Ronda - kto ma w końcu racje?????

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ronda - kto ma w końcu racje?????

Postprzez kopan » piątek 13 stycznia 2012, 20:55

Maryan musisz , ale z sensem.
kopan

Postprzez dylek » piątek 13 stycznia 2012, 21:07

kopan napisał(a):Maryan musisz , ale z sensem.

kopan - po odkrywczym "Dookoła można objechać nawet Norwegię" ja teraz czekam na coś równie błyskotliwego - może np. " Koło od roweru też jest okrągłe" się pojawi ??

Takich jak tu absurdów wyciąganych jako oręż w dyskusji dawno nie widziałem, więc czekam z niekłamanym zaciekawieniem na dalszy rozwój sytuacji :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 14 stycznia 2012, 00:35

dylek napisał(a):Takich jak tu absurdów wyciąganych jako oręż w dyskusji dawno nie widziałem, więc czekam z niekłamanym zaciekawieniem na dalszy rozwój sytuacji :D
Zamiast wdawać się w szczegóły, wróćmy do pierwszego : na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym z niewyznaczonymi pasami ruchu pasy ruchu przebiegają na wprost przez skrzyżowanie. W ten sposób regulują ruch na wprost przez skrzyżowanie, czyniąc to skrzyżowanie skrzyżowaniem bez ruchu okrężnego. Może być coś jeszcze ciekawszego?
Ostatnio zmieniony sobota 14 stycznia 2012, 10:39 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » sobota 14 stycznia 2012, 07:15

szymon1977 napisał(a):Albo jest ruch okrężny, albo jest ruch na wprost przez skrzyżowanie.

szymon1977 napisał(a):pasy ruchu przebiegają na wprost przez skrzyżowanie. W ten sposób regulują ruch na wprost przez skrzyżowanie, czyniąc to skrzyżowanie skrzyżowaniem bez ruchu okrężnego.

Wiesz, że to jest mega odkrywcze ? :D
Skrzyżowanie o ruchu okrężnym, gdzie pasy są poprowadzone na wprost - nie ma na nim ruchu okrężnego... no błyskotliwie... :D
szymon1977 napisał(a): Może być coś jeszcze ciekawszego? Być może się mylę, ale nie tylko dla mnie to absurd.

Pod ostatnim cytatem wpisuję swoje wyrazy poparcia ;)
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 14 stycznia 2012, 10:40

dylek napisał(a):Pod ostatnim cytatem wpisuję swoje wyrazy poparcia ;)
Ups... przejęzyczyłem się :-)
dylek napisał(a):Wiesz, że to jest mega odkrywcze ? :D
Skrzyżowanie o ruchu okrężnym, gdzie pasy są poprowadzone na wprost - nie ma na nim ruchu okrężnego... no błyskotliwie... :D
Zamiast silić się na bycie cynicznym napisz wprost, że się nie zgadzasz i w którym miejscu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kopan » sobota 14 stycznia 2012, 14:35

Szymek
A na rondzie turbinowym nie ma ruchu okrężnego bo jest turbinowy.
A jak na rondzie pasy poprowadzono na prosto to nie jest to ruch okrężny na skrzyżowaniu a jest to ruch prosty przez skrzyżowanie.
kopan

Postprzez dylek » sobota 14 stycznia 2012, 20:23

kopan napisał(a):Szymek
A na rondzie turbinowym nie ma ruchu okrężnego bo jest turbinowy.
A jak na rondzie pasy poprowadzono na prosto to nie jest to ruch okrężny na skrzyżowaniu a jest to ruch prosty przez skrzyżowanie.

..a na rondzie pierścieniowym jest ruch okrężny... i innego ni ma... i nie będą se wyjeżdżać z ronda, bo po rondzie tylko ruchem okrężnym, a co :D Po to jest ruch okrężny, by po okręgu zasuwać, a nie wyjeżdżać z tego okręgu gdzie się komu podoba :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » poniedziałek 16 stycznia 2012, 09:56

szymon1977 napisał(a):na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym z niewyznaczonymi pasami ruchu pasy ruchu przebiegają na wprost przez skrzyżowanie. W ten sposób regulują ruch na wprost przez skrzyżowanie, czyniąc to skrzyżowanie skrzyżowaniem bez ruchu okrężnego. Może być coś jeszcze ciekawszego?
dylek napisał(a):Wiesz, że to jest mega odkrywcze ? :D
Skrzyżowanie o ruchu okrężnym, gdzie pasy są poprowadzone na wprost - nie ma na nim ruchu okrężnego... no błyskotliwie
Jeśli pasy są na wprost, to rzeczywiście odkrycie ich funkcji zasługuje na Nobla. To tak, jak odkryciue Słońca.
Co jednak ciekawe, kiedy ich nie ma, nadal ktoś chce uchodzić za ich odkrywcę! Odkrywcę czegoś, czego nie ma i nie może być, bo przeczy temu istniejący C12.
Proszę o wyjaśnienie tego odkrycia.
Ostatnio zmieniony wtorek 17 stycznia 2012, 10:29 przez maryann, łącznie zmieniany 2 razy
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 16 stycznia 2012, 11:42

szymon1977 napisał(a):...na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym z niewyznaczonymi pasami ruchu pasy ruchu przebiegają na wprost przez skrzyżowanie. W ten sposób regulują ruch na wprost przez skrzyżowanie, czyniąc to skrzyżowanie skrzyżowaniem bez ruchu okrężnego.
No właśnie też czekam na wyjaśnienie tej rewelacji. Bez wyjaśnień nie uwierzę, i nadal będę twierdził, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym C-12 z niewyznaczonymi pasami ruchów pasy ruchu przebiegają dookoła wyspy centralnej.
-----
kopan napisał(a):A jak na rondzie pasy poprowadzono na prosto to nie jest to ruch okrężny na skrzyżowaniu a jest to ruch prosty przez skrzyżowanie.
"Ruch prosty przez skrzyżowanie" - czy to fachowy termin?
szymon1977

Postprzez dylek » poniedziałek 16 stycznia 2012, 20:18

maryann, szymon1977 - ogarnijcie się chłopaki :D
Jeden tak wkleja cytaty, że komuś wlepia moje słowa, a mi przypisuje czyjeś inne... i z tym dyskutuje, drugi cytuje swoje własne słowa i z samym sobą dyskutuje...
Chyba zaczynacie już sztukę dla sztuki uprawiać i braknie pomysłów co tu jeszcze zmalować, by wasze zdanie było na końcu :D

To jak to jest z tym waszym ruchem okrężnym ??
Wolno pod C-12 jechać inaczej niż wokół wyspy, czy nie ?? :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » wtorek 17 stycznia 2012, 10:34

Wolno- np. częściowo dookoła wyspy; przez część jej "obwodu".
ps. A za nieoczekiwaną zamianę cytatów przepraszam.
maryann

Postprzez szymon1977 » wtorek 17 stycznia 2012, 19:30

dylek napisał(a):Wolno pod C-12 jechać inaczej niż wokół wyspy, czy nie ??
Wolno zmienić kierunek jazdy - jakkolwiek by on nie przebiegał zgodnie z tymi samymi przepisami co na każdym zwykłym skrzyżowaniu.
szymon1977

Postprzez dylek » wtorek 17 stycznia 2012, 21:20

maryann - tzn jaką część ? dowolną ?
bo ja np mam zamiar styczną do okręgu....czyli częścią najmniejszą z możliwych, ale jednak ;)
szymon1977 - no a ja nie chcę zmieniać kierunku...
Walę styczną do okręgu - idealnie prostą jak strzała Robin Hooda :D
Wolno mi, czy nie będę jechał ruchem okrężnym, bo prosto jadę ?? :D

Wiem, że wy wyznajecie możliwość " prosto po okręgu" ... mi jednak chodzi o prawdziwe proste prosto ;) C-12 je wyklucza, czy nie ??
dylek
Moderator

Postprzez maryann » środa 18 stycznia 2012, 10:34

dylek napisał(a):maryann - tzn jaką część ? dowolną ?
bo ja np mam zamiar styczną do okręgu....czyli częścią najmniejszą z możliwych, (...) chodzi o prawdziwe proste prosto ;) C-12 je wyklucza, czy nie ??
A cóż to za pytanie do mnie? Mnie możesz zapytać, czy mi się niebieski podoba- a to o co pytasz masz oczywiście w PoRD, tylko jakoś nie widzisz. Oczywiście, że samo C12 nie dopuszcza przejechania skrzyżowania o ruchu okrężnym prosto, bo tam ruch nie odbywa się prosto, tylko wokół... (a jak masz dodatkowe oznakowania nie podważające zdrowych zmysłów malowniczych, to mogą one uprecyzyjnić sposób poruszania się i sygnalizowania). I choćbyś tylko w jednym matematycznym punkcie dotknął ronda(np. przy skręcie w prawo) to musisz zachować wszelkie tego miejsca reguły. Bo przecież jadąc "prosto" pokonujesz około pół ronda, a nie dotykasz go na moment jak styczna koło. A mówisz, piszesz, że ja tylko jednym punkcikiem musnąłem rondko, więc w zasadzie na nim nie byłem , tylko pojechałem prosto, bo tak w sumie wychodzi. Albo jesteś na skrzyżowaniu, albo nie jesteś; i to jako kierowca albo tym bardziej instruktor na pewno w lot roztrzygasz. Analogicznie- albo wykonujesz "ruch dookoła wyspy...", albo nie.
maryann

Postprzez kg1956 » środa 18 stycznia 2012, 15:10

szymon1977 napisał(a):(...) nadal będę twierdził, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym C-12 z niewyznaczonymi pasami ruchów pasy ruchu przebiegają dookoła wyspy centralnej.(...)

Na jakiej przepraszam podstawie? Intuicja?
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze