Ja zauważyłem i się z tym spotkałem.lith napisał(a):Tylko nie zauważyłem tu zależności od miasta, nie spotkałem się z tym, żeby taka mała wysepka cokolwiek zmieniała.
-----
W jaki sposób czarny po wjechaniu w drogę poziomą może zająć prawy pas, skoro na początku drogi poziomej tego pasa nie ma? Może zająć lewy albo środkowy. Na prawy może co najwyżej przejechać ze środkowego - zmienić zajmowany pas ruchu.
-----
A teraz pora na zielonego. Zielony po wjechaniu na drogę pionową (zaznaczoną na czerwono) zatrzymał się na prawym pasie tej drogi, ustawiony prawie w poprzek drogi (jak widać po torze ruchu zaznaczonym na rysunku bardziej w poprzek już by mu się ustawić chyba nie udało). Stojąc na drodze pionowej zajmuje jej prawy pas ruchu. Dalszą część jazdy zamierza kontynuować lewym pasem ruchu. Co ma zrobić zielony, aby znaleźć się na lewym pasie ruchu nie zmieniając zajmowanego pasa ruchu?
Proszę opisać zachowanie zielonego i poprzeć stosownymi przepisami lub oznakowaniem. Uprzedzam, proszę nie tłumaczyć tego cudu "dowolnością zajęcia pasa". Cokolwiek byście przez to nie rozumieli takiego zapisu w prawie nie ma.