Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drogufka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drog

Postprzez LeszkoII » środa 26 lutego 2014, 10:53

Moim skromnym zdaniem rozmawiamy o jednym skrzyżowaniu podzielonym na dwie części: z ruchem okrężnym oraz bez ruchu okrężnego.
Wyprowadzanie bypass'a za "ruch okrężny" to typowe rozwiązanie pozwalające uniknąć pata polegającego na niemożliwości egzekwowania pierwszeństwa dzięki "C12 + A7". Pozostałoby tylko wątpliwe zastosowanie Art. 25.3 - czyli efekt pierwszeństwa odwrotny do omawianej sytuacji.

Drogowcom należy się uznanie, że umieścili znak D-1. Wiem, że zaraz padną cytaty, gdzie umieszcza się D-1. Tutaj umieszczono w obrębie skrzyżowania. Zawsze to bliższe prawdy niż umieszczanie D-1 w miejscu nie mającym nic wspólnego ze skrzyżowaniem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » środa 26 lutego 2014, 10:54

szerszon napisał(a):Nie wymyślaj czegoś, co nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości i nie dotyczy konkretnego problemu. D-1 w obrębie skrzyżowania nie widzę.

A czy znak d-1 w obrębie skrzyżowania sprawia ze mamy doczynienia z kilkoma skrzyżowaniami?

W takim razie tutaj to będzie co najmniej kilka skrzyżowań wg ciebie :help:

Jak już dojdziesz do artykułu 2 PORD to daj znać... :lol:

Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 26 lutego 2014, 10:59 przez aaltonen, łącznie zmieniany 1 raz
aaltonen

Postprzez maryann » środa 26 lutego 2014, 10:58

szerszon napisał(a):ze sie pomyliłeś.
Pomyliłem? W ogóle tego nie widziałem! Dla mnie jak widzę 22.3 itp oznacza na tym forum tylko jedno: PoRD. Oczywistym było, że 36.2 nie o PoRD chodzi, ale nawet trzy pikosekundy nie poświęciłem na śledzenie skąd to.
szerszon napisał(a):no i co z tego ?
Gdzieś już to widziałem... w krew Ci weszło?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez taik » środa 26 lutego 2014, 11:37

aaltonen napisał(a):Taik, zarówno D-1 jak i C-5 mogą znajdować się w obrębie (jednego) skrzyżowania. Zastosowanie tych znaków nie czyni z tego przykładu trzech (nie 2- bo po drugiej stronie jest to samo) skrzyżowań.

Masz rację - 3 skrzyżowania. :wink:

[A-7]+[C-12] z [D-1] nie może istnieć na jednym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, na rozbudowanych skrzyżowaniach o ruchu nieokrężnym - masz oczywiście rację.
Dodatkowo, zarządca drogi wyodrębnił skręty w prawo przed [A-7]+[C-12], te oznakowanie nie dotyczy tych wylotów, ponieważ posiada ono własne oznakowanie [D-1]-[A-7].
Jest to kuriozum, wiem, tym bardziej, że całościowo jest to przecięcie się dwóch dróg. :?

Generalnie w tym przypadku oznakowanie powinno być wykonane jak dla jednego skrzyżowania z wyodrębnionym skrętem w prawo - przykład analogiczny do tego z rys. 6.3.6 220 Z-2.

===================
szerszon napisał(a):taik
A niby gdzie miałby być umieszczony ?
Jest przed linia P-13 dotyczącą A-7.

Szerszon, tu nie tyle ma znaczenie linia [P-13], co fakt, iż jest tylko jeden znak [B-22] oraz to, że [B-22] jest zlokalizowany za znakiem [A-7]+[C-12], bezpośrednio przed jezdnią, której dotyczy zakaz.

Zgodnie z 3.2.23 220 znak [B-22] powinien być umieszczony w odległości do 50 m przed skrzyżowaniem ORAZ na jezdni jednokierunkowej powtórzony bezpośrednio przed skrzyżowaniem po prawej stronie.
Nie dostrzegam wcześniej pierwszego znaku na wlocie, który byłby potwierdzeniem, że omawiany znak na wyspie jest jego powtórzeniem, a zakaz dotyczy przejazdu przez całe skrzyżowanie - jakiekolwiek by ono nie było (jedno, czy jedno z trzech).

Skoro jest jeden znak [B-22], w dodatku umieszczony za [A-7]+[C-12], to jest to znak znajdujący się w obrębie skrzyżowania albo mamy do czynienia z błędnym oznakowaniem, nad którym dalsza dysputa pozbawiona jest sensu.
szerszon napisał(a):Skrzyżowanie Ci sie rozszerzyło ?
Tu też jest w obrębie skrzyżowania i dotyczy najbliższej jezdni ? :lol:
http://goo.gl/maps/QGorP

Nie, nie jest umieszczony w obrębie skrzyżowania, ponieważ nie jest umieszczony za znakiem [A-7]+[C-12].

Dodatkowo jak widać z tego ujęcia, jest to znak stanowiący powtórzenie bezpośrednio przed skrzyżowaniem znaku umieszczonego przed skrzyżowaniem.
taik

Postprzez aaltonen » środa 26 lutego 2014, 13:58

Przecież te zakazy skrętu w lewo przed skrzyżowaniami z ruchem okrężnym są bez sensu.

Ciekawe o któro lewo mogłoby chodzić przed tym rondem :hmm: ...

http://www.funduszestrukturalne.gov.pl/ ... j1241r.jpg

Idąc dalej, można sie zastanowić, jaki sens ma znak C-12 przed skrzyżowaniami z sygnalizacją świetlną typu "palma rondo" ( Charles de Gaulle'a)w Warszawie , które z ruchem okrężnym nie ma nic wspólnego.

Taik napisał(a):[A-7]+[C-12] z [D-1] nie może istnieć na jednym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.
Myślę że to nie jest poprawne stwierdzenie. Skrzyżowanie to skrzyżowanie, może być rozległe i skomplikowane.
A jeżeli krzyżyją się dwie drogi to skrzyżowanie jest jedno. (To wynika bezpośrednio z definicji drogi i skrzyżowania)
aaltonen

Postprzez LeszkoII » środa 26 lutego 2014, 15:59

aaltonen napisał(a):Ciekawe o któro lewo mogłoby chodzić przed tym rondem http://www.funduszestrukturalne.gov.pl/ ... j1241r.jpg
W dowolne lewo. Pokaż konkretne skrzyżowanie ze znakiem B-21.
aaltonen napisał(a):Idąc dalej, można sie zastanowić, jaki sens ma znak C-12 przed skrzyżowaniami z sygnalizacją świetlną typu "palma rondo" ( Charles de Gaulle'a)w Warszawie , które z ruchem okrężnym nie ma nic wspólnego.
Ruch nie odbywa się wokół wyspy w kierunku wskazanym na znaku?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez aaltonen » środa 26 lutego 2014, 17:06

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):Idąc dalej, można sie zastanowić, jaki sens ma znak C-12 przed skrzyżowaniami z sygnalizacją świetlną typu "palma rondo" ( Charles de Gaulle'a)w Warszawie , które z ruchem okrężnym nie ma nic wspólnego.
Ruch nie odbywa się wokół wyspy w kierunku wskazanym na znaku?

Ruch na tym skrzyżowaniu jest wyprowadzany ze skrzyżowania z większości pasów- nie odbywa się dookoła wyspy.
Co więcej żeby poruszać się dookoła trzeba co chwilę skręcać, czyli zmieniać kierunek ruchu, co nie jest zgodne z jednym! kierunkiem ruchu pokazanym na C-12- OKRĘŻNYM.

Co więcej zgodnie z par.36 taki kierunek ruchu powinien obejmować całe skrzyżowanie.

Tu ani jeden ani drugi warunek nie jest spełniony.

To skrzyżowanie powinno być standardowo oznakowane przez D1 i A7. Zresztą i tak przez większość dnia działa sygnalizacja świetlna. C-12 tutaj to nonsens oraz błąd.

I nie podawaj mi przykładu 8.5.4 z załącznika 220 (dokładnie - podpis rysunku ), bo jest on odpowiedzialny za całe zamieszanie ostatnich 10 lat w Polsce ze skrzyżowaniami o ruchu okrężnym.
Przez to mamy masę zwykłych skrzyżowań oznaczonych znakiem C-12... oraz próbę wypaczenia zasad poruszania się na prawdziwych SoRO.
aaltonen

Postprzez szerszon » środa 26 lutego 2014, 17:10

Maryann
Pomyliłem? W ogóle tego nie widziałem! Dla mnie jak widzę 22.3 itp oznacza na tym forum tylko jedno: PoRD.

Weź sie głupio nie tłumacz. napisałem paragraf
mający pojęcie o przepisach wie, ze w ustawie sa artykuły, a w rozporządzeniu paragrafy.
Dałeś ciała i tyle. Nie masz co sie wypierać jak żaba błota.
czytasz po łebkach nie wgłębiając sie w sens czyiś postów. Dlatego również m.in posądziłeś mnie o piramidalna bzdurę.
Najlepiej , zanim cos napiszesz przeczytaj ze dwa razy..zastanów się...wszyscy skorzystają.

aaltonen
Szanowny klonie... może chociaż raz z sensem cos zaprezentujesz ?
Na zaprezentowanym skrzyżowaniu z wyspą centralną, a nie rondo-dlatego nie wiem co ma ten przykład niby pokazywać ( chyba że nie wiesz co napisać, to piszesz aby pisać), jadący Magnuszewską podporządkowaną w lewo nagle na Wojska Polskiego ma pierwszęństwo.
A zasady są takie, ze pierwszeństwo ustala sie przed skrzyżowaniem , a na nim sie je realizuje ( Art 25)
Dlatego pokusiłbym sie o stwierdzenie , że są przynajmniej 4 proste skrzyżowania..
A że jwyglada jak jedno rozbudowane ? W przypadku jednego skrzyżowania jadący Magnuszewską i skręcający w lewo nie nabierałby pierwszeństwa nad pojazdami zbliżającymi się z kierunku przeciwnego do tego "skrzyżowania"
Proponuje jednak poczytać dalej niz Art 2 i oszczędzać nam czasu swoimi teoriami.

taik

Jest to kuriozum, wiem, tym bardziej, że całościowo jest to przecięcie się dwóch dróg.

Czy w ten sam sposób określisz przecięcie sie dwóch ekspresówek ze zjazdami i rozjazdami ?
przecież przecinają sie tylko dwie drogi :hmm:

Szerszon, tu nie tyle ma znaczenie linia [P-13], co fakt, iż jest tylko jeden znak [B-22] oraz to, że [B-22] jest zlokalizowany za znakiem [A-7]+[C-12], bezpośrednio przed jezdnią, której dotyczy zakaz.

Pokaż mi, gdzie napisali ,ze ma znaczenie jego umiejscowienie względem A-7+ C-12.
Jakie ma znaczenie ,ze jest umiejscowiony bezpośrednio przed ..Ty piszesz jezdnią, ja skrzyżowaniem.
A ile tych znaków chciałeś..zwracam uwage ,ze w 220 nie ma przykładów dla skrzyzowania o ruchu okrężnym znaku B-22

Nie dostrzegam wcześniej pierwszego znaku na wlocie, który byłby potwierdzeniem, że omawiany znak na wyspie jest jego powtórzeniem, a zakaz dotyczy przejazdu przez całe skrzyżowanie - jakiekolwiek by ono nie było (jedno, czy jedno z trzech).

Bo to nie B-21..dlatego nie dostrzegasz to raz..a gdzie niby miałoby byc wcześniej ? Jest przecież skręt w prawo.
Skoro jest jeden znak [B-22], w dodatku umieszczony za [A-7]+[C-12], to jest to znak znajdujący się w obrębie skrzyżowania albo mamy do czynienia z błędnym oznakowaniem, nad którym dalsza dysputa pozbawiona jest sensu.

A to Ci znaki wyznaczają powierzchnie skrzyżowania ? Dobre..dla mnie przecięcie sie dróg posiadających jezdnię. Nie słyszałem, aby słupek ze znakami wyznaczał powierzchnię skrzyżowania..gdzie to napisali ( typowe podejście rowerzystów, , którzy chcą aby od znaku A-7 przed PdR zależało ich pierwszeństwo, bądźmy konsekwentni)

Nie, nie jest umieszczony w obrębie skrzyżowania, ponieważ nie jest umieszczony za znakiem [A-7]+[C-12].

może gapa jestem, ale pokaż mi ten przepis mający wpływ na umiejscowienie znaku względem C-12 +A-7
szerszon

Postprzez maryann » środa 26 lutego 2014, 17:11

aaltonen napisał(a):nie odbywa się dookoła wyspy.
Co więcej żeby poruszać się dookoła trzeba co chwilę skręcać, czyli zmieniać kierunek ruchu, co nie jest zgodne z jednym! kierunkiem ruchu pokazanym na C-12- OKRĘŻNYM.

Co więcej zgodnie z par.36 taki kierunek ruchu powinien obejmować całe skrzyżowanie.
:spoko:
maryann

Postprzez maryann » środa 26 lutego 2014, 17:14

szerszon napisał(a):Weź sie głupio nie tłumacz.
Nie tłumaczę, tylko polewam z gościa, co paragrafy od artykułów rozróżnia i to ma niby być jakiś argument dla kierowcy... :mrgreen:
maryann

Postprzez aaltonen » środa 26 lutego 2014, 17:59

szerszon napisał(a):
aaltonen napisał(a):A czy znak d-1 w obrębie skrzyżowania sprawia ze mamy doczynienia z kilkoma skrzyżowaniami?

W takim razie tutaj to będzie co najmniej kilka skrzyżowań wg ciebie :help:

Jak już dojdziesz do artykułu 2 PORD to daj znać... :lol:

Obrazek

Dlatego pokusiłbym sie o stwierdzenie , że są to przynajmniej 4 proste skrzyżowania..
A że jwyglada jak jedno rozbudowane ?

Jesteś pewny że 4, a nie 24? :lol:
szerszon napisał(a):
W przypadku jednego skrzyżowania jadący Magnuszewską i skręcający w lewo nie nabierałby pierwszeństwa nad pojazdami zbliżającymi się z kierunku przeciwnego do tego "skrzyżowania".
"A zasady są takie, ze pierwszeństwo ustala sie przed skrzyżowaniem , a na nim sie je realizuje ( Art 25)"

Zupełnie się z tym nie zgodzę. Nic dziwnego że tam gdzie jest jedno skrzyżowanie ty widzisz cztery.

Proponuję, żebyś sobie poczytał art.2 następnie rozrysował dwa pasy terenu- czyli drogi i zaznaczył część wspólną czyli skrzyżowanie. Może to będzie tym światełkiem w tunelu dla ciebie. :roll: :roll:
aaltonen

Postprzez LeszkoII » środa 26 lutego 2014, 18:07

W 220 jest rysunek z D-1 w obrębie skrzyżowania z rozszerzonymi wlotami.
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 26 lutego 2014, 18:26

maryann napisał(a):
szerszon napisał(a):Weź sie głupio nie tłumacz.
Nie tłumaczę, tylko polewam z gościa, co paragrafy od artykułów rozróżnia i to ma niby być jakiś argument dla kierowcy... :mrgreen:
Hmmm.. nie wiem z czego sie polewasz..no dobra..ale nie życze sobie kłamstw.
I tak wiadomo, że głupio wyszedłeś EOT.

aaltonen pisze:
nie odbywa się dookoła wyspy.

Złota mysl prostowaczy ronda..pokaż mi w paragrafie, ze jest cos napisane o kierunku ruchu.
Z tego wynika, ze dla Ciebie zawracanie to przynajmniej dwa skręty w lewo..typowa filozofia osobników zawracających na S-3 do lewoskrętu.."panie..przecież ja skręcam !" :eek2:

Jesteś pewny że 4, a nie 24?

Jestem pewien szanowny klonie.

Zupełnie się z tym nie zgodzę. Nic dziwnego że tam gdzie jest jedno skrzyżowanie ty widzisz cztery.

Możesz sie nie zgadzać..ale to trochę za mało. Wypadałoby podać uzasadnienie jakim cudem zmienia sie pierwszeństwo w trakcie jazdy po jednym skrzyżowaniu.
Nie zauważyłem nic poza napinką.To nie wystarczy.

Proponuję, żebyś sobie poczytał art.2 następnie rozrysował dwa pasy terenu- czyli drogi i zaznaczył część wspólną czyli skrzyżowanie. Może to będzie tym światełkiem w tunelu dla ciebie.

Zrób to samo tutaj
http://goo.gl/maps/OGaN2
i nie część wspólna tylko przecięcie się, a potem poczytaj o rozporządzenie
szerszon

Postprzez taik » środa 26 lutego 2014, 18:44

szerszon napisał(a):Czy w ten sam sposób określisz przecięcie sie dwóch ekspresówek ze zjazdami i rozjazdami ?
przecież przecinają sie tylko dwie drogi :hmm:

Najwyraźniej nie odróżniasz węzła drogowego od skrzyżowania.
Polecam lekturę Rozdział 13 oraz Rozdział 14 Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie oraz delegującej jej ustawy o drogach publicznych, w zakresie definicji.
szerszon napisał(a):Pokaż mi, gdzie napisali ,ze ma znaczenie jego umiejscowienie względem A-7+ C-12.
Jakie ma znaczenie ,ze jest umiejscowiony bezpośrednio przed ..Ty piszesz jezdnią, ja skrzyżowaniem.

Zgodnie z 2.2.8 220 Znak A-7 należy umieszczać możliwie blisko skrzyżowania.
Zatem tak umieszczony znak jest możliwie blisko skrzyżowania, ale jeszcze przed skrzyżowaniem - nie w jego obrębie.
Zgodnie z 3.2.23 220 znak [B-22] powinien być umieszczony w odległości do 50 m przed skrzyżowaniem oraz na jezdni jednokierunkowej powtórzony bezpośrednio przed skrzyżowaniem po prawej stronie.
Zestawienie tych dwóch zapisów daje oczywiste wnioski.

Znak umieszczony jest bezpośrednio przed jezdnią, której dotyczy, a nie wspólnie na słupku ze znakami [A-7]+[C-12], który to musi być umieszczony możliwie blisko skrzyżowania.
Jak wyraźniej chcesz zakomunikować wyodrębnienie znaku [B-22] spod zbiorczego słupka, określającego oznakowanie całego skrzyżowania - ciężko o inną możliwość.
szerszon napisał(a):A ile tych znaków chciałeś..zwracam uwage ,ze w 220 nie ma przykładów dla skrzyzowania o ruchu okrężnym znaku B-22.

Ja nie chciałem tych znaków, takie wymogi narzuca 220.
Zgodnie z 3.2.23 220 znak [B-22] powinien być umieszczony w odległości do 50 m przed skrzyżowaniem ORAZ na jezdni jednokierunkowej powtórzony bezpośrednio przed skrzyżowaniem po prawej stronie - łącznie szt. 2.
Nie ma 2 szt. znaków [B-22], dodatkowo jeden znak [B-22] umieszczony jest bezpośrednio przed jezdnią, której dotyczy, zatem znak nie jest umiejscowiony przed skrzyżowaniem, a w jego obrębie, ponieważ wymóg 2 szt. znaków dotyczy tylko znaków umieszczanych przed skrzyżowaniem (!), a nie w jego obrębie.
szerszon napisał(a):Bo to nie B-21..dlatego nie dostrzegasz

Dlaczego mieszasz do tego znak [B-21], nie jest dla mnie zrozumiałym. :?
taik

Postprzez szerszon » środa 26 lutego 2014, 19:32

Najwyraźniej nie odróżniasz węzła drogowego od skrzyżowania.

Sorki, ale z punktu widzenia PoRD nie interesują mnie inne akty prawne.
Nie z tego zdaje egzamin.
I podejrzanie na tych węzłach stawiają znaki A6x
Paragraf 5.2 , 5.3 , 5.4 z rozporządzenia.
Jak nic wychodzi ,ze węzeł drogowy jest skrzyżowaniem lub zespołem skrzyzowań.
I czy czasem w tym rozporządzeniu na które sie powołałeś nie użyto potocznego określenia skrzyżowania o ruchu okrężnym, gdzie nazwano je rondem ?

Zgodnie z 2.2.8 220 Znak A-7 należy umieszczać możliwie blisko skrzyżowania.
Zatem tak umieszczony znak jest możliwie blisko skrzyżowania, ale jeszcze przed skrzyżowaniem - nie w jego obrębie.

Paragraf 3.3 ze 170..masz napisane do ...i oznakowanie tego skrzyżowania spełnia ten warunek.
Te 25m tez jest możliwie blisko

Zgodnie z 3.2.23 220 znak [B-22] powinien być umieszczony w odległości do 50 m przed skrzyżowaniem oraz na jezdni jednokierunkowej powtórzony bezpośrednio przed skrzyżowaniem po prawej stronie.

I czy na zdjęciu nie zawiera sie w tym "do 50m" ?

http://goo.gl/maps/e5eYY
Gdzie tu dasz radę postawić dwa znaki B-22, podstawowy i powtórzeniowy ?
Poza tym w paragrafie 22 ze 170 nie napisali ,ze musi byc powtórzony. czy na tej podstawie mozna zlekceważyć ten znak skoro warunki uniemożliwiły powtórzenie ?
gdzieś tu w czeluściach forum jest wątek o B-21 tylko z lewej strony..sprawa skończyła sie w sądzie. Mimo oczywistego braku zastosowania sie do 220 i technicznego błędu zakończyło sie wyrokiem niekorzystnym dla kierowcy.

Zestawienie tych dwóch zapisów daje oczywiste wnioski.

Jakież to wnioski? Że A-7+C-12 wyznacza początek skrzyżowania ? W sytuacjach bajania w 220 z tekstem możliwie blisko wole oprzeć sie na 170.

Znak umieszczony jest bezpośrednio przed jezdnią, której dotyczy, a nie wspólnie na słupku ze znakami [A-7]+[C-12], który to musi być umieszczony możliwie blisko skrzyżowania.

nie widzę w 170 zależności "bezpośrednio"
Albo jest przed skrzyżowaniem, nawet 5 cm, albo na skrzyżowaniu..10 cm dalej.
Poza tym
2.2.8 jak sie chcesz tak opierać na 220 "umieszcza sie na drodze podporządkowanej przed skrzyżowaniem"
Poza tym z tego samego punktu
" Łącznie ze znakiem A-7 może byc umieszczony na tym samym słupku tylko jeden znak ostrzegawczy,, zakazu, nakazu lub informacyjny"
No to gdzie chcesz tam umieścić z A-7 znaki nakazu i zakazu ?

Nie ma 2 szt. znaków [B-22], dodatkowo jeden znak [B-22] umieszczony jest bezpośrednio przed jezdnią, której dotyczy, zatem znak nie jest umiejscowiony przed skrzyżowaniem, a w jego obrębie, ponieważ wymóg 2 szt. znaków dotyczy tylko znaków umieszczanych przed skrzyżowaniem (!), a nie w jego obrębie.

pisałem wyżej, dlaczego nie ma dwóch znaków B-22. A ilez to jezdni masz na rondzie ?
Czy twoim zdaniem B-22 jest juz na skrzyżowaniu ?
http://goo.gl/maps/nIvaJ
czy jednak przed i spełnia wymóg do 50 metrów ?

I nie widzę odpowiedzi na pytanie od kiedy to znak na słupku, w tym przypadku A-7+C-12 wyznacza skrzyżowanie ?
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze