Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez kg1956 » poniedziałek 28 października 2013, 15:14

Myślę, że problem jest głębszy.
Przypuśćmy, że jedziemy drogą np. nr 165. Przejeżdżamy przez mniejsze i większe miejscowości i różne skrzyżowania, na których nasza droga "zakręca". Raz będzie to zmiana kierunku jazdy a innym razem może to nie być zmiana kierunku jazdy. Od tego zależy, czy będziemy sygnalizować.
Ostatnio kilka razy byłem "w trasie" i specjalnie obserwowałem zachowanie swoje i innych kierowców. Identyczne skrzyżowania położone gdzie indziej skłaniają do różnej sygnalizacji.
Nie wiem czy dość jasno wyraziłem swoją myśl. :)
kg1956

Postprzez sankila » poniedziałek 28 października 2013, 16:31

taik napisał(a):musi być to wybór z którego może on skorzystać, mieć możliwość pojechania, a nie wybór, który odbywałby się z naruszeniem przepisów (jazda pod prąd na zakaz wjazdu; jazda w prawo lub prosto, jak jest nakaz w prawo, itp.).
Odpowiedź w dwóch wariantach:
1/ PORD nie obejmuje rozważań filozoficznych z zakresu praw i obowiązków obywatelskich - wyznacza zasady poruszania się po drogach. Nie rozważa możliwości wyboru w kategoriach posłuszeństwa i podporządkowania, tylko komunikacji pomiędzy kierowcami.
2/A skąd ja mam wiedzieć, jakie Ty masz znaki na swojej drodze? Mam przed każdym skrzyżowaniem oblecieć wszystkie wjazdy, żeby zobaczyć, kto ma nakaz w prawo/ zakaz w lewo? Wyjedziesz mi z poprzecznej prosto na czołówkę, bez migacza, bo "znak Ci kazał skręcić"? A co, jeśli ja też nie chciałam w tę stronę i też jadę bez migacza? Pizgniemy się na srodku drogi, w ramach protestu obywatelskiego przeciw ograniczaniu naszych swobód?
Masz obowiązek zasygnalizować, że w tym miejscu skręcisz, bo to jest dla mnie istotne. Ja chcę wiedzieć, czy mogę bezpiecznie jechać, i czy nie zajedziesz mi drogi! Naprawdę mam głęboko w ...., czy miałeś wolną i nieprzymuszoną wolę skręcenia, czy raczej wolałbyś prosto, ale drogowcy zakaz wjazdu postawili.

LeszkoII - materiał bardzo przydatny - ale na forum budownictwa drogowego i organizacji ruchu. Przepisy ruchu drogowego dotyczą układu "jeden kierowca w jednym pojeździe", który może być tylko w jednym miejscu naraz: albo na drodze, albo na przecięciu dróg.

Będąc na skrzyżowaniu "zwykłym" znajduje się jednocześnie na dwóch drogach. Czy oznacza to, że posiada dwa kierunki jazdy na raz?
Nie, to oznacza, że w tym miejscu swojej drogi może spotkać się z pojazdem, jadącym zgodnie z kierunkiem ruchu na swojej drodze (droga, de facto, jest na skrzyżowaniu jedna - tylko stanowi "wspólną własność" dwóch dróg, o różnych kierunkach ruchu).
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez taik » poniedziałek 28 października 2013, 16:48

@kg1956
kg1956 napisał(a):Myślę, że problem jest głębszy.

Zgadzam się.
kg1956 napisał(a):Przypuśćmy, że jedziemy drogą np. nr 165. Przejeżdżamy przez mniejsze i większe miejscowości i różne skrzyżowania, na których nasza droga "zakręca". Raz będzie to zmiana kierunku jazdy a innym razem może to nie być zmiana kierunku jazdy. Od tego zależy, czy będziemy sygnalizować.

Jest w tym dużo racji.
To co piszesz, to odskocznia do dalszych rozważań - nie mówię, że nieistotnych, broń Boże.
Na początek trzeba zacząć od najprostszych możliwych sytuacji.
==================
@sankila
sankila napisał(a):1/ PORD nie obejmuje rozważań filozoficznych z zakresu praw i obowiązków obywatelskich - wyznacza zasady poruszania się po drogach. Nie rozważa możliwości wyboru w kategoriach posłuszeństwa i podporządkowania, tylko komunikacji pomiędzy kierowcami.

Muszę przyznać, że dziwne jest to co napisałaś.
Ciekawym jest stwierdzenie, że PRD (czyli prawo): nie rozważa możliwości wyboru w kategoriach posłuszeństwa i podporządkowania. Ależ rozważa - co zatem ze znakami nakazu i zakazu - ich stosowanie jest dobrowolne przez kierowcę?
sankila napisał(a):2/A skąd ja mam wiedzieć, jakie Ty masz znaki na swojej drodze?

Nie wymagam od Ciebie tej wiedzy, jest ona nieistotna dla mnie, jako kierowcy jadącego w innym kierunku.
sankila napisał(a):Mam przed każdym skrzyżowaniem oblecieć wszystkie wjazdy, żeby zobaczyć, kto ma nakaz w prawo/ zakaz w lewo? Wyjedziesz mi z poprzecznej prosto na czołówkę, bez migacza, bo "znak Ci kazał skręcić"? A co, jeśli ja też nie chciałam w tę stronę i też jadę bez migacza? Pizgniemy się na srodku drogi, w ramach protestu obywatelskiego przeciw ograniczaniu naszych swobód?
Masz obowiązek zasygnalizować, że w tym miejscu skręcisz, bo to jest dla mnie istotne. Ja chcę wiedzieć, czy mogę bezpiecznie jechać, i czy nie zajedziesz mi drogi! Naprawdę mam głęboko w ...., czy miałeś wolną i nieprzymuszoną wolę skręcenia, czy raczej wolałbyś prosto, ale drogowcy zakaz wjazdu postawili.

Jest istotne czy "wyjadę z poprzecznej prosto na czołówkę" bez migacza czy z migaczem?
Mylisz pojęcia zmiany kierunku jazdy z ustąpieniem pierwszeństwa - odsyłam do art. 2 PRD. Dodam jeszcze, że w art. 2.23 nie ma nic wspomniane o sygnalizacji kierunkowskazami - od której Ty uzależniasz udzielenie pierwszeństwa.
taik

Postprzez szerszon » poniedziałek 28 października 2013, 19:30

(droga, de facto, jest na skrzyżowaniu jedna - tylko stanowi "wspólną własność" dwóch dróg, o różnych kierunkach ruchu).

Uwielbiam takie teksty... :mrgreen:
szerszon

Postprzez sankila » poniedziałek 28 października 2013, 20:44

taik napisał(a):co zatem ze znakami nakazu i zakazu - ich stosowanie jest dobrowolne przez kierowcę?
Ależ oczywiście! Na kurs PJ poszedłeś z własnej i nieprzymuszonej woli - nikt Cię tam siłą nie zaciągnął. Dostałeś dokument upoważniajacy do prowadzenia pojazdów tylko dlatego, że zobowiązałeś się do przestrzegania przepisów, w tym stosowania się do znaków drogowych. Innymi słowy, wyboru dokonałeś zawczasu, teraz tylko dobrowolnie realizujesz postanowienia umowy. PJ nie jest obowiązkowe, nieprawdaż?

Witaj, szerszon,
dawno Cię nie było w tym wątku - mam nadzieję, że ukończyłeś portret ronda, z obwiednią specjalnej troski i będę mogła skorygować własne poglądy. Zobaczę tę powierzchnię skrzyżowania, czy zostaje moja żółta droga?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 28 października 2013, 22:33

Witaj, szerszon,
dawno Cię nie było w tym wątku - mam nadzieję, że ukończyłeś portret ronda, z obwiednią specjalnej troski i będę mogła skorygować własne poglądy. Zobaczę tę powierzchnię skrzyżowania, czy zostaje moja żółta droga?

Najprościej skorygujesz poglądy nie oglądając sie na jakieś tam zarządzenia, a w zamian przeczytasz par 36 z 170..
To jest tak napisane,że nie wiem jak tego nie można zrozumieć..
Napisane jest o pojazdach mających pierwszeństwo przebywających na skrzyżowaniu, a nie na drodze...
Dlatego twoje teksty o drodze..chyba "TRZECIEJ" bawią mnie :D
A dałem sobie spokój w tym wątku , bo nic już więcej na upartego nie ma do napisania..ile mozna ?
szerszon

Postprzez sankila » wtorek 29 października 2013, 01:38

szerszon napisał(a):Dlatego twoje teksty o drodze..chyba "TRZECIEJ" bawią mnie :D
Nie bardziej niż mnie Twoje tchórzostwo. Taki problem wrzucić zdjęcie skrzyżowania o ruchu okrężnym i podpisać: to są przecięcia dróg, to jest powierzchnia skrzyżowania, a to są kierunki ruchu na drogach?
Pomogę Ci: masz rondo do opisania - trochę krzywe,ale to chyba nie jest problem?
Obrazek
sankila

Postprzez szymon1977 » wtorek 29 października 2013, 02:47

Piękne! A gdzie to jest?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » wtorek 29 października 2013, 08:02

Nie bardziej niż mnie Twoje tchórzostwo.

Par 36 jest jednym z podstawowych , najczęściej używanych w ruchu drogowym..jak mi znajdziesz w nim drogę( jedną) to możemy pogadać..

..jak na jednej z pierwszych lekcji teorii :help:

http://goo.gl/maps/WrtLB

może zaczniemy od normalnego ronda..bo na razie wrzucasz przykłady cudaków, które zaprzeczają idei ronda, aby tylko znaleźć drogę zamiast powierzchni skrzyżowania.
Znajdź mi w PoRD kontrę do Par 36, a nie kolejne dziwadło...
szerszon

Postprzez taik » wtorek 29 października 2013, 11:03

sankila napisał(a):
taik napisał(a):co zatem ze znakami nakazu i zakazu - ich stosowanie jest dobrowolne przez kierowcę?
Ależ oczywiście!

Ciekawe tezy, nie powiem.
szymon1977 napisał(a):Piękne! A gdzie to jest?

Przychylam się do pytania - gdzie to cudo wymyślili?
taik

Postprzez kg1956 » wtorek 29 października 2013, 17:44

@szerszon
Faktycznie typowe rondo. Osobiście na takim rondzie dopuściłbym oba sposoby sygnalizowania. Zmiana kierunku jazdy jest bowiem niezdefiniowana w PoRD i akurat na takim rondzie mogą być różne interpretacje. Z moich obserwacji wynika, że mniej więcej połowa miga po krakowsku a połowa "po Twojemu". I jest dobrze. Byle było wyraźnie i zawczasu.
kg1956

Postprzez OSKRALLY » wtorek 29 października 2013, 18:29

Pozwólcie że zadam wam zagadkę graficzną, która pomoże rozwiązać problem.

Na poniższym rysunku zaznaczyłam strzałkami kierunki ruchu na poszczególnych jezdniach.

Pojazd porusza się od punktu 1 do punktu 2.

Na zwykłym skrzyżowaniu pojazd skręca w lewo w punkcie przecięcia kierunków ruchu zaznaczonym czarną kropką.

Teraz zadanie dla was: zaznaczcie na rondzie miejsca w których pojazd skręca - zmienia kierunek ruchu (oraz czy skręca w prawo czy w lewo)

Po wykonaniu tego zadania powinno się wszystko wyjaśnić.
Obrazek
OSKRALLY

Postprzez LeszkoII » wtorek 29 października 2013, 19:58

Zapewne to następna prowokacja, więc odpowiadam tylko na trzy pytania(zakładając, że pojawią się następne).
Odpowiedź na pierwsze pytanie:
Obrazek
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 29 października 2013, 21:43

Zapewne to następna prowokacja,

Już się podszywać pod OSK... :help:
No to sobie Panie OSK wyobraź,że kwadrat utworzony poprzez przecięcie sie strzałek jest wyspą ( "zwykłe" skrzyżowanie) i co to zmieni ?
szerszon

Postprzez dylek » wtorek 29 października 2013, 23:11

OSKRALLY napisał(a):Pozwólcie że zadam wam zagadkę graficzną, która pomoże rozwiązać problem.

Nie cytuję całości, bo zawiera dość podstawowy bład logiczny...na lewym rysunku jest inna logika, na prawym inna i one są porównywane...coś w stylu porównywania, czy Maniek lepiej pływa niż Zenio jeździ na rowerze... Dla mnie bez sensu.

Do porównań tego typu należało by umieścić porównywalne wersje rysunkowe - np. tego typu:
Obrazek, gdzie dokładnie widać jakim poronionym pomysłem jest coś takiego jak "kierunek kręcenia się w kółko po skrzyżowaniu". C-12 nie wprowadza przecież dodatkowego kierunku ruchu :D lub druga wersja rysunku:
Obrazek
Zawierająca te same kierunki, jedynie odgięte obecnością wyspy. Widać również, że nie ma kierunku kręcącego się...widać kiedy i gdzie kto zmienia lub nie kierunek.
Chcemy porównań to porównujmy... ale w oparciu o taką samą logikę dla obu skrzyżowań.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze