szymon1977 napisał(a):
Strzeliliscie samobuja.
Razem z naszym prezydentem łączę sie w b
Ulu nad twoją znajomością reguł języka polskiego.
W pierwszej kolejności ortografia a potem czytanie ze zrozumieniem.
===============================================================================================================================================================================
LeszkoII napisał(a):Czyli tym samym nieformalnie potwierdzasz, że kierujący autobusem włączając się do ruchu z przystanku w obszarze zabudowanym nie jest obowiązany zachować szczególnej ostrożności oraz ustąpić pierwszeństwa(...). Dla mnie to absurdalny wniosek. Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie

. O warunkach ruchu już się wypowiedziałem. Nie obchodzi mnie warunek ruchu tramwaju, powyginane szyny w lecie, tylko warunki ruchu drogowego dla wszystkich takie same.
Leszko..co Ci się stało,że przestałeś czytać ze zrozumieniem ?
Gdzie jest w Art 18 o ustąpieniu pierwszeństwa ?
Cytuj i wskazuj.Kierujący autobusem ma się upewnić czy nie stworzy zagrożenia. Czyli też nie ma nic o szczególnej ostrożności, pomimo że zadysponowane zachowanie wręcz pokrywa się.
No ludzie...nie pisuj z szymonem, bo przechodzi na Ciebie..
Wystarczy, że jest o tym mowa w Art. 17.2.. Czy mam wkleić, co musi zrobić włączający się do ruchu

No przecież zgadzamy się co do tego, że kierujący autobusem włącza się do ruchu.
Nie wystarczy. Nie chcesz zrozumieć, że Art 17 jest ogólniejszy od Art 18, który odnosi się konkretnie do autobusu wyjeżdżającego z przystanku w OZ.
A w Art 18 napisali co napisali i tego nie możesz nie brać pod uwagę.
Zadałem Ci precyzyjne pytanie: czy poza obszarem zabudowanym autobus ruszając z przystanku włącza się do ruchu? Nie odpowiedziałeś.
Nie mogłeś sobie przeczytać przepisu ??? Przecież skoro Art 18 dotyczy OZ to nie dotyczy poza OZ. Czyli poza OZ włącza się do ruchu ma podstawie Art 17.
Jestem w szoku.
Ale nie jest w nim napisane ani z treści całego oddziału nie wynika, że tramwaj włącza się do ruchu TYLKO I WYŁĄCZNIE w sytuacjach określonych w pkt. 4.. Tu już nie chodzi nawet o przystanki - podałem rysunek z Krakowa, gdzie tramwaj opuszcza strefę zamieszkania. I pamiętaj o spójniku ORAZ.
Gdyby nie było tylko i wyłącznie to dopisaliby przystanek. A nie dopisali. Ty dopisujesz.
Przykład z Krakowa jest farsą. Zarządca bidulek nie doczytał, gdzie się ustanawia strefę zamieszkania. I jego ociężałość umysłowa ma być argumentem ???
Pamiętam o spójniku.I pamiętam , że gdyby mieli umieścić przystanek przy włączaniu sie do ruchu to umieściliby...a nie zrobili tego, ponieważ przystanek jest warunkiem ruchu dla tramwaju, jak dla Ciebie inne znaki.
W jednej prostej konstrukcji ujęto wszystko: przystanki, parkingi, miejsca dla niepełnosprawnych, postoje taksówek. Czy wolałbyś, żeby wymieniali literka po literce? Ostatnio szalejesz z tymi "gdzie napisali", "nie napisali w", "pokaż mi słowo".
Nie zgodzę się z Tobą. Gdyby tak wszystko umieścili w jednym przepisie to nie byłoby i Art 17.1.4) ( innych też) i Art 18.
Dlatego domagam sie przepisu, który potwierdza twój punkt widzenia. Masz ? Nie masz...i po problemie.
Nie jest wyjątkiem tylko uzupełnieniem rozszerzającym.
Tak ? przecież Ci to wszystko wynika z Art 17..parkingi , przystanki...a tu Ci nagle rozszerza...intrygujące.
A dla mnie wyłącza Art 17 w stosunku do autobusu w OZ. Nie ma nic o ustąpieniu pierwszeństwa ani o szczególnej ostrożności. Gdyby w Art 18.2 napisali " a ponadto..." to bym się z Tobą zgodził. A tak to mi bardzo przykro, ale sobie dopowiadasz to czego nie ma napisane.
Ustawa określa:
To wiem. Chyba nie określa tego dla innych państw, prawda ?
Nie napisali...
Pokaż mi w tej Ustawie przepis, z którego wynika, że tramwaj ma obowiązek zatrzymać się na przystanku. Wtedy będzie zatrzymanie wynikające z przepisów ruchu drogowego i tramwaj nie włączy się do ruchu.
Pokaż mi, gdzie napisali ,że nie musi. To po co w ogóle jeździ ?
To wynika z innych przepisó, które są powiązane z PoRD. W innych dyskusjach chętnie się powołujesz na inne rozporządzenia, ustawy itp..tutaj nagle nie widzisz, ponieważ nie pasuje do twego punktu widzenia.
O warunkach ruchu już się wypowiedziałem. Nie obchodzi mnie warunek ruchu tramwaju, powyginane szyny w lecie, tylko warunki ruchu drogowego dla wszystkich takie same
Niestety się wypowiedziałeś. Szkoda ,że sobie wybierasz te warunki według własnego widzimisię. Skoro nie obchodzi Ciebie warunek ruchu tramwaju to wracam do propozycji konfrontacji z tramwajem. A wszyscy nie mają takich samych warunków ruchu, bo dla pojazdów kołowych mogą to być dziury w asfalcie, a dla tramwaju powyginane szyny. Dla tramwaju może to być przystanek, a dla Ciebie osoba o widocznej niesprawności przechodząca przez jezdnię, gdzie pewnie się zatrzymasz. I będziesz włączającym się do ruchu, bo Ci napiszę,że moim zdaniem włączasz się , bo się zatrzymałeś.A jak ma się to do przepisów ?