Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez gumik » czwartek 26 stycznia 2017, 00:53

A no właśnie. A przypadkiem nie jest nawet wprost napisane, że jak na rondzie jest jezdnia przez środek, to C-12 się nie stosuje?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez LeszkoII » czwartek 26 stycznia 2017, 22:04

Dworak mocno pojechał z tymi "dwoma zmianami kierunku jazdy". Czy nigdy nie używał lewego, prawego kierunkowskazu na rondzie? W czym mu przeszkasza wielokrotne używanie kierunkowskazu... Dla mnie jest to mega dziwne...
LeszkoII

Postprzez sankila » czwartek 26 stycznia 2017, 22:06

gumik napisał(a):A no właśnie. A przypadkiem nie jest nawet wprost napisane, że jak na rondzie jest jezdnia przez środek, to C-12 się nie stosuje?
Kaponiera nie ma jezdni przez środek - ten "krzyżak" to torowisko (vide stare rondo: http://fotopolska.eu/foto/328/328427.jpg )
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez dylek » czwartek 26 stycznia 2017, 22:32

sankila napisał(a):Kaponiera nie ma jezdni przez środek - ten "krzyżak" to torowisko

Obrazek
A w czerwonym kółku to zapewne tramwaj ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez waw » czwartek 26 stycznia 2017, 22:53

Sankilja podał zdjęcie sprzed X lat. Teraz wybudowano jezdnie z pasami dla autobusów przez środek, tym samym znak C-12 jest błędny. Chyba że autobusy mają wjazd na środek tylko przy działającej sygnalizacji. Wtedy to ma sens.
waw

Postprzez dylek » czwartek 26 stycznia 2017, 23:00

waw - nie ma sensu.
Nigdy zestawienie informacji, że ruch odbywa się wokół z puszczeniem ruchu w poprzek, a nie wokół - sensu mieć nie będzie.
Sygnalizacja świetlna "odwołuje" znaki okreslające pierwszeństwo przejazdu... czy C-12 jest takim znakiem ?

P.S. Dodam, że w Krakowie istnieje podobny "wynalazek" i pan gwiazda telewizji, "znafca" rond problemu nie widzi...
A ja mam wrażenie, że niejednokrotnie to C-12 jest stawiane w PL bez przeczytania, co ten znak oznacza.... :(
dylek
Moderator

Postprzez waw » czwartek 26 stycznia 2017, 23:06

dylek napisał(a):Sygnalizacja świetlna "odwołuje" znaki okreslające pierwszeństwo przejazdu... czy C-12 jest takim znakiem ?

Bynajmniej wg mnie tak tak.
Inaczej rozgrywa sie pierwszeństwo z C-12 i bez niego.

dylek napisał(a):P.S. Dodam, że w Krakowie istnieje podobny "wynalazek" i pan gwiazda telewizji, "znafca" rond problemu nie widzi...
A ja mam wrażenie, że niejednokrotnie to C-12 jest stawiane w PL bez przeczytania, co ten znak oznacza.... :(

Problem jest z pierwszeństwem. Jak jest to tramwaj to przepisy jasno określają kiedy ma a kiedy nie ma pierwszeństwa jadąc przez rondo.
Drugi problem, że przepisy dokładni nie konkretyzują co ten znak oznacza i stąd pokusa jego bzdurnego zastosowania.
waw

Postprzez dylek » czwartek 26 stycznia 2017, 23:10

Jesteś pewien, że przy działającej sygnalizacji nie stosujemy się do C-12, bo on został odwołany niby przez nią ?
Aby wykonać np. zawracanie nie muszę już objeżdżać wyspy w sposób wskazany na znaku, tylko mogę przed wyspą nawrotkę wywinąć ? :D
Oj, chyba się zagalopowałeś.... :twisted:
dylek
Moderator

Postprzez gumik » czwartek 26 stycznia 2017, 23:22

dylek napisał(a):Dodam, że w Krakowie istnieje podobny "wynalazek" [...]
Dałbyś namiar gdzie ten wynalazek jest?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez mp0011 » czwartek 26 stycznia 2017, 23:28

gumik napisał(a):
dylek napisał(a):Dodam, że w Krakowie istnieje podobny "wynalazek" [...]
Dałbyś namiar gdzie ten wynalazek jest?

Chyba to: https://goo.gl/maps/LikQw63Mw7U2
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szerszon » czwartek 26 stycznia 2017, 23:28

dylek napisał(a): i pan gwiazda telewizji, "znafca" rond problemu nie widzi...
A jak się sadzi...
A ja mam wrażenie, że niejednokrotnie to C-12 jest stawiane w PL bez przeczytania, co ten znak oznacza....
I gdzie ma sens.
szerszon

Postprzez sankila » czwartek 26 stycznia 2017, 23:41

waw napisał(a):Sankilja podał zdjęcie sprzed X lat. Teraz wybudowano jezdnie z pasami dla autobusów przez środek, tym samym znak C-12 jest błędny. Chyba że autobusy mają wjazd na środek tylko przy działającej sygnalizacji. Wtedy to ma sens.
S a n k i l a;
1/ nie on, tylko ona;
2/ stare zdjęcie dałam jako wskazówkę n/t torowiska
3/ nowe torowisko dostępne jest dla autobusów miejskich; jadą one jak tramwaje
4/ takie tor - busy to pospolite rozwiązanie w dużych miastach, jak choćby tu:
https://goo.gl/maps/gaeCTC4fEhS2, https://goo.gl/maps/Fzw9Hdbcj6r

5/ na Kaponierze STOI C12, więc sorry, gregory...
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez dylek » piątek 27 stycznia 2017, 00:57

sankila napisał(a): na Kaponierze STOI C12, więc sorry, gregory...

sankila napisał(a):Na tym rondzie mam cztery skrzyżowania i cztery przecięcia drogi z torowiskiem - co to znaczy, że mam traktować rondo jako całość?

Albo x skrzyżowań...albo jedno ;)
Skoro tu ruch nie spełnia kryterium znaczeniowego znaku C-12 to dla mnie oczywistym jest, że nie może stać C-12.
Możliwe, że masz rację traktując to miejsce jako x skrzyżowań.
Ale nieuprawnionym jest udowodnianie na podstawie sprzecznego z prawem oznakowania, że rondo to x skrzyżowań.
Definicja C-12 jasno rozstrzyga ile tych skrzyżowań ma być i jak ruch ma się odbywać.
dylek
Moderator

Postprzez waw » piątek 27 stycznia 2017, 01:01

dylek napisał(a):Jesteś pewien, że przy działającej sygnalizacji nie stosujemy się do C-12, bo on został odwołany niby przez nią ?
Aby wykonać np. zawracanie nie muszę już objeżdżać wyspy w sposób wskazany na znaku, tylko mogę przed wyspą nawrotkę wywinąć ? :D
Oj, chyba się zagalopowałeś.... :twisted:

Nad tym się nie zastanawiałem, ale słyszałem że był przypadek na rondzie 40-latka w Warszawie że ktoś tak pojechał. :lol:
sankila napisał(a):3/ nowe torowisko dostępne jest dla autobusów miejskich; jadą one jak tramwaje
4/ takie tor - busy to pospolite rozwiązanie w dużych miastach, jak choćby tu:
https://goo.gl/maps/gaeCTC4fEhS2, https://goo.gl/maps/Fzw9Hdbcj6r

5/ na Kaponierze STOI C12, więc sorry, gregory...

To trzeba pierw zmienić przepisy a nie robić bubole że głowa mała. Przepisy przewidują przejazd środkiem przez rondo jedynie tramwajom i wynika to bardziej ze względów technicznych (mniejszy promień skrętu). Cała reszta ma jeździć dookoła wyspy. O ile przykład Krakowa można zrozumieć bo głupie rozwiązania to znak rozpoznawczy tamtejszego ZIKiTu to jednak Poznań nie powinien go naśladować.

W Warszawie jakoś nikomu nie przyszło do głowy oznakować Pl. Unii Lubelskiej jako rondo: viewtopic.php?f=3&t=39191&hilit=unii
waw

Postprzez gumik » piątek 27 stycznia 2017, 08:30

mp0011 napisał(a):Chyba to: https://goo.gl/maps/LikQw63Mw7U2

A no jest tam ten C12. Ciekawe, bo np. na podobnych konstrukcjach - Matecznego, Grunwaldzkie - już C12 nie dali. Nawet na takim rondzie Barei nie ma, mimo że torów, czy jezdni przez środek brak.
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze