OSTRZEŻENIE- fotoradar

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: OSTRZEŻENIE- fotoradar

Postprzez rusel » czwartek 22 listopada 2012, 18:25

Nie winie ani kierowcow zawodowych, szkoleniowcow i tych piszacych na forum za rozbierznosc w odbiorze tych zapisow, zamyslem stosowania znaku miejscowosci ze znakami zakazu a w zasadzie ich 3 typow; ograniczania predkosci, zakazu uzywania sygnalow dzwiekowych oraz wjazdu okreslonych grup pojazdow byla ochrona miejsc wypoczynkowych, uzdrowiskowych i innych gdzie obszaru zabudowanego nie bylo dlatego w ustawie widnial zapis o kompilacji znakow miejscowosci lub kompilacji znakow obszaru zabudowanego z ich odcinkami gdzie dany zakaz mogl byc odwolany, jezeli znak zakazu przy e17a mialby obowiazywac tylko do znaku obszaru zabudowanego doszloby do deprecjacji jego znaczenia dlatego nalezalo stosowac go poza wspolnym slupem przed lub za.
rusel

Postprzez szerszon » czwartek 22 listopada 2012, 23:16

Drezyna napisał(a):No, to ta cała reszta (a dokładniej te wymienione w przepisach) może rozpoczynać odcinek, na którym zakaz jest zmieniony. D-43 też. Wszystko.

Chyba posunąłeś sie za daleko. D-43 sam z siebie nie ma racji bytu, a więc jego znaczenie jako ograniczenie prędkości bez D-42 jest lekko problematyczne.
Poza tym w przepisie jest mowa o odcinku, który gdzieś sie zaczyna i gdzieś sie kończy.
I patrz, na złość wszystko dzieje sie również w obszarze obowiązywania E-17a-E -18a...
szerszon

Postprzez sankila » piątek 23 listopada 2012, 00:24

szerszon napisał(a):Może w pierwszej kolejności zaproponujesz łamigłówkę opartą na prawidłowym oznakowaniu ?
Zaproponowałam; B43 ma mały znak, dużą planszę i ramkę; B33 ma kółko sięgające brzegów rysunków. B 43 jest pod nr 3; reszta to zwykłe B33 i B34.
To jak, rozpracujesz te prędkości?

rusel napisał(a):jezeli znak zakazu przy e17a mialby obowiazywac tylko do znaku obszaru zabudowanego doszloby do deprecjacji jego znaczenia dlatego nalezalo stosowac go poza wspolnym slupem przed lub za
Ale teraz nie rozważamy sensowności kompilacji znaków, tylko przejechanie takiej trasy, zgodnie z przepisami. Wyjaśnij mi, na podanym przeze mnie rysunku, w jaki sposób jedziesz przez te rożne znaki (nie zrobiłam ani jednego odcinka z podwyższoną prędkością, więc nie jest to przejazd specjalnie skomplikowany); ewentualnie dodaj znaki, żeby maksymalnie długo utrzymać 40/h, podczas przejazdu przez całą miejscowość.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 23 listopada 2012, 07:44

A gdzież to jest odwołanie tego B-43 ?
Dalej jest to błędne oznakowanie.
Jeszce znak pod nr 10....co ma odwołać ?
Popraw i sie podejmę. :D
szerszon

Postprzez rusel » piątek 23 listopada 2012, 09:19

Wyjaśnij mi, na podanym przeze mnie rysunku

mam jeszcze komus cos wyjasniac na podstawie jego wyobrazni?

Znak ograniczenia predkosci ze znakiem miejscowosci wymaga szczegolowej analizy warunkow ruchu w miejscu w ktorym ma byc ustawiony, na drodze "z granicą pomiędzy miejscowosciami przechodzącymi wzdluz drogi" takich zbiorów znakow sie nie stosuje, poza tym mamy tu droge klasy G ze szczegolnym uwzglednieniem limitu predkosci, znak b34 stosuje sie na drogach innej klasy w strefach duzej liczby skrzyzowan z ulicami o jednorodnym charakterze gdzie nie prowadzi sie ruchu tranzytowego, znak strefa zamieszkania stosuje sie na drogach docelowych, osiedlach mieszkaniowych, dzielnicach willowych i starowkach. "Ustalenie takich stref powinno byc poprzedzone szczegolowa analiza zasadnosci ich umieszczenia" i przygotowanie ich pod wzgledem technicznym jak naprzyklad zlicowanie chodnikow z jezdnią a to powinna byc droga klasy Z, L lub D.

Bez urazy ale do zarządu dróg podania skladać nie polecam
rusel

Postprzez Drezyna » piątek 23 listopada 2012, 11:57

szerszon napisał(a): Chyba posunąłeś sie za daleko...

Ja? Przecież ja nie tworzę prawa. A napisane jest to, co cytuję:
"Dopuszczalna prędkość określona na znaku obowiązuje... do miejsca:
1) wprowadzenia innej dopuszczalnej prędkości znakiem B-33 lub B-43,
2) umieszczenia znaku D-40 oznaczającego początek strefy zamieszkania,
3) umieszczenia znaków oznaczających odpowiednio początek lub koniec obszaru zabudowanego."
D-42 i D-43 są pod tym względem identyczne.

Na marginesie, czy cały obszar zabudowany musi być wewnątrz miejscowości?
Drezyna

Postprzez BOReK » piątek 23 listopada 2012, 15:09

Jaki odcinek drogi zaczyna znak D-43? Jak to się nazywa? Przepis proszę, definicję.

Oczywiście, że obszar zabudowany nie musi być cały zawarty w miejscowości - jest jasno napisane, że ciągnie sie on od D-42 do D-43. Teraz poproszę o rzeczową odpowiedź na moje pytanie.
BOReK

Postprzez Drezyna » piątek 23 listopada 2012, 15:21

Nazywa się on: odcinek, na którym może obowiązywać inna prędkość dopuszczalna, niż przed znakiem.
Drezyna

Postprzez BOReK » piątek 23 listopada 2012, 15:57

Dobrze wiedzieć co ty sobie na ten temat myślisz, ale ja proszę o konkretny zapis prawny, definicję z PoRDu albo innej ustawy czy rozporządzenia. Zgodnie z tym, co napisałeś, może obowiązywać prędkość ustalona dla "całej miejscowości z wyjątkiem odcinka".
BOReK

Postprzez szerszon » piątek 23 listopada 2012, 18:07

Drezyna napisał(a):
szerszon napisał(a): Chyba posunąłeś sie za daleko...

Ja? Przecież ja nie tworzę prawa. A napisane jest to, co cytuję:
"Dopuszczalna prędkość określona na znaku obowiązuje... do miejsca:
1) wprowadzenia innej dopuszczalnej prędkości znakiem B-33 lub B-43,
2) umieszczenia znaku D-40 oznaczającego początek strefy zamieszkania,
3) umieszczenia znaków oznaczających odpowiednio początek lub koniec obszaru zabudowanego."
D-42 i D-43 są pod tym względem identyczne.

Na marginesie, czy cały obszar zabudowany musi być wewnątrz miejscowości?
Przepraszam Ciebie najmocniej, ale tutaj błędnie chcesz zastosować par.27.1, który nijak sie ma do sytuacji E-17a+B-33 opisanej oddzielnie w par 15.3 ( ciekawe dlaczego ustawodawca oddzielnie to napisał :hmm: :mrgreen: )
W takiej interpretacji jak Twoja to pierwsze skrzyżowanie załatwia sprawę
Może napiszę tak ...
Od E-17a+B-33 do E-18a nazwałbym "strefą ograniczonej prędkości" a wewnątrz tej strefy mozna sobie kombinowac prędkościami-nawet 80 postawić :D
szerszon

Postprzez Drezyna » piątek 23 listopada 2012, 20:08

szerszon napisał(a):Przepraszam Ciebie najmocniej, ale tutaj błędnie chcesz zastosować par.27.1, który nijak sie ma do sytuacji E-17a+B-33 opisanej oddzielnie w par 15.3 ( ciekawe dlaczego ustawodawca oddzielnie to napisał :hmm: :mrgreen: )
W takiej interpretacji jak Twoja to pierwsze skrzyżowanie załatwia sprawę

Dlaczego błędnie? A do jakiego "innego znaku" odwołuje się 15.3? Zacytuj, wymień, ale nie zmyślaj. I nie do skrzyżowania, tylko do znaku? Chyba nie znaku niebios, tylko właśnie do wymienionych przeze mnie z rozporządzenia.
Słowem chcecie być bardziej ustawodawczy od ustawodawcy. Nie wiem co on myślał, ale wiadomo co napisał. Nieprawdaż?
Natomiast z kolegą CIEnKI, to już szkoda rozmawiać, zero argumentów.
Drezyna

Postprzez BOReK » piątek 23 listopada 2012, 20:36

Dawałem ci argumenty dokładnie takie, jakie chciałeś, czyli przepisy. Teraz ja proszę również o przepisy potwierdzające twoje słowa, albowiem bez tych przepisów twoje słowa to mowa-trawa. Czyli, reasumując - poproszę o przepis definiujący co takiego (zgodnie z twoimi słowami) rozpoczyna się znakiem D-43.

W pełni zrozumiem i nie będę się dziwił, jeśli nic takiego nie znajdziesz, natomiast zaskoczysz mnie jeśli coś jednak wyszperasz. Zaskocz mnie i będzie git.
BOReK

Postprzez rusel » piątek 23 listopada 2012, 21:13

a ja powoli zaczynam sie zastanawiac nad tym czy takie miejsce faktycznie istnieje....czy nie jest to artykul oparty na relacjach innych....nigdzie zdjec nie widzialem a patrzac na to....

http://www.motofakty.pl/artykul/nowy-sp ... kosci.html

kolejna wersja z innym miastem (ksiazkowy Piastow z 50km), predkosc teraz inna...troche trąci mitomanią

Baly Bor nie ma takiej predkosci, Kobylnica tez nie i znak obszaru zabudowanego graniczy z obszarem miejscowosci i gdzie ta miejscowosc?
rusel

Postprzez BOReK » piątek 23 listopada 2012, 21:35

Wszystkie Kobylnice i Białe Bory sprawdziłeś? Sporo ich jest...
BOReK

Postprzez szerszon » piątek 23 listopada 2012, 21:38

Drezyna napisał(a):Dlaczego błędnie? A do jakiego "innego znaku" odwołuje się 15.3?
Dlatego błednie, ze B-33 z E-17a traktujesz jako zwykły samodzielny znak ograniczenia prędkości, który moze zostac odwołany w przypadkach wystepujacych w Par 27.1.
Natomiast ja skłaniam sie do wersji, ze zestaw znaków E-17a+B-33 nie podlega pod ww. paragraf.
Dla tej kombinacji znaków został stworzony Par 15.3 i 15.4, gdzie napisali dokąd, dlaczego i gdzie obowiązuje prędkość max 40 z naszego przykładu.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze