Wyprzedzanie i kolizja ze skręcającym w lewo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie i kolizja ze skręcającym w lewo.

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 lipca 2011, 23:12

mapmen napisał(a):1.Przechodza przegląd, maja homologacje? To o co sie kłócisz

Marius napisał(a):1. Manewr już rozpocząłeś, czyli drugi uczestnik ruchu nie mógł rozpocząć manewru skrętu bez upewnienia się czy nie jest wyprzedzany

2.Podstawe prawna poproszę
Marius napisał(a):2. Slady hamowania są na lewym pasie, na przeciwległym kierunku ruchu, czyli ty juz byłeś na jego drugium pasie i byłeś już w trakcie wykonywania manewru

Nikt tego nie kwestionuje

Ad 1 Takiś pewien ? :D Zauwazam, ze "złomiarz" dla Ciebie jest cacy i wszystkie jego zachowania na drodze były ok.marius jest be.

Ad.2 Art 22.4- sygnalizacja lewym kierunkowskazem ( o ile była zawczasu i wyraznie :) ) nie daje 100% pewności , czy uzytkownik zamierza zawrócic , skręcić, czy tez zmienic pas.
Władował sie pod koła pojazdowi będącemu juz na pasie ruchu na który miał zamiar wjechać/przeciąć go.
szerszon

Postprzez Marius » poniedziałek 11 lipca 2011, 23:14

Dla Pana mapmena wszystko wiedzącego ....

Oddział 4
Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu
Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Marius

Postprzez mapmen » wtorek 12 lipca 2011, 00:01

szerszon napisał(a):Ad 1 Takiś pewien ? :D Zauwazam, ze "złomiarz" dla Ciebie jest cacy i wszystkie jego zachowania na drodze były ok.marius jest be.

Jeżeli oswietlenie bylo sprawne i zgodne z normami to sie nam kończy w tym miejscu dyskusja, niezaleznie jaki by bylo nasze prywatne zdanie. Zresztą sam Marius pisal, ze kierunkowskaz byl włączony [wg niego w ostatniej chwili], ale byl, wiec mozemy przyjac ze był sprawny. A moja podejrzliwosc bierze sie stad, ze wiem jak wyglada postrzeganie drogi/zawezone pole widzenia przez osoby jezdzace szybko, ale bezpiecznie czyli 99,9% rodaków
szerszon napisał(a):Ad.2 Art 22.4- sygnalizacja lewym kierunkowskazem ( o ile była zawczasu i wyraznie :) ) nie daje 100% pewności , czy uzytkownik zamierza zawrócic , skręcić, czy tez zmienic pas.

To nie sygnalizacja wpływa na obowiązki tylko sam manewr.
szerszon napisał(a):Władował sie pod koła pojazdowi będącemu juz na pasie ruchu na który miał zamiar wjechać/przeciąć go.

O przecinaniu pasa niczego w poRD nie ma. A przecinanie zmiana nie jest.

Marius napisał(a):Dla Pana mapmena wszystko wiedzącego ....
Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

Zlomiarz zwrocił szczególną ostrożnosć, na tych którym powinien ustąpic, ale ich nie bylo, Tobie z pewnoscia nie byl zobowiazany ustepowac pierwszenstwa.
I o swoim przepisie zapomnialeś?
art. 24.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność,

Nie przed ale przy wyprzedzaniu, czyli podczas calego wyprzedzania
mapmen

Postprzez Marius » wtorek 12 lipca 2011, 00:08

No właśnie zachowałem ..... dla tego zacząłem hamować ..... gdy bym nie zachował to nie hamował bym i pewnie nie odbił tylko ładował się w gościa jak się patrzy..... tak to jest jak robi się pewne czynności w ostatniej chwili ....
Marius

Postprzez szymon1977 » wtorek 12 lipca 2011, 00:23

Istotne wydaje mi się, czy do zderzenia doszło na skrzyżowaniu, czy nie.

Jeżeli na skrzyżowaniu, to Mariusa w tym miejscu nie powinno być, co w znacznym stopniu ogranicza obowiązki i odpowiedzialność Złomiarza.

Np. Po co Złomiarz miał sprawdzać lusterko, skoro jechał skrajnie lewym pasem (w tym przypadku jedynym) więc na następnym pasie po lewej nie będzie nikogo jadącego w tym samym kierunku? Jak dotąd nikt nie przedstawił przepisu zobowiązującego skręcającego w lewo do patrzenia w lusterko. Wiem o zasadzie ograniczonego zaufania, ale zgodnie z tą zasadą ani Złomiarz, ani Marius nie powinni w ogóle z domu wychodzić.

Proszę więc, może ktoś przestawić przepisy, na podstawie których stwierdzi, że to nie jest skrzyżowanie? Albo nawet jeżeli jest to skrzyżowanie, to ze względu na błędne (brak) oznakowanie można Mariusa zwolnić z zarzutu wyprzedzania na skrzyżowaniu. Wierzę, że Marius nie wiedział, że wyprzedzanie wystąpi na tym skrzyżowaniu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Marius » wtorek 12 lipca 2011, 00:30

ZASADY OSTROŻNOŚCI PODCZAS ZMIANY KIERUNKU JAZDY I PASA RUCHU

Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.

Zmiana pasa ruchu to zmiana położenia pojazdu w stosunku do krawędzi lub osi jezdni, przy utrzymywaniu ruchu. Często zmiana pasa poprzedza zmianę kierunku ruchu. Zmiana pasa ruchu lub kierunku jazdy nie może powodować sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa ruchu. Tak więc kierujący, który zmienia pas ruchu lub kierunek jazdy zobowiązany jest do zachowania szczególnej ostrożności i zajęcia odpowiedniej pozycji wyjściowej do wykonania skrętu lub jazdy na wprost. Przepisy ściśle określają tę pozycję pojazdu i sposób zmiany kierunku ruchu pojazdu. Jest to niezmiernie istotne, bowiem inni kierujący obserwując pojazd wnioskują na temat jego zachowania i kierunku dalszej jazdy.

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

SYGNALIZOWANIE ZMIANY KIERUNKU JAZDY I PASA RUCHU

Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru
Dbajmy więc o to, by nasza jazda byłą „czytelna” dla innych użytkowników drogi. Również my obserwujmy co sygnalizują inni kierujący przez włączanie kierunkowskazów i inne zachowania na drodze (ustawienie kół, kierunek spojrzenia). Pamiętajmy też o zasadzie ograniczonego zaufania.
Kodeks drogowy akcentuje sygnalizowanie zamiaru zmiany kierunku jazdy lub pasa ruch, a nie samego manewru. Oznacza to, że kierunkowskaz powinien być włączony na tyle wcześnie i w takiej odległości od miejsca zamierzonego manewru aby inni uczestnicy ruchu zdążyli się zorientować w zamiarach kierującego. W sytuacjach wątpliwych lepiej jest rozpocząć sygnalizowanie zbyt wcześnie niż zbyt późno.
Marius

Postprzez szymon1977 » wtorek 12 lipca 2011, 00:39

Marius, kręcisz się w kółko.
Co z tego, że kierunkowskaz włączył zbyt późno, skoro tego nie udowodnisz?
Co z tego, że nie dojechał do krawędzi, skoro w jego ocenie dojeżdżając do krawędzi nie złożyłby się w boczną drogę?

Skąd bierzecie takie rewelacje? Niedługo zaczniecie się zastanawiać, czy Złomiarz patrząc w lusterko powinien skierować w stronę lusterka głowę, czy tylko gałki oczne. Kierując bowiem tylko gałki oczne może sugerować chcącemu go wyprzedzać, że w lusterko nie patrzy. Niby śmieszne, choć z własnego doświadczenia wiem, że czasami warto zwrócić uwagę na zachowanie innych kierowców, i w którą stronę głowę odwracają. Lepiej jednak nie popadajmy w paranoję i skupmy się na konkretach.

Po raz kolejny powtórzę pytanie:
Skrzyżowanie, czy nie? I dlaczego?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Marius » wtorek 12 lipca 2011, 00:44

Nikt nie wie co to było...... tego to dowiem się w sądzie ...... ale na pewno nie tutaj :hmm:

posty scalone przez moderatora (edytuj posty!)

szymon1977 napisał(a):Marius, kręcisz się w kółko.
Co z tego, że kierunkowskaz włączył zbyt późno, skoro tego nie udowodnisz?
Co z tego, że nie dojechał do krawędzi, skoro w jego ocenie dojeżdżając do krawędzi nie złożyłby się w boczną drogę?

Ja nie udowodnię ale on też nie.....

A jego ocena była nie omylna w tym momencie..... ?
Marius

Postprzez szerszon » wtorek 12 lipca 2011, 08:41

mapmen napisał(a):
szerszon napisał(a):Ad.2 Art 22.4- sygnalizacja lewym kierunkowskazem ( o ile była zawczasu i wyraznie :) ) nie daje 100% pewności , czy uzytkownik zamierza zawrócic , skręcić, czy tez zmienic pas.

1.To nie sygnalizacja wpływa na obowiązki tylko sam manewr.
szerszon napisał(a):Władował sie pod koła pojazdowi będącemu juz na pasie ruchu na który miał zamiar wjechać/przeciąć go.

2.O przecinaniu pasa niczego w poRD nie ma. A przecinanie zmiana nie jest.

Ad.1 Nie oddzielaj jednego od drugiego.Nie powinien zacząć jakiegokolwiek manewru, jeśli wcześniej nie zasygnalizował w taki sposób, aby inni uczestnicy wiedzili co ma zamiar zrobić na drodze.

Ad.2 A o zmianie kierunku jest.
Jeszcze raz- jaką masz pewność co do rodzaju manewru widąc( czego Marius, na podstawie jego relacji, nie miał szansy) właczony lewy kierunkowskaz ?

W sumie nie patrząc i nie dobierając poszczególnych artykułów w zalezności które określenie Tobie akurat sie nie spodoba :D , faktem jest, ze Złomiarz przeciął tor jazdy Mariusa odpowiednio wcześniej tego nie sygnalizując.
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 12 lipca 2011, 09:28

Marius napisał(a):Nie było cienia wątpliwości co do wykonania manewru wyprzedzania..... szanowny Pan '' złomiarz '' ZACZĄŁ HAMOWAĆ I WŁĄCZAĆ KIERUNEK BĘDĄC PRAKTYCZNIE NA WYSOKOŚCI SKRĘTU a ja to wszystko zobaczyłem będąc już na lewym pasie ok 1 metr od przyczepki, stąd właśnie to hamowanie i odbicie w lewo kierownicą przez co uniknąłem skasowania całego przodu a facetowi całego boku
Nie zauważyłem by ktoś wspomniał jeszcze o jednym, może było w jakimś przydługawym elaboracie, których nie czytam. I sam się dziwię, czemu na to nie wpadłem wcześniej. Otóż, Marius (tu werble!) jest coś co przeważa twoją niewinność- gdyby złomiarz skręcał w lewo prawidłowo w ogóle do wypadku dojść by nie mogło,a jeżeli już, to skasował byś mu zadek a nie przód samochodu! Otóż powinien przed skrętem nie tylko włączyć migacz, ale i ustawić się przy osi jezdni, co jest wyraźniejszym sygnałem, niż sam kierunkowskaz, a przy takiej widoczności do pzrodu i ograniczopnej do tyłu przyczepką, powinien być na środku drogi tak, by było niemożliwym wyprzedzenie go z lewej. On na pewno jechał przy poboczu, inaczej nie myślałbyś o wyprzedzaniu; to instynktowne u kierowcy, tego widoku mogłeś nawet nie przyjąć do świadomości.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » wtorek 12 lipca 2011, 09:48

maryann napisał(a):...gdyby złomiarz skręcał w lewo prawidłowo ... powinien przed skrętem nie tylko włączyć migacz, ale i ustawić się przy osi jezdni, co jest wyraźniejszym sygnałem, niż sam kierunkowskaz, a przy takiej widoczności do pzrodu i ograniczopnej do tyłu przyczepką, powinien być na środku drogi...

Nieprawda. Pokręciłeś coś. Do sygnalizowania zmiany kierunku jazdy służy kierunkowskaz, a nie ustawienie samochodu. Jeżeli widzisz lewy migacz, i samochód jadący wzdłuż prawej krawędzi to myślisz, że samochód będzie skręcał w lewo, czy w prawo.
Art. 22.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.

3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.

Wystarczy, że w ocenie złomiarza skrzyżowanie było zbyt ciasne aby bezpiecznie wykonać manewr skrętu od osi jezdni samochodem z przyczepkę. Nie znaczy tu, że z technicznego punktu widzenia skręcić się nie dało. Polecam każdemu przejechać się po mieście ciężarówka, nawet na fotelu pasażera to przestaniecie się dziwić, że niektóre pojazdy jeżdżą po liniach.
Ostatnio zmieniony wtorek 12 lipca 2011, 09:55 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez BOReK » wtorek 12 lipca 2011, 09:50

mapmen napisał(a):

To nie sygnalizacja wpływa na obowiązki tylko sam manewr.

Rozwiń, bo nie wiadomo co masz na myśli. Poza tym zawracanie, skręt i zmiana pasa wymagają zachowania szczególnej ostrożności.

mapmen napisał(a):

O przecinaniu pasa niczego w poRD nie ma. A przecinanie zmiana nie jest.

Nie chodzi o to czy jest to przecięcie, czy zmiana pasa. W obu przypadkach następuje zajęcie innego pasa, na którym już ktoś może być i należy się upewnić, czy aby na pewno jest on pusty.

mapmen napisał(a):
Marius napisał(a):Dla Pana mapmena wszystko wiedzącego ....

Zlomiarz zwrocił szczególną ostrożnosć, na tych którym powinien ustąpic, ale ich nie bylo, Tobie z pewnoscia nie byl zobowiazany ustepowac pierwszenstwa.

No najwyraźniej nie zwrócił uwagi (szczególną ostrożność się zachowuje i tego również nie zrobił) na tych, którym powinien ustąpić, skoro jednemu zajechał drogę... Bo przykro mi, złomiarz wjechał na pas, który był z jego punktu widzenia zajęty. Chyba że wg Ciebie zgodnie z przepisami można się komuś ładować przed maskę na jego pasie.

Zakładając przestrzeganie przepisów trudno doszukać się ich złamania, wiesz?
BOReK

Postprzez maryann » wtorek 12 lipca 2011, 10:00

szymon1977 napisał(a):Do sygnalizowania zmiany kierunku jazdy służy kierunkowskaz, a nie ustawienie samochodu.
Tak? Więc po co ten przepis- przecież jak sam zauważyłeś nie ułatwia manewru! Otóż po to, by na różne sposoby pokazać co się będzie działo, nawet wykluczyć błąd w obserwacji. A takie moje doświadczenia: viewtopic.php?f=3&t=26134&p=247813&hilit=maluch%2A#p247813
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » wtorek 12 lipca 2011, 10:01

Myślę, że 90% kierowców będąc na miejscu Mariusa także podjęło by decyzję o wyprzedzaniu - zawsze można zrobić ankietę. W mojej ocenie trudno Mariusa zdecydowanie i jednoznacznie obwiniać jako jedynego sprawcę wypadku. Nawet jeżeli się do tego przyczynił, Złomiarz zrobił to w tym samym stopniu.

Zamiast się pśtykać lepiej spróbujmy pomóc Mariusowi w udowodnieniu swojej niewinności, lub chociaż współwiny Złomiarza, aby nasz Kolego z forum nie został niesprawiedliwie ukarany. Odpuśćmy sobie kierunkowskaz, no chyba, że ktoś jest w stanie udowodnić, że Złomiarz włączył kierunkowskaz niewłaściwie, lub nie włączył go wcale.

posty scalone przez moderatora (co to znowu za plaga tych podwójnych postów?!)

Kierowca skręcając w lewo powinie w tej sytuacji:
1. Ustawić się przed skrętem przy linii.
2. Po skręcie zająć prawą połowę jezdni.
Patrząc na zdjęcia nie wydaje się to takie proste. Myślę więc, że Złomiarz miał prawo skręcać z prawej krawędzi. Zdobycie prawa jazdy B+T nie zobowiązuje przecież kierowcy do umiejętności oceny w 100% z dokładnością do centymetra czy się zmieścimy czy nie.

A nawet jeżeli miał miejsce, to i tak Marius nie zastosował się do sygnału dawanego za pomocą kierunkowskazu, spróbuj udowodnić, że tak nie było.
szymon1977

Postprzez Marius » wtorek 12 lipca 2011, 10:19

Nie mogłem zastosować się do jego kierunkowskazu będąc metr od jego przyczepki..... ja na lewym pasie w czasie wyprzedzania..... :eek2: To było już po prostu nie wykonalne by zahamować i skręcić gdziekolwiek .... może jak bym nie wjechał kołem lewym na pobocze to nie było by tak źle ale niestety było inaczej ..... Z kierunkowskazami facet nie udowodni że włączył szybciej a ja nie udowodnię że włączył zbyt późno.... mogę w tej kwestii bronić się tylko tym że kierunek włączył na wysokości mojego hamowania...
Marius

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze