czyli L nie jet zobowiązana do podświetlenia sie ?

Ale musi sie podświetlić, albo nie musi...

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » piątek 28 sierpnia 2015, 15:07
przez jasper1 » piątek 28 sierpnia 2015, 18:04
szerszon napisał(a):Ale musi sie podświetlić, albo nie musi...
przez LeszkoII » piątek 28 sierpnia 2015, 18:30
Brawo i respekt. Za mało się udzielasz Jasperjasper1 napisał(a):W PoRD obowiązki mają ludzie (piesi, kierujący, inne osoby). Powinność odnosi się do bytów materialnych (światła, pojazd, tablice itd.) i zjawisk/aktywności (ruch, zatrzymanie, jazda itp.).
przez szymon1977 » sobota 29 sierpnia 2015, 10:29
Bez sprawdzanis wiem, ze w zasadzie masz racje. Ale swoich racji z poruszanym zagadnieniem nie powiazalas. Postaram sie zrobic to za Ciebie. Do dziela!jasper1 napisał(a):Jak macie dużo wolego czasu, to sprawdzajcie czy mam rację.
Zgadza sie!jasper1 napisał(a):W PoRD obowiązki mają ludzie (piesi, kierujący, inne osoby).
Zgadza sie... nie do konca, ale w szczegoly wnikac nie bede, bo z grubsza sie zgadza.jasper1 napisał(a):Powinność odnosi się do bytów materialnych (światła, pojazd, tablice itd.) i zjawisk/aktywności (ruch, zatrzymanie, jazda itp.).
A to juz sie nie zgadza... a wiesz dlaczego? Bo kierujacego mozna zobowiazac do wykonania czynnosci, ktorej powodzenie zalezy tylko i wylacznie od kierujacego. Nie mozna natomiast zobowiazac kierujacego do wykonania czynnosci, ktora pomimo dolozenia wszelkich staran przez kierujacego moze zakonczyc sie niepowodzeniem z przyczyn zewnetrznych.jasper1 napisał(a):Powinność dotycząca bytów materialnych i zjawisk przekłada się na obowiązek jej realizacji przez ludzi kropka
przez szerszon » sobota 29 sierpnia 2015, 17:39
I chwała ci za to... szkoda tylko ,że jak zwykle bez sensu.Niby ci sie zgadza ale jak dochodzi co do czego to wypisujesz dyrdymały.ale sie staralem.
Nie ograniczaj się..jest nawet 18.75... czy w obszarze zabudowanym będziesz ie ograniczał do 50 mimo że posiadasz pojazd zdolny pojechać 250 km/h ?prawo wpuscilo na drogi pojazd o szerokosci 2,60m i dlugosci 11,5 m,
- prawo pozwolilo na wybudowanie skrzyzowania i wymalowanie pasow, na ktorych nie zloze sie z prawego pasa w prawo,
- ustawodawca pozwolil mi skrecic w prawo z pasa lewego,
- a nie nakazal wymalowac dla mnie linii p-12.
przez szymon1977 » niedziela 30 sierpnia 2015, 15:33
Nie widze problemu w jezdzie 50km/h samochodem o maksymalnej 250 km/h.szerszon napisał(a):...czy w obszarze zabudowanym będziesz ie ograniczał do 50 mimo że posiadasz pojazd zdolny pojechać 250 km/h ?
Jezeli nie ma dla niektorych zakazu wjazdu to tak, jest dla wszystkich.szerszon napisał(a):Czy każde skrzyżowanie jest dla wszystkich ?
Jak nie dla kazdego to mam zakaz.szerszon napisał(a):Masz za niski wiadukt to tez dla każdego
Dla skrecajacego w prawo z lewego pasa TIR-a.szerszon napisał(a):A dla kogo niby miałaby być P-12 dla pasa ruchu dla kierunku przeciwnego ?
Brak obowiazku a powinnosc wiec nie jestem zdumiony.szerszon napisał(a):A ty zdumiony,ze na dwukierunkowej nie namalowali mu P-12 na całej szerokości.
Generalnie jak zwykle nie przedstawiliscie nic na potwierdzenie Waszych wizji.szerszon napisał(a):Generalnie ..powinność oznacza przymus/obowiązek..
przez szerszon » niedziela 30 sierpnia 2015, 15:50
Ja też nie widze problemu ze skrętem na skrzyzowaniu gdzie jest to wykonalne, a nie na pierwszym lepszym.Nie widze problemu w jezdzie 50km/h samochodem o maksymalnej 250 km/h.
Musi byc zakaz ?Jezeli nie ma dla niektorych zakazu wjazdu to tak, jest dla wszystkich.
Możesz nie mieć zakazu , a i tak nie możesz pojechaćJak nie dla kazdego to mam zakaz.
Dla skrecajacego w prawo z lewego pasa TIR-a.
Ty cały czas jesteś zdumionyBrak obowiazku a powinnosc wiec nie jestem zdumiony.
Generalnie jak zwykle nie przedstawiliscie nic na potwierdzenie Waszych wizji.
przez szymon1977 » niedziela 30 sierpnia 2015, 16:39
Nie znajde. I wlasnie dlatego nie jestem zobiawiazany zatrzymac sie w miejscu wyznaczonym a tylko moje zatrzynanie powinno odbyc sie w miejscu wyznaczonym. Wiec skrecajac w prawo z pasa dla kierunku przeciwnego zatrzymam sie obok miejsca wyznaczonego.szerszon napisał(a):Znajdź mi w 220 P-12 dla pasa ruchu z kierunku przeciwnego dla zjeżdżjących ze skrzyzowania.
przez szerszon » niedziela 30 sierpnia 2015, 16:45
No to po co wypisujesz te brednie ? Juz zrobiłeś z siebie gamonia...mało ci jeszcze ?Nie znajde.
Tak jest ..pojazd sam ci się zatrzymaI wlasnie dlatego nie jestem zobiawiazany zatrzymac sie w miejscu wyznaczonym a tylko moje zatrzynanie powinno odbyc sie w miejscu wyznaczonym.
Ile to pkt i za ile mandat ? Nie dość ,że nie zastosujesz sie do P-12 to przy okazji jeszcze złamiesz przepis dotyczący P-4, stworzysz zagrożenie...bo kto się spodziewa,że jakiś gamoń jedzie pod prąd.No bomba normalnie... szkoda że uciekłeś od tematu gdy jedziesz tym nissanem micrąWiec skrecajac w prawo z pasa dla kierunku przeciwnego zatrzymam sie obok miejsca wyznaczonego.
przez szymon1977 » niedziela 30 sierpnia 2015, 16:56
I tak niczego Twoje wypowiedzi nie wniosly wiec ok. Mogles wogole nie pisac.szerszon napisał(a):Z mojej strony END w temacie...
przez sankila » wtorek 01 września 2015, 21:28
Trochę się rozpędziłaś i wylałaś dziecko z kąpielą...jasper1 napisał(a): obowiązki mają ludzie (piesi, kierujący, inne osoby). Powinność odnosi się do bytów materialnych (światła, pojazd, tablice itd.) i zjawisk/aktywności (ruch, zatrzymanie, jazda itp.). Powinność dotycząca bytów materialnych i zjawisk przekłada się na obowiązek jej realizacji przez ludzi
przez szymon1977 » wtorek 01 września 2015, 21:54
przez szerszon » wtorek 01 września 2015, 23:03
P-12 zatrzymanie powinno sie odbyć w miejscu wyznaczonym. Spróbujcie się nie zastosowaćZasadnicza różnica polega na tym, że nie można Cię ukarać za niewypełnioną powinność,
przez papadrive » środa 02 września 2015, 20:28
sankila napisał(a):Dla odmiany - jeśli przejedziesz na czerwonym świetle, bo Ci padły hamulce - nikt Cię nie będzie ganiał z mandatem, chociaż zatrzymanie się było obowiązkiem.
przez szymon1977 » czwartek 03 września 2015, 22:46
Nie pasuje? Umiesc karte parkingowa za przednia szyba pojazdu, ktory nie posiada przedniej szyby. Pamietaj, musisz "powinnosc oznacza obowiazek"!szerszon napisał(a):...ale sobie podzieliliście.