Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez szerszon » sobota 04 marca 2017, 19:19

gumik napisał(a): Mamy materiały instruktażowe, które znakomicie wyjaśniają przejazd przez SoRO.
Pom pierwsze-jesteś tu za krótko abyś sobie rościł prawa do głoszenia zamykania wątków.
Po drugie- udowodnij,że te "materiały instruktażowe" mają jakikolwiek sens. Jak na razie te materiały nijak się maja do przepisów.
Piszemy o sygnalizacji zmiany kierunku jazdy ,a nie sygnalizacji wjazdu na skrzyżowanie( czego nie ma w PoRD).
szerszon

Postprzez Henq » sobota 04 marca 2017, 19:21

gumik napisał(a):Może jednak zamknąć ten wątek? Moderatorzy - co Wy na to? Mamy materiały instruktażowe, które znakomicie wyjaśniają przejazd przez SoRO. Nie widzę sensu, żeby ciągnąć temat dalej. Zawsze się znajdzie ktoś do trollowania.

dlaczego nie odpowiadasz na moje pytanie? czyżby niewygodne?
dałem ci link do SoRO na jego przykładzie i ideologii p. Dworaka napisz mi jak jechać przez to konkretne SoRO czemu nie sygnalizować a może sygnalizować i co?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » sobota 04 marca 2017, 19:28

gumik napisał(a):Może jednak zamknąć ten wątek? Moderatorzy - co Wy na to? Mamy materiały instruktażowe, które znakomicie wyjaśniają przejazd przez SoRO. Nie widzę sensu, żeby ciągnąć temat dalej. Zawsze się znajdzie ktoś do trollowania.

Dokładnie. Można zamykać. Temat jest wyjaśniony, przepisy wytłumaczone, zdanie policji zaprezentowane, sposób jazdy jasny.
Reszta to tylko trollowanie dla trollowania. A trolli w internecie nie brakuje.
STARYSZOFER

Postprzez JAKUB » sobota 04 marca 2017, 19:40

Co WORD to inaczej, nawet pod jednym marszałkowskim nadzorem. Dlatego, aby dostosować się do wymogów Sołtysów drogowych muszę szkolić pod konkretny WORD dla zasady: chcesz marchewkę (prawo jazdy) to nie filozofuj, bo tylko my jeździmy prawidłowo.

Jaka kraina - TAKIE PRAWO.
JAKUB

Postprzez szerszon » sobota 04 marca 2017, 19:50

STARYSZOFER napisał(a):
Dokładnie. Można zamykać. Temat jest wyjaśniony, przepisy wytłumaczone, zdanie policji zaprezentowane, sposób jazdy jasny.
.
Nie zauważyłem, aby gdzieś w tych filmikach było coś z sensem. Tak samo jak z twoim iż C-12 wskazuje kierunek jazdy...bo widać :lol: :lol: :lol:
Reszta to tylko trollowanie dla trollowania. A trolli w internecie nie brakuje
Cenie za samokrytykę. Które to twoje konto ?
Nawet gdyby to było pierwsze :wink: :wink: :wink: to nic ci nie daje prawa do zamykania wątku.
szerszon

Postprzez gumik » sobota 04 marca 2017, 20:20

Henq napisał(a):dlaczego nie odpowiadasz na moje pytanie? czyżby niewygodne?
dałem ci link do SoRO na jego przykładzie i ideologii p. Dworaka napisz mi jak jechać przez to konkretne SoRO czemu nie sygnalizować a może sygnalizować i co?

Przecież Ci podałem konkretny czas w filmie, który odpowiada na Twoje pytanie.
szerszon napisał(a):Pom pierwsze-jesteś tu za krótko abyś sobie rościł prawa do głoszenia zamykania wątków.
A to Ci co są dłużej mają jakieś większe prawa? :) Nie znalazłem takiego czegoś w regulaminie.
Po drugie- udowodnij,że te "materiały instruktażowe" mają jakikolwiek sens. Jak na razie te materiały nijak się maja do przepisów.
To, że pokrywają się ze zdaniem sądu i policji mi wystarczy. Zawsze możesz udowodnić, że jest nieprawda. Ale polslowka i pytania bez odpowiedzi nie wystarcza. Ostatnio wszystkim pokazałeś jak się sam w swoich wywodach zamotałeś.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » sobota 04 marca 2017, 20:33

gumik napisał(a):
Henq napisał(a):dlaczego nie odpowiadasz na moje pytanie? czyżby niewygodne?

Przecież Ci podałem konkretny czas w filmie, który odpowiada na Twoje pytanie.

Nie, p Dworak coś mówi o kierunkach ruchu i tyle nic nie ma na moje pytanie :eek2:
Poza tym skoro tak oglądałeś i to są filmy które wszystko wyjaśniają to czekam na twoją odpowiedź zapewne wiesz wszystko z tych filmów i nie sprawi ci odpowiedź na moje pytania problemu:
proszę bardzo mamy SoRO:
https://www.google.pl/maps/@49.6244639, ... 312!8i6656
1. wjeżdżając na to SoRO zmieniamy kierunek ruchu?
2 zjeżdżając z SoRO jedziemy prosto czy zmieniamy kierunek?
Henq

Postprzez gumik » sobota 04 marca 2017, 21:16

Henq napisał(a):Nie, p Dworak coś mówi o kierunkach ruchu i tyle nic nie ma na moje pytanie

Henq napisał(a):jaki mamy kierunek jazdy? Ten sam co przed wjazdem na SoRO czy może inny czy też całkiem nowy?

"Klasyczne skrzyżowanie o ruchu okrężnym - nie zmieniamy kierunku jazdy wjeżdżając na to skrzyżowanie."
Mam Ci zrobić transkrypcje całego odcinka? Sorry... Nie będę Cię wyreczal w słuchaniu.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » sobota 04 marca 2017, 21:37

gumik napisał(a):"Klasyczne skrzyżowanie o ruchu okrężnym - nie zmieniamy kierunku jazdy wjeżdżając na to skrzyżowanie."

No to po kolei co to jest SoRO?
jaki znak określa SoRO?
co to jest klasyczne SoRO?
jaki znak określa klasyczne SoRO?
po raz kolejny pytam masz znak C-12+A-7 dałem przykład twierdzisz że wjeżdżając tutaj na SoRO:
https://www.google.pl/maps/@49.6244639, ... 312!8i6656
nie zmieniamy kierunku jazdy?
Henq

Postprzez szerszon » sobota 04 marca 2017, 22:53

gumik napisał(a):To, że pokrywają się ze zdaniem sądu i policji mi wystarczy. Zawsze możesz udowodnić, że jest nieprawda. Ale polslowka i pytania bez odpowiedzi nie wystarcza. O.
Zdanie sądu, który nie odróżnia kierunku ruchu od kierunku jazdy ? Gratuluję. Zdanie policji, co sobie prostuje ronda jak sobie Pan Dworak życzył ? Gratuluję. Naprawdę wolę opierać się na przepisach, gdzie jest jasno napisane,że C-12 określa skrzyżowanie a nie drogę jednokierunkową ze wskazanym kierunkiem jazdy :lol: :lol: :lol:
Ostatnio wszystkim pokazałeś jak się sam w swoich wywodach zamotałeś.
Absolutnie nie.To tobie pokazałem,że nie odróżniasz znaczenia słów w ustawie i rozporządzeniu sprowadzając dyskusję do tej na poziomie bywalców spod budki z piwem. Przyłapany na niekonsekwencji obruszasz się ,że jesteś łapany za słowka. Poza tym chyba nie jesteś w stanie ocenić, czy się zamotałem, ponieważ jak sam przyznałeś, nie masz pojęcia o przepisach. Tu się nic nie zmieniło.
gumik napisał(a):"Klasyczne skrzyżowanie o ruchu okrężnym - nie zmieniamy kierunku jazdy wjeżdżając na to skrzyżowanie."
To jest fakt. Jesli skręcamy w lewo dopiero zaczynamy zmieniać kierunek jazdy wjeżdżając na skrzyżowanie, a zmienimy zjeżdżając z niego.Analogicznie zjeżdżając ze skrzyżowania też nie zmieniamy kierunku jazdy w prawo, tylko kończymy manewr np zmiany kierunku jazdy w lewo.
Bo chyba jak wchodzimy drzwiami to tak samo wychodzimy drzwiami. Pan Dworak chce i wchodzić drzwiami a oknem wychodzić
szerszon

Postprzez gumik » sobota 04 marca 2017, 23:20

@Henq - odpowiedzi na wszystkie te pytania są w materiałach Jedz Bezpiecznie. Jak nie chce Ci się ich obejrzeć, to nie będę Ci przepisywać tutaj tego co zostało tam powiedziane.
szerszon napisał(a):Zdanie sądu, który nie odróżnia kierunku ruchu od kierunku jazdy ? Gratuluję. Zdanie policji, co sobie prostuje ronda jak sobie Pan Dworak życzył ? Gratuluję. Naprawdę wolę opierać się na przepisach, gdzie jest jasno napisane,że C-12 określa skrzyżowanie a nie drogę jednokierunkową ze wskazanym kierunkiem jazdy :lol: :lol: :lol:
Przecież nie będę słuchał instruktora, który pisze sprzeczne ze sobą posty.
Absolutnie nie.To tobie pokazałem,że nie odróżniasz znaczenia słów w ustawie i rozporządzeniu sprowadzając dyskusję do tej na poziomie bywalców spod budki z piwem. Przyłapany na niekonsekwencji obruszasz się ,że jesteś łapany za słowka. Poza tym chyba nie jesteś w stanie ocenić, czy się zamotałem, ponieważ jak sam przyznałeś, nie masz pojęcia o przepisach. Tu się nic nie zmieniło.
Nie trzeba się znać na przepisach żeby zobaczyć że ktoś napisał coś co przeczy jego własnym słowom. Sądzę, że to nie tylko moje zdanie.
gumik

Postprzez szerszon » sobota 04 marca 2017, 23:24

Przecież nie będę słuchał instruktora, który pisze sprzeczne ze sobą posty.
Nie jesteś w stanie tego udowodnić. I po co kłamiesz ? Mnie nie musisz słuchać.Przepisy czytaj.
Nie trzeba się znać na przepisach żeby zobaczyć że ktoś napisał coś co przeczy jego własnym słowom. Sądzę, że to nie tylko moje zdanie.
Czy masz jakieś cytaty na potwierdzenie ? Sądzić to sobie możesz. Aby znać przepisy to trzeba je jeszcze zrozumieć. A jak ich nie rozumiesz to nie jesteś w stanie ocenić czy ktoś napisał prawdę czy fałsz.
Jak na razie to widzę unikanie odpowiedzi w twoim wykonaniu. Dołaczasz do grupy "wiem, ale nie powiem"
szerszon

Postprzez sankila » niedziela 05 marca 2017, 00:43

JAKUB napisał(a):aby dostosować się do wymogów Sołtysów drogowych muszę szkolić pod konkretny WORD dla zasady: chcesz marchewkę (prawo jazdy) to nie filozofuj, bo tylko my jeździmy prawidłowo.
Sądząc po wyroku - nie wszyscy instruktorzy są bezjajeczni i pozwalają robić sobie wodę z mózgu, bo się trafił jakiś nawiedzony egzaminator. Ale instruktor musi rozumieć przepisy i umieć swoje zachowanie uzasadnić, a - sądząc po tym forum - to cieniutko u instruktorów z tym rozumieniem i tłumaczeniem, nieprawdaż?

BTW - trafiłam na lekcję doszkalania z warszawskiej szkoły http://doszkalanie.edu.pl/Male_ronda_o_ ... owanym.php. Ku mojemu zdumieniu - instruktor widzi jednokierunkową drogę dookoła wyspy, umie przejechać rondo z C12, a nawet potrafi wytłumaczyć zasady migania i wie, że "z ronda, to zawsze w prawo". Cud jakiś, czy raczej "warszaffska szkoła jazdy" jest, de facto, "forumową szkołą jazdy"?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » niedziela 05 marca 2017, 00:59

sankila napisał(a):
BTW - trafiłam na lekcję doszkalania z warszawskiej szkoły http://doszkalanie.edu.pl/Male_ronda_o_ ... owanym.php. Ku mojemu zdumieniu - instruktor widzi jednokierunkową drogę dookoła wyspy, umie przejechać rondo z C12, a nawet potrafi wytłumaczyć zasady migania i wie, że "z ronda, to zawsze w prawo". Cud jakiś, czy raczej "warszaffska szkoła jazdy" jest, de facto, "forumową szkołą jazdy"?
Nie widzę ,że widzi jednokierunkową. Jeśli tak rozumiesz ten tekst to nie dziwię się,że nie może dotrzeć PoRD.
- Jeśli chcemy skręcić w prawo zalecane jest od razu włączenie prawego kierunkowskazu i zjazd z prawym.
- Jadąc prosto, wjeżdżamy bez kierunkowskazu i na wysokości wjazdu poprzedzającego nasz wyjazd (na wysokości prawej drogi) włączamy prawy kierunek i sygnalizujemy zamiar opuszczenia ronda. (Sygnalizujemy tym z przeciwka, że mogą już wjeżdżać)
- Jadąc w lewo lub zawracając, wjazd z lewym i mrugamy nim do momentu, kiedy włączymy prawy, do wyjazdu. Sygnalizujemy, że poruszamy się po rondzie ruchem okrężnym. Dopóki jeździmy w koło migamy lewym kierunkowskazem. Dzięki temu samochody podjeżdżające lub czekające są zorientowane odnośnie kierunku naszego ruchu. Jest to bardziej czytelne porozumienie z innymi kierowcami.

Jest gdzieś napisane,że zjazd ze skrzyżowania to zmiana kierunku jazdy w prawo ?
Sądząc po wyroku - nie wszyscy instruktorzy są bezjajeczni i pozwalają robić sobie wodę z mózgu, bo się trafił jakiś nawiedzony egzaminator. Ale instruktor musi rozumieć przepisy i umieć swoje zachowanie uzasadnić, a - sądząc po tym forum - to cieniutko u instruktorów z tym rozumieniem i tłumaczeniem, nieprawdaż?
Jaki wyrok ? Ta farsa z Gliwic ? Instruktorzy zazwyczaj rozumieją przepisy w przeciwieństwie do Ryśków, którzy zdali PJ za ....którzy w kulminacyjnym momencie udaja ,że nie ma pytania i snują swoje bezwartościowe monologi.
szerszon

Postprzez szerszon » niedziela 05 marca 2017, 01:32

Z Krakowa parę lat temu wyszła inicjatywa by na każdym, również klasycznym rondzie, uznać iż każdy wlot na węzeł stanowi odrębne skrzyżowanie. Poparła to Policja. Ten fatalny pomysł został w praktyce skompromitowany i wreszcie od niego odstąpiono.

Tylko Pan Dworak o tym nie wie :lol: :lol: :lol:
https://www.l-instruktor.pl/punkty-widz ... rondo.html
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze