Henq napisał(a):już twój kolega @benio101 głoszący takie same teorie nawet się poduczył co to jest kierunek ruchu a co to kierunek jazdy

i dotarło do niego, że nie sygnalizuje się zjazdu z SoRO tylko zmianę kierunku jazdy szkoda
Czemu wygadujesz brednie na mój temat? To, że odszedłem od dyskusji z Tobą, to nie powód, żeby kłamać na mój temat. Jeśli zjeżdżasz z ronda, to siłą rzeczy nie jedziesz już wokół wyspy, a skoro taki był kierunek jazdy po rondzie ustalony przez C–12, to siłą rzeczy zmieniasz kierunek i musisz go zasygnalizować. Nie ma tutaj nic więcej do dodania na rondach jednopasmowych, klasycznych.
Na rondach turbinowych, czy wielopasmowych prowadzących, możesz faktycznie mieć linie prowadzące i znaki kierunkowe (takie wielkie białe linie, na jezdni na pasie ruchu lub nad pasem na niebieskim tle, lub obok pasa na tablicy kierunkowej), wówczas kierunek ruchu na poszczególnych pasach jest wyznaczony przez te znaki i musisz się do nich dostosować. Jeśli zjazd jest oznaczony, jako prosto, to nie sygnalizujesz zmiany kierunku przy zjeździe, bo de facto, jakiś znak kierunkowy wskazał, że jest to jazda prosto. Jeśli znaku kierunkowego nie ma, jak na omawianym jednokierunkowym rondzie kloasycznym, to siłą rzeczy, zjeżdżając z takiego ronda, zawsze zmieniasz kierunek jazdy w prawo i tym samym, sygnalizujesz zamiar tej czynności prawym kierunkowskazem — to są moje słowa i proszę, nie przeinaczaj ich.