Czy mogę tu skręcić w lewo? Co mam zrobić po skręcie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy mogę tu skręcić w lewo? Co mam zrobić po skręcie?

Postprzez benio101 » piątek 08 lipca 2016, 03:43

papadrive napisał(a):
benio101 napisał(a):Obowiązek planowania podróży… obowiązek jazdy inną drogą, znajdującą się po lewej stronie od mojej drogi… i do tego w odległości do 30m…
Z całym szacunkiem Leszku, ale skąd ty bierzesz takie przepisy? :wow:

Czy w Twoich przepisach jest napisane, że każda z jezdni drogi dwujezdniowej to odrębne drogi? :wow:

A więc w Twoich przepisach osobne drogi w odległości mniejszej, niż 30m to jedna droga wielojezdniowa?
A tak bardziej serio: Czy przeczytałeś moje pytanie, skierowane zresztą nie do Ciebie, ze zrozumieniem? Pisałem o dwóch drogach. Nie mam pojęcia, skąd uznałeś, że pisałem coś o jednej drodze, ani tym bardziej, wielopasmowej. O kilku pasach zacząłeś pierwszy pisać w temacie Ty, co zresztą nie ma z nim nic wspólnego. Omawiamy tutaj możliwość skrętu w lewo, gdy fizycznie droga tam nie prowadzi. Nie ma kompletnie związku też art. 5, który dotyczy pierwszeństwa obowiązywania poleceń kierującego ruchem, sygnalizacji, znaków i przepisów ogólnych.
benio101

Postprzez papadrive » sobota 09 lipca 2016, 23:28

benio101 napisał(a):A więc w Twoich przepisach osobne drogi w odległości mniejszej, niż 30m to jedna droga wielojezdniowa?

A, o której drodze, leżącej mniej niż 30 m, myślisz?
Czy przeczytałeś moje pytanie, skierowane zresztą nie do Ciebie, ze zrozumieniem? Pisałem o dwóch drogach.

Och, bardzo mi przykro, że wkrochmaliłem się między wódkę, a zakąskę. :? Gdybyś chciał wskazać tę druga drogę, może zrozumiałbym. :(
O kilku pasach zacząłeś pierwszy pisać w temacie Ty, co zresztą nie ma z nim nic wspólnego.

Nie przypominam sobie o pasach (jakich?), a o dwujezdniowej drodze. A taka droga jest "bohaterką" wątku, więc coś wspólnego z nim ma.
Omawiamy tutaj możliwość skrętu w lewo, gdy fizycznie droga tam nie prowadzi.

Ooo, widzisz. Tutaj zgadzam się z Tobą. Nie ma żadnej drogi, odchodzącej od skrzyżowania, w którą dałoby się skręcić i kontynuować nią jazdę. Ale A-6a mówi co innego. I wedle tego znaku, kierujący może sobie zamierzać skręcić w lewo, w tę drogę. 8)
Nie ma kompletnie związku też art. 5, który dotyczy pierwszeństwa obowiązywania poleceń kierującego ruchem, sygnalizacji, znaków i przepisów ogólnych.

Nie chodzi o hierarchię obowiązywania, a o obowiązek stosowania się do poleceń, sygnałów ....itd., w zależności od ich występowania. Tutaj występują znaki.
I jak pisałem wcześniej, wedle A-6a, można mniemać, że droga poprzeczna przecina obie jezdnie i ma wyloty po obu stronach drogi dwujezdniowej. Czyli można skręcić w lewo. Następny znak, do którego należy się zastosować, to B-2 umieszczony na początku przełączki (połączenia drogi poprzecznej z drugą jezdnią), ale z tabliczką zezwalającą na wjazd tylko rowerom. Na pytanie, czy rowerem można tutaj skręcić w lewo, odpowiedź brzmi, tak. Nie zabrania tego ani B-23, ani B-2/T-22, a A-6a sugeruje, że jest gdzie skręcić. Dwa ostatnie znaki w tym miejscu to A-7 (wiadomo o co chodzi) i C-4, który nakazuje jadącym przełączką skręcić w lewo, na jezdnię prowadzącą w przeciwnym kierunku. W wyniku stosowania się do oznakowania tegoż skrzyżowania, rowerzysta dopuści się wykroczenia. :? I to wszystko zgodnie z prawem, konkretnie z art. 5. :lol:
PS. Czy ktoś mi wytłumaczy, dlaczego przed następnym skrzyżowaniem, bardzo podobnym (droga podporządkowana z prawej), stoi prawidłowo A-6b, a przed poprzednim (droga poprzeczna z lewej) A-6c? Czemu, akurat na tym skrzyżowaniu jest inaczej? :(
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez benio101 » piątek 15 lipca 2016, 03:57

papadrive napisał(a):
benio101 napisał(a):A więc w Twoich przepisach osobne drogi w odległości mniejszej, niż 30m to jedna droga wielojezdniowa?

A, o której drodze, leżącej mniej niż 30 m, myślisz?
Czy przeczytałeś moje pytanie, skierowane zresztą nie do Ciebie, ze zrozumieniem? Pisałem o dwóch drogach.

Och, bardzo mi przykro, że wkrochmaliłem się między wódkę, a zakąskę. :? Gdybyś chciał wskazać tę druga drogę, może zrozumiałbym. :(

Pisałem o potencjalnej DDR obok omawianej w tym temacie drogi, na której stoi znak zakaz zawracania; i o tym, czy istnieje obowiązek korzystać z innej drogi (DDR) położonej obok drogi (tej z jezdnią), którą się poruszamy.
benio101

Postprzez papadrive » sobota 16 lipca 2016, 21:31

benio101 napisał(a):Pisałem o potencjalnej DDR obok omawianej w tym temacie drogi, na której stoi znak zakaz zawracania; i o tym, czy istnieje obowiązek korzystać z innej drogi (DDR) położonej obok drogi (tej z jezdnią), którą się poruszamy.

Teraz rozumiem, o jaką drogę Ci chodziło. Sprawa wyjaśniona.
A przepis, oczywiście jest. Art. 33.1.1. Nie ma w nim podanej odległości w jakiej musi się znajdować od drogi/jezdni dla pojazdów samochodowych. Ale nie wyobrażam sobie, abym szukał alternatywnej drogi dla rowerów dalej niż kilkadziesiąt metrów. I pewnie, w rzeczywistości nie będzie ona dalej. Ma być oznakowana tak, aby można by ją bez trudu zlokalizować.
Powiem Ci beniu101, że gdybym miał dojechać/doprowadzić rower dalej niż te kilkadziesiąt metrów, to ze względu na troskę o zdrowie fizyczne i psychiczne, wolałbym to, niż narażać się na ruchliwej jezdni. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze