Zakaz skrętu w lewo na rondzie :O

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zakaz skrętu w lewo na rondzie :O

Postprzez szerszon » sobota 02 marca 2013, 00:48

Nie ma nic podobnego. Na tej drodze jest skrzyżowanie i mozliwość zmiany kierunku jazdy.
natomiast przy A-3 masz ostrzeżenie o niebezpiecznych zakrętach...nic więcej.
czy mam tu wklepywać 220 ?
a przeczytasz w ogóle ?
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » sobota 02 marca 2013, 01:33

Na tej drodze jest skrzyżowanie i mozliwość zmiany kierunku jazdy.
Dobrze,zgadzam się.
W takim razie wychodzi na to że w punkcie zielonym włączam prawy kierunkowskaz ponieważ jadę w prawo jeżeli zaraz zamierzam jechać w lewo to zaraz po tym jak jechałem w prawo włączam lewy kierunowskaz w miejsu niebiejskiej kropki, a jak jadę dalej w prawo to po przejechaniu punktu niebiejskiego za chwilę wyłączam prawy....tak to musiałoby wyglądać.....
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » sobota 02 marca 2013, 01:36

to jest to samo skrzyżowanie ?
Daj adres to sobie "pojeżdżę" w streetview.
Bo na tym zdjęciu " z góry" sygnalizowałbym pomiędzy punktami zielonym i niebieskim.
Ale zobaczyłbym to chetnie z perspektywy kierowcy.
szerszon

Postprzez RossoneriDevil » sobota 02 marca 2013, 01:42

Wpisz sobie : Nowowiejska 39 A , warszawa

ludwika krzywickiego przechodzi w nowowiejską
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » sobota 02 marca 2013, 02:00

Jeżdziłem.Znam.
http://goo.gl/maps/9L5XJ
W tym miejscu na wysokości trawiastej wyspy użyłbym kierunkowskazów.
Chociaż użycie D-1 z T-6a nie wydaje mi sie najdoskonalszą opcją
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 02 marca 2013, 10:31

szerszon napisał(a):to jest to samo skrzyżowanie ?
A co taki zdziwiony? Przecież o takim właśnie układzie dróg oraz przebiegu drogi z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie zostałeś poinformowany przez tabliczkę T-6? Nadal nie zamierzasz się stosować do jej treści choć masz taki obowiązek?
szerszon napisał(a):Chociaż użycie D-1 z T-6a nie wydaje mi się najdoskonalszą opcją
Jeżeli znasz lepszą opcję na oznakowanie skrzyżowania proszę o jej przedstawienie. Nie zapomnij, że przy obecnym oznakowaniu wszyscy kierujący nie tylko są poinformowaniu o własnym pierwszeństwie bądź obowiązku ustąpienia pierwszeństwa przejazdu ale także znają w przybliżeniu układ dróg oraz przebieg drogi z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie zanim na to skrzyżowanie wjadą. Dobrze aby "Twoje" oznakowanie bez tabliczki T-6a także taką informację przekazało.

szerszon napisał(a):Mój brak sygnalizacji powinien być odczytany,ze nie zmieniam kierunku jazdy, czyli jadę...
Wróć do tego co sam napisałeś. Twój brak sygnalizacji oznacza, że jedziesz "forumowe prosto", czyli w tym przypadku łukiem bez zmiany kierunku jazdy. Zapomniałeś, że inni kierujący patrząc na "swoja" tabliczkę także o tym wiedzą.

szerszon napisał(a):...przecież na podstawie 220 tabliczkę T-6a umieszcza się w przypadku, gdy droga z pierwszeństwem zmienia kierunek.
Na podstawie "220" tabliczkę T-6a umieszcza się OBOWIĄZKOWO jeżeli droga z pierwszeństwem przejazdu zmienia na skrzyżowaniu kierunek. Ale nie tylko w takim przypadku umieszcza się tabliczkę T-6a, i nie tylko tabliczkę T-6a umieszcza się pod znakiem D-1. Czytaj, czytaj, czytaj... może się doczytasz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 02 marca 2013, 12:36

szerszon napisał(a):http://goo.gl/maps/9L5XJW tym miejscu na wysokości trawiastej wyspy użyłbym kierunkowskazów.
Jak rozumiem - prawego w prawo, lewego w lewo. Okej prawego byś użył "w prawo" to znaczy, że skręcając w lewo przeciwną trasą - użyłbyś lewego? Jak to odróżnić od sygnalizowania zawracania? Czyli na skrzyżowaniu nie ma kierunku jazdy na wprost?

Moim zdaniem tabliczka T-6 może pomóc w ocenianiu, czy jest łuk czy go nie ma. Na potwierdzenie tego zdania - http://goo.gl/maps/edVtL
Podstawowe kryterium pełni fizyczny, zaprojektowany przez architekta kształt jezdni. Tutaj krawędź jezdni ewidentnie sama skręca po dwóch stronach. W dodatku łuk posiada bardzo duży promień. Różnicę w szerokości jezdni wlotowych też brałbym pod uwagę i zawsze bierzemy - tylko się nad tym nie zastanawiamy tak, jak tutaj.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez RossoneriDevil » sobota 02 marca 2013, 15:44

A co do tego skrzyżowania to czy pierwszeństwo będzie na ogólnych zasadach w tej sytuacji ?
Ostatnio zmieniony sobota 02 marca 2013, 16:08 przez RossoneriDevil, łącznie zmieniany 1 raz
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » sobota 02 marca 2013, 16:04

LeszkoII napisał(a):Jak rozumiem - prawego w prawo, lewego w lewo. Okej prawego byś użył "w prawo" to znaczy, że skręcając w lewo przeciwną trasą - użyłbyś lewego? Jak to odróżnić od sygnalizowania zawracania? Czyli na skrzyżowaniu nie ma kierunku jazdy na wprost?

Tak. Nie ma jazdy na wprost. I sygnalizuje tak jak napisałeś.
A z zawracaniem...no cóż,już była dyskusja :)
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 02 marca 2013, 16:05

RossoneriDevil napisał(a):A co do tego skrzyżowania to czy pierwszeństwo będzie na ogólnych zasadach w tej sytuacji ?
Chodzi Ci o to, jak pojazd skręci w prawo z wlotu do jazdy na wprost/w lewo i spotka się ze skręcającym wlotem tylko do skrętu w prawo?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez RossoneriDevil » sobota 02 marca 2013, 16:10

Niebieski jedzie przed siebie i po prawej wyjeżdża czerowny.....
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » sobota 02 marca 2013, 16:17

szymon1977 napisał(a):1. Nadal nie zamierzasz się stosować do jej treści choć masz taki obowiązek?
2.Jeżeli znasz lepszą opcję na oznakowanie skrzyżowania proszę o jej przedstawienie. Nie zapomnij, że przy obecnym oznakowaniu wszyscy kierujący nie tylko są poinformowaniu o własnym pierwszeństwie bądź obowiązku ustąpienia pierwszeństwa przejazdu ale także znają w przybliżeniu układ dróg oraz przebieg drogi z pierwszeństwem przejazdu przez skrzyżowanie zanim na to skrzyżowanie wjadą.
3. Dobrze aby "Twoje" oznakowanie bez tabliczki T-6a także taką informację przekazało.

4.że jedziesz "forumowe prosto", czyli w tym przypadku łukiem bez zmiany kierunku jazdy. Zapomniałeś, że inni kierujący patrząc na "swoja" tabliczkę także o tym wiedzą.

5.Na podstawie "220" tabliczkę T-6a umieszcza się OBOWIĄZKOWO jeżeli droga z pierwszeństwem przejazdu zmienia na skrzyżowaniu kierunek. Ale nie tylko w takim przypadku umieszcza się tabliczkę T-6a, i nie tylko tabliczkę T-6a umieszcza się pod znakiem D-1. Czytaj, czytaj, czytaj... może się doczytasz.

1. ależ stosuje się, tak jak napisałem w odpowiedzi dla Leszka.
czy to jest "nadal" ? Polemizowałbym z Tobą
2. Zastanawiałbym sie nad A-6 z T-6b...tylko ta droga idzie zbytnio po łuku.
Ale nie byłoby to wprowadzenie w błąd.
3. czy mógłbyś mi przypomnieć,gdzie byłem przeciwnikiem T-6a ? ni w ząb nie pamiętam.
4. czy mógłbyś podac co dokładnie rozumiesz poprzez "forumowe prosto"
Raczej staram się pisać na podstawie dostępnych aktów prawnych.
jeśli inni znaja PoRd powinno obyc sie bez większych problemów.
5.Podałem Ci namiary na treści , na których bazowałem.
Natomiast Ty pisząc OBOWIĄZKOWO nie przedstawiłeś żadnego przepisu, jak również na pozostała część tego punktu.
Czy poza ironią nie masz juz nic do dodania ? :wink:
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 02 marca 2013, 16:33

szerszon napisał(a):Tak. Nie ma jazdy na wprost. I sygnalizuje tak jak napisałeś.
Wiem, że nie ma tam "jazdy na wprost", ale wiem też, że nie zmienia się kierunku jazdy w prawo. Zmienia się jazda/przejeżdżanie/podróżowanie w prawo. Różnica subtelna i nie każdy musi ją dostrzec. Zmianie kierunku jazdy towarzyszy obowiązek sygnalizowania manewru. I wracamy do punktu wyjścia. Zakręt w prawo --> jazda(jeżdżenie) w prawo. Skręt w prawo -->zmiana kierunku jazdy w prawo.
Cały cyrk polega na tym, jak i czy w ogóle można odróżnić zakręt od skrętu dodatkowo w obrębie skrzyżowania? Trudna sztuka a algorytm wydawać się może logiką zbyt rozmytą. Dobrze, że o tym rozmawiamy; myślę, że warto.
Proponuję taki cytat:
5.2.1.2. Ustalenie tras z pierwszeństwem.(...)trasa z pierwszeństwem powinna swoimi cechami geometrycznymi odróżniać się od ulic przecinających ją lub dochodzących do niej;
(...)o wyborze pierwszeństwa decydują: - cechy geometryczne (szerokość jezdni, liczba pasów ruchu, itp.),(...)
Co o tym sądzisz? Kierowca bez problemu odróżni drogę krajową w łuku od drogi lokalnej nawet, jeśli będzie jechać w prawo mając alternatywę jazdy na wprost. Ja bym wówczas nie sygnalizował tego, czego nie robię - czyli nie wykonuję skrętu w prawo(zmiany kierunku jazdy w prawo). Trudno tak opisać wszystkie przypadki, bo geometryczne cechy się po prostu widzi.
Gdyby droga(trasa) trasa z pierwszeństwem zmieniała kierunek na "samodzielnym skrzyżowaniu na obszarze zabudowanym"(takiej nazwy użyto w rozporządzeniu, Rys. 5.2.1.4.) a w dodatku drogi nie różniłyby się od siebie cechami geometrycznymi - to zasygnalizowałbym kierunkowskazem. Uznałbym, że nie tylko droga z pierwszeństwem zmieniła kierunek, ale także ja jako kierowca zmieniłbym kierunek jazdy.
Jeśli dobrze rozumuję, to analogiczne zasady można by przerzucić na ronda, które jak wiemy różnią się cechami geometrycznymi między sobą, ale co najistotniejsze - obwiednia wyspy może różnić się cechami geometrycznymi(ilość pasów, prowadzenie pasów, szerokość) w stosunku do tego rodzaju cech geometrycznych wlotów/wylotów.
W przypadku niepewności w lokalizowaniu, analizowaniu "cech geometrycznych" nie będzie błędem użycie kierunkowskazu z podkreśleniem Art.3.

EDIT: stylistyczny błąd
Ostatnio zmieniony sobota 02 marca 2013, 20:48 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 02 marca 2013, 16:36

Jak to nie zmienia sie kierunek jazdy w prawo ? jeszcze raz mam 220 cytować, kiedy umieszcza się T-6a i D-1 ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 02 marca 2013, 16:39

szerszon napisał(a):Jak to nie zmienia sie kierunek jazdy w prawo ? jeszcze raz mam 220 cytować, kiedy umieszcza się T-6a i D-1 ?
Napisano, że droga zmienia kierunek to niech sobie, zmienia. Drogi nie myślą i nie sa uczestnikami ruchu. A jeśli uczestnik ruchu zmienia kierunek JAZDY(a nie drogi) -aaaa to co innego. Kierunek drogi z pierwszeństwem zmienia organizator ruchu.
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze