Pierwszeństwo przejazdu.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Którą wersję uważasz za właściwą?

Czarny ma pierwszeństwo, bo pierwszy zajął pas ruchu, a zielony dopiero zamierza go zająć wykonując manewr skrętu.
2
17%
Zielony ma pierwszeństwo, bo jest to jedno skrzyżowanie- on skręca w prawo, a czarny skręca w lewo.
6
50%
Nie ustala się pierwszeństwa, bo tory pojazdów podczas przejazdy przez skrzyżowanie się w żadnym wypadku nie przecinają, a pojazdy kończą manewry na różnych pasach.
2
17%
Inna
2
17%

Liczba głosów : 12

Re: Pierwszeństwo przejazdu.

Postprzez szymon1977 » niedziela 26 lutego 2012, 21:26

lith napisał(a):Tylko nie zauważyłem tu zależności od miasta, nie spotkałem się z tym, żeby taka mała wysepka cokolwiek zmieniała.
Ja zauważyłem i się z tym spotkałem.
-----
W jaki sposób czarny po wjechaniu w drogę poziomą może zająć prawy pas, skoro na początku drogi poziomej tego pasa nie ma? Może zająć lewy albo środkowy. Na prawy może co najwyżej przejechać ze środkowego - zmienić zajmowany pas ruchu.
-----
A teraz pora na zielonego. Zielony po wjechaniu na drogę pionową (zaznaczoną na czerwono) zatrzymał się na prawym pasie tej drogi, ustawiony prawie w poprzek drogi (jak widać po torze ruchu zaznaczonym na rysunku bardziej w poprzek już by mu się ustawić chyba nie udało). Stojąc na drodze pionowej zajmuje jej prawy pas ruchu. Dalszą część jazdy zamierza kontynuować lewym pasem ruchu. Co ma zrobić zielony, aby znaleźć się na lewym pasie ruchu nie zmieniając zajmowanego pasa ruchu?

Proszę opisać zachowanie zielonego i poprzeć stosownymi przepisami lub oznakowaniem. Uprzedzam, proszę nie tłumaczyć tego cudu "dowolnością zajęcia pasa". Cokolwiek byście przez to nie rozumieli takiego zapisu w prawie nie ma.
026-1.gif
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » poniedziałek 27 lutego 2012, 15:55

Moim zdaniem nie można w tym przypadku nie stosować się do przepisów o zmianie pasa. Nic z nich nie zwalnia. Bardzo sensownie do sprawy podszedł Szymon. Taki sposób skrętu (prawie pod kątem prostym) jest wbijany kursantom przez instruktorów. Szkoda tylko, że jeżdżą tak właściwie tylko L-ki. Jeśli ktoś ścina zakręt przejeżdżając przez pasy ruchu na skos i ma gdzieś przepisy o zmianie pasa ruchu tylko dlatego, że ma pierwszeństwo bo skręca w prawo - to nie znaczy, że może wjeżdżać przed pysk skręcającym w lewo. Myślę, że podobnie jak na rondzie wyznaczone pasy ruchu są święte.
kg1956

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 27 lutego 2012, 17:44

kg1956 napisał(a):...ma gdzieś przepisy o zmianie pasa ruchu tylko dlatego, że wydaje mu się (dop. szymon1977), że ma pierwszeństwo bo skręca w prawo...
Nazwałeś sprawę po imieniu. A dokładnie to poniższy artykuł:
Kodeks, Art. 25.1. napisał(a):Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany (...) ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
nie ma zastosowania z prostej przyczyny. Zarówno pojazd czarny jak i pojazd zielony...
Kodeks, Art. 5.1. napisał(a): ... są obowiązani stosować się do (...) znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te (...) znaki drogowe.
Więc żaden zapis o "dowolności zajęcia pasa ruchu podczas skręcania" z obowiązku stosowania się do pasów wyznaczonych tutaj liniami nie może kierujących zwolnić, tym bardziej, że... takiego zapisu po prostu nie ma. Jeżeli więc obaj kierujący do pasów ruchu się zastosują to do żadnego przecinania się kierunków ruchu nie dochodzi. A jeżeli po przkoczeniu linii rozdzielających pasy ruchu dochodzi do przecięcia kierunków ruchu pierwszeństwo przejazdu ustalone jest przez:
Kodeks, Art. 22.4. napisał(a):Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
Reasumując: zielony zmieniając zajmowany pas ruchu ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa czarnemu jadącemu po środkowym pasie ruchu, na który zamierza wjechać.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 27 lutego 2012, 19:19

Tak patrzę szymonie na pierwszy post tego wątku i tak czytam Ciebie.... :wow:
Po co Art 5.1 ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 27 lutego 2012, 19:34

motomiki napisał(a):Zielony i czarny mają zielone światło.
Kodeks napisał(a):Art. 5.
1. Uczestnik ruchu (...) są obowiązani stosować się do sygnałów świetlnych (...), nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne (...)
170 napisał(a):§ 95. 1.Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:
1) sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator,
No więc wjeżdżają obaj jednocześnie za sygnalizator. Są bowiem zwolnieni przez sygnalizator np. z poniższego przepisu:
Kodeks napisał(a):Art. 25.
4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;
Przepraszam, że skupiłem się tylko na tym, co dzieje się później, ale w sytuacji z wątku oba pojazdy już za sygnalizator przejechały i poruszają się po tej samej drodze i jezdni.
-----
O to Ci chodziło? Napisz konkretnie co jeszcze Ci nie pasuje, to Ci odpowiem... lub zmienię zdanie. Być może coś przeoczyłem.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 27 lutego 2012, 20:05

Z najprostszej rzeczy robisz .... nawet nie wiem jak to nazwać.
Czytac Twoich postów tez mi sie juz nie chce- Twoje "interpretacje " przepisów wzbudzają lekkie zdumienie.

Jest zielone.
jeden skręca w prawo, drugi w lewo- na poziomie sygnalizacji sa wobec siebie w sytuacji równorzędnej- stosują wtedy Art 25.1 i co tu męczyc tyle stron.... :eek2:
daj spokój...
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 27 lutego 2012, 22:08

szerszon napisał(a):...jeden skręca w prawo, drugi w lewo- na poziomie sygnalizacji sa wobec siebie w sytuacji równorzędnej...
Tak.
szerszon napisał(a):i co tu męczyc tyle stron
A może to, że poza poziomem sygnalizacj, która nic więcej w tej sytuacji nie wnosi poza tym, że obaj mają zezwolenie na wjzad za "swoje" sygnalizotory poruszają się tą samą drogą, tą samą jezdnia, w tym samym kierunku, ale innymi pasami ruchu i dopóki któryś z nich zajmowanego pasa ruchu nie zmieni ich kierunki ruchu nie przetną się?
szymon1977

Postprzez lith » poniedziałek 27 lutego 2012, 22:28

Ale jeżeli nie zajmą tych pasów, które im wybrałeś to im kierunki się przecinają jeszcze na skrzyżowaniu zanim skończą zmieniać kierunek jazdy.
lith

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 27 lutego 2012, 22:40

Niebieski jedzie drogą pionową (jasny szary) zamierza skręcić na skrzyżowaniu w prawo. Dopóki jedzie drogą pionową ma prawo wybrać, jakim torem skręci, a także który pas ruchu drogi poziomej (ciemny szary) zajmie.

Zielony także jedzie drogą pionową (jasny szary) i także zamierza skręcić na skrzyżowaniu w prawo. Skręca zgodnie z przebiegiem wydzielonego pasa ruchu przeznaczonego do skrętu w prawo, wyboru więc jakim torem skręci nie ma (no chyba, że zamierza jechać po trawniku). Czy także ma wybór pasa ruchu, który zajmie po zjechaniu z pasa ruchu przeznaczonego do skrętu a wjechaniu na drogę poprzeczną (ciemny szary)?

Żeby oszczędzić Wam niepotrzebnego zastanawiania się sam odpowiem: zielony po zjechaniu z wydzielonego pasa ruchu przeznaczonego do skrętu w prawo a bezpośrednio po wjechaniu na drogę poziomą znajduje się na prawym pasie ruchu, tym samym zajmuje prawy pas ruchu (chyba, że na drogę poziomą przejedzie przez trawnik). Pomimo, że przepisy nie zmuszając go do zajęcia prawego pasa po skręceniu to wybór ten uniemożliwia mu przebieg drogi, którą się porusza.
-----
Zapytam wprost: jak można jechać drogą, po jej jezdni, po pasie ruchu i nie zajmować tego pasa ruchu? Myślałem, że tę kwestię już sobie wyjaśniliśmy?
024-3.png
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 28 lutego 2012, 00:46

OMG
Przecież to skrzyżowanie się bardzo istotnie różni od tego o którym dyskutujemy, gdyby wyglądało tak jak na Twoim schemacie nie byłoby o czym dyskutować i rzeczywiście po skręcie w prawo zajmowałoby się prawy.

Edit, to skrzyżowanie raczej w ten sposób wygląda:
btw. ujednoliciłem przy okazji kolor asfaltu na obszarze skrzyżowania, bo przecież na skrzyżowaniu się nie dzieli, że ta część należy bardziej do tej drogi,a tamta do innej. Skrzyżowanie to przestrzeń, gdzie w każdym miejscu są przynajmniej 2 drogi :)
Załączniki
024-3.png
024-3.png (11.14 KiB) Przeglądane 3595 razy
lith

Postprzez szymon1977 » wtorek 28 lutego 2012, 07:53

lith napisał(a):Przecież to skrzyżowanie się bardzo istotnie różni od tego o którym dyskutujemy, gdyby wyglądało tak jak na Twoim schemacie nie byłoby o czym dyskutować i rzeczywiście po skręcie w prawo zajmowałoby się prawy.
Zrobiliśmy duży krok w przód.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 28 lutego 2012, 09:25

szymon1977 napisał(a):1.A może to....

2.ale innymi pasami ruchu i dopóki któryś z nich zajmowanego pasa ruchu nie zmieni ich kierunki ruchu nie przetną się?

ad.1 i znowu próbujesz zmieniać warunki gry...to jest juz nudne :eek2:

ad.2 ale to juz chyba poza skrzyzowaniem ta sytuacja sie dzieje ?

szymonie
skrzyzowanie jak w pierwszym poście
skręcajacy w prawo-skrecajacy w lewo, obaj sygnał zielony
Kto ma pierwszenstwo ?
krótka odpowiedż bez rozpisywania sie na kolejne 10 zakładek. :eek2:
szerszon

Postprzez lith » wtorek 28 lutego 2012, 10:32

@szymon1977
No rzeczywiście super postęp :/ To samo Ci napisałem jak pierwszy raz wrzuciłeś tu ten schemat. I tak samo napisałem, ze nijak się ma to do omawianej sytuacji, bo geometria skrzyżowania jest inna i nic nie kieruje skręcającego w prawo na prawy pas. Nie widzisz różnicy pomiędzy tym co Ty wkleiłeś, a tym co ja wkleiłem?
lith

Postprzez szymon1977 » wtorek 28 lutego 2012, 10:35

Szerszon: Ty przedstawiłeś swoje zdanie, ja równierz:
szymon1977 napisał(a):Reasumując: zielony zmieniając zajmowany pas ruchu ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa czarnemu jadącemu po środkowym pasie ruchu, na który zamierza wjechać.
Kilka postów wyżej cała wypowiedź. Pisałeś w prawdzie, że nie masz ochoty czytać moich wypowiedzi. Jeżeli masz zamiar ze mną dyskutować lub wyprowadzić nie tylko mnie z błędu to raczej nie masz wyjścia.
-----
Lith: widzę zarówno różnice, jak i podobieństwa. Daj mi trochę czasu.
szymon1977

Postprzez kg1956 » wtorek 28 lutego 2012, 13:18

Przyszedł mi do głowy taki przykład:
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 374.59.jpg

Pojazd czerwony uderzył w pojazd biały, bo ma pierwszeństwo, a pojazd biały jest na podporządkowanej.

Podobnie w omawianym przykładzie: zielony ma pierwszeństwo, więc może skosić pojazdy na innych pasach.
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze