Wlaczanie sie do ruchu / ustapienie pierwszesntwa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wlaczanie sie do ruchu / ustapienie pierwszesntwa

Postprzez lith » poniedziałek 11 listopada 2013, 19:45

@Synekura, ci 'niektórzy' to póki co chyba 100% wypowiadających się w tym temacie (nie licząc Ciebie) Chyba pierwszy temat, gdzie wszyscy są ze sobą zgodni. Nie pamiętam czegoś takiego :spoko:
lith

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 19:50

szerszon napisał(a):
Włączanie się do ruchu to właśnie jest absurd. I cały na forum to udowandniam, że niektórzy interpretują tylko przepis jak jest ścisle napisany.

Nic nie udowadniasz, tylko siejesz ferment.

Oczywiście, ze byłem świadkiem i zoabczyłęm kwitek mandatu.

Chetnie bym zobaczył to miejsce, chociaz nie spodziewam sie rzeczywistego..

Wykroczenie odnosi się do tego zapisu ust.2, który należy rozumieć, że każdy wyjazd z drogi podporządkowanej, poprzecznej, itd. jest włączeniem się do ruchu.

Pozostałe artykuły, gdzie wystepuje ustąpienie pierwszeństwa to tak dla sportu ..rozumiem.. :wink:

. Zła jest wykładnia prawa w tym obszarze.

Podejrzewam inny powód... :D

Najłatwiej jest kogoś krytykować, jak tylko się umie to co jest napisane i "wpojone do głowy".

Oczywiście, że będę krytykował..jak piszesz takie nonsensy to jeszcze chwalic mam..phi...

A tu jest hit tego wątku...
:mrgreen:

Cały czas piszę i będę do skutu że włączenie się do ruchu oznacza każdy wyjazd z drogi podporządkowanej, poprzecznej, strefy zamieszkania, itd.

czyli na skrzyżowaniu równorzędnym pojazd jadący z lewej strony względem nas ( czyli z poprzecznej) :hmm: włącza sie do ruchu....taa..
Pozostawię bez komentarza, jakim powinienem to obdzielic..

Przecież nikt ci nie karze chwalić :D . Zależy jak na skrzyżowaniu równorzędnym, czy są znaki, czy ich nie ma . Z reguły brak znaków, oznacza ustępowanie pierwszeństwa tym z prawej. I w tym przypadku pierwszeństwo się "traci" i trzeba od nowa włączać się do ruchu, jak w ust.2, a nie w ust. 1 A jak jeździe sie inaczej, nie patrząc na znaki, to oźniej trzeba niestety patrzeć. Tak, pierwszy jest który to sprecyzował, co wielu nie miało o tym pojecia. Adekwatnie wylewając wiadro pomyj :) .
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 19:53

lith napisał(a):@Synekura, ci 'niektórzy' to póki co chyba 100% wypowiadających się w tym temacie (nie licząc Ciebie) Chyba pierwszy temat, gdzie wszyscy są ze sobą zgodni. Nie pamiętam czegoś takiego :spoko:

No tak, do czasu szkody, aż kierowcy zmądrzeją i zobaczą na kwitku opis: "Nie ustąpił pierwszeństwa przejazdu podczas włączania się do ruchu z drogi podporządkowanej". :D
Synekura

Postprzez taik » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:00

Synekura napisał(a):Robisz niepotrzebne zamiesznie. Jak poczytasz wcześniejsze posty może zrozumiesz o co chodzi. Cały czas piszę i będę do skutu że włączenie się do ruchu oznacza każdy wyjazd z drogi podporządkowanej, poprzecznej, strefy zamieszkania, itd. Policja z art. 17 ust.2 egzekwuje przepisy wobec sprawcy wykroczenia, w sytuacji nieustąpienia pierwszeństwa czy to na skrzyżowaniu z drogą poprzeczną, czy wyjazdu z nieruchomości. Ust. 1 donosi się do przykładów, naotmiast ust.2 zgodnie z wytyczną egzekutywy do ogółu kategorii dróg.

Mam wrażenie, że owszem, ktoś miesza, ale nie sadzę bym był to ja. :D

Czytałem wszystkie Twoje posty, po kilka razy.
Próbowałem ugryźć to z kilku stron, ale ni jak nie potrafię.
Próbowałem doszukać się drugiego, trzeciego i czwartego dna, ale nic nie znalazłem.

Musisz zdawać sobie sprawę z jednej rzeczy. Wygłaszasz twierdzenia, które są w rażącej sprzeczności z zapisami art. 17. Pierwszy raz w życiu słyszę o podobnych interpretacjach. Ba, nie interpretacjach, bo te mają swoje uwarunkowania w źródle prawa, to są istne anomalie.
Twierdzenia typu:
Synekura napisał(a):Cały czas piszę i będę do skutu że włączenie się do ruchu oznacza każdy wyjazd z drogi podporządkowanej, poprzecznej, strefy zamieszkania, itd.

Czy Ty naprawdę wierzysz w to, że przejeżdżając przez skrzyżowanie drogą podporządkowaną lub nadjeżdżając z lewej strony na skrzyżowaniu równorzędnym (z poprzecznej drogi) włączasz się do ruchu?
O co opierasz swoje interpretacje? Proszę, podaj źródła, z których wynika dokonanie takiej analizy. Chętni jesteśmy, wszyscy tu obecni, je poznać.
taik

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:06

Zależy jak na skrzyżowaniu równorzędnym, czy są znaki, czy ich nie ma

Znaki..określające pierwszeństwo..na skrzyżowaniu równorzędnym...
Przeciez napisałeś,ze z drogi
oznacza każdy wyjazd z drogi podporządkowanej, poprzecznej, strefy zamieszkania, itd.

czyli przypadek ze znakami juz jest..nastepna jest poprzeczna.. :hmm:

Z reguły brak znaków, oznacza ustępowanie pierwszeństwa tym z prawej

Napisałeś "poprzecznej" ....czyli drogiktóra nie jest podporządkowana, ani z pierwszenstwem..to gdzie tu włączanie sie do ruchu ?
Jedziesz gościu po bandzie... :D
szerszon

Postprzez lith » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:11

Synekura napisał(a):
lith napisał(a):@Synekura, ci 'niektórzy' to póki co chyba 100% wypowiadających się w tym temacie (nie licząc Ciebie) Chyba pierwszy temat, gdzie wszyscy są ze sobą zgodni. Nie pamiętam czegoś takiego :spoko:

No tak, do czasu szkody, aż kierowcy zmądrzeją i zobaczą na kwitku opis: "Nie ustąpił pierwszeństwa przejazdu podczas włączania się do ruchu z drogi podporządkowanej". :D

Obstawiam, że niestety dostałbym mandat za: "nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu oznaczonym znakami określającymi pierwszeństwo przejazdu" ...kurde, jak dobrze widzę to punkt więcej niż za: "nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu podczas włączania się do ruchu"
lith

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:14

taik napisał(a):
Synekura napisał(a):Robisz niepotrzebne zamiesznie. Jak poczytasz wcześniejsze posty może zrozumiesz o co chodzi. Cały czas piszę i będę do skutu że włączenie się do ruchu oznacza każdy wyjazd z drogi podporządkowanej, poprzecznej, strefy zamieszkania, itd. Policja z art. 17 ust.2 egzekwuje przepisy wobec sprawcy wykroczenia, w sytuacji nieustąpienia pierwszeństwa czy to na skrzyżowaniu z drogą poprzeczną, czy wyjazdu z nieruchomości. Ust. 1 donosi się do przykładów, naotmiast ust.2 zgodnie z wytyczną egzekutywy do ogółu kategorii dróg.

Mam wrażenie, że owszem, ktoś miesza, ale nie sadzę bym był to ja. :D

Czytałem wszystkie Twoje posty, po kilka razy.
Próbowałem ugryźć to z kilku stron, ale ni jak nie potrafię.
Próbowałem doszukać się drugiego, trzeciego i czwartego dna, ale nic nie znalazłem.

Musisz zdawać sobie sprawę z jednej rzeczy. Wygłaszasz twierdzenia, które są w rażącej sprzeczności z zapisami art. 17. Pierwszy raz w życiu słyszę o podobnych interpretacjach. Ba, nie interpretacjach, bo te mają swoje uwarunkowania w źródle prawa, to są istne anomalie.
Twierdzenia typu:
Synekura napisał(a):Cały czas piszę i będę do skutu że włączenie się do ruchu oznacza każdy wyjazd z drogi podporządkowanej, poprzecznej, strefy zamieszkania, itd.

Czy Ty naprawdę wierzysz w to, że przejeżdżając przez skrzyżowanie drogą podporządkowaną lub nadjeżdżając z lewej strony na skrzyżowaniu równorzędnym (z poprzecznej drogi) włączasz się do ruchu?
O co opierasz swoje interpretacje? Proszę, podaj źródła, z których wynika dokonanie takiej analizy. Chętni jesteśmy, wszyscy tu obecni, je poznać.

Nie do końca czytaleś wszystkie posty, jak nie wiesz na czym się opieram. Jest w nich napisane że te "teorie" jak nazywacie opierają się na opnia prawnikach, któzy badają tego typu kolizje prawne. Też do końca, że są one prawdziwe (napisałem we wcześniejszym poscie), ale prawnicy mają większą wiedzę od kierowców, którzy na "sucho" nadinterpretują przepisy. I z tego wychodzą potem kolizje na drodze i nieporuzmienia na linii policjant-kierowca. Policja też korzysta z tych opinii, któe są przygotowywane na ich wniosek.
Synekura

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:16

lith napisał(a):
Synekura napisał(a):

Obstawiam, że niestety dostałbym mandat za: "nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu oznaczonym znakami określającymi pierwszeństwo przejazdu" ...kurde, jak dobrze widzę to punkt więcej niż za: "nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu podczas włączania się do ruchu"

No właśnie, lepiej mniej dostać karnych pkt. Policja nie napisze inaczej jak na podstawie art. 17 ust. 2: "Nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu podczas włączania się do ruchu z drogi..."
Synekura

Postprzez lith » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:19

No to już wiemy, że opierasz się na jakimś 1 mandacie znajomego i opiniach wyimaginowanych prawników, których nikt tu nie widział :mrgreen: Dość słabo jak na herezje jakie głosisz.
lith

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:20

Jest w nich napisane że te "teorie" jak nazywacie opierają się na opnia prawnikach, któzy badają tego typu kolizje prawne.

dawaj te opinie :D
Kolega juz pominął odpowiedź dla mnie...już sie nie da rady wyplątać ? :wink:
szerszon

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:23

szerszon napisał(a):
Zależy jak na skrzyżowaniu równorzędnym, czy są znaki, czy ich nie ma

Znaki..określające pierwszeństwo..na skrzyżowaniu równorzędnym...
Przeciez napisałeś,ze z drogi
oznacza każdy wyjazd z drogi podporządkowanej, poprzecznej, strefy zamieszkania, itd.

czyli przypadek ze znakami juz jest..nastepna jest poprzeczna.. :hmm:

Z reguły brak znaków, oznacza ustępowanie pierwszeństwa tym z prawej

Napisałeś "poprzecznej" ....czyli drogiktóra nie jest podporządkowana, ani z pierwszenstwem..to gdzie tu włączanie sie do ruchu ?
Jedziesz gościu po bandzie... :D

No chyba, że skrzyżowanie nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z gruntową (poprzeczną) :)
Synekura

Postprzez lith » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:24

Stawiam na opinię szwagra Stefana, jak po 8 piwach chwalił się jaki mandat dostał i trochę pokręcił cytując jego treść z pamięci.

edit:
Synekura napisał(a):No chyba, że skrzyżowanie nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z gruntową (poprzeczną)

eee????
PoRD napisał(a):skrzyżowanie [...]określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową [...]
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 listopada 2013, 20:27 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Postprzez szerszon » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:26

No chyba, że skrzyżowanie nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z gruntową (poprzeczną)

A jednak zacząłeś troche mysleć..juz mamy gruntówkę...a kto pisał o poprzecznej ? Ja ?
szerszon

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:26

lith napisał(a):No to już wiemy, że opierasz się na jakimś 1 mandacie znajomego i opiniach wyimaginowanych prawników, których nikt tu nie widział :mrgreen: Dość słabo jak na herezje jakie głosisz.

Też mnie zdrziwił też zapis na mandacie. Po przeczytaniu kilku opinii na ten temat, było jasne, że egzekutywa tłumaczy to tylko ust. 2, w którym nie ma odwołania do 1 ust., tylko do całości sytuacji ruchu na drogach. Na filmikach na prawko tak samo lektor nazywa "włączanie się do ruchu podczas wyjazdu z drogi na skrzyzowaniu".
Synekura

Postprzez Synekura » poniedziałek 11 listopada 2013, 20:27

szerszon napisał(a):
No chyba, że skrzyżowanie nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z gruntową (poprzeczną)

A jednak zacząłeś troche mysleć..juz mamy gruntówkę...a kto pisał o poprzecznej ? Ja ?

A kto nawiązał, że nie jest drogą podporządkowaną?
Synekura

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze