Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez gumik » niedziela 11 grudnia 2016, 10:51

szerszon napisał(a):Jak sie powiedziało A to wypada powiedzieć B. Czyli sobie tak bez żadnych dowodów obrzucimy kogoś błotkiem. Zawsze coś zostanie.Wiem ale nie powiem.Takie to niskie.

Niepotrzebny offtopic. O tym instruktorze wspomniałem jako przeciwienstwo kogoś kto może zostać dla mnie autorytetem w sprawie ruchu drogowego. Chyba nie sądzisz że podam tu namiary na niego?

szerszon napisał(a):
To że sam twierdzisz, że odpowiadasz bardzo konkretnie nie znaczy że tak jest w rzeczywistości. Często jest tak że ktoś ma o sobie zupełnie odmienne mniemanie niż wszyscy dookoła.
Udowodnij to, najlepiej posługując się przepisami.

Sorry, w żadnych przepisach nie będzie napisane, że szerszon pisze zrozumiale i konkretnie. Przecież, to subiektywna ocena.

Jak widać, nie jestem osamotniony jeśli chodzi o stosowanie przepisów podczas zmiany kierunku jazdy przejeżdżając przez SoRO.
Ba, każde rondo turbinowe to potwierdza.

Rondo turbinowe jak dla mnie to po prostu skrzyżowanie o innej organizacji ruchu niż klasyczne. Więc i zasady inne. Akurat tam są jasne, bo oznakowanie pionowe i poziome wszystko wyjasnia. Nie będę się kłócił, czy na takim rondzie C12 jest słusznie postawiony, czy nie. Grunt, że jest jasne jak jechać.

Skoro się nie znasz to w jaki sposób jesteś w stanie stwierdzić, czy mam rację czy nie ?
Inni którym ufam, że się znają mnie przekonali używając logicznych argumentów. Wiem, że dla Ciebie są one nielogiczne.

Skoro twój sens okazuje się niezgodny z przepisami ?
To nie jest takie oczywiste. Gdyby tak było nie mielibyśmy tych ciągłych kłótni. Poza tym ciągle powtarzanie że coś jest niezgodne z prawem nie sprawi, że nagle tak będzie.

W wersji z prawym kierunkowskazem też by go nie zaswedziala noga gdyby nie zobaczył prawego kierunku.
I niech czeka w niepewności, aż zasygnalizuje zjazd.

Sygnalizowany zawczasu nie daje niepewności.

Nie raz , nie dwa był tu wrzucany. Wystarczyło tylko poczytać.
Dz.U. 1999 nr 43 poz 430
Paragraf 75

Dziękuję uprzejmie! Widzę że są tam podzielone ronda na 3 kategorie. Największe mają średnicę większą niż 50m. To pewnie Rondo w Głogowie ma taką właśnie. Ale dlaczego miałoby to być niezgodne?
Wcale nie sugeruje żeby nie myśleć na drodze. Prostsze zasady lepiej przyswoić i wykorzystać w praktyce. Dlaczego inni mają czekać?
Dezinformacja lub brak informacji to prostsze zasady ? Najprościej w ogóle nic nie sygnalizować.

"Wszys­tko po­win­no być tak pros­te, jak to tyl­ko możli­we, ale nie pros­tsze."
Jak używam prawego to też wie gdzie pojadę.
Dowie się w ostatniej chwili, gdzie zjeżdżasz, a co z całym przejazdem przed i na skrzyżowaniu ?

Większość osób jednak używa tego prawego kierunkowskazu i nie ma żadnego problemu z dezinformacja albo czekaniem przed rondem.
Nie chcę robić kolejnej rundki w przepychance na przepisy
Bo wynik byłby wiadomy. Sam napisałeś...
Co napisałem?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez LeszkoII » niedziela 11 grudnia 2016, 15:06

Egzamin był przeprowadzony w Częstochowie, w której występuje wiele SoRO.

Przykłady:
https://goo.gl/maps/HitPQaPttNA2 małe fi=35m

https://goo.gl/maps/SvzF4HYaVFD2 małe fi=30m

https://goo.gl/maps/ZC7NETHV7C22 małe fi=40m

https://goo.gl/maps/hL7Q91mybqR2 duże (wielkie) fi=110m

Tylko na SoRO z ostatniego linka nie ma sensu włączanie lewego kierunkowskazu przed skrzyżowaniem jako sygnalizacja zamiaru zmiany kierunku jazdy ORAZ realizacji samego manewru. Uzasadnienie WSA w Gliwicach jest nielogiczne, bo z przytoczonych argumentów wynika właśnie zupełnie odwrotna teza - że należy włączyć kierunkowskaz przed skrzyżowaniem, co nikogo posiadającego PJ nie powinno dziwić.
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » niedziela 11 grudnia 2016, 15:21

https://www.google.pl/maps/@50.0160973, ... 6656?hl=pl

Czy na tym rondzie można zawracać ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez STARYSZOFER » niedziela 11 grudnia 2016, 15:27

szerszon napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Gość, nie rozumie, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym zgodnie z §36 pojazdy mają jachać w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12,
Jest napisane, ze ruch się odbywa. Nie tylko jazda bo widać.Kolumna pieszych także ten ruch odbędzie i także poganiacz stada itp
a więc taki ma być ich kierunek jazdy.
To jest tylko twoje dopowiedzenie. Jaki jest to kierunek jazdy ? Wykaż to na podstawie ronda turbinowego, gdzie masz jeszcze F-10 i P-8x charakteryzujące kierunek jazdy.Sprzeczność ?
To zupełnie inaczej niż na zwyklym skrzyżowaniu, gdzie można skręcić w lewo, prawo albo jechać na wprost.
Przecież sąd napisał,że rondo to normalne skrzyżowanie, a ty to oddzielasz. Nie zgadzasz się z wyrokiem sądu ???
Problem w tym, że przekonywanie go to jak rzucanie grochem w ścianę. Po prostu trzeba zaakceptować, że takiego osobnika nie przekona nawet policja, później sąd czy sąd apelacyjny - bo on dalej będzie rozpowszechniał te swoje bzdury.
Masz przykład z wyrokiem sądu i z rondem turbinowym. czekam na uzasadnienie, że rondo turbinowe jest bzdurą.
I dalej czekam, abyś wskazał w paragrafie 36 coś o kierunku jazdy tak jak to jest napisane np w paragrafie 35 czy przy F-10 i P-8x.

Skoro pojazdy mają jechać w kierunku wskazanym na znaku C-12, to taki ma być ich kierunek jazdy. I to właśnie odróżnia skrzyżowanie o ruchu okrężnym od zwykłego skrzyżowania. To jest fakt, ktorego nie chcesz zaakceptować i dlatego skazujesz się na śmieszność.

Co do rond turbinowych, to oczywiście stosowanie na nich znaku C-12 nie ma żadnego poparcia w przepisach. W przepisach jasno jest okreslone jak powinny wyglądać skrzyżowania o ruchu okrężnym.

Niestety z powodu takich osób jak ty, które nie znają przpisów i nie umieją jeździć po skrzyżowaniach o ruchu okrężnym ronda turbinowe mimo, że są dużo gorszym rozwiazaniem niż SoRO , stają się coraz popularniejsze.

Rondo turbinowe ma też duże minusy - okrążenie wyspy wymaga tutaj zmiany pasa ruchu oraz nia ma pełnego wyboru zjazdu jakim chcemy zjechać.
Oczywiście stosowanie znaków P-8 i F-10 przed SoRO to najpoważniejsza sprzeczność i błąd jaki gnębi polskie drogi - oczywiście znakowanie takie jest bezprawne.

Coraz częściej za to można spotkać przed rondami turbinowymi nowe strzałki P-8 bardziej odpowiadające rzeczywistemu układowi skrzyżowania. Takie możnaby bylo dopuscic do stosowania odpowiednimi zmianami w rozporzadzeniu oczywiscie tylko i wyłącznie z rondem turbinowym - jednak i tak skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest rozwiązaniem lepszym, gdyż z każdego pasa ruchu zapewnia dowolność wyboru odpowiedniego zjazdu.
STARYSZOFER

Postprzez Tom661 » niedziela 11 grudnia 2016, 16:12

oskbelfer napisał(a):https://www.google.pl/maps/@50.0160973,20.9957796,3a,75y,196.16h,65.39t/data=!3m6!1e1!3m4!1sRhKGX3JuHET3UneHYeP2aw!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl

Szkoła warszawska nie może tu zawracać :D
Inni - mogą.
Tom661

Re: Zjazd z ronda, to zmiana pasa

Postprzez szerszon » niedziela 11 grudnia 2016, 16:27

Tom661 napisał(a):Jak widzisz sądy uważają, iż zmieniasz.
Nie manipuluj. Na podstawie wyroku rozrysuj skąd dokąd jechali uczestnicy kolizji. Wtedy pogadamy.

gumik napisał(a):Niepotrzebny offtopic. O tym instruktorze wspomniałem jako przeciwienstwo kogoś kto może zostać dla mnie autorytetem w sprawie ruchu drogowego. Chyba nie sądzisz że podam tu namiary na niego?
?
Sam zacząłeś. teraz uciekasz od odpowiedzialności za swoje słowa ?
Sorry, w żadnych przepisach nie będzie napisane, że szerszon pisze zrozumiale i konkretnie. Przecież, to subiektywna ocena.
Nie migaj się. Udowodnij przepisami,że moje stanowisko jest błędne.
Rondo turbinowe jak dla mnie to po prostu skrzyżowanie o innej organizacji ruchu niż klasyczne. Więc i zasady inne.
Jakie inne zasady ? Nie ma C-12 ?A to jest podział na ronda klasyczne i turbinowe w przepisach ?
Inni którym ufam, że się znają mnie przekonali używając logicznych argumentów. Wiem, że dla Ciebie są one nielogiczne.
Ale nie mieli logicznych argumentów. Zostały te argumenty zakwestionowane obowiązującymi przepisami. Argumenty typu "bo widać" są trochę słabe.
To nie jest takie oczywiste. Gdyby tak było nie mielibyśmy tych ciągłych kłótni. Poza tym ciągle powtarzanie że coś jest niezgodne z prawem nie sprawi, że nagle tak będzie.
Jest. Podaję przepisy a ty i tobie podobni co ?
Sygnalizowany zawczasu nie daje niepewności.
Szczególnie na małym skrzyżowaniu, gdzie wloty są oddalone od sibie w minimalnym stopniu. :lol:
Dziękuję uprzejmie! Widzę że są tam podzielone ronda na 3 kategorie. Największe mają średnicę większą niż 50m. To pewnie Rondo w Głogowie ma taką właśnie. Ale dlaczego miałoby to być niezgodne?
Klasa drogi ? Obszar zabudowany ? :wink:

"Wszys­tko po­win­no być tak pros­te, jak to tyl­ko możli­we, ale nie pros­tsze."
U was jest tak proste, że nic nie wiadomo albo w ostatniej chwili.
Większość osób jednak używa tego prawego kierunkowskazu i nie ma żadnego problemu z dezinformacja albo czekaniem przed rondem.
Ale też wcześniej używają lewego jak skręcają.
Co napisałem?
Nie wiesz co napisałeś ? :lol: Przecież ci zacytowałem.
Już pisałem, że nie znam się na przepisach.
Może chcesz większe litery ?
Ostatnio zmieniony niedziela 11 grudnia 2016, 16:40 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez Tom661 » niedziela 11 grudnia 2016, 16:36

szerszon napisał(a):
Tom661 napisał(a):Jak widzisz sądy uważają, iż zmieniasz.
Nie manipuluj. Na podstawie wyroku rozrysuj skąd dokąd jechali uczestnicy kolizji. Wtedy pogadamy.

To nie ma żadnego znaczenia. Wystarczy, że pisze w uzasadnieniu:
W chwili gdy obwiniona rozpoczynała skręt w prawo rozpoczynając tym samym wjeżdżanie na prawy pas ruchu, mogła ona, zachowując szczególną ostrożność podczas zmiany kierunku ruchu, zauważyć że na prawy pas ruchu ronda, wjeżdża samochód marki V.

Udajesz analfabetę, czy naprawdę nie umiesz czytać?
Ja wiem, że ten wyrok dla szkoły warszawskiej staje kością w gardle - ale nie udawaj, że nic z tego wyroku nie wynika.

Jeszcze jedno:
Natomiast kierujący pojazdem marki V. mógł w sposób jednoznaczny rozpoznać zamiary kierującej samochodem marki C. dopiero wówczas, gdy C. rozpoczynał przekraczanie linii przerywanej dzielącej pasy ruchu.

Zapewne kobieta nawet nie sygnalizowała zjazdu z ronda bo "jechała prosto", albo "skręcała w lewo" :lol: Szkoda, że przynajmniej nie używała przy tym zjeździe lewego kierunkowskazu :lol:
Tom661

Postprzez dylek » niedziela 11 grudnia 2016, 17:13

Tom661 napisał(a):
oskbelfer napisał(a):https://www.google.pl/maps/@50.0160973,20.9957796,3a,75y,196.16h,65.39t/data=!3m6!1e1!3m4!1sRhKGX3JuHET3UneHYeP2aw!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl

Inni - mogą.

Obrazek
To, że niektórzy skręcają w lewo na skrzyżowaniu bez kierunkowskazu, czy też zawracają tam, gdzie przepisy tego nie pozwalają - nie oznacza wcale, że mogą to robić.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » niedziela 11 grudnia 2016, 17:18

oskbelfer napisał(a):Czy na tym rondzie można zawracać ?
Nie ma takiej opcji. P-8a na wlocie (potwierdza to tez odpowiednie F-10) nie pozostawia żadnych złudzeń, że przez skrzyżowanie trzeba pojechać na wprost bez zmiany kierunku jazdy, co nie znaczy to że mamy jechać prosto, bo wyrżniemy w wyspę. Należy pojechać na wprost z uwzględnieniem kierunku objeżdżania wyspy (C-12).
STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście stosowanie znaków P-8 i F-10 przed SoRO to najpoważniejsza sprzeczność i błąd jaki gnębi polskie drogi - oczywiście znakowanie takie jest bezprawne.
Ale głupoty ciśniesz. Przeczytaj se 500 stron od początku, bo jesteś niedoinformowany. Ewentualnie wytyczne umieszczania znaków pionowych, w szczególności punkty o oznakowania wlotów.

Sprzeczności nie ma, tylko rozsypuje się wam prostowanie ronda, jak miło. Żeby zidentyfikować sprzeczność, trzeba najpierw znać te przepisy a nie wygłaszać porad jakiegos janusza u cioci na imieninach po 0,5-tce.
LeszkoII

Postprzez gumik » niedziela 11 grudnia 2016, 17:30

Sam zacząłeś. teraz uciekasz od odpowiedzialności za swoje słowa ?

Wszystko napisałem już na ten temat. Co chciałbyś jeszcze wiedzieć?

Nie migaj się. Udowodnij przepisami,że moje stanowisko jest błędne.

Nie zrozumiałeś mnie. Pisałem o tym, że piszesz niejasno i mało konkretnie.
Porównaj takie rodzaje wypowiedzi:
a. jasno i zgodnie z przepisami
b. niejasno i zgodnie z przepisami
c. jasno i niezgodnie z przepisami
d. niejasno i niezgodnie z przepisami
Chodziło mi o to, że piszesz w sposób b. lub d.

Jakie inne zasady ? Nie ma C-12 ?A to jest podział na ronda klasyczne i turbinowe w przepisach ?

Nie ma takiego rozróżnienia, ale przepisy definiują te wszystkie strzałki kierunkowe, które na rondach turbinowych w jasny sposób pokazują jak jechać i jak to sygnalizować. Przecież nie ma też w przepisach rozróżnienia na ronda turbinowe i odśrodkowe albo spiralne. Ale jednak takie występują. Chodzi po prostu o zastosowanie oznaczeń.

Ale nie mieli logicznych argumentów. Zostały te argumenty zakwestionowane obowiązującymi przepisami. Argumenty typu "bo widać" są trochę słabe.

Ja znajduję też lepsze argumenty niż "bo widać", ale szanuję Twoje zdanie.a

Jest. Podaję przepisy a ty i tobie podobni co ?

Nie bądź śmieszny. Obie strony podają przecież przepisy.

Szczególnie na małym skrzyżowaniu, gdzie wloty są oddalone od sibie w minimalnym stopniu. :lol:

Nie zauważam żadnego problemu z takim sygnalizowaniem nawet na małych rondach.

Klasa drogi ? Obszar zabudowany ? :wink:

No nie wiem. To ja pytam. Liczę na odpowiedź.

Ale też wcześniej używają lewego jak skręcają.

Już ustaliliśmy, że większość nie używa lewego.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez oskbelfer » niedziela 11 grudnia 2016, 18:43

dylek napisał(a):
Tom661 napisał(a):

Inni - mogą.

Obrazek
To, że niektórzy skręcają w lewo na skrzyżowaniu bez kierunkowskazu, czy też zawracają tam, gdzie przepisy tego nie pozwalają - nie oznacza wcale, że mogą to robić.

Interesuje mnie opinia forumowiczów z liczbą postów powyżej 500 :mrgreen:

Dylek "luknij" jeszcze raz na mój link. Objedź to skrzyżowanie z każdej strony :) Pytań z tym rondem będzie więcej :) I
będą to różne pytania :)

Jedno z pytań - co to znaczy że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym pojedziemy prosto ? Dla mnie takie określenie to abstrakcja :)

Dobrze że wkleiłeś "obrazek"
oskbelfer

Postprzez dylek » niedziela 11 grudnia 2016, 20:02

oskbelfer napisał(a):Jedno z pytań - co to znaczy że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym pojedziemy prosto ? Dla mnie takie określenie to abstrakcja :)

We wklejonym przeze mnie "obrazku" nie ma nic o jechaniu "na skrzyżowaniu" ... Czy z określeniem czym jest przejechanie prosto (jak wskazuje strzałka) "przez skrzyżowanie " też masz te same dylematy abstrakcyjne ? :D ... Bo właśnie tak określono co omawiana strzałka oznacza...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez gumik » niedziela 11 grudnia 2016, 20:17

LeszkoII napisał(a):https://goo.gl/maps/hL7Q91mybqR2 duże (wielkie) fi=110m

Tylko na SoRO z ostatniego linka nie ma sensu włączanie lewego kierunkowskazu przed skrzyżowaniem jako sygnalizacja zamiaru zmiany kierunku jazdy ORAZ realizacji samego manewru.

A można wiedzieć dlaczego tak uważasz?
gumik

Postprzez Henq » niedziela 11 grudnia 2016, 20:19

oskbelfer napisał(a):Czy na tym rondzie można zawracać ?

zgodnie z oznakowaniem P-8x i F-10 wjeżdżając na rondo od tej strony co pokazujesz nie wolno nawet pojechać za śmieciarą
https://www.google.pl/maps/@50.0151727, ... 6656?hl=pl
znaki zezwalają jedynie na przejazd prosto, jak to zrobić podpowiada tablica E-1

Tom661 napisał(a):Szkoła warszawska nie może tu zawracać :D
Inni - mogą.

A to tylko w warszawie należy stosować się do oznakowania P-8x i F-10? Z tego co mi wiadomo PoRD obowiązuje w całej Polsce :eek2:

---
Tom661 napisał(a):Zapewne kobieta nawet nie sygnalizowała zjazdu z ronda bo "jechała prosto", albo "skręcała w lewo" :lol: Szkoda, że przynajmniej nie używała przy tym zjeździe lewego kierunkowskazu :lol:

no to jak się sygnalizuje "przejazd prosto"?

---
STARYSZOFER napisał(a):Gość, nie rozumie, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym zgodnie z §36 pojazdy mają jachać w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12,

czyli co nie da się prosto przez SoRO? :eek2: wyżej masz przykład, że jednak się da
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez oskbelfer » niedziela 11 grudnia 2016, 21:25

dylek napisał(a):
oskbelfer napisał(a):Jedno z pytań - co to znaczy że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym pojedziemy prosto ? Dla mnie takie określenie to abstrakcja :)

We wklejonym przeze mnie "obrazku" nie ma nic o jechaniu "na skrzyżowaniu" ... Czy z określeniem czym jest przejechanie prosto (jak wskazuje strzałka) "przez skrzyżowanie " też masz te same dylematy abstrakcyjne ? :D ... Bo właśnie tak określono co omawiana strzałka oznacza...

Dylemat co oznacza "prosto na SORO" - poniżej przykład prosto na tym skrzyżowaniu to gdzie ?

https://www.google.pl/maps/@50.018096,2 ... 6656?hl=pl

Dlaczego nawigacja podaje komendy np. "trzecim zjazdem" a nie "na rondzie prosto" ?

Kolejne pytania dot. tego skrzyżowania o ruchu okrężnym https://www.google.pl/maps/@50.0160973, ... 6656?hl=pl

Czy na tym SORO można pojechać w prawo ?
Ostatnio zmieniony niedziela 11 grudnia 2016, 21:36 przez oskbelfer, łącznie zmieniany 2 razy
oskbelfer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze