Dobrze. Widząc A-7 jestem ostrzeżony o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Widząc P-13 znam także miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7. Więc jeżeli widząc A-7 ustępuję PP to zatrzymuję pojazd przed linią P-13. Tylko dlaczego niby widząc A-7 miałbym ustąpić komukolwiek PP, skoro ani samo A-7, ani P-13 do ustąpienia PP mnie nie zobowiązuje?szerszon napisał(a):Widząc P-13 mam obowiązek ustapić pierwszenstwa zatrzymując sie np. w wyznaczonym miejscu...ale w związku z A-7
Ale to Ty manipulujesz treścią PoRD twierdząc, że nazwa własna znaku jest dyspozycją dla kierującego. Ja nie wciskam nikomu, że linia P-13 mnie do ustąpienia PP zobowiązuję. Tylko wiem, że linię P-13 tylko na drodze podporządkowanej się maluje. Więc na prawidłowo oznakowanym skrzyżowaniu widząc linię P-13 wiem, że zbliżam się do skrzyżowania drogą podporządkowaną. Zbliżam się do skrzyżowania drogą podporządkowaną, jest P-13, musi stać A-7. A do ustąpienia PP zobowiązuje mnie § 1.2. i fakt zbliżania się do skrzyżowania drogą podporządkowaną a nie stojący obok znak A-7.szerszon napisał(a):Przy P-13 nawet tego nie masz i musisz sobie zmanipulować przepis.
Jest P-13, musi być droga podporządkowana. Jest P-13, jest droga podporządkowana, musi być A-7. Ups! nie ma A-7. A może to drogą równorzędna z linią P-13 wymalowaną przez pomyłkę? Skąd pewność, która opcja jest właściwa?
=====
Zgadza się. Wnioski oparte na "analizie". Tylko szkoda, że tę Swoją "analizę" tekstu napisanego w j. polskim przeprowadziłeś nie znając j. polskiego. Dlatego czytanie Twoich teorii skończyłem na zapoznaniu się z "analizą". Jest błędna to i wnioski na niej oparte muszą być błędne.LeszkoII napisał(a):Moje wnioski oparłem na analizie "220"...
Rysunki to nie żadne kolejne nigdzie nie spisane wytyczne. Rysunki są tylko przykładowym zobrazowaniem oznakowania skrzyżowania wykonanego według spisanych wytycznych. Jeżeli Twoim zdaniem rysunki są z wytycznymi sprzeczne to albo na rysunku jest błąd (mało prawdopodobne), albo Ty popełniłeś błąd czytając treść wytycznych (po zapoznaniu się z Twoją "analizą" treści wytycznych nie mam co do tego cienia wątpliwości).LeszkoII napisał(a):O tym czy zastosować linię P-13 czy P-14 decydują wytyczne z "220", w szczególności rysunk
Nazwa znaku to nazwa znaku. A dyspozycją znaku jest to co po nazwie znaku się znajduje. Celowe, aby nazwa znaku miała związek z dyspozycją znaku. Nie wykluczone nawet, że nazwa znaku może być tożsama z dyspozycją znaku. Bez sensu by było, gdyby A-7 nazywał się np. "majteczki w kropeczki'. Chociaż... gdyby § 5.5. brzmiałLeszkoII napisał(a):Nazwa znaku to informacja wchodząca w skład dyspozycji znaku.
może Szerszonowi nie przyszłoby do głowy, że do ustąpienia PP zobowiązuje go A-7, a co za tym idzie, że gdy nie ma A-7 nie ma także obowiązku ustąpienia PP.UWAGA! TO NIE JEST CYTAT Z PORD napisał(a):Znak A-7 "majteczki w kropeczki" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem.
Przy znaku A-7 także żadnego odwołania do § 1.2. nie ma. Skąd więc pomysł, żeby widząc A-7 ustąpić PP, o którym mowa w § 1.2.? Przecież w § 1.2. także o znaku A-7 ani słowa?LeszkoII napisał(a):znak A-7 nie ma w swej treści żadnego odwołania do Art. 17 PoRD
Hola, hola, nie ta szybko! Widząc A-7 jestem tylko ostrzeżony o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Dlaczego niby miałbym ustąpić pierwszeństwa?LeszkoII napisał(a):...widząc A-7 ustępujesz pierwszeństwa...