dylek napisał(a):
Dz.U.1999.43.430
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 2 marca 1999 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. napisał(a):§ 61.Liczba pasów ruchu na wprost na odpowiadającym sobie wlocie i wylocie skrzyżowania powinna być taka sama, jak na odcinku drogi przed skrzyżowaniem.
Czyjąś niekompetencją nie da się obronić tych konstrukcji....do przebudowania - i to migiem zanim ktoś się komuś do d... dobierze, a kogoś i tak na taczce powinni wywieźć za przyklepanie tych pomysłów i tyle.
Twój post dotyczy szerszego spektrum, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Wydaje mi się, że nie masz racji w tym przypadku. Będzie trochę długo, ale sprawa wymaga wyjaśnienia.
Po pierwsze, ciągle dyskutujemy w zakresie
PRD - to ono jest podstawą weryfikacji poprawności
organizacji ruchu na skrzyżowaniu. Oznaczenie, które zostało naniesione na ronda nie jest z nim niezgodne – jest wykonane
prawidłowo.
Po drugie, powołujesz się na przepisy techniczno-budowlane, które są delegowane inną ustawą,
Prawem budowlanym – to naprawdę trochę inna
bajka.
Nie będę już wspominał o
odstępstwie, które można wykonać od ustanowionych przepisów techniczno-budowlanych – to, że
coś jest z nimi niezgodne, nie we wszystkich przypadkach znaczy,
że jest nielegalne i świadczy o niekompetencji.
Po trzecie, jednak widnieje tam oznaczenie [
C-12], do czegoś to zobowiązuje.
Zauważ, że według Waszej (ciemnej strony mocy

) interpretacji przepisów, rzeczywiście na rondzie jedzie się na wprost.
Ale istnieje
druga interpretacja – w każdym przypadku
zjazd z ronda jest
manewrem zmiany kierunku jazdy – skrętem, nie jazdą na wprost.
Dodatkowo nie jestem pewien czy, na „klasycznych” rondach funkcjonuje pojęcie odpowiadających sobie wlotów, ponieważ brak jest wyznaczonych pasów ruchu, a na skrzyżowaniu obowiązuje ruch okrężny, nie na wprost. Odpowiadające, czyli jakie? Do jakiego kąta zwrotu odpowiadają sobie? A jeżeli jest nieparzysta liczba wlotów, to które są odpowiadające? Gdyby pasy ruchu były prowadzone od wlotu do wylotu wyznaczonymi pasami ruchu, jak w tych nowomodnych wynalazkach, wtedy można byłoby mówić o odpowiadających wlotach z pasami ruchu na wprost – takiej sytuacji tutaj nie ma. Nie wiem, czy generalnie ten zapis nie dotyczy tylko skrzyżowań nieskanalizowanych - inaczej trudno mówić o odpowiadających sobie wlotach - nie wiem, to są tylko moje domysły.
I po czwarte. Jak wcześniej napisałem, skrzyżowania posiadają
odbiór techniczny i zostały
oddane do użytku. To nie jest tak, że przyszedł Pan Mietek i sobie pomalował w nocy.
Projektant,
sprawdzający,
inspektor nadzoru,
kierownik budowy – oni posiadają uprawnienia budowlane, są to osoby kompetentne, i wierz mi, mają zupełnie rozbieżne interesy w całym tym młynku budowlanym. Nikt tam nikomu nie będzie zaklepywał bubli budowlanych. Każdy w równym stopniu odpowiada za to, by obiekt był zgodny z WT. Jeżeli została uznana zgodność z przepisami lub uzyskano zgodę na odstępstwo, a odpowiednie organy zatwierdziły taki stan rzeczy – to należy to zaakceptować.
Roboty budowlane przeprowadzane były na podstawie ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę wydanego na podstawie projektu budowlanego, który musi spełniać warunki przepisów techniczno-budowlanych lub posiadać zgodę na odstępstwo. Została wydana decyzja o pozwoleniu na użytkowanie.
Żaden z uczestników procesu budowlanego nie dopatrzył się nieprawidłowości. Nieprawidłowości nie dopatrzył się również sprawdzający, jak i organ administracji architektoniczno-budowlanej wydający pozwolenie na budowę. Ostatecznie nieprawidłowości nie dopatrzył się również właściwy organ nadzoru budowlanego. Dodam, że do podstawowych obowiązków tych organów należy nadzór i kontrola nad przestrzeganiem przepisów prawa budowlanego.
Dlatego byłbym ostrożny z mocnymi sądami w tym przypadku, tym bardziej jak wspomniałem wcześniej, sprawa dotyczy innej materii prawa, nie PRD.
Może powyższe Ciebie nie przekonało, jestem w stanie to zrozumieć.
Ale zanim złożysz
zawiadomienie do powiatowego inspektora nadzoru budowlanego lub nabędziesz, jakże użyteczny, pojazd transportu ogrodniczego, przypatrz się proszę rozwiązaniom niektórych rond z miasta stołecznego Warszawa.
Rondo bez wyznaczonych pasów ruchu –
skrzyżowanie nr 1, oraz ronda z wyznaczonymi pasami ruchu od wlotu do wylotu –
skrzyżowanie nr 2,
skrzyżowanie nr 3,
skrzyżowanie nr 4,
skrzyżowanie nr 5.
We wszystkich tych przypadkach
liczba pasów ruchu „na wprost” nie jest taka sama na wszystkich odpowiadających sobie wlotach i wylotach skrzyżowania, jak na odcinku drogi przed skrzyżowaniem.
Czyżby
układ,
zmowa,
korupcja dosięgnęła również Warszawy?
PS - I tak na koniec, zobacz co na to
PRD w rozp.
220, przyjrzyj się m.in. załącznik 2: rys. 8.5.4, 8.5.5; załącznik 3: rys. 7.3.7, 7.3.11, 7.3.12.