Co to jest wyprzedzanie? /wątek oddzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez lith » piątek 07 maja 2010, 11:43

Czyli trzeba po prostu na wyczucie i po sposobie przyjętym tam jazdy ocenić czy to jest 1+1, czy 2+2?
lith

Postprzez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 11:43

A na ty forum się udzielałeś? Bo nick ten sam. http://forum.tvp.pl/index.php?topic=21441.0 Bo jeśli to ty, to tam twierdziłeś, że się nie da.

Poczytaj też tutaj: http://www.auto-swiat.pl/wydania,Z-prawej-nie-wyprzedzaj-,15223,1.html
Na "zabudowanym" wystarczą dwa pasy Jeżeli jedziemy drogą jednojezdniową dwukierunkową (pasy dla przeciwnych kierunków oddziela podwójna linia ciągła), to na obszarze zabudowanym wystarczą dwa wyznaczone pasy w jednym kierunku, aby wolno było wyprzedzać prawą stroną.

I wiele innych artykułów.
Cyberix

Postprzez cman » piątek 07 maja 2010, 11:51

lith napisał(a):Czyli trzeba po prostu na wyczucie i po sposobie przyjętym tam jazdy ocenić czy to jest 1+1, czy 2+2?

No tak.

Cyberix napisał(a):A na ty forum się udzielałeś? Bo nick ten sam. http://forum.tvp.pl/index.php?topic=21441.0 Bo jeśli to ty, to tam twierdziłeś, że się nie da.

Zgadza się, wtedy byłem jeszcze, jak się to mówi, młody i głupi... Ściślej rzecz biorąc sądziłem, że tylko znak P-1 wyznacza pasy ruchu, w czym zresztą skutecznie mi ustawodawca zamydlił oczy.

Cyberix napisał(a):I wiele innych artykułów.

Daj mi spokój z tymi Auto-Światami, Motorami i innym badziewiem, ja oczekuję na fragmenty aktów prawnych.

Powtarzam pytanie, w którym miejscu jest wymagane, że pasy ruchu w tym samym kierunku muszą być wyznaczone?
cman

Postprzez barbra » piątek 07 maja 2010, 11:52

cman napisał(a):
barbra napisał(a):edit.i jeszcze:jak zatem ma się rysunek 4-w.1 do 4.-w 2?

To znaczy, co konkretnie?

jak ja jadąc po prawej,mam się ustosunkować względem tego po lewej,który się "ślimaczy"na lewym pasie, mogę wyprzedzić z prawej?na 4-w.1 i 4-w.2.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez cman » piątek 07 maja 2010, 11:57

barbra napisał(a):...mogę wyprzedzić z prawej?na 4-w.1 i 4-w.2.

Tak, w obu sytuacjach.
cman

Postprzez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 12:04

cman napisał(a):Daj mi spokój z tymi Auto-Światami, Motorami i innym badziewiem, ja oczekuję na fragmenty aktów prawnych.

Powtarzam pytanie, w którym miejscu jest wymagane, że pasy ruchu w tym samym kierunku muszą być wyznaczone?

Rozumiem, jesteś jaśnie oświecony, a wszyscy inni się mylą. Ale dobrze, chcesz konkretów proszę bardzo, cytuje zapis:

Kod: Zaznacz cały
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Wskaż mi te dwa pasu ruchy w jednym kierunku! Dwa przeznaczone do tego pasy ruchu! Potrafisz odróżnić pas ruchu od NIEWYZNACZONEGO pasu ruchu? Wydaje mi się, że nie potrafisz.
Cyberix

Postprzez barbra » piątek 07 maja 2010, 12:04

barbra napisał:
...mogę wyprzedzić z prawej?na 4-w.1 i 4-w.2.
@cman-Tak, w obu sytuacjach

Kurcze,w takim razie mnie P1 zmylił :lol: (myślałam,że musi być).
edit. i o to ten spór,głównie....na to wygląda :wink:
Ostatnio zmieniony piątek 07 maja 2010, 12:10 przez barbra, łącznie zmieniany 1 raz
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez asfalt » piątek 07 maja 2010, 12:10

barbra napisał(a):...mogę wyprzedzić z prawej?na 4-w.1 i 4-w.2.

Cyberix napisał(a):Sytuacja numer 4 wersja druga:
Obrazek
Zielony jedzie 30 km/h, żółty jedzie 50 km/h.
Jaki manewr wykonuje żółty, i czy jest on dozwolony?

Edytuję, bo uważam, że wszystko opiera się o rozumienie tego zdania:

Kod: Zaznacz cały
przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Wg mnie słowem-kluczem jest przeznaczone. Przeznaczone są również w sytuacji 4.2.
Ostatnio zmieniony piątek 07 maja 2010, 12:22 przez asfalt, łącznie zmieniany 2 razy
asfalt

Postprzez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 12:13

Idąc błędnym tokiem rozumowania cmana i spółki, jak mamy zwykłej szerokości drogę w terenie zabudowanym i jedzie np. maluch albo tiko trzymające się osi jezdni, to każde inne auto które tylko zmieści się z prawej strony może wyprzedzać tego maluszka. Ludzie, czy wy nie widzicie jakie brednie piszecie?
Cyberix

Postprzez cman » piątek 07 maja 2010, 12:26

Cyberix napisał(a):na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Wskaż mi te dwa pasu ruchy w jednym kierunku! Dwa przeznaczone do tego pasy ruchu!

Zaznaczone dwa pasy ruchu przeznaczone do jazdy w jednym kierunku, kolorami niebieskim i czerwonym i cyframi 1 i 2:
Obrazek

Cyberix napisał(a):Potrafisz odróżnić pas ruchu od NIEWYZNACZONEGO pasu ruchu?

Potrafię. No i co dalej?
Ostatnio zmieniony piątek 07 maja 2010, 12:55 przez cman, łącznie zmieniany 1 raz
cman

Postprzez asfalt » piątek 07 maja 2010, 12:29

Obrazek

Sytuacja przedstawiona na rysunku jest poza obszarem zabudowanym, stąd poprawne odpowiedzi.

Cyberix napisał(a):i jedzie np. maluch albo tiko trzymające się osi jezdni

To jest błąd, powinno się trzymać prawej krawędzi. To powoduje, że można domniemywać, że kierowca chce skręcić w lewo, a wówczas również można go ominąć z prawej.

Przepraszam cman za moje edycje. Teraz już dodaję nowy post.
asfalt

Postprzez barbra » piątek 07 maja 2010, 12:40

A ja dziękuję :wink: ,bo przynajmniej już "pasztecik"mi się w coś bardziej konkretnego "przetwarza"...chętnie wieczorem tą wiedzę uzupełnię,może do jakiegoś sedna dojdziecie panowie :wink: :!:
p.s.przepraszam za offtopa,ale na tym etapie tylko tyle mogę powiedzieć :wink:
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 13:03

cman napisał(a):Zaznaczone dwa pasy ruchu przeznaczone do jazdy w jednym kierunku, kolorami niebieskim i czerwonym i cyframi 1 i 2:
Obrazek
Świetnie, tylko te twoje niewyznaczone pasy ruchu nie biegną tak jak je narysowałeś, ale występują tylko w tym miejscu gdzie jest pojazd !! Prawidłowo, niewyznaczone pasy ruchu zaznaczyłem z lewej strony tej drogi:
Obrazek

I co ciekawe, jak pojedzie szeroki TIR to droga nie będzie spełniała warunków dwóch pasów ruchu, a jak pojadą dwa tiko to będzie spełniała warunki... śmiechu warta teoria.
Cyberix

Postprzez cman » piątek 07 maja 2010, 13:06

To śmiej się do rozpuku.
cman

Postprzez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 13:20

Obrazek

Śmieje się z tej farsy, bo mamy drogę, która w magiczny sposób, wg. twojej teorii, ma dwa pasy przeznaczone do ruchy w jednym kierunku (kiedy jadą dwa maluszki), a innym razem nie ma przeznaczonych dwóch pasów do ruchu w jednym kierunku (kiedy jedzie tir). Co ciekawe te miejsca nakładają się na siebie. Czyli jak o godzinie 9:00:00 przejeżdżał tir to droga miała jeden pas ruchu, ale jak o godzinie 9:00.02 przejeżdżały obok siebie dwa maluszki to w magiczny sposób, ta sama droga droga już miała dwa pasy przeznaczone do jazdy w jednym kierunku :shock:

Naprawdę gratuluje pomysłowości, i oby jak najmniej kierowców załapało ten tok myślenia, bo stłuczek i wypadków spowodowanych lansowaniem tej teorii może być co niemiara.

Zastanawia mnie tez jedno. Zawsze jak przedstawi się tobie jakieś linki do artykułów to piszesz, że tam piszą brednie, tymczasem sam nie jesteś wstanie podać żadnego linku do jakiegoś opracowania, artykułu które pobierałoby twoją teorię, powtarzasz tylko w kółko wypaczony sposób interpretowania PoRD, zupełnie jak Świadkowie Jehowi odnośnie Biblii.

@cman nie obraź się, ale doprawdy nie rozumiem tego.
Cyberix

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze