Niedozwolony manewr?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Niedozwolony manewr?

Postprzez aaltonen » środa 05 marca 2014, 11:08

szerszon napisał(a):
A jak masz dwie drogi w prawo na skrzyżowaniu, to jak zróżnicujesz sygnalizowanie? Prawą rękę wystawiasz, czy głowę przez szyberdach?

Nie mam dwóch dróg w prawo?
Masz. Obydwie drogi są na prawo względem kierunku jazdy wyznaczonego przez pas ruchu którym się porusza.

Nie wykonuje skoku, tylko pytam się. Jechałem na wprost. W związku ze zjazdem na pobocze według ciebie zmienił mi sie kierunek jazdy..pytam sie na jaki, jeśli nie jest na wprost ?
Zmienił się w trakcie zjeżdżania na pobocze.
Skoro nie zmieniasz kierunku jazdy przy zjeżdżaniu na pobocze to po co włączasz kierunkowskaz?

Zresztą używanie kierunkowskazów to sprawa drugorzędna (L-ka miał włączony prawy - i to ją upoważniało żeby złamać 22.2??)- dlatego wróćmy do tematu:

szerszon napisał(a):
aaltonen napisał(a):Jest tu jakiś odważny, żeby stwierdzić że kierowca złamał jakiś przepis?
Obrazek

Nawet wobec braku F-10 to i tak zostaje Art 22.2.2.

Czyli wg ciebie skręca w lewo jadąc dookoła wyspy? :help: - swoim pasem ruchu , zgodnie z kierunkiem ruchu wskazanym na C-12?
Tutaj biała L-ka też pewnie wg ciebie skręciła w lewo.... i złamała 22.2.2 :help:
Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 05 marca 2014, 11:13 przez aaltonen, łącznie zmieniany 1 raz
aaltonen

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 11:12

A może ustalimy wspólne stanowisko co do kierunku jazdy i jego zmiany jakie ja wielokrotnie podnosiłem?
I wielokrotnie nie miałeś sensownych argumentów.
Mówiłem ,ze gościu sie zapowietrzył ?
aaltonen no gdzie są odpowiedzi na pytania ?
Bo chyba odpowiedzia nie jest to
Masz. Obydwie drogi są na prawo względem kierunku jazdy wyznaczonego przez pas ruchu którym się porusza.

Ależ JEST. Dylek jak zwykle jesteś w błędzie! To jest ten znak:

prezentujesz logike porównywalna do tej z łamanego pierwszenstwa
C-12 to nie D-3 i nie ma tam mowy o kierunku ruchu czy jazdy.

zgodnie z kierunkiem ruchu wskazanym na C-12?

Długo jeszcze będziesz z tym kierunkiem ruchu ? Nic takiego nie napisali, a ten dalej swoje.
szerszon

Postprzez aaltonen » środa 05 marca 2014, 11:18

szerszon napisał(a):C-12 to nie D-3 i nie ma tam mowy o kierunku ruchu czy jazdy.
zgodnie z kierunkiem ruchu wskazanym na C-12?

Długo jeszcze będziesz z tym kierunkiem ruchu ? Nic takiego nie napisali, a ten dalej swoje.

Jaki ruch odbywa się na SoRO? Wiem, że dla ciebie nie jest to ruch okrężny :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jaki jest kierunek tego ruchu? Wiem, że dla ciebie nie jest taki jak na znaku C-12 (przeciwny do ruchu wskazówek zegara.) :lol: :lol: :lol: :lol:
aaltonen

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 11:43

Cieszy mnie twój dobry humor. Abyś jeszcze tylko w końcu napisał..
Proszę bardzo. czy tutaj sa dwie drogi w prawo ?
http://goo.gl/maps/ouWtS
Jedziesz w lewo-jakiego kierunkowskazu używasz i dlaczego ?
Jedziesz na wprost-jakiego kierunkowskazu używasz i dlaczego?
Jedziesz w prawo-jakiego kierunkowskazu używasz i dlaczego ?

oraz
Nie wykonuje skoku, tylko pytam się. Jechałem na wprost. W związku ze zjazdem na pobocze według ciebie zmienił mi sie kierunek jazdy..pytam sie na jaki, jeśli nie jest na wprost ?

Czyli wg ciebie skręca w lewo jadąc dookoła wyspy

tego nie napisałem . To twoja interpretacja. Skręca w lewo mając wyspe po tej stronie jaka wynika z C-12

Tutaj biała L-ka też pewnie wg ciebie skręciła w lewo.... i złamała 22.2.2 :help:
Obrazek

To tez jest twoja interpretacja. To jest skrzyżowanie. Elka jedzie dalej swoja drogą. Nie skręciła w prawo w jednokierunkową drogę. Proszę spojrzeć na linię i przeczytać , co oznacza.
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 05 marca 2014, 11:57

aaltonen napisał(a):Otóż to -umieszczanie F-10 przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym jest wbrew obowiązującym przepisom. Zresztą w 220 są podane warunki, kiedy można umieszczać.
... że masz jeszcze czelność powoływać się na jakikolwiek dokument prawny - tutaj: rozporządzenie z dzu. 220. Ty czytaj przepisy, które Ci naprzemiennie wklejamy, bo całości nie ogarniasz.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » środa 05 marca 2014, 12:07

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):Otóż to -umieszczanie F-10 przed skrzyżowaniem o ruchu okrężnym jest wbrew obowiązującym przepisom. Zresztą w 220 są podane warunki, kiedy można umieszczać.
... że masz jeszcze czelność powoływać się na jakikolwiek dokument prawny - tutaj: rozporządzenie z dzu. 220. Ty czytaj przepisy, które Ci naprzemiennie wklejamy, bo całości nie ogarniasz.

O odezwał się ten dla którego objechanie wyspy dookoła to nieuregulowany przepisami manewr stwarzający zagrożenie w ruchu... :help: :help: :help:

Nie Leszko, to nie jazda dookoła wyspy zgodnie z ruchem okrężnym jest zagrożeniem, tylko nieprawidłowe oznakowanie (czyli-10 i P8) przed SoRO stanowi zagrożenie ruchu...na co zresztą złapała się L-ka, nie ustępując pierwszeństwa.
aaltonen

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 12:18

tylko nieprawidłowe oznakowanie (czyli-10 i P8) przed SoRO stanowi zagrożenie ruchu.

Oznakowanie jest ok. Jest tylko jeden podstawowy warunek jaki musisz spełnić.

..na co zresztą złapała się L-ka, nie ustępując pierwszeństwa.

A niby komu miała ustapić ? łamiącemu przepisy ? :wow:
czekam na odpowiedzi na swoje pytania...
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 05 marca 2014, 12:40

Aaltonen nie jarzy, co stało się statystycznie oczywiste.

Słuchaj no, ....... .
Ty chcesz na łamanym pierwszeństwie jadąc na wprost zmieniać kierunek w prawo - tak napisałeś.

Moje pytanie dotyczyło takiej sytuacji: zbliżasz ciągiem drogi z pierwszeństwem (zgodnie z poniższą T-6a) i nie opuszczasz tego ciągu - czyli podążasz tak jak gruba kreska wskazuje)
Obrazek

Skoro na wprost to dla Ciebie "w prawo", w prawo to dla Ciebie "w inne w prawo" - z tego wynika że w lewo to dla Ciebie "na wprost". A tak uczciwie pisząc - to zachęcasz do bezprawia.

Dobrze, że chociaż to "drugie w prawo" jest faktycznie w prawo :) A jeśli tak, to obracamy znak zachowując wszystkie kąty.
Obrazek
Zgodnie z wcześniejszą tezą: "inne w prawo" = w prawo. Opuszczając drogę z pierwszeństwem ustępujesz nadjeżdżającym z prawej strony. No to jakim cudem z prawej strony nadjeżdża ktoś, jeśli wcześniej gadałeś że to kierunek na wprost(bez zmiany kierunku jazdy).

"Dwa" skręty w prawo i "dwa" skręty w lewo? Kierunek przeciwny to ten po prawej stronie :eek2:

Człowieku, takich wierutnych bezsensów, to nawet moja babcia nie mająca pojęcia o prowadzeniu pojazdów nie wymyśli. Za to doskonale wie, co to znaczy w prawo , w lewo i na wprost, i że "w lewo" jest przeciwnym kierunkiem do "w prawo".

Żałosne :help:
aaltonen napisał(a):O odezwał się ten dla którego objechanie wyspy dookoła to nieuregulowany przepisami manewr stwarzający zagrożenie w ruchu
Niczego takiego nie napisałem, bo nie jestem Tobą. Nie moja wina, że Tobie ruch pojazdów - ruch dookoła wyspy - kojarzy się z "zawracaniem bis".
Ostatnio zmieniony środa 05 marca 2014, 12:45 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 3 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 12:42

no właśnie..czekam aż user sie ustosunkuje...
szerszon

Postprzez maryann » środa 05 marca 2014, 14:50

A teraz połóż kapelusz na środku tego skrzyżowania, a wcześniej postaw C12. Pytania masz te same? A niby czemu, skoro zmienił się wygląd, kształt i rozłożenie pierwszeństw oraz sposób(tor) jazdy?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kg1956 » środa 05 marca 2014, 15:10

szerszon napisał(a):
kg1956 napisał(a):@szerszon
1. Te strzałki obiecują możliwość jazdy z każdego pasa prosto a następnie na rondzie pasy ruchu wyznaczają coś innego. Nie dziwota, że dochodzi do kolizji.
2. Nie uważasz, że lepiej byłoby, gdyby oba pasy wyprowadzały pojazdy w obiecanych kierunkach?
3.Co powstrzymuje drogowców przed takim oznakowaniem?

4.Tylko co jest jazdą prosto przez to skrzyżowanie?

1. Pierwsze słyszę , aby strzałki kierunkowe cos obiecywały...weź zapoznaj sie z tym co wrzucił dylek. Ile razy mam pisać co oznacza F-10 czy strzałka kierunkowa ?
Przecież strzałka wskazuje kierunek w jakim należy pojechać przez skrzyżowanie, a nie zajęcie jakiegokolwiek pasa.
2. Dla niektórych tak..szczególnie dla tych zawracających pasem zewnętrznym
3. Nie wiem.
4.Nic. Jedziesz prosto. Chodzi Ci zapewne o linię na tym rozwidleniu. No własnie..ta linia...bezczelna... :wink:

!. Jeśli nie obiecują to na pewno nakazują. Jeśli coś nakazują, to powinno być to możliwe do zrealizowania na skrzyżowaniu w sposób możliwie bezkolizyjny.
2. Myślę, że jednak dla wszystkich byłoby bezpieczniej.
4. Migasz się od odpowiedzi. Miałem nadzieję, że odpowiesz. Powtórzę pytanie: co jest jazdą prosto przez to skrzyżowanie? Czy L-ka pojechała prosto? Jeśli dobrze widzę ma włączony lewy migacz.
kg1956

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 16:56

maryann napisał(a):A teraz połóż kapelusz na środku tego skrzyżowania, a wcześniej postaw C12. Pytania masz te same? A niby czemu, skoro zmienił się wygląd, kształt i rozłożenie pierwszeństw oraz sposób(tor) jazdy?

Pytania pozostałyby te same.. tor jazdy nie miałby wpływu na sygnalizację.

=======================
kg
4. Migasz się od odpowiedzi. Miałem nadzieję, że odpowiesz. Powtórzę pytanie: co jest jazdą prosto przez to skrzyżowanie? Czy L-ka pojechała prosto? Jeśli dobrze widzę ma włączony lewy migacz.

Elka pojechała przez skrzyżowanie na wprost. Masz taka sama sytuację, jakby tam stał A-6.
Włączony lewy kierunkowskaz nie jest wyznacznikiem ,że skręca. Kursant mógł sie zamotać.
szerszon

Postprzez maryann » środa 05 marca 2014, 17:01

szerszon napisał(a):tor jazdy nie miałby wpływu na sygnalizację.
I Ty mi powiesz że 'białe jest białe, a czarne jest czarne'??( :wink: cytując klasyka)- kiedy skręca się w prawo, a nie w lewo?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » środa 05 marca 2014, 17:13

W przypadku rzucenia kapelusza na skrzyżowanie ( podejrzewam, że chodzi o moje z ostatniego linka) tor jazdy nie ulegnie dramatycznemu wykrzywieniu i nie zrobi sie z tego Plac Grunwaldzki w Szczecinie. To będzie najnormalniejsze mini rondo, przez które da sie pojechać na wprost bez ruchu kierownicą.
szerszon

Postprzez szymon1977 » środa 05 marca 2014, 23:11

szerszon napisał(a):A niby komu miała ustapić ? łamiącemu przepisy ? :wow:
czekam na odpowiedzi na swoje pytania...
Przez przepisy eLka zobowiązana była ustąpić pierwszeństwa Gościowi jadącemu pasem ruchu, na który eLka zamierzała wjechać. No chyba, że Gościu zachował się w taki sposób, że eLce uniemożliwił spełnienie obowiązku. Ale i to dopiero Sąd może orzec, że choć eLka miała obowiązek wobec Gościa, to Gościu swoim zachowaniem spełnienie tego obowiązku uniemożliwił. Bo sam w sobie PoRD nie zwalnia nikogo z obowiązku nawet wobec Gościa tylko dlatego, że Gościu łamie przepisy.

A czy zajęcie przez Gościa niewłaściwego pasa przed rondem w jakikolwiek sposób utrudniło chociażby eLce ustąpienie mu pierwszeństwa przejazdu? NIE. Więc nawet przed Sądem trudno będzie eLce oczyścić się z zarzutów.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze