rondo-pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: rondo-pytanie

Postprzez dylek » sobota 19 kwietnia 2014, 09:39

Klonie - masz swój ulubiony słownik :
Słownik języka polskiego PWN napisał(a):plac
1. «duża, wolna przestrzeń w mieście powstała najczęściej przy zbiegu ulic, zwykle otoczona budynkami»
2. «teren wydzielony pod zabudowę oraz teren wokół zabudowy»
3. daw. «miejsce bitwy, pojedynku»

Te 5 hektarów lasu/parku w Głogowie łapie się pod 1,2, czy 3 definicję ?
To, że barany uciekają się do nazwania czegoś placem, by móc postawić C-12 wcale nie oznacza, że to coś placem jest.
Masz kupę miejsc oznaczonych C-12 co się "Rynek" nazywają. Trąb wszem i wobec, żeby zdejmowali C-12, bo wokół rynku nie przewidziano C-12.
Niech przemianowują rynek na wyspa to klon będzie szczęśliwy.
Może w Kostrzynie coś zaproponuj - wyspa aaltonena...dostojnie by było :D

A tak poza twoim pieniactwem...to masz podaną w tabeli średnicę zewnętrzną ronda - weź nam tu poobjaśniaj, że ta średnica to tylko wtedy jak jest wyspa, a jak plac to już nie, bo tak wyczytałeś...
Dno, dno, dno....a ty na nim, bo utonąłeś w szlamie, który stworzyłeś.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » sobota 19 kwietnia 2014, 09:40

Jest złe, bo jest niekonsekwentne- jest przed skrzyżowaniem, a na skrzyżowaniu już go nie ma. A do skrzyżowania, to każdy kierowca dojechać umie, tym bardziej do ronda...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » sobota 19 kwietnia 2014, 09:46

Szerszon zamiast bić pianę pokaż w którym miejscu art 22 odnosi się do skrzyżowania....
Przecież cały czas trąbisz, że chcąc skręcić musi być odrębne skrzyżowanie. A to jest totalna bzdura.

M.in do skrzyżowania, ponieważ na skrzyzowaniu także mogę zmienić kierunek jazdy.
Masz normalnie swoja politykę i klapki na oczach i nie czytasz co sie do ciebie pisze. Kończysz na pierwszej rzeczy z którą sie nie zgadzasz..co dalej ..to już nie istotne.
Nie wykonuje jednego skrętu przejeżdżając przez miasto z siecią skrzyżowań.
Dylka nie broń, bo napisał głupotę.

Akurat pozwole sobie mieć inne zdanie, kto tu pisze koszałki opałki :D i nie jest to dylek..jeszcze mi nie pisał o skrzyżowaniu o ruchu zakręconym i jeszcze dla niego skręcanie nie równa sie zakręcanie. :D

Może zrozumie, że ruch okrężny może odbywać się wokół wyspy lub placu.

Ty natomiast za chińskiego boga nie możesz przyjąć do wiadomości, że obwiednia ronda to nie droga jednokierunkowa z nakazanym kierunkiem jazdy.
Dla ciebie każdy wlot to skrzyżowanie. masz siedem wlotów to i masz siedem skrzyżowań :wink: ...bardzo odważne podejście do tematu. Ale raczej wynika z faktu, że nie może sie do ciebie przebić fakt, że rondo jest jednym skrzyżowaniem.
Ani pod tym nickiem, ani pod innymi.

Tobie też się przyda bo zdaje się, że jeszcze niedawno próbowałeś połamać składnię języka polskiego w zakresie art. 36.1 i wygłaszałeś herezje o placach oznakowanych znakiem C-12.

A to już nie ma placów oznaczonych C-12 ? Od kiedy ?
Natomiast w twoim przypadku powoływanie sie na język polski w swietle kompletnego braku zrozumienia jak działają spójniki jest zdumiewające.

Podtrzymujesz swoje herezje?

Tu widzę analogię do pewnej grupy trzymającej władzę w czasach mrocznego średniowiecza.
Nauka do nich nie docierała, a oponentów nazywali heretykami i palili na stosie.
Jak widać głupota nadal trzyma sie nieźle :D . Tylko zapałki ci zabrali :wink:
szerszon

Postprzez kirbag » sobota 19 kwietnia 2014, 09:54

aaltonen napisał(a):
kirbag napisał(a): Stań przy skrzyżowaniu o ruchu okrężnym. W godzinach powiedzmy 7:30-8:00 i w lekko deszczowy dzień.
Kurcze, jutro ma być słończe i mam czas od 9:00. Nic z tego... :lol:
kirbag napisał(a):A co do samych paragrafów to powinieneś przyswoić jedną rzecz, są odcinki na omawianych skrzyzowaniach gdzie ruch jest w jednym kierunku. Inaczej mówiąc te skrzyzowania są na tyle specyficzne w szczegółach, że rozbijając je na pojedyncze "atomy" tacy jak Ty najzwyczajniej się zagubią...
O mistrzu rzeczywiście można się zagubić....Niesamowicie skomplikowany ten ruch okrężny.
Obrazek
Możesz pokazać w którym miejscu skręcam w lewo?

Oczywiście, że mogę tylko najpierw musisz nauczyć się:
Zadanie a) posługując się tym nawet obrazkiem co to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
Zakreśl mi obszar, który jest tym skrzyżowaniem.
Jak to przyswoisz to wówczas pokaże Ci w którym miejscu skręcasz w lewo. Szerszon już nawet Ci odpowiedział ale znając Twoje totalnie ciężkie trybienie zagadnień ruchu drogowego uważam, że musimy w Twoim przypadku wrócić do totalnych podstaw.

Zadanie bonus (ułatwi ci odrobienie zadania a) Popatrz na swój rysunek, zastanów się i odpowiedz.
Dlaczego na swoim rysunku ruch na skrzyżowaniu zaznaczyłeś trzema kolorami?
kirbag

Postprzez maryann » sobota 19 kwietnia 2014, 10:04

aaltonen napisał(a): Możesz pokazać w którym miejscu skręcam w lewo?
Bzdura za bzdurą- przecież to Ty masz postawić kropkę czy zrobić obwódkę. Kol. pyta o Twoja wiedzę i umiejętność wykonania tej czynności- a Ty chcesz żeby ktoś coś umiał, to Ty to zrobisz- opanuj się: czekamy! Zaznacza, zaznaczaj!!
maryann

Postprzez szoferemeryt » sobota 19 kwietnia 2014, 10:21

maryann napisał(a):Jest złe, bo jest niekonsekwentne- jest przed skrzyżowaniem, a na skrzyżowaniu już go nie ma. A do skrzyżowania, to każdy kierowca dojechać umie, tym bardziej do ronda...

Czyli przed skrzyżowaniem powinien stać jeszcze F-10 i koniecznie B-21(w większości tego typu skrzyżowań wjeżdżamy prostopadle) by zapobiec jazdy pod "prąd". P-8 we wszelkich odmianach by nie było wątpliwości gdzie chcę jechać, przecież mnie nie wolno samemu wybrać, ktoś za mnie musi zdecydować. Może jeszcze na skrzyżowaniu wskazanym jest dorzucić coś z E-2, a przed skrzyżowaniem E-1. Zapomniałem o C-9. Nad jezdnia brama z F-11.
maryann. Nie bierz tego do siebie, co miałeś na myśli dokładnie nie opisałeś, ale ja tak rozumują. :D :D
szoferemeryt

Postprzez szerszon » sobota 19 kwietnia 2014, 10:36

A do skrzyżowania, to każdy kierowca dojechać umie, tym bardziej do ronda...

Pozwolę sobie zaprotestować. Niektórzy nie umieją :D Wjzad na rondo to niby skręt w prawo i Art 22. :D Wszystkie wloty na wszystkich rondach powinny byc o jednym pasie ruchu, bo z lewego "nie da się" :lol:
szerszon

Postprzez maryann » sobota 19 kwietnia 2014, 10:43

szoferemeryt napisał(a):Czyli przed skrzyżowaniem powinien stać jeszcze
Nie, wystarczy C12 i wszystko on to załatwia.
Natomiast jeśli przed skrzyżowaniem sa P8, to powinny być i na skrzyżowaniu i tak długo, aż przeprowadzą cię w zamierzonym kierunku.
maryann

Postprzez dylek » sobota 19 kwietnia 2014, 10:51

maryann napisał(a):Natomiast jeśli przed skrzyżowaniem sa P8, to powinny być i na skrzyżowaniu i tak długo, aż przeprowadzą cię w zamierzonym kierunku.

https://www.google.pl/maps/@50.055333,19.927327,3a,75y,345.79h,61.19t/data=!3m4!1e1!3m2!1sRsVKVk5bp-6gyjga4QuwpQ!2e0?hl=pl
Mówisz, ze P-8 też na skrzyżowaniu ? A po co ? Bez nich na skrzyżowaniu nie będziesz umiał go przejechać zgodnie ze wskazaniami P-8 umieszczonych przed ?

Wg mnie nie muszą być i na skrzyżowaniu, ale te przed powinny być malowane z głową..
Nie rozumiem np. dlaczego w Łomży zabroniono nimi skręcanie w lewo, czy zawracanie...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szoferemeryt » sobota 19 kwietnia 2014, 10:54

maryann napisał(a):sa P8, to powinny być i na skrzyżowaniu i tak długo, aż przeprowadzą cię w zamierzonym kierunku.

Nie tyle bym się czepiał, ale gdzie to jest napisane. PO prostu chcę wiedzieć.
Uważam że jeśli nie ma strzałek na obwiedni, to następuje zmiana organizacji ruchu dotycząca oznakowania poziomego i dalej stosuje się do odpowiednich przepisów.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » sobota 19 kwietnia 2014, 11:08

Uważam że jeśli nie ma strzałek na obwiedni, to następuje zmiana organizacji ruchu dotycząca oznakowania poziomego i dalej stosuje się do odpowiednich przepisów.

To źle uważasz. Dyspozycja F-10 sie kłania.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 19 kwietnia 2014, 11:08

szoferemeryt napisał(a):A tak chciałem dowiedzieć się dlaczego to oznakowanie jest złe i w których miejscach.
http://www.google.pl/maps/@53.181306,22.078237,3a,75y,254.83h,83.99t/data=!3m4!1e1!3m2!1sdjhFYNJfol__wED3wz25Cg!2e0?hl=pl
F-10 (oraz zgodne z nim P-8) umieszczone na wlotach skrzyżowania informują o dozwolonym kierunku przejazdu przez skrzyżowanie z poszczególnych pasów ruchu.
Z tego wynika, że na tym rondzie nie można przejechać w lewo(też zawrócić) przez skrzyżowanie - a jedynie na wprost lub w prawo.

Przypominam, że w wersji "maniaków od rond", przez skrzyżowanie przejeżdża się tylko w prawo i to podwójnie - przy wjeździe i wyjeździe, co daje sumarycznie podwójny prawoskręt.

F-10 oraz P-8x są tutaj na wlotach zbędne.
Poza tym nie wyznacza się pasów ruchu na tego typu rondach, jeśli ich średnia średnica zewnętrzna wynosi więcej niż 65m.
Jak już wyznaczono - to jakoś dziwnie, niesymetrycznie. Wewnętrzny pas jest dwa razy mniejszy od wyznaczonego zewnętrznego. Zewnętrzny można podzielić na dwa niewyznaczone... :hmm:

Fakt spajania kilku skrzyżowań tak, żeby sprawiało wrażenie jednego(wymóg odnośnie C-12) - demaskuje obecność D-1 wraz z T-6a. Zastosowano bardzo nieudolny fałsz.
Ostatnio zmieniony sobota 19 kwietnia 2014, 11:10 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » sobota 19 kwietnia 2014, 11:10

dylek, w przykładzie warunek przeprowadzenia jest spełniony- nie ma wątpliwości co robić gdy strzałki się urywają.
I nie wiem gdzie to może być napisane; może tu http://sipdata.lex.pl/dane/dzienniki/20 ... zal2_3.pdf Jest napisane od kiedy je malować, nie ma wyraźnie do kiedy. Rozumiem , że do końca pasa, którego dotyczą- jak pokazuje rysunek.
maryann

Postprzez kirbag » sobota 19 kwietnia 2014, 11:31

maryann napisał(a):
aaltonen napisał(a): Możesz pokazać w którym miejscu skręcam w lewo?
Bzdura za bzdurą- przecież to Ty masz postawić kropkę czy zrobić obwódkę. Kol. pyta o Twoja wiedzę i umiejętność wykonania tej czynności- a Ty chcesz żeby ktoś coś umiał, to Ty to zrobisz- opanuj się: czekamy! Zaznacza, zaznaczaj!!

Ok czyli, że mamy frakcję :)

Proszę bardzo, jadą w lewo na skrzyzowaniu (ciekawie się robi)
Załączniki
skrzyz okre pojechali w lewo.JPG
skrzyz okre pojechali w lewo.JPG (27 KiB) Przeglądane 4786 razy
kirbag

Postprzez maryann » sobota 19 kwietnia 2014, 11:35

A-ha. Ale żeby nie było- twierdzisz, że cała kolorowa kreska ze strzałką to jeden skręt w lewo. Dobrze rozumiem?
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze