Rothschild napisał(a):
Po drugie to rondo jest niepoprawnie oznakowane. Pasy ruchu wyznacza się zgodnie z obowiązującym kierunkiem ruchu. Skoro C-12 mówi o ruchu dookoła wyspy to i w ten sposób powinny być namalowane pasy na skrzyżowaniu.
Oznakowanie poziome ma być zgodne z oznakowaniem pionowym!. W tym wypadku nie jest.
C-12 mówi o ruchu okrężnym na skrzyżowaniu dookoła wyspy, oznakowanie poziome mu zaprzecza.
A mi cały czas sie wydaje,ze napisane jest z której strony trzeba objeżdżać wyspę..wcale nie mam nakazu krążyć wokół wyspy w "ruchu okrężnym"
czyli jeśli coś jest nie w porządku to z pewnością nie z oznakowaniem.
=======================
sankila
A Twoje na tym, że przestała nią być ...
czy możesz mi wskazać, gdzie napisałem,ze przestają być ?
jak mamy dyskutować, skoro jednio nie może zrozumieć co oznacza C-12, Ty mi piszesz,że przestało być...
To ja się zapytam - od kiedy powierzchnia skrzyżowania nie jest drogą/jezdnią czy co tam jeszcze?
Przepraszam najmocniej..czy Ty rozumiesz co to jest skrzyżowanie ?
Od zawsze nie jest jezdnia drogą itp od zawsze jest
przecięciem sie więcej niż jednej drogi, jezdni itp
- czy przestała być fragmentem którejkolwiek z dróg?
Jedyne sensowne pytanie...cały czas sie pytam i nikt z was nie da rady udzielic mi odpowiedzi.
.której ????Pokażcie by drogę/jezdnię, która uprawnia Was do stosowania Art 16 i twierdzenia,że opuszczenie ronda to zmiana kierunku jazdy- tylko tyle...
Przeciez to tylko kawałek drogi, na którym - oprócz przepisów o zachowaniu się kierowcy podczas jazdy po drodze - obowiązują jeszcze przepisy o zachowaniu się kierowcy podczas jazdy przez skrzyżowanie.
Zawiesiłaś się- cały czas sie pytam..której ?
. Dla mnie droga jest drogą.
czy przecięcie sie dwóch dróg jest drogą ? 1+1=1 ????
Czyli w Par 36 jest napisane o skrzyżowa
niu, a Ty widzisz
kilka skrzyżowań ( czarne koperty) ?
I jak my mamy sie dogadać, skoro nie odczytujesz poprawnie przepisu ???
Na każdej powierzchni skrzyżowania , nie tylko o ruchu okrężnym mogę wskzać Ci tor jazdy spełniający definicje pasa ruchu, bo sie zmieści rząd pojazdów wielośladowych..czy to oznacza ,że jest tam tylko droga/jezdnia
Jeżeli uważasz inaczej, to przedstaw argumenty na jej nieprawdziwość, czyli wskaż, które z zaznaczonych przeze mnie miejsc nie spełniają definicji drogi lub skrzyżowania. "Bo ja tak nazywam" - argumentem nie jest.
Powyższe wystarczą ?
Jak mam wytłumaczyć oczywista rzecz, że przecięcie sie dróg nie tworzy drogi tylko skrzyżowanie ???
Po to mądrzy ludzie wymyślili definiowanie pojęć
I co z tego ,że wymyślili..skoro przecięcie sie dróg nazywasz drogą ? najmądrzejsza definicja tu nie pomoże..
Z twoich wcześniejszych rysunków wynika, że obwiednia ronda to droga i koniec, a zjazdy to samodzielne skrzyżowania( czarne koperty)..to o czym mamy dyskutować ?
Po kiego diabła tworzyć cuda wianki z powierzchniami skrzyżowań przez całe rondo, wymyślać drogi i nie-drogi, zbiorcze zmiany i nie-zmiany kierunków?
A po kiego wymyślać na nowo PoRD i tworzyć drogę , gdzie jej nie ma ?
Napisali w 170 przy C-12 ..
..skrzyżowanie================================================
Przestań wciskać bzdury w moje usta i im po raz kolejny obalać to, czego ja nie powiedziałem!
Ależ używaj całego cytatu..bo w ten sposób zmieniasz sens mojej wypowiedzi..nie napisałem,że Ty nazwałeś bezpośrednio obwiednie ronda samodzielną drogą, tylko że z twojego punktu widzenia zachowanie na rondzie jakie preferujesz na to wskazuje i napisałem dlaczego.
bo nie widzę podstaw aby stwierdzić, że zmiana kierunku jazdy to przejazd z jednej drogi w drugą.
Między innym.. napisałem ,że zmiana kierunku jazdy
również odbywa sie na skrzyzowaniu..przeciez się odbywa ..prawda ? A o takim przypadku dyskutujemy...przynajmniej tak mi sie wydaje.
Chyba nie zaprzeczysz, że skręcając na skrzyżowaniu w droge poprzeczna nie zmieniasz kierunku jazdy ? A Ty , jak widać w powyższym cytacie..negujesz ten fakt
Czy poruszający się pojazd po wjechaniu na skrzyżowanie przestaje posiadać kierunek jazdy?
czuję powrót do dzielenia manewru na poszczególne etapy...jest w trakcie wykonywania manewru zmiany kierunku jazdy, gdy skręca..