Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szymon1977 » niedziela 01 czerwca 2014, 12:01

LeszkoII napisał(a):SoRO, które nie powinno mieć wyznaczonych pasów ruchu na jezdniach obwiedni, gdyż wynika to wprost z pkt. 8.4.
Nic takiego z treści PoRD nie wynika.
-----
szerszon napisał(a):...zjeżdżając z ronda zmieniasz kierunek i posuwasz się do absurdów, aby to udowodnić...
Ale co tu udowadniać? Udowodnij, że zjeżdżając z ronda pokazanego w "220" na rys.8.4.1. jadę cały czas w tym samy kierunku. Do dzieła!
-----
szerszon napisał(a):Czy za obwiednią jest inna droga czy pobocze drogi na obwiedni ?
To droga musi mieć pobocze, czy tylko mieć może?
-----
szerszon napisał(a):Masz drogę na obwiedni ?
Pokazałem ci , gdzie jest przełużeniem krawężnika ?
Mam drogę, nawet dwie (a może więcej). I te drogi mają na skrzyżowaniu jedną wspólną jezdnię.
szerszon napisał(a):To teraz pokaż mi , gdzie jest napisane, ze stosuje sie na zjazdach z ronda...
Lepiej pokaż, że stosuję się wszędzie poza zjazdami z ronda.
-----
szerszon napisał(a):W paragrafie 36 tez sie pomylili ? Bo drogi nie ma na obwiedni ?
Pomylili się i to bardzo. Nie ma drogi, dwóch dróg nie ma tym bardziej, więc w ogóle o skrzyżowaniu nie może być mowy :-)
-----
kirbag napisał(a):...Szymon przemilczał sprawę Art.3.1 w PORD, dlaczego? Bo artykuł ten ukazał, że kłamie.
Że co!?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kombi » niedziela 01 czerwca 2014, 12:10

LeszkoII napisał(a):To że znalazłeś oczywisty błąd podpisania linii P-1e na rys. 8.5.2.
Nie P-1e, tylko zamiast P-7a jest P-7d.
LeszkoII napisał(a):Niezrozumiałym dla mnie jest, dlaczego ignorujesz choćby rys. 8.5.4 i 8.5.5. Tam tez się pomylili? Nie za dużo tych błędów w "220"?
Oczywiście, że za dużo. Nic nie ignoruję tylko wykazuję oczywisty błąd.

P-1e ma zastosowanie tylko w dwóch przypadkach:
- do oddzielenia przeciwnych kierunków ruchu w ciągu linii podwójnych P-4 lub P-3a na skrzyżowaniach lub włączeniach do jezdni
- do umożliwienia przejazdów poprzecznych na zjazdach w ciągu linii P-2b wydzielającej pas ruchu dla autobusów i rowerów.

Natomiast P-7a stosuje się m.in:
- do przedłużenia krawędzi jezdni na skrzyżowaniach.
LeszkoII napisał(a):Co ciekawe, linkujesz SoRO, które nie powinno mieć wyznaczonych pasów ruchu na jezdniach obwiedni, gdyż wynika to wprost z pkt. 8.4.

Na rys. 8.4 mamy ronda z wlotami i wylotami jedno-pasowymi.
Poza tym uważasz, że takie rondo bez znaków poziomych nie jest kolizjogenne?
kombi

Postprzez LeszkoII » niedziela 01 czerwca 2014, 12:14

szymon1977 napisał(a):
LeszkoII napisał(a):SoRO, które nie powinno mieć wyznaczonych pasów ruchu na jezdniach obwiedni, gdyż wynika to wprost z pkt. 8.4.
Nic takiego z treści PoRD nie wynika.
Tekst poświęcony jest ilości pasów ruchu na obwiedni oraz kwestii kiedy się ich nie wyznacza. Ilość wlotów w tym miejscu nie ma znaczenia - co wynika z poprzedniego zdania w rozporządzeniu. Podano przykładową ilustrację SoRO o obwiedni geometrycznie pierścieniowej z podkreśleniem że znajdują się na niej DWA PASY RUCHU. To jest istotą fragmentu rozporządzenia, o którym piszę! Odnośnie wlotów na SoRO masz poprzednie zdanie.
Kombi napisał(a):Nie P-1e, tylko zamiast P-7a jest P-7d.
Wystarczy się przypatrzeć rysunkom, że P-7a stosuje się na skrzyżowaniach z drogą dwujezdniową, gdy pas dzielący jezdnie ma więcej niż 6m. Jeśli pas dzielący jest krótki lub zamiast niego występuje separator(lub bariera ochronna), powierzchnia wyłączona P-21 to stosuje się P-1e, gdyż to oddzielenie pełni funkcję linii P-4.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kombi » niedziela 01 czerwca 2014, 12:57

Wystarczy się przypatrzeć rysunkom, że P-7a stosuje się na skrzyżowaniach z drogą dwujezdniową, gdy pas dzielący jezdnie ma więcej niż 6m.
Leszko nie wymyślaj.
Masz w rozporządzeniu: P-1e idzie w ciągu linii podwójnych P-4 i P-3a. (oraz w wyjątkowych przypadkach P-2b, ale to tylko przy pasach dla rowerów i autobusów)

Natomiast P-7a, to przedłużenie krawędzi jezdni na skrzyżowaniu. Może występować także w ciągu linii P-1c, P-2a, P-2b, P3b,P-7b a także po linii P-4.
kombi

Postprzez szerszon » niedziela 01 czerwca 2014, 22:15

kombi
No cóż Dylek, możemy tylko ubolewać nad głupotą organizatora.

Organizatora ?
Natomiast P-7a, to przedłużenie krawędzi jezdni na skrzyżowaniu

No to ci pokazałem, gdzie sie przedłuża, aby wymusić pożądany tor jazdy.
Czy chcesz aby z ronda nie zjechali ?
szymon
Ale co tu udowadniać? Udowodnij, że zjeżdżając z ronda pokazanego w "220" na rys.8.4.1. jadę cały czas w tym samy kierunku. Do dzieła!

Nie ma co udowadniać czego nie ma.
Jeszcze ile razy trzeba ci napisać, że na rys 8.4.1 być może nie ma pełnego oznakowania, jakie powinno być w takiej sytuacji ?
Usiłujesz cos udowadniać na szczątkowym oznakowaniu.
Wjeżdżam na skrzyzowanie droga z południa i wyjeżdżam droga na pólnocy...mój kierunek jazdy jest cały czas na wprost...a że przy okazji machnę ze dwa razy kierownicą...
Takie machanie nie ma wpływu na kierunek jazdy jak juz było pisane i przy T-18 jak i przy drodze prowadzącej w łuku.
To droga musi mieć pobocze, czy tylko mieć może?

Skoro jest użyta P-7a to chyba cos tam o poboczu można przebąkiwać :wink:
Mam drogę, nawet dwie (a może więcej). I te drogi mają na skrzyżowaniu jedną wspólną jezdnię.

Nasypali ci trochę piachu na środku powierzchni skrzyżowania i popłynąłeś :D

Lepiej pokaż, że stosuję się wszędzie poza zjazdami z ronda.

jest napisane, gdzie sie stosuje i nie widziałem tam zjasdów :wink:

Pomylili się i to bardzo. Nie ma drogi, dwóch dróg nie ma tym bardziej, więc w ogóle o skrzyżowaniu nie może być mowy

Ironia też ci nie wychodzi. :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 02 czerwca 2014, 00:49

szerszon napisał(a):Wjeżdżam na skrzyzowanie droga z południa i wyjeżdżam droga na pólnocy...mój kierunek jazdy jest cały czas na wprost...a że przy okazji machnę ze dwa razy kierownicą...
Czy aby na pewno? Owszem, przed skrzyżowaniem i za skrzyżowaniem można powiedzieć, że kierunek jazdy jest taki sam. Ale co z kierunkiem jazdy jaki masz na skrzyżowaniu? Przecież gołym okiem widać, że efektem machnięcia kierownicą podczas zajazdu ze skrzyżowania jest właśnie zmiana kierunku jazdy i to pomimo, że ogólnie rzecz biorąc cały czas jedziesz z południa na północ, czy jak to zabawnie określiłeś "na wprost".
-----
szerszon napisał(a):Usiłujesz cos udowadniać na szczątkowym oznakowaniu.
A czego Ci brakuje? Strzałki prostej do kontynuowania jazdy dookoła wyspy centralnej i strzałki w prawo do zjazdu ze skrzyżowania?
---
szerszon napisał(a):Ironia też ci nie wychodzi.
Nie było w tym cienia ironii. Po prostu następstwem Twojego nie zauważanie drogi na skrzyżowanie jest zniknięcie skrzyżowania właśnie. A może mamy wszyscy przymknąć oko na tę drobną nieścisłość w Twojej teorii i bezkrytycznie Ci przytaknąć?
-----
szerszon napisał(a):Nasypali ci trochę piachu na środku powierzchni skrzyżowania i popłynąłeś
Masz coś konkretnego na myśli to napisz. A jak nie masz zamiaru pisać to powstrzymaj się od pozbawionych zawartości merytorycznej komentarzy.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 02 czerwca 2014, 01:06

Ale co z kierunkiem jazdy jaki masz na skrzyżowaniu?

Nic. A niby jaki masz kierunek jazdy na skrzyżowaniu ? :wink:
Dla mnie to wynik wjazdu i zjazdu ze skrzyzowania.
Masz jakieś przesłanki do kierunku jazdy na skrzyżowaniu innego typu ?
Przecież gołym okiem widać, że efektem machnięcia kierownicą podczas zajazdu ze skrzyżowania jest właśnie zmiana kierunku jazdy

Gołym okiem widać zmianę toru jazdy, a nie kierunku jazdy.
to zabawnie określiłeś

Całe szczęście, że ty trzymasz powagę wypowiedzi
A czego Ci brakuje?

Mi nic nie brakuje. natomiast dla ciebie jeszcze dużo znaków brakuje. Nie pisałbys o kierunku jazdy na skrzyżowaniu..jakim kierunku ? :wink:

Nie było w tym cienia ironii.

To jeszcze gorzej.

. Po prostu następstwem Twojego nie zauważanie drogi na skrzyżowanie jest zniknięcie skrzyżowania właśnie.

Gdybyś się zajął czytaniem postów to może bys zauważył, że skrzyżowanie jest ..a czym jest skrzyzowanie ? Polecam definicję :D
Akurat tobie wyciaganie wniosków na podstawie moich postów kompletnie nie wychodzi.

Masz coś konkretnego na myśli to napisz.

Jest bardzo konkretnie. Tylko nie możesz załapać ,że C-12 odpowiada za organizacje ruchu. Dopatrujesz sie w związku z tym znakiem jakiś kierunków ruchu..jazdy..i buk wie czego.. :D
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 02 czerwca 2014, 01:33

szerszon napisał(a):Masz jakieś przesłanki do kierunku jazdy na skrzyżowaniu innego typu ?
Tak. Wystarczającą przesłanką jest to, że jak jadę, to moja jazda posiada tę właściwość zwaną kierunkiem jazdy. Nie mam żadnej przesłanki, żeby moja jazda po wjechaniu na skrzyżowane tę właściwość traciła. A Ty masz?
szerszon napisał(a):A niby jaki masz kierunek jazdy na skrzyżowaniu ?
Taki sam, jak kierunek ruchu pokazany na znaku C-12.
-----
szerszon napisał(a):nie możesz załapać ,że C-12 odpowiada za organizacje ruchu. Dopatrujesz sie w związku z tym znakiem jakiś kierunków ruchu..
Ja dopatrzyłem się kierunku ruchu w poniższym fragmencie. Gdzie dopatrzyłeś się czegokolwiek nt organizacji ruchu?
170 napisał(a):§ 36.1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 02 czerwca 2014, 07:35

Tak. Wystarczającą przesłanką jest to, że jak jadę, to moja jazda posiada tę właściwość zwaną kierunkiem jazdy. Nie mam żadnej przesłanki, żeby moja jazda po wjechaniu na skrzyżowane tę właściwość traciła. A Ty masz?

Jak już ci raz udowodniono, ze nie ma czegoś takiego jak kierunek jazdy na skrzyżowaniu przy okazji F-10, gdzie było napisane o kierunkach jazdy przez skrzyżowanie.
Kierunek jazdy sprzed skrzyżowania nagle na skrzyżowaniu nie staje się inny, by znowu zmienić sie za skrzyżowaniem.
Już sie z tego wycofałeś..troszkę czasu poczekałeś i znowu swoje klepiesz o kierunku jazdy na skrzyżowaniu. Normalna twoja taktyka powodująca tasiemcowe wątki., ponieważ co kilka stron, trzeba ci przypominać ,żę juz miałeś wyjaśnione.
Czyli stosujesz czysty trolling..ma sie dziać.. :D

Taki sam, jak kierunek ruchu pokazany na znaku C-12.

Jak możesz coś mieć , czego nie ma ?
Czy jest coś o kierunku ruchu przy C-12 ?

Ja dopatrzyłem się kierunku ruchu w poniższym fragmencie. Gdzie dopatrzyłeś się czegokolwiek nt organizacji ruchu?

O kierunku ruchu sobie dopowiedziałeś. Nic takiego nie napisali. A o organizacji jest napisane w sposobie odbywania sie ruchu wobec wyspy.
Pisanie o jakimkolwiek kierunku ruchu, czy pośrednio jazdy stoi w jawnej sprzeczności chociażby ze znakami F-10 i P-8x umieszczanymi przed skrzyżowaniami.
Przepisu nie musisz cytować..lepiej go czytaj do skutku.Najlepiej razem z innym dotyczącymi przejazdu przez skrzyżowanie.
Któryś mi chciał udowadniac kierunek ruchu na skrzyżowaniu, że niby jest inny na przykładznie ronda z oznakowaniem zastosowanym w UK.
Jak mu napisałem ,że kierunek dalej jest taki sam , tylko ma wyspe z drugiej strony..zamilkł. :D .Nie chce mi sie szukać, który to. :D Może ty ? :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 02 czerwca 2014, 10:06

szerszon napisał(a):Jak już ci raz udowodniono, ze nie ma czegoś takiego jak kierunek jazdy na skrzyżowaniu przy okazji F-10, gdzie było napisane o kierunkach jazdy przez skrzyżowanie.
Co udowodniono? Że czytający przepisy (z Tobą na czele) nie potrafią zrozumieć różnicy pomiędzy zwrotami kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie a kierunkiem jazdy NA skrzyżowaniu.

Proszę bardzo, "220" rys.8.5.4. zamierzamy przez skrzyżowanie przejechać w lewo, więc zgodnie ze strzałkami P-8x zajmujemy pas ruchu, z którego dozwolonym kierunkiem jazdy PRZEZ skrzyżowanie jest właśnie w lewo. Nie pogubiłeś się Szerszon jeszcze? Mam nadzieję, że nie. To jedziemy dalej. Pytanie:
jaki jest kierunek naszej jazdy NA skrzyżowaniu na odcinku od wjechania na skrzyżowanie do "machnięcia kierownicą" w lewo?
-----
szerszon napisał(a):Czy jest coś o kierunku ruchu przy C-12 ?
Do polonisty analfabeto! O czymże niby jest w poniższym fragmencie jak nie o pokazanym na znaku C-12 kierunku ruchu właśnie?
170 napisał(a):§ 36.1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
-----
szerszon napisał(a):Któryś mi chciał udowadniac kierunek ruchu na skrzyżowaniu, że niby jest inny na przykładznie ronda z oznakowaniem zastosowanym w UK.
Jak mu napisałem ,że kierunek dalej jest taki sam , tylko ma wyspe z drugiej strony..zamilkł.
A co dyskutować z kimś, kto twierdzi że ruchu odbywa się na wprost przez skrzyżowanie obok wyspy choć pokazano, że dookoła wyspy po okręgu się odbywa?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 czerwca 2014, 18:33 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 02 czerwca 2014, 10:35

Z obecnej konstrukcji prawnej art. 25.1. wynika, że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem.
Ustalenie pierwszeństwa przed skrzyżowaniem ściśle wiąże się z ustaleniem kierunku jazdy (bądź zamiaru jego zmiany) jeszcze przed skrzyżowaniem. Dopiero na skrzyżowaniu te ustalenia się realizuje, tj. ustępuje pierwszeństwa komu trzeba, skręca jeśli trzeba, nadjeżdża z prawej strony względem innego wlotu jeśli ma to miejsce.

Samo określenie "skręcać" użyte w Art. 25.1. jest tożsame w znaczeniu ze "skręcaniem", o którym mowa w Art. 22.2. - a więc ogólnie w Art. 22.x..
Kierunek jazdy jest pojęciem przypisanym danemu pojazdowi. Dlatego też jeśli dwa pojazdy skręcając równocześnie w lewo wymijają się, to znaczy że obydwa zmieniają kierunek jazdy i sygnalizują zamiar wykonania manewru w identyczny sposób - "w lewo". Posiadają ten sam kierunek jazdy - a raczej zmieniają go w analogiczny sposób.
Jednak z perspektywy ruchu na skrzyżowaniu, pojazdy te poruszają się w innych kierunkach - można powiedzieć że w przeciwnych albo w różnych albo w innych geograficznie kierunkach przypisanych do wlotów skrzyżowania. Dlatego w Art. 25. stanowi o przecinaniu się kierunków ruchu, co ma wydźwięk ogólniejszy, gdyż kierunki ruchu w zależności od kontekstu mogą oznaczać zarówno kierunek jazdy ja też kierunek zbliżania się do skrzyżowania innego pojazdu (np. z prawej strony, z przeciwnego kierunku).

To bardzo mocna przesłanka świadcząca o tym, że co do zasady "przejazd przez skrzyżowanie" jest następstwem kierunku jazdy obranego jeszcze przed skrzyżowaniem.
Pragnę zauważyć, że jest to przepis ogólny czyli zasada kardynalna.

Znak C-12 nie czyni odstępstwa od tej reguły, bo nie czyni zasady szczególnej.
Takie zasady szczególne występują np. w niemieckim prawodawstwie drogowym, podczas gdy w Polsce takich uregulowań brak.

Za to rozmiary skrzyżowania lub często zespołów skrzyżowań nazywanych "placami" (rondo w Głogowie) otwierają pole do dyskusji.
W praktyce bowiem wszelkie spory odnośnie rond powinny zacząć się od przypadków, gdy odległości pomiędzy sąsiednimi wlotami-wylotami skrzyżowania są znaczne - co ma miejsce niemal wyłącznie na rondach dużych pomijając skrzyżowania o geometrii wlotów T i Y. Jednak w tym ostatnim przypadku (T, Y) problem pierwszeństwa oraz kontynuacji obranego wcześniej kierunku jazdy nie powinien budzić kontrowersji na mini, małych i średnich rondach (tj. o średnicy nie większej niż 65m).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » poniedziałek 02 czerwca 2014, 10:55

szerszon napisał(a):Nie osłabiaj mnie z tymi ankietami wśród internautów.
A ciamó? http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... automotive
szerszon napisał(a):To jest TIR...nie zauważyłeś Art
Nie, to nie jest TIR- podałem tylko przykład ruchu pojazdu o jaki mi chodzi. Zwykła osobówka na zwykłej, siedmiometrowej drodze szuka szerszego miejsca, czyli np. skrzyzowania, dojeżdża do prawej i z maksymalnym skrętem w lewo robi kółeczko. Nie wolno? Wolno!
LeszkoII napisał(a):Z obecnej konstrukcji prawnej art. 25.1. wynika, że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem.
Racja- rond nie dotyczy, bo to przez oznakowanie ani fizycznie niemożliwe.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kombi » poniedziałek 02 czerwca 2014, 10:56

To bardzo mocna przesłanka świadcząca o tym, że co do zasady "przejazd przez skrzyżowanie" jest następstwem kierunku jazdy obranego jeszcze przed skrzyżowaniem.
Chcesz powiedzieć, że pojazd zanim wjedzie na skrzyżowanie ma już obrany kierunek jazdy w lewo?
Bardzo oryginalna teoria. :D
kombi

Postprzez szerszon » poniedziałek 02 czerwca 2014, 15:53

szymon
Co udowodniono? Że czytający przepisy (z Tobą na czele) nie potrafią zrozumieć różnicy pomiędzy zwrotami kierunek jazdy PRZEZ skrzyżowanie z kierunkiem jazdy NA skrzyżowaniu.

Co udowodniono ?
A pokaż mi szanowny, gdzie jest napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu i wykaż wyższość tego osobliwego zwrotu nad kierunkami jady przez skrzyżowanie.
To jest twoje kolejne autorskie określenie nie mające grama wspólnego z PORD mające na celu udowodnić tylko i wyłącznie twoja koncepcje przejazdu i sygnalizowania przez skrzyżowanie.
Dlatego nie ma co rozumieć. Nie ma różnicy. :D
Po prostu zmyślasz i w ten sposób usiłujesz nadrobić cos , co nie jest do nadrobienia.
jaki jest kierunek naszej jazdy NA skrzyżowaniu na odcinku od wjechania na skrzyżowanie do "machnięcia kierownicą" w lewo?
W lewo. Według znaku p-8 i F-10

Do polonisty analfabeto! O czymże niby jest w poniższym fragmencie jak nie o pokazanym na znaku C-12 kierunku ruchu właśnie?

Na pewno nie o kierunku ruchu. :D

A co dyskutować z kimś, kto twierdzi że ruchu odbywa się na wprost przez skrzyżowanie obok wyspy choć pokazano, że dookoła wyspy po okręgu się odbywa?

Masz szanse pokazać, że jest to inny kierunek jazdy przejazdu przez skrzyżowanie. :D
C-12 pokazuje tylko organizację ruchu, z której strony mamy mieć wyspę, przy przejeżdżaniu przez skrzyżowanie. Coś więcej to tylko twoja nadinterpretacja.
Maryann

Bo to nie konkurs piękności, aby głosować sobie, który sposób pokonania skrzyzowania jest ładniejszy.
Zrób ankietę wśród tych internautów w temacie S-2. Ilu zatrzymuje sie przed sygnalizatorem S-2 Podejrzewam,że wyniki wprawia ciebie w zdumienie i ciekawy jestem ,czy na tej podstawie wyciągniesz wniosek, że dobrze interpretują przepis.

Zwykła osobówka na zwykłej, siedmiometrowej drodze szuka szerszego miejsca, czyli np. skrzyzowania, dojeżdża do prawej i z maksymalnym skrętem w lewo robi kółeczko. Nie wolno? Wolno!
Po uprzednim ustąpieniu pierwszeństwa kierowcy pojazdu , który umie jeździć i jedzie za takim pojazdem normalnie.
Poza tym nie zapominaj, że w pewnych okolicznościach jednak takie zawracanie może być zabronione. Przepisik ?

Racja- rond nie dotyczy, bo to przez oznakowanie ani fizycznie niemożliwe.

A skrzyżowań innych niż ronda , pomimo oznakowania ustalającego pierwszenstwo przejazdu dotyczy ?
Kombi

Chcesz powiedzieć, że pojazd zanim wjedzie na skrzyżowanie ma już obrany kierunek jazdy w lewo?
Bardzo oryginalna teoria.

A nie ? Zajmując pas do skrętu w lewo oznaczony P-8 juz mam obrany kierunek i jeszcze wypadałoby juz zacząć sygnalizować.
Co tu oryginalnego ?
szerszon

Postprzez maryann » poniedziałek 02 czerwca 2014, 16:08

W pewnych okolicznościach wszystko może być zabronione... i czasem komuś ustąpić trzeba. Ale to są WYJĄTKI potwierdzające regułę.
Co było do udowodnienia; zapinamy teraz ten manewr do ronda? Ja jestem gotowy!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze