KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez maryann » piątek 25 kwietnia 2014, 12:17

LeszkoII napisał(a):Pomiędzy blisko ułożonymi sąsiednimi wlot-wylotami przecinają się pasy ruchu ZAWSZE.
Nawet jak są narysowane i widać, że się NIE PRZECINAJĄ? Może wklej, bo np. w połowie 49. strony się nie otwiera... Ja uważam, że często pasy są narysowane, wyraźnie widać kiedy wjeżdżasz na taki pas, często prostopadle- jak na każdą inną przecznicę. Więc doskonale można stwierdzić, kiedy minąłem linię zatrzymania, która rozgranicza ustąpienie pierwszeństwa od "uzyskania pierwszeństwa".
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szoferemeryt » piątek 25 kwietnia 2014, 13:38

Tak na moje oko to LeszkoII ma trudności z z odróżnieniem skrzyżowania o ruchu okrężnym ze zwykłym skrzyżowaniem.
A to link do obrazjka.
http://postimg.org/image/rzcetl9jp/
szoferemeryt

Postprzez kg1956 » piątek 25 kwietnia 2014, 14:52

A po kiego odróżniać? Definicja ustąpienia pierwszeństwa przejazdu jest wszędzie taka sama.
kg1956

Postprzez maryann » piątek 25 kwietnia 2014, 15:03

Czyli jaka? A konkretnie w którym miejscu na rondzie i ile trwa ustępowanie pierwszeństwa?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kg1956 » piątek 25 kwietnia 2014, 15:11

ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości,(...)

Pojazd wjeżdżający na rondo nie może "zakłócić" jazdy pojazdowi będącemu na rondzie w bezpośredniej bliskości, czyli takiemu, któremu zakłóciłby jazdę swoim wjechaniem.
Dalej jestem zdania, że zjeżdżać z ronda powinno się pasem zewnętrznym, ponieważ eliminuje to właśnie takie wątpliwości.
kg1956

Postprzez szoferemeryt » piątek 25 kwietnia 2014, 15:48

kg1956 napisał(a):Dalej jestem zdania, że zjeżdżać z ronda powinno się pasem zewnętrznym, ponieważ eliminuje to właśnie takie wątpliwości.

Spróbuj przekonać do tego LeszkaII
Może Tobie się to uda.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » piątek 25 kwietnia 2014, 16:20

Maxwell napisał(a):Jeden zbliżał się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem, drugi drogą podporządkowaną. Nie ma wątpliwości który miał pierwszeństwo.
Maxwell napisał(a):Natomiast na rondzie pierwszeństwa udziela ten który wjeżdża na skrzyżowanie.
A nie wjeżdżał? Mocno podejrzane, że w pierwszym zdaniu używasz czasu przeszłego a w drugim teraźniejszego :) zbliżał się / wjeżdża. Niepotrzebnie, bo wjeżdżającym jest konkretny kierujący nie posiadający pierwszeństwa, a będącym na skrzyżowaniu jest konkretny kierujący, który już miał szansę ustąpić pierwszeństwa w momencie swojego wcześniejszego wjeżdżania. Po minięciu wylotu pojazd zbliża się do sprzężonego z nim wlotu a na tym wlocie ktoś wjeżdża, tak więc na pewno można powiedzieć, że za pierwszym wylotem tuż po wjeździe kierujący znajduje się na skrzyżowaniu i ma pierwszeństwo. Bardziej logicznej i zdroworozsądkowej interpretacji nie ma.
Maxwell napisał(a):Jeżeli wjechał, nie wymuszając pierwszeństwa, wypełnił dyspozycję A-7+C-12.
Jeszcze raz Ci mówię, że mylisz dwie rzeczy. Status kierujących pomiędzy którymi istnieje relacja odnośnie pierwszeństwa z definicją ustąpienia pierwszeństwa, czyli technicznym wykonaniem tej relacji. Dla Ciebie wjeżdżający ustępuje pierwszeństwa, a jak już wjedzie to przestanie wjeżdżać i ... dlatego olewasz uczestników ruchu na pasie wewnętrznym, który ma odgięcie toru o takim samym promieniu jak pas zewnętrzny, ale przebycie tej "drogi" zajmuje mniej czasu więc pojazd szybciej się oddala od wlotu. Później ci wychodzi, że
Oczywiście ma też pierwszeństwo nad tymi którzy chcą zmienić pas, na ten po którym się porusza.
Przemyśl to, co napisałem, gdyż nie zamierzam tego drążyć w nieskończoność.
Maxwell napisał(a):Leszko czemu uważasz, że w miejscu kolizji jeden jest wjeżdżającym na skrzyżowanie a drugi już nie?
I skąd wiesz który wcześniej wjechał na skrzyżowanie?
Bo ten drugi już ustąpił pierwszeństwa komuś, przy swoim wjeżdżaniu (jako wjeżdżający) a mijając pierwszy wylot nie ma już komu ustępować. Dalej to inni mu ustępują.
To tak najogólniej, bo zaraz zaczniecie walić przykładami rond z Głogowa.

Satysfakcjonuje Cię moja odpowiedź?

P.S. Do Maryana będzie później, nie mam teraz czasu na robienie rysunków... troche mi sie tez nie chce.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kirbag » piątek 25 kwietnia 2014, 16:24

szoferemeryt napisał(a):
kg1956 napisał(a):Dalej jestem zdania, że zjeżdżać z ronda powinno się pasem zewnętrznym, ponieważ eliminuje to właśnie takie wątpliwości.

Spróbuj przekonać do tego LeszkaII
Może Tobie się to uda.

To jeszcze mnie przekonajcie.
Dlaczego chcecie na siłę psuć logiczny porządek rzeczy? Czy musicie mieć wszystko tak namalowane aby zrozumieć o co chodzi?? (Niestety nie mogę wgrać zdjęcia więc daję link) Interesuje was rysunek pierwszy po lewej. To jest prawdziwe i nie małe skrzyżowanie.

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... rbina.html
kirbag

Postprzez Maxwell » piątek 25 kwietnia 2014, 17:17

LeszkoII napisał(a):
Maxwell napisał(a):Jeden zbliżał się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem, drugi drogą podporządkowaną. Nie ma wątpliwości który miał pierwszeństwo.
Maxwell napisał(a):Natomiast na rondzie pierwszeństwa udziela ten który wjeżdża na skrzyżowanie.
A nie wjeżdżał?
No oczywiście, że nie. Rondo to skrzyżowanie, gdzie nabywa się pierwszeństwa po wjechaniu na nie.
Wjeżdżający ustępuje pierwszeństwa, natomiast po wjechaniu już to pierwszeństwo posiada.
W związku z tym C+12+A7 nie reguluje pierwszeństwa między tymi, którzy już wjechali na skrzyżowanie (znajdują się w ruchu okrężnym).
Dla Ciebie wjeżdżający ustępuje pierwszeństwa, a jak już wjedzie to przestanie wjeżdżać i ...
A ty jak wjedziesz przykładowo do garażu, to dalej do niego wjeżdżasz?
Maxwell

Postprzez LeszkoII » piątek 25 kwietnia 2014, 18:55

Maxwell napisał(a):Wjeżdżający ustępuje pierwszeństwa, natomiast po wjechaniu już to pierwszeństwo posiada.
Cóż ja Ci mogę odpowiedzieć :roll: Chyba tylko tak pozostaje spróbować przemówić do rozsądku:
Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
Czyli stosując Twoją retorykę, wystarczy zaprzestać zatrzymania (ruszyć pojazd) i już włączyłem się do ruchu. A że np. 10m dalej usłyszałeś dupnięcie w zad swojego samochodu oznacza, że tamten co w ciebie wjechał nie zachował bezpiecznej odległości. Marnie to widzę przy świadkach :o
...i wciąż nie rozumiesz na czym polega ustąpienie pierwszeństwa... to zadziwiające.

A ty jak wjedziesz przykładowo do garażu, to dalej do niego wjeżdżasz?
Nie. Jeśli wyjadę z garażu na drogę, nie świadczy o tym, że ustąpiłem pierwszeństwa. ZROZUMMMMMMM, że gdy zakończysz fizyczne wyjeżdżanie z garażu na jezdnię, nie oznacza że przestałeś być włączającym się do ruchu.

Może to Cię otrzeźwi
Obrazek

Co się stało dalej widać na linku http://www.youtube.com/watch?v=bQUGmAj1200

Pewnie niefrasobliwa zmiana pasa ruchu :help: :help: :help:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Maxwell » piątek 25 kwietnia 2014, 19:20

Leszko stosujesz prymitywną manipulację.
Wbrew temu co piszesz, cały czas twierdzę:
Jeżeli wjeżdżając na rondo spowoduję zakłócenie ruchu pojazdu mającego pierwszeństwo - to znaczy, że nie ustąpiłem mu pierwszeństwa. Jest tutaj podobnie jak z włączaniem się do ruchu o którym wspominasz.

Natomiast całkiem odmienną sytuacją jest:

1. Wjechanie na rondo bez zakłócenia ruchu pojazdu mającego pierwszeństwo. (wjeżdżający na skrzyżowanie ustępuje pierwszeństwa pojazdowi na nim się znajdującemu - wypełnia dyspozycję C12+A7)
2. Następnie poruszanie się obydwu pojazdów w ruchu okrężnym. (Obaj znajdują się już na skrzyżowaniu - zarówno jeden jak i drugi wjechał na skrzyżowanie)
3. Kolizja na skutek nieprawidłowej zmiany pasa ruchu przez pojazd, który pierwszeństwa nade mną już nie posiadał.
Maxwell

Postprzez LeszkoII » piątek 25 kwietnia 2014, 19:38

Nic nie zrozumiałeś i nie zrozumiesz, bo nie chcesz zrozumieć - masz w tym pewien "interes".
Maxwell napisał(a):(Obaj znajdują się już na skrzyżowaniu - zarówno jeden jak i drugi wjechał na skrzyżowanie)
I co z tego, że udało mu się wjechać jak nie ustąpił pierwszeństwa. Powtarzać się nie będę. Ty też nie musisz, bo Twoje teksty można imitować na przeróżne, humorystyczne sposoby - znam(y) je, takich tekstów się nie zapomina. 'Forumowe rodzynki' - nie powiem w czym...
LeszkoII

Postprzez Maxwell » piątek 25 kwietnia 2014, 19:43

Nic nie zrozumiałeś i nie zrozumiesz, bo nie chcesz zrozumieć - masz w tym pewien "interes".

Ależ zapewniam cię, że żadnego interesu w tym nie mam. Próbuję wytłumaczyć, co stanowi prawo.
I co z tego, że udało mu się wjechać jak nie ustąpił pierwszeństwa.

Ależ ustąpił. Wypełnił dyspozycję par 36.2 gdyż powstrzymał się od ruchu i wjeżdżając na skrzyżowanie nie zakłócił ruchu pojazdu na rondzie.
Co się zdarzyło potem, to już regulują inne przepisy, gdyż zarówno jeden jak i drugi jest pojazdem jadącym po skrzyżowaniu.
Ostatnio zmieniony piątek 25 kwietnia 2014, 19:45 przez Maxwell, łącznie zmieniany 1 raz
Maxwell

Postprzez szoferemeryt » piątek 25 kwietnia 2014, 19:46

LeszkoII.
Skrzyżowanie jest wyposażone w sygnalizację świetlna, po drugie na filmie nie widać oznakowania, po trzecie układ skrzyżowania jak wcześniej pisałem wyszukany by potwierdzić twoja teorie, a nie ma nic wspólnego z obrazkiem z pojazdami niebieskim i czerwonym.
Zgodnie z tym filmem każdy potwierdzi twoja teorię( ale tylko wówczas gdy oznakowane wjazdy będą znakami A-7 i C-12), tylko my tu rozmawialiśmy z całkiem innym układem ruchu okrężnego i innym układem pojazdów względem siebie.
szoferemeryt

Postprzez kg1956 » piątek 25 kwietnia 2014, 19:53

W opisywanym przypadku zjeżdżający z ronda jest w bezpośredniej bliskości z wjeżdżającym i dlatego ma pierwszeństwo nad nim do zjechania. Jeśli pojedzie dalej po obwiedni to można uznać, że wjeżdżający wypełnił ustąpienie pierwszeństwa.
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze