Który zająć pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Który zająć pas?

Postprzez lith » piątek 07 marca 2014, 20:28

Ok, to już widzę gdzie jest różnica zdań. Według mnie określenia: zmiana kierunku jazdy i skręcanie są w pord używane zamiennie i znaczą dokładnie to samo.
lith

Postprzez Makabra » piątek 07 marca 2014, 20:32

Według mnie mogą oznaczać to samo, ale nie muszą. Jeśli skręt w lewo pokrywa się z jedną zmianą kierunku w lewo to wychodzi na to samo. Przykład zawracania "na trzy" - jeden manewr zawracania a trzy zmiany kierunków
Makabra

Postprzez lith » piątek 07 marca 2014, 20:35

według mnie w pord znaczą dokładnie to samo ;)
lith

Postprzez LeszkoII » piątek 07 marca 2014, 20:38

lith napisał(a):według mnie w pord znaczą dokładnie to samo
mam identyczne zadanie.

...a "zawracanie na 3" to normalne zawracanie, byleby ten manewr odbywał się na jednej drodze.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » piątek 07 marca 2014, 21:02

LeszkoII napisał(a):
mam identyczne zadanie.

...a "zawracanie na 3" to normalne zawracanie, byleby ten manewr odbywał się na jednej drodze.

Ale jednak oblewają za to że nie sygnalizuje się każdej zmiany kierunku podczas takiego zawracania.

Ja dalej będę obstawał przy swoim, że zmiana kierunku w lewo nie musi być równoznaczna z wykonaniem manewru skrętu w lewo na skrzyżowaniu. Popatrzcie na taki manewr wykonany na tym skrzyżowaniu, i powiedzcie jakbyście to nazwali. Bo nie jest to na pewno zawracanie, dwa zawracania? Czy jeśli jechalibyście zemną autem i kazali jechać prosto przez to skrzyżowanie a ja bym pojechał w taki sposób, to poza zdziwionymi minami była by uwaga że jedziemy nie tam gdzie chcieliście?

Obrazek
Makabra

Postprzez LeszkoII » piątek 07 marca 2014, 21:25

Makabra napisał(a):Popatrzcie na taki manewr wykonany na tym skrzyżowaniu, i powiedzcie jakbyście to nazwali.
Nazwałbym taki manewr manewrem cwaniackim i nie podlegającym żadnym przepisom poza tym ogólnemu(też ważnemu), który dotyczy obowiązku wykorzystywania drogi zgodnie z przeznaczeniem (art. 45.1.4)

Na Twoim rysunku pojazd zawrócił, po czym kierujący nim uznał, że po manewrze zawracania jest tym, który chciał zawrócić z przeciwnego wlotu względem tego, którym faktycznie wjechał na skrzyżowanie.

Takie cwaniackie posunięcia może nie są niebezpieczne na skanalizowanych skrzyżowaniach, ale spróbuj tak pojechać na dowolnym, mając na wlocie S-3 ze strzałką na wprost lub w lewo.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Makabra » piątek 07 marca 2014, 21:38

Ja nie chcę jeździć tak specjalnie, bo niby po co. I nikogo do tego nie zachęcam.

Ale jest jedno "ale". Jedziemy pierwszy raz tamtędy i chcemy jechać w lewo np. na Kraków. Ale na skrzyżowaniu wymyślamy, że prosto też można na Kraków bo pojedziemy sobie obwodnicą, ale przez pomyłkę ustawiłem się już do skrętu w lewo, to chyba lepiej tak pojechać niż po ciągłej pchać się na pas do jazdy na wprost? Nawet jest to większa strata czasu niż przejechanie bezpośrednio na wprost :) Cwaniacy to raczej chyba dążą do tego żeby być szybciej i wcześniej przed "konkurencją". Więc cwaniactwo odkładamy na bok, bo wykorzystujemy w tym momencie drogę do jazdy a nie do biwakowania.
Makabra

Postprzez aaltonen » piątek 07 marca 2014, 22:21

Makabra napisał(a):
LeszkoII napisał(a):
mam identyczne zadanie.

Ale jednak oblewają za to że nie sygnalizuje się każdej zmiany kierunku podczas takiego zawracania.
Ja dalej będę obstawał przy swoim, że zmiana kierunku w lewo nie musi być równoznaczna z wykonaniem manewru skrętu w lewo na skrzyżowaniu. Popatrzcie na taki manewr wykonany na tym skrzyżowaniu, i powiedzcie jakbyście to nazwali. Bo nie jest to na pewno zawracanie, dwa zawracania? Czy jeśli jechalibyście zemną autem i kazali jechać prosto przez to skrzyżowanie a ja bym pojechał w taki sposób, to poza zdziwionymi minami była by uwaga że jedziemy nie tam gdzie chcieliście?

Oczywiście, żadnego art. 45 nie łamiesz. PoRD nie zabrania pojechać w ten sposób.

Co do tego manewru, co powstrzymuje cię przed nazwaniem rzeczy po imieniu?
Skręcasz cztery razy w lewo i cztery razy zmieniasz kierunek jazdy.

Tutaj masz możliwe kierunki jazdy na tym skrzyżowaniu.
Obrazek
aaltonen

Postprzez LeszkoII » piątek 07 marca 2014, 22:27

aaltonen napisał(a):Skręcasz cztery razy w lewo i cztery razy zmieniasz kierunek jazdy.
....Na jednym skrzyżowaniu :D No to już rozumiem tłumaczenia tych, co zawracają na S-3 ze strzałką w lewo. Szczep Aaltonetów.
LeszkoII

Postprzez aaltonen » piątek 07 marca 2014, 22:34

LeszkoII napisał(a):
aaltonen napisał(a):Skręcasz cztery razy w lewo i cztery razy zmieniasz kierunek jazdy.
....Na jednym skrzyżowaniu :D No to już rozumiem tłumaczenia tych, co zawracają na S-3 ze strzałką w lewo. Szczep Aaltonetów.

Sygnały S-3 dotyczą kierujących, jadących w kierunku wskazanym strzałką.
Jedziesz zgodnie z czerwonym kierunkiem jazdy, masz zielony S-3 w lewo, który zezwala ci wjechać za sygnalizator jeżeli pojedziesz w kierunku niebieskim, zgodnym ze strzałką. W czym problem?
aaltonen

Postprzez LeszkoII » piątek 07 marca 2014, 22:43

No to rozdziel sobie zawracanie na dwa(co najmniej) skręcania w lewo na skrzyżowaniu nieskanalizowanym(jak będzie trzeba - służę przykładem).
No "przecież" minąłeś S-3 w lewo(zgodnie ze strzałką) to możesz 10 okrążeń wykonać. Podobnie Szymon argumentuje treść F-10 umieszczony na wlocie(ważne żeby kompas był sprawny)

"Różniczkujcie" sobie te kierunki jazdy, geniusze :shock:
LeszkoII

Postprzez aaltonen » piątek 07 marca 2014, 22:47

LeszkoII napisał(a):No to rozdziel sobie zawracanie na dwa(co najmniej) skręcania w lewo na skrzyżowaniu nieskanalizowanym(jak będzie trzeba - służę przykładem).
No "przecież" minąłeś S-3 w lewo(zgodnie ze strzałką)

Co minąłem w lewo, co minąłem w lewo... przeczytaj sobie na co zezwala S-3, a nie farmazony wypisujesz. Więcej na głupoty nie odpowiem.
aaltonen

Postprzez LeszkoII » piątek 07 marca 2014, 22:57

aaltonen napisał(a):Co minąłem w lewo, co w lewo... przeczytaj sobie na co zezwala S-3, a nie farmazony wypisujesz. Więcej na głupoty nie odpowiem.
Ten przepis jest tak oczywisty, że bezcelowym jest czytać go kilka razy.
Pamiętam doskonale Twój wpis, w którym broniłeś niezastosowania się do S-3 (notabene na SoRO :P ), co spełnia kryteria bezmyślności lub głupoty.

Dalej różniczkuj kierunek jazdy... i całkuj go("je") wedle własnego "widzimisię".
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 08 marca 2014, 01:03

Makabra napisał(a):Podobne problemy z interpertacją są na "klasycznych rondach" gdzie skręcasz w lewo ale przy opuszczaniu ronda zmieniasz kierunek jazdy w prawo i dajesz prawy kierunkowskaz.

Skręcanie a zmiana kieurnku jazdy - ciekawe podejście. Zapraszam do dyskusji.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » sobota 08 marca 2014, 15:20

Makabra napisał(a):Ale jednak oblewają za to że nie sygnalizuje się każdej zmiany kierunku podczas takiego zawracania.

Mnie nie oblali ;) Ba, nawet mi zawracać na '3' nie kazali, tylko samo w trakcie wyszło, bo się nie wyrobiłem na raz.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze