kombi napisał(a):Kierowca powinien mieć dobry wzrok i znać przepisy.
Masz 100% racji.
http://goo.gl/maps/A7da1jak to jest linia P-7a to polecam jednak wizytę u okulisty
Znowu masz zwidy i widzisz zjazdy z ronda?
Zmienię proszki...ale przynajmniej nie widze drogi na obwiedni i P-7a
Szerszon mógłbyś te swoje "przypisy" wstawiać np. w kolorze fioletowym bo się koledzy na forum kompletnie gubią..
Wystarczająco sa przejrzyste. Wystarczy mieć dobry wzrok
maryannPo pierwsze znowu nie wiesz o czym napisałeś- bo pisałeś o zakręcie i jeździe po rondzie- a to jedno i to samo.
I- owszem- Twoja filozofia jest na tym[że na skrzyżowaniu nie ma drogi] oparta. Na pewno nie PoRD.
W cytacie, który podałeś nic o zakręcie nie pisałem. Przepraszam najmocniej, ale kto tu nie wie o czym pisze ?
Jazda po zakręcie i po rondzie to to samo ? Nie żartuj ...nie odróżniasz drogi od skrzyżowania.
Oczywiście ,że na skrzyzowaniu nie ma jednej drogi...definicja skrzyzowania traktuje o przecięciu sie dróg. jedna droga i przecięcie ?
No
maryann 
gdzie to tak napisali ? Możesz mi wskazać w PoRD, że skrzyżowanie to jedna droga ?
szymonA masz jakieś inne narzędzie, żeby ocenić czy coś jest skręcaniem niż "gołe oko"?
Tak. Mózg.
Używasz mózgu i analizujesz co gały widziały
Do analizy potrzebne są jeszcze artefakty w postaci przepisów.
Opieranie sie tylko na "gołym oku" jest ryzykowne.
Więc dlaczego niby skręcanie na skrzyżowaniu nie miałoby nastąpić podczas zjazdu z niego?
Ponieważ nastąpiło wcześniej.Zaraz będziesz sygnalizował zjazd ze skrzyżowania w kształcie X przy skręcie w lewo z prawym kierunkowskazem
http://goo.gl/maps/a6QQ5skręcamy w lewo i...
http://goo.gl/maps/Gd2Un..pyk..prawy zjazdowy..ale możesz, czemu nie
Ale ten umowny skręt w lewo to chyba ten Wasz obejmujący cały przejazd przez skrzyżowanie w lewo, bo przecież w PoRD nic na jego temat nie ma?
Nie znalazłeś nic w PoRD o zmianie kierunku jazdy w lewo ? Poszukaj. Ma znaczenie odchylenie toru jazdy skoro oznakowanie pionowe nie pozostawia wątpliwości ?
A może się w końcu ze swoją teorią do treści PoRD odniesiecie bo podobno z treści PoRD ona wynika?
Cały czas sie odnoszę. jesli tego nie widzisz to prawdopodobnie nie znasz PoRD
Bo na razie to wodolejstwo z PoRD nijak nie związane.
Oczywiście ,że mojemu wodolejstwu brakuje dużo do
"chwilowej zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniu takiej jak kierunek ruchu pokazanej strzałeczkami na C-12"makabraNie rozumiem po co dalej ta dyskusja. 50 stron i nic nikt nie ustalił. Liczycie na cuda? Liczycie że oponęci nagle w jakis magiczny sposób przyznają wam rację?
Chodzi o to, aby oponenci nie pisali o P-7a, nie zawracali pasem zewnętrznym, bo wolno i wjeżdżali w celu zawracania lub skrętu w lewo prawym pasem, bo wolno.
Jeśli chodzi o sygnalizacje manewrów i czy zjazd z ronda jest zmianą kierunku jazdy w prawo i trzeba sygnalizować to rzecz wtórna.
Takie rozwiązanie jest czytelne dla innych uczestników ruchu i ok.
jeszcze raz
maryannNie, ale czasem się świetnie bawimy konsternacją po zadaniu kłopotliwego pytania i następującym temu zaprzeczeniom!
jak na razie to ja mam z tego świetną zabawę, ponieważ masa moich pytań "umknęła" uwadze i evo9rs i aaklonowi, szymon też czasami "zapomina" i udaje, że nie ma tematu
kombi widzi linie , których nie ma...zobaczymy czy rozpozna P-7a w linku , który podałem