Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez kirbag » środa 04 czerwca 2014, 09:29

kombi napisał(a):Kirbag, czasami lepszy jeden rysunek niż tysiąc słów.
Patrz i ucz się, jak się jeździ.
Obrazek

Kombi,
a) Pamiętaj,że człowiek całe życie się uczy, a i tak głupi umiera, więc trochę więcej pokory.
b) Wkleiłeś rysunki całkowicie inne od realnego SORO na którym filmik kręciła ekipa z Panem Dworakiem. Jeśli nie widzisz, to na tych przykładach masz oznakowanie poziome, na filmowanym SORO jego brak. Więc patrz.
c) Na rysunku "Traffic Circle" gdybym chciał polemizować ortodoksyjnie to uznać mogę,że:
- z pasa wewnętrznego nie wolno mi absolutnie wjechać na pas zewn. gdyż znak poziomy mi tego zabrania i wychodzi kuriozalna sytuacja, bo muszę jeździć po obwiedni aż skończy mi się paliwo w baku.
d) Na rysunku "Traffic Circle" brak jest także znaków pionowych

Jeśli udostępnisz to chętnie zapoznam się z całym opracowaniem/artykułem, z którego wklejasz od jakiegoś czasu rysunki.

Dodatkowo jako bonus, skoro wszystko co zachodnie jest dla Ciebie wykładnią:
https://www.gov.uk/using-the-road-159-t ... 184-to-190

http://www.drivingtesttips.biz/roundabouts.html
Ostatnio zmieniony środa 04 czerwca 2014, 09:45 przez kirbag, łącznie zmieniany 2 razy
kirbag

Postprzez szerszon » środa 04 czerwca 2014, 09:37

maryann
Mamy oczy- dostosowujemy się do oznakowania i innych sytuacji.

No właśnie nie chcecie sie dostosować do oznakowania.
Jeszcze dokładacie coś , czego nie ma.

Nie znasz słowa "niewątpliwie"?

A już nie pamietasz , z jakiego powodu podałem ten fakt ?
Podobno "oczerniam" , co mi zarzuciłeś.
Jak widać stwierdziłem tylko fakt podając wielce kontrowersyjną wersję przejazdu przez skrzyżowanie i sygnalizację zmian kierunków jazdy :D
szerszon

Postprzez maryann » środa 04 czerwca 2014, 09:52

Ani ja się do tego stwierdzenia nie przyznaję, ani szymon, ani innego cytatu nie masz. Jak znajdziesz- z nim polemizuj; z resztą za każdego nie odpowiadam.
W tym jednym konkretnym miejscu- niewątpliwie. Na każdym innym bardziej, tak samo lub mniej niewątpliwie albo wręcz - nie. I tyle. Patrzymy, patrzymy- nie insynuujemy..
Teraz:
"krążąc po obwodni ronda kierunku ruchu nie zmieniamy. Jeżeli zatem znaki nie wskazują inaczej, krążyć dookoła ronda możemy każdym pasem. Tak: każdym. Jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej - będę zobowiązany za wskazanie stosownego przepisu. Przepisu, a nie widzimisię autora.
Jeżeli zwłaszcza ten ostatni akapit zrozumiemy, zasady poruszania się po rondzie stają się jasne, przejrzyste, czytelne i jednoznaczne:" Czytaj więcej na http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ign=chrome
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kombi » środa 04 czerwca 2014, 10:01

[quote="kirbag"]

b) I czemu bezczelnie kłamiesz. Na rondzie z filmu Dworaka mamy oznakowanie poziome - zarówno linie P-1d jak i P-7a.
c) Nie znasz się na przepisach, delikatnie mówiąc. P-8a nie zabrania zmienić pasa ruchu.
d) Bo w różnych stanach różnie oznakowują traffic circle.
====================================
Nie cytuj bez potrzeby postu-szerszon
kombi

Postprzez szerszon » środa 04 czerwca 2014, 10:07

Ani ja się do tego stwierdzenia nie przyznaję, ani szymon, ani innego cytatu nie masz.

Tak bardzo sie nie przyznajecie, ze gdy napiszę, ze zjazd z ronda nie jest zmianą kierunku jazdy to aż miejsca sobie znaleźć nie możecie :D
" jak to ? przecież gołym okiem widać , że kręcę w prawo" :wink:
W tym jednym konkretnym miejscu- niewątpliwie

Co niewątpliwie ? Skręcasz w prawo ? jest zmiana kierunku jazdy w prawo ? Bo podobno linia P-7a ? :wink:
"krążąc po obwodni ronda kierunku ruchu nie zmieniamy.

Co tam obwiednia. Podobno jadąc po zakręcie nie ma zmiany kierunku ruchu.. :wink:
Jeszcze jakies ciekawostki ?

Jeżeli zatem znaki nie wskazują inaczej, krążyć dookoła ronda możemy każdym pasem.

czyli robimy z obwiedni droge jednokierunkową, a jej opuszczenie to zmiana kierunku jazdy.
czyli typowe prostowanie ronda.
nawet w "jedź bezpiecznie" wjazd do "umownego skrętu w lewo" był pokazany pasem lewym
Jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej - będę zobowiązany za wskazanie stosownego przepisu.

Par 36, ze jest to skrzyżowanie , a nie droga i Art 22.2 o zajęciu odpowiedniej pozycji na drodze przed zmiana kierunku jazdy.

Jeżeli zwłaszcza ten ostatni akapit zrozumiemy, zasady poruszania się po rondzie stają się jasne, przejrzyste, czytelne i jednoznaczne:"

Bardzo gorąco polecam autorowi tych stwierdzeń PoRD.

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-stary-szofer-o-jezdzie-po-rondach,nId,1436086?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

A co to za autorytet ? Z uwagi, aby nie oszaleć nie czytam tego wielce naukowego wywodu. Przedstawił sie gdziś , czy to kolejny z tych co wiedzą bo maja oczy
szerszon

Postprzez maryann » środa 04 czerwca 2014, 10:14

szerszon napisał(a):Co tam obwiednia. Podobno jadąc po zakręcie nie ma zmiany kierunku ruchu.
Jeszcze jakies ciekawostki ?
Skąd liczba mnoga? Podałeś jeden przykład.
szerszon napisał(a):
Jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej - będę zobowiązany za wskazanie stosownego przepisu.

Par 36, ze jest to skrzyżowanie , a nie droga i Art 22.2 o zajęciu odpowiedniej pozycji na drodze przed zmiana kierunku jazdy.
Oszukujesz znowu. Podkreślonego nie ma. Skup sie na sobie, a nie posądzaj mnie o zwidy.[/quote]
maryann

Postprzez szerszon » środa 04 czerwca 2014, 10:32

maryann
Skąd liczba mnoga? Podałeś jeden przykład.

jeden ? 1) zmiana kierunku jazdy przy zjeździe
2) po obwiedni każdym pasem w kółko jak po drodze jednokierunkowej
3) osobny kierunek na obwiedni niezależny od wjazdu i zjazdu
dalej jeden ?

Oszukujesz znowu. Podkreślonego nie ma. Skup sie na sobie, a nie posądzaj mnie o zwidy

taaa... :D oszukuję...
I co z tego ,ze nie napisali i nie powiedzieli o drodze, skoro cała filozofia jest na tym oparta ?
szerszon

Postprzez maryann » środa 04 czerwca 2014, 10:43

szerszon napisał(a):jeden ? 1) zmiana kierunku jazdy przy zjeździe
2) po obwiedni każdym pasem w kółko jak po drodze jednokierunkowej
3) osobny kierunek na obwiedni niezależny od wjazdu i zjazdu
dalej jeden ?(...) skoro cała filozofia jest na tym oparta ?

Po pierwsze znowu nie wiesz o czym napisałeś- bo pisałeś o zakręcie i jeździe po rondzie- a to jedno i to samo.
I- owszem- Twoja filozofia jest na tym[że na skrzyżowaniu nie ma drogi] oparta. Na pewno nie PoRD.
maryann

Postprzez szymon1977 » środa 04 czerwca 2014, 10:45

szerszon napisał(a):"Gołe oko" to faktycznie argument niepodważalny.
A masz jakieś inne narzędzie, żeby ocenić czy coś jest skręcaniem niż "gołe oko"? Cały czas coś mącisz nt. treści PoRD, w której rzekomo coś napisano... a tam jedyne co napisano, to że skręcanie może na skrzyżowaniu nastąpić. Więc dlaczego niby skręcanie na skrzyżowaniu nie miałoby nastąpić podczas zjazdu z niego? Albo podczas wjazdu na nie? Albo i podczas wjazdu i zjazdu? A przecież to co widać "gołym okiem" to potwierdza, a PoRD temu nie zaprzecza?
szerszon napisał(a):nie umawiamy sie o umownych skrętach w lewo.
Ale ten umowny skręt w lewo to chyba ten Wasz obejmujący cały przejazd przez skrzyżowanie w lewo, bo przecież w PoRD nic na jego temat nie ma?
szerszon napisał(a):Przynajmniej nie odstawiamy słowotwórstwa...
A może się w końcu ze swoją teorią do treści PoRD odniesiecie bo podobno z treści PoRD ona wynika? Bo na razie to wodolejstwo z PoRD nijak nie związane.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kirbag » środa 04 czerwca 2014, 13:04

kombi napisał(a):
kirbag napisał(a):
b) I czemu bezczelnie kłamiesz. Na rondzie z filmu Dworaka mamy oznakowanie poziome - zarówno linie P-1d jak i P-7a.
c) Nie znasz się na przepisach, delikatnie mówiąc. P-8a nie zabrania zmienić pasa ruchu.
d) Bo w różnych stanach różnie oznakowują traffic circle.
====================================
Nie cytuj bez potrzeby postu-szerszon

b) Doskonale wiesz, że chodziło o brak strzałek wskazujących na obowiązek ruchu z poszczególnych pasów czyli P8a; P8b czy P8c (filmik) oczywiście moja wina, że Ci nie doprecyzowałem.
c) P-8a: "Znak oznacza, że jazda z pasa ruchu, na którym jest umieszczony, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką." Napisałem, ze chcąc podchodzić czepliwie i mocno ortodoksyjnie można sobie taką koncepcję uroić.
d) Skoro w różnych stanach, różnie oznaczają, to i różnie jeżdżą.

Potrzebnie cytuję, wówczas jest zachowany ciąg myślowy ale rozumiem,że z jakiegoś względu jest to tobie nie na rękę.

Odnieś się do punktu b raz jeszcze oraz dalszej części tamtego postu (wklejam poniżej)???
"Jeśli udostępnisz to chętnie zapoznam się z całym opracowaniem/artykułem, z którego wklejasz od jakiegoś czasu rysunki.

Dodatkowo jako bonus, skoro wszystko co zachodnie jest dla Ciebie wykładnią:
https://www.gov.uk/using-the-road-159-t ... 184-to-190

http://www.drivingtesttips.biz/roundabouts.html "
kirbag

Postprzez Makabra » środa 04 czerwca 2014, 14:11

Nie rozumiem po co dalej ta dyskusja. 50 stron i nic nikt nie ustalił. Liczycie na cuda? Liczycie że oponęci nagle w jakis magiczny sposób przyznają wam rację? :lol:
Makabra

Postprzez maryann » środa 04 czerwca 2014, 14:16

Nie, ale czasem się świetnie bawimy konsternacją po zadaniu kłopotliwego pytania i następującym temu zaprzeczeniom!
maryann

Postprzez szerszon » środa 04 czerwca 2014, 15:44

kombi napisał(a):Kierowca powinien mieć dobry wzrok i znać przepisy.
Masz 100% racji. :wink:
http://goo.gl/maps/A7da1
jak to jest linia P-7a to polecam jednak wizytę u okulisty
Znowu masz zwidy i widzisz zjazdy z ronda?

Zmienię proszki...ale przynajmniej nie widze drogi na obwiedni i P-7a

Szerszon mógłbyś te swoje "przypisy" wstawiać np. w kolorze fioletowym bo się koledzy na forum kompletnie gubią..

Wystarczająco sa przejrzyste. Wystarczy mieć dobry wzrok :lol:
maryann
Po pierwsze znowu nie wiesz o czym napisałeś- bo pisałeś o zakręcie i jeździe po rondzie- a to jedno i to samo.
I- owszem- Twoja filozofia jest na tym[że na skrzyżowaniu nie ma drogi] oparta. Na pewno nie PoRD.

W cytacie, który podałeś nic o zakręcie nie pisałem. Przepraszam najmocniej, ale kto tu nie wie o czym pisze ?
Jazda po zakręcie i po rondzie to to samo ? Nie żartuj ...nie odróżniasz drogi od skrzyżowania.
Oczywiście ,że na skrzyzowaniu nie ma jednej drogi...definicja skrzyzowania traktuje o przecięciu sie dróg. jedna droga i przecięcie ?
No maryann :) gdzie to tak napisali ? Możesz mi wskazać w PoRD, że skrzyżowanie to jedna droga ?
szymon
A masz jakieś inne narzędzie, żeby ocenić czy coś jest skręcaniem niż "gołe oko"?

Tak. Mózg. :D
Używasz mózgu i analizujesz co gały widziały :D
Do analizy potrzebne są jeszcze artefakty w postaci przepisów.
Opieranie sie tylko na "gołym oku" jest ryzykowne.

Więc dlaczego niby skręcanie na skrzyżowaniu nie miałoby nastąpić podczas zjazdu z niego?
Ponieważ nastąpiło wcześniej.Zaraz będziesz sygnalizował zjazd ze skrzyżowania w kształcie X przy skręcie w lewo z prawym kierunkowskazem
http://goo.gl/maps/a6QQ5
skręcamy w lewo i...
http://goo.gl/maps/Gd2Un
..pyk..prawy zjazdowy..ale możesz, czemu nie :D

Ale ten umowny skręt w lewo to chyba ten Wasz obejmujący cały przejazd przez skrzyżowanie w lewo, bo przecież w PoRD nic na jego temat nie ma?

Nie znalazłeś nic w PoRD o zmianie kierunku jazdy w lewo ? Poszukaj. Ma znaczenie odchylenie toru jazdy skoro oznakowanie pionowe nie pozostawia wątpliwości ?

A może się w końcu ze swoją teorią do treści PoRD odniesiecie bo podobno z treści PoRD ona wynika?

Cały czas sie odnoszę. jesli tego nie widzisz to prawdopodobnie nie znasz PoRD :wink:

Bo na razie to wodolejstwo z PoRD nijak nie związane.

Oczywiście ,że mojemu wodolejstwu brakuje dużo do "chwilowej zmiany kierunku jazdy na skrzyżowaniu takiej jak kierunek ruchu pokazanej strzałeczkami na C-12"
makabra

Nie rozumiem po co dalej ta dyskusja. 50 stron i nic nikt nie ustalił. Liczycie na cuda? Liczycie że oponęci nagle w jakis magiczny sposób przyznają wam rację?

Chodzi o to, aby oponenci nie pisali o P-7a, nie zawracali pasem zewnętrznym, bo wolno i wjeżdżali w celu zawracania lub skrętu w lewo prawym pasem, bo wolno.
Jeśli chodzi o sygnalizacje manewrów i czy zjazd z ronda jest zmianą kierunku jazdy w prawo i trzeba sygnalizować to rzecz wtórna.
Takie rozwiązanie jest czytelne dla innych uczestników ruchu i ok.
jeszcze raz maryann
Nie, ale czasem się świetnie bawimy konsternacją po zadaniu kłopotliwego pytania i następującym temu zaprzeczeniom!

jak na razie to ja mam z tego świetną zabawę, ponieważ masa moich pytań "umknęła" uwadze i evo9rs i aaklonowi, szymon też czasami "zapomina" i udaje, że nie ma tematu :D
kombi widzi linie , których nie ma...zobaczymy czy rozpozna P-7a w linku , który podałem
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 04 czerwca 2014, 16:18

Do Szymona
1. Jak to jest, że w Art. 22.2. napisano o skręcaniu a w Art. 22.3. (odwołującym się do 22.2.) napisano o jeździe w kierunku czyli kierunku jazdy :?:

2. Z czego wynika obowiązek sygnalizowania zamiaru skręcenia w prawo przy opuszczaniu skrzyżowania?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » środa 04 czerwca 2014, 16:22

szerszon napisał(a):na skrzyzowaniu nie ma jednej drogi.
JAK SĄ DWIE, TO JAK MOŻE NIE BYĆ ANI JEDNEJ?
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze