Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez sankila » niedziela 10 kwietnia 2016, 17:51
przez LeszkoII » niedziela 10 kwietnia 2016, 19:49
przez jasiek23 » środa 13 kwietnia 2016, 08:31
przez SJS » środa 13 kwietnia 2016, 08:40
sankila napisał(a):Gdyby ustawodawcy chodziło o obracanie kołami, to napisałby o zakazie "w poruszającym się pojeździe".
przez Henq » środa 13 kwietnia 2016, 19:44
SJS napisał(a):sankila napisał(a):Gdyby ustawodawcy chodziło o obracanie kołami, to napisałby o zakazie "w poruszającym się pojeździe".
Ustawodawcy chodziło o jazdę, więc napisał: podczas jazdy.
Gdyby chodziło o jazdę lub zatrzymanie wynikające z warunków lub przpisów ruchu drogowego - napisałby: podczas jazdy lub zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.
Nad czym tu dyskutować?
przez Karolina1994 » środa 13 kwietnia 2016, 20:18
przez sankila » środa 13 kwietnia 2016, 21:50
Oczywiście, że są takie zatrzymania "wynikające z ruchu", podczas których MOŻNA odpiąć pasy, pogadać przez telefon czy wysiąść z pojazdu - ale stanie na światłach się do nich nie zalicza.Karolina1994 napisał(a): nie sądze że podczas zatrzymania wynikających z ruchu drogowego, mogę pasy odpiąć.
przez LeszkoII » środa 13 kwietnia 2016, 21:52
Można odpiąć. Używanie pasów ma dwa podstawowe znaczenia:Karolina1994 napisał(a):To nie sądze że podczas zatrzymania wynikających z ruchu drogowego, mogę pasy odpiąć.
przez Henq » środa 13 kwietnia 2016, 22:49
LeszkoII napisał(a):Można odpiąć. Używanie pasów ma dwa podstawowe znaczenia...
przez LeszkoII » czwartek 14 kwietnia 2016, 09:17
Nie muszę. Sądy przy ustalaniu wyroku/orzeczenia raczej korzystają z dorobku tzw. "autorytetów" z dziedziny PoRD. Nie są mi znane wywody prawnicze, które tak szczegółowo poświęcają uwagę korzystaniu z pasów bezpieczeństwa podczas postoju lub zatrzymania wynikającego z przepisów lub warunków ruchu drogowego. Zatem takiego wyroku, jak podejrzewam, nie ma.Henq napisał(a):podeprzesz swoje teorie wyrokiem sądu?
Jak najbardziej można, co w tym dziwnego. No chyba, że uważasz że kontrola ruchu drogowego odbywa się podczas jazdy... Na polecenie policji wysiadasz z samochodu, który dalej "jedzie". Ty też zresztą dalej "jedziesz"Henq napisał(a):w czasie kontroli drogowej przez policję również jest zatrzymanie pojazdu, czy można odpiąć pasy?
Dyskretnie zapytałbym policjantów, czy posiadają dowód na moje niezapięte pasy podczas jazdy.Henq napisał(a):"Przecież pasy miałem zapięte, policjanci zatrzymali mnie do kontroli więc skoro zatrzymałem się to nie jestem "podczas jazdy" więc pasy odpiąłem" - wyrok sądu ułatwił by sprawę.
Otóż nie schodzimy z tematu. W tytule tematu przedstawiono tylko przykład głębszego problemu. To że rozszerzamy go na inne, tylko dobrze o nas świadczy.Henq napisał(a):już pomijam fakt że schodzimy z tematu
przez Henq » czwartek 14 kwietnia 2016, 10:41
LeszkoII napisał(a):Jak najbardziej można, co w tym dziwnego.
przez JAKUB » czwartek 14 kwietnia 2016, 11:12
więc możecie się cytować różnymi sprzecznymi wyrokami nawet tego samego sądu.http://www.edukacjaprawnicza.pl/artykuly/artykul/a/pokaz/c/artykul/art/czy-funkcjonuje-precedens-w-polskim-orzecznictwie-cz-i.html napisał(a):(...)funkcja precedensu odgrywa znaczącą ale nie wyłączną rolę w praktyce stosowania prawa. W systemie civil law, rola precedensu jest jednak słabsza od roli w common law, gdyż nie jest samoistnym źródłem prawa i nie może stanowić wyłącznej podstawy decyzji sądowej. Nawet jeżeli precedensowe orzeczenia istnieją, to są precedensami niewiążącymi (de facto).
System polskiego prawa posiada wszystkie cechy systemu civil law explicite wymienione w art. 87 Konstytucji RP.
przez LeszkoII » czwartek 14 kwietnia 2016, 12:13
Nie ma tam też wielu innych zachowań, np. wrzucenia na luz i zaciągniecie hamulca. Nie można? Owszem trzeba trzymać ręce na kierownicy, ale szyba raczej sama się nie otworzy. Jak jej nie otworzysz, to policjant ją rozwali. Odpiąć pasy można a nawet trzeba, gdy policjant poprosi o okazanie wymaganych dokumentów bez zezwolenia na odpięcie pasów.Henq napisał(a):nic na temat odpinania pasów nie ma
przez Henq » czwartek 14 kwietnia 2016, 16:24
LeszkoII napisał(a):Nie ma tam też wielu innych zachowań, np. wrzucenia na luz i zaciągniecie hamulca. Nie można? Owszem trzeba trzymać ręce na kierownicy, ale szyba raczej sama się nie otworzy. Jak jej nie otworzysz, to policjant ją rozwali. Odpiąć pasy można a nawet trzeba, gdy policjant poprosi o okazanie wymaganych dokumentów bez zezwolenia na odpięcie pasów.Henq napisał(a):nic na temat odpinania pasów nie ma
przez Karolina1994 » czwartek 14 kwietnia 2016, 16:51