Korzystanie z telefonu podczas jazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Korzystanie z telefonu podczas jazdy

Postprzez sankila » niedziela 10 kwietnia 2016, 17:51

Wygląda na to, że tworzy się drugi duet: szerszon 2 vs szymon 2;
tam: "jechał" czy "przejechał", tu: "zatrzymał" czy "stanął".

Panowie, przypominam, że o postoju i zatrzymaniu mówimy w kontekście "określenia UŻYTE w Ustawie", czyli tam zatrzymanie, gdzie PRZEPIS o zatrzymaniu; tam postój, gdzie PRZEPIS o postoju; tam ruszanie, gdzie PRZEPIS o ruszaniu, tam wyprzedzanie, gdzie PRZEPIS o wyprzedzaniu.

Gdyby ustawodawcy chodziło o obracanie kołami, to napisałby o zakazie "w poruszającym się pojeździe".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 kwietnia 2016, 19:49

http://www.polskatimes.pl/motofakty/aktualnosci/a/korzystanie-z-telefonu-podczas-jazdy-rosnie-liczba-mandatow,9826370/

Szkoda że w artykule pojawia się dziwne uzasadnienie dla niekorzystania z telefonów wymagającego trzymania mikrofonu/słuchawki w ręku: niby rozprasza. Okej trzymanie go w ręce niby rozprasza a korzystanie z zestawu głośnomówiącego, CB-radia czy po prostu rozmawianie w pasażerem już nie rozprasza :?:

Otóż intencją ustawodawcy było coś zupełnie innego, ale nie będę się powtarzać.

Znajdzie mi ktoś statystykę spowodowania wypadku poprzez trzymanie telefonu w ręce + otwieranie ust?
LeszkoII

Postprzez jasiek23 » środa 13 kwietnia 2016, 08:31

Zestaw głośnomówiący nie kosztuje dużo więc można takowy nabyć. Ewentualnie jest przecież przycisk na głośnomówiący w telefonie.
jasiek23

Postprzez SJS » środa 13 kwietnia 2016, 08:40

sankila napisał(a):Gdyby ustawodawcy chodziło o obracanie kołami, to napisałby o zakazie "w poruszającym się pojeździe".

Ustawodawcy chodziło o jazdę, więc napisał: podczas jazdy.

Gdyby chodziło o jazdę lub zatrzymanie wynikające z warunków lub przpisów ruchu drogowego - napisałby: podczas jazdy lub zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.

Nad czym tu dyskutować?
SJS

Postprzez Henq » środa 13 kwietnia 2016, 19:44

SJS napisał(a):
sankila napisał(a):Gdyby ustawodawcy chodziło o obracanie kołami, to napisałby o zakazie "w poruszającym się pojeździe".

Ustawodawcy chodziło o jazdę, więc napisał: podczas jazdy.

Gdyby chodziło o jazdę lub zatrzymanie wynikające z warunków lub przpisów ruchu drogowego - napisałby: podczas jazdy lub zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.

Nad czym tu dyskutować?

Nad twoją interpretacją o co chodziło autorowi wiersza.
Ustawodawca uznał że inteligentni Polacy zrozumieją iż (jak to w art @LeszkaII ładnie napisali) iż "jedyną możliwością na legalną rozmowę w trakcie prowadzenia auta jest stosowanie zestawów słuchawkowych lub głośnomówiących." Natomiast nie przewidział że tu jest Polska i każdy będzie kombinował jak tylko wymigać się przestrzegania przepisów. Zawsze znajdzie się jeden z drugim który to zaprzeczy że parkował na zieleni bo przecież na błocie nie ma zieleni, przecież nie używałem telefonu podczas jazdy bo zatrzymałem się na światłach więc nie prowadziłem auta :eek2:
Wytłumacz mi jak to jest że te same osoby jadą zagranicę i potrafią przestrzegać przepisów a w Polsce kombinują jak obejść prawo?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Karolina1994 » środa 13 kwietnia 2016, 20:18

jednak muszę sie zgodzic z hanqiem :roll: bo biorąc np pod uwagę przepis regulujący zapięcie pasów art. 39. 1. Kierujący pojazdem samochodowym oraz osoba przewożona takim pojazdem wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są obowiązani korzystać z tych pasów podczas jazdy, z zastrzeżeniem ust. 3. To nie sądze że podczas zatrzymania wynikających z ruchu drogowego, mogę pasy odpiąć.
Egzamin teoretyczny 02.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny (71/74)
Egzamin praktyczny 16.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny
Karolina1994

Postprzez sankila » środa 13 kwietnia 2016, 21:50

Karolina1994 napisał(a): nie sądze że podczas zatrzymania wynikających z ruchu drogowego, mogę pasy odpiąć.
Oczywiście, że są takie zatrzymania "wynikające z ruchu", podczas których MOŻNA odpiąć pasy, pogadać przez telefon czy wysiąść z pojazdu - ale stanie na światłach się do nich nie zalicza.
Przykłady:
1/ stoisz przez przejazdem kolejowym - szlabany spuszczone, pociągu nawet nie widać. Masz czas na smsa;
2/ stoisz na ruchu wahadłowym - tablica pokazuje, ze masz 10 min do ruszenia; masz czas na rozprostowanie nóg;
3/ droga zablokowana z powodu wypadku;
4 - 100/ kupa innych możliwości, że ruch jest zatrzymany i wiesz, że szybko nie ruszysz.

I dlatego ustawodawca nie dopisał zatrzymania do zakazu.
I dlatego PJ jest od 18 lat ...
I dlatego ciągle powtarzam, że nie wystarczy przepisy umieć, trzeba przepisy rozumieć.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LeszkoII » środa 13 kwietnia 2016, 21:52

Karolina1994 napisał(a):To nie sądze że podczas zatrzymania wynikających z ruchu drogowego, mogę pasy odpiąć.
Można odpiąć. Używanie pasów ma dwa podstawowe znaczenia:
1. Chroni osobę przed skutkami uderzenia(generalnie czołowego) czyli zapobiega przemieszczeniu ciała w pojeździe(uderzeniu w szybę).
2. Chroni kierującego przed utratą kontroli nad pojazdem wyniku zderzenia lub gwałtownego hamowania (częściowo dubluje się punkt 1.)

Znajdując się w unieruchomionym pojeździe pomijamy punkt 2. Uderzenie w pojazd oczekujący na ruch będzie mniej niebezpieczne niż w pojazd jadący (z wiadomych względów, również statystycznych) i powinny wtedy wystarczać poduszki powietrzne.

P.S. Sądzę, że powód 2. jest znacznie istotniejszy od 1.
LeszkoII

Postprzez Henq » środa 13 kwietnia 2016, 22:49

LeszkoII napisał(a):Można odpiąć. Używanie pasów ma dwa podstawowe znaczenia...

podeprzesz swoje teorie wyrokiem sądu?
w czasie kontroli drogowej przez policję również jest zatrzymanie pojazdu, czy można odpiąć pasy? :hmm:
"Przecież pasy miałem zapięte, policjanci zatrzymali mnie do kontroli więc skoro zatrzymałem się to nie jestem "podczas jazdy" więc pasy odpiąłem" - wyrok sądu ułatwił by sprawę.
już pomijam fakt że schodzimy z tematu, ale chyba chodzi o to że nadal ciągniemy zapis "podczas jazdy" tak bardzo niezrozumiały i mylony ze słowem "jechać".
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 kwietnia 2016, 09:17

Henq napisał(a):podeprzesz swoje teorie wyrokiem sądu?
Nie muszę. Sądy przy ustalaniu wyroku/orzeczenia raczej korzystają z dorobku tzw. "autorytetów" z dziedziny PoRD. Nie są mi znane wywody prawnicze, które tak szczegółowo poświęcają uwagę korzystaniu z pasów bezpieczeństwa podczas postoju lub zatrzymania wynikającego z przepisów lub warunków ruchu drogowego. Zatem takiego wyroku, jak podejrzewam, nie ma.

Moje zdanie argumentuję spojrzeniem na problem z punktu widzenia wykładni logicznej i celowościowej. Rozwijam zaszyte w przepisach prawnych motywacje ustawodawcy, jakie towarzyszyły wprowadzeniu obowiązku korzystania z pasów.
Dzielę te intencje na trzy grupy:
- związana z bezpieczeństwem biernym;
- związana z kompromisem między wolnością konstytucyjną a bezpieczeństwem osoby znajdującej się w nieporuszającym się pojeździe;
efektem tejże wolności jest liczenie się z obniżonym świadczeniem z OC w przypadku niezapięcia pasów
- związana z polityka budżetową państwa.

Tak się akurat składa, że literalna treść przepisu oddaje tutaj względy funkcjonalne korzystania z pasów.
Henq napisał(a):w czasie kontroli drogowej przez policję również jest zatrzymanie pojazdu, czy można odpiąć pasy?
Jak najbardziej można, co w tym dziwnego. No chyba, że uważasz że kontrola ruchu drogowego odbywa się podczas jazdy... Na polecenie policji wysiadasz z samochodu, który dalej "jedzie". Ty też zresztą dalej "jedziesz" :lol: Niesamowite.
Henq napisał(a):"Przecież pasy miałem zapięte, policjanci zatrzymali mnie do kontroli więc skoro zatrzymałem się to nie jestem "podczas jazdy" więc pasy odpiąłem" - wyrok sądu ułatwił by sprawę.
Dyskretnie zapytałbym policjantów, czy posiadają dowód na moje niezapięte pasy podczas jazdy.
Henq napisał(a):już pomijam fakt że schodzimy z tematu
Otóż nie schodzimy z tematu. W tytule tematu przedstawiono tylko przykład głębszego problemu. To że rozszerzamy go na inne, tylko dobrze o nas świadczy.
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 14 kwietnia 2016, 10:41

LeszkoII napisał(a):Jak najbardziej można, co w tym dziwnego.

Jak najbardziej nie można polecam lekturę: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 18 lipca 2008 r.
w sprawie kontroli ruchu drogowego
w szczególności §16.2 nic na temat odpinania pasów nie ma
Henq

Postprzez JAKUB » czwartek 14 kwietnia 2016, 11:12

Niestety wyroki polskich sądów nie są PRECEDENSOWE
http://www.edukacjaprawnicza.pl/artykuly/artykul/a/pokaz/c/artykul/art/czy-funkcjonuje-precedens-w-polskim-orzecznictwie-cz-i.html napisał(a):(...)funkcja precedensu odgrywa znaczącą ale nie wyłączną rolę w praktyce stosowania prawa. W systemie civil law, rola precedensu jest jednak słabsza od roli w common law, gdyż nie jest samoistnym źródłem prawa i nie może stanowić wyłącznej podstawy decyzji sądowej. Nawet jeżeli precedensowe orzeczenia istnieją, to są precedensami niewiążącymi (de facto).

System polskiego prawa posiada wszystkie cechy systemu civil law explicite wymienione w art. 87 Konstytucji RP.
więc możecie się cytować różnymi sprzecznymi wyrokami nawet tego samego sądu.
... zależy kto pyta i kto (w im. RP) zasądza?
JAKUB

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 kwietnia 2016, 12:13

Henq napisał(a):nic na temat odpinania pasów nie ma
Nie ma tam też wielu innych zachowań, np. wrzucenia na luz i zaciągniecie hamulca. Nie można? Owszem trzeba trzymać ręce na kierownicy, ale szyba raczej sama się nie otworzy. Jak jej nie otworzysz, to policjant ją rozwali. Odpiąć pasy można a nawet trzeba, gdy policjant poprosi o okazanie wymaganych dokumentów bez zezwolenia na odpięcie pasów.
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 14 kwietnia 2016, 16:24

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):nic na temat odpinania pasów nie ma
Nie ma tam też wielu innych zachowań, np. wrzucenia na luz i zaciągniecie hamulca. Nie można? Owszem trzeba trzymać ręce na kierownicy, ale szyba raczej sama się nie otworzy. Jak jej nie otworzysz, to policjant ją rozwali. Odpiąć pasy można a nawet trzeba, gdy policjant poprosi o okazanie wymaganych dokumentów bez zezwolenia na odpięcie pasów.

A to zawsze zatrzymując pojazd robisz to na biegu? czy na luzie :hmm: chyba jednak na luzie bo na biegu auto zgaśnie :)
Zaciągać hamulca też ci nie wolno.
a dlaczego ma rozwalać? trzymasz ręce na kierownicy policjant podchodzi do ciebie i pokazuje ci byś opuścił szybe więc co stosujesz się do poleceń i tyle
Henq

Postprzez Karolina1994 » czwartek 14 kwietnia 2016, 16:51

Az takich ścisłych reguł nie ma podczas kontroli, aż dziwie sie co ty piszesz :eek2:
Moja pierwsza rutynowa kontrola.
Dzień dobry, proszę unieruchomić auto.
zaciągnęłam ręczny,wyłączyłam silnik, i odpięłam pasy, nawet się nie zastanawiałam czy mogę czy nie, wziełam dokumenty i wyszłam z samochodu, i do niczego się nie przyczepiał, sprawdził dokumenty i do widzenia.
Egzamin teoretyczny 02.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny (71/74)
Egzamin praktyczny 16.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny
Karolina1994

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze