylisz. Miejsc, które nie są skrzyżowaniem (wg definicji ustawowej), a oznaczonych mimo tego znakami C-12 jest bardzo niewiele - sądzę, że mniej niż 0,5% ogółu miejsc oznaczonych C-12.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 04 listopada 2013, 01:24

dylek napisał(a):Zważywszy, że brak jest specjalnych zapisów dla rond...
Zwracam uwagę, że w PoRD brak spisanych zasad dla jakiegokolwiek rodzaju skrzyżowań, nie tylko rond. Są za to w PoRD spisane zasady odnośnie zmiany kierunku jazdy i zmiany zajmowanego pasa ruchu. Zasady te nie są w żaden sposób zależne od przebywania lub nie na skrzyżowaniu. A przede wszystkim zmiana kierunku jazdy nie jest w PoRD w żaden sposób powiązana z przebywaniem lub nie na skrzyżowaniu. Tym bardziej nie ma w PoRD zasady, że ponieważ przejeżdżając w prawo przez skrzyżowanie "zwykłe" zmieniamy kierunek jazdy w prawo to przejeżdżając w prawo przez każde skrzyżowanie także zmieniamy kierunek jazdy w prawo.

Proszę o odpowiedź na jedno pytanie zgodnie z zasadą, że przejazd przez skrzyżowanie w prawo to zmiana kierunku jazdy w prawo: czy pokazany przejazd w prawo przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy w prawo? Bo ja osobiście widzę, że ten przejazd w prawo przez skrzyżowanie składa się z trzech zmian kierunku jazdy w lewo, jednej zmiany zajmowanego pasa ruchu i pięciu odcinków pokonanych bez wykonywania manewrów.

EDIT: zapomniałem uprzedzić, jest to jedno skrzyżowanie. Przedstawione schematycznie, więc zawiera tylko istotne szczegóły.
006-6m.png
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 listopada 2013, 11:55 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 04 listopada 2013, 08:24

czy pokazany przejazd w prawo przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy w prawo?

A to jedno skrzyżowanie ?
Dla mnie cztery...
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 04 listopada 2013, 11:44

Dla niektórych "klasyczne" rondo to także cztery skrzyżowania. Tak, jest to jedno skrzyżowanie. Uwierz na słowo, nie chce mi się brakujących elementów uzupełniać. Zresztą, nie jest to rysunek w skali tylko schemat. Przedstawiłem to co jest najważniejsze, elementy nieistotne pominąłem gdyż zawarte są w opisie. W tym oczywiście ilość skrzyżowań.

Uproszczę jeszcze bardziej. Na schemacie niebieską kreską przedstawiłem granicę skrzyżowania skanalizowanego, czarna kreska z kolorowymi wstawkami to tor jazdy pojazdu przed, na i za skrzyżowaniem. Samochód oczywiście na rysunek wjeżdża od dołu a wyjeżdża z prawej. Pytanie to samo co poprzednio: : czy pokazany przejazd w prawo przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy w prawo? Bo ja osobiście widzę, że ten przejazd w prawo przez skrzyżowanie składa się z trzech zmian kierunku jazdy w lewo, jednej zmiany zajmowanego pasa ruchu i pięciu odcinków pokonanych bez wykonywania manewrów.
006-7m.png
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 04 listopada 2013, 14:38

Tak, jest to jedno skrzyżowanie. Uwierz na słowo,

Sądzę, że dobrą praktyką w takich sytuacjach byłoby wrzucenia zdjecia realnego skrzyzowania.
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 04 listopada 2013, 15:33

Szymon, czy ten niebieski kwadrat oznacza powierzchnię skrzyżowania? czy możesz napisać albo lepiej narysować jak na tej grafice przebiegają kierunki ruchu związane z organizacją ruchu?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 05 listopada 2013, 02:19

LeszkoII napisał(a):Szymon, czy ten niebieski kwadrat oznacza powierzchnię skrzyżowania? czy możesz napisać albo lepiej narysować jak na tej grafice przebiegają kierunki ruchu związane z organizacją ruchu?
Proszę bardzo. Niebieski kwadrat oznacza powierzchnię skrzyżowania (chyba o tym pisałem?). Skrzyżowanie nie jest oznakowane znakiem C-12. Jest to skrzyżowanie dwóch dróg dwujezdniowych z wysepką na środku. Dozwolone przepisami kierunki jazdy na poszczególnych jezdniach wyglądają mniej więcej jak na rysunku.

Powtórzę pytanie: czy pokazany przejazd w prawo przez skrzyżowanie jest jedną wielką zmianą kierunku jazdy w prawo?
006-8m.png

-----
szerszon napisał(a):Sądzę, że dobrą praktyką w takich sytuacjach byłoby wrzucenia zdjecia realnego skrzyzowania.
Nie ma takiej potrzeby. Po to rysuje się schemat aby przedstawić jedynie istotne z punktu widzenia rozpatrywanego zagadnienia szczegóły a nieistotne pominąć. Mam nadzieję, że po uzupełnieniu o szczegóły, o które prosił Leszko masz już wszystko co potrzeba aby udzielić odpowiedzi - bo ja mam. Czy może życzysz sobie coś jeszcze? Czy może nadal będziesz szukał dziury w całym migając się od odpowiedzi? Szczerze to nie wiem o co Ci chodzi, bo jak dotąd to każdy przejazd w prawo przez skrzyżowanie utożsamiałeś z jedną wielką zmianą kierunku jazdy w prawo. Nie wiem dlaczego tym razem miałoby być inaczej.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze